Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

"Η Ελλάδα επιθυμεί τη βελτίωση των διμερών σχέσεων"


Οι διμερείς σχέσεις και το ζήτημα της ονομασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, που έγινε κατόπιν αιτήματος του τελευταίου στο Λονδίνο, στο περιθώριο της διάσκεψης για το Αφγανιστάν.


Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι το πλαίσιο για το ζήτημα της ονομασίας είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και ότι αναμένουμε από την ΠΓΔΜ ουσιαστική και εποικοδομητική συμμετοχή σ΄αυτή τη διαδικασία, κάτι που θα συμβάλλει στην επίτευξη προόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ παρουσίασε την πρόταση του για αναβάθμιση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές υπογραφής συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ο κ. Δρούτας τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται για την βελτίωση των διμερών σχέσεων, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο που έγιναν με ελληνική πρωτοβουλία.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η δυνατότητα επίσκεψης του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού στην ΠΓΔΜ καθώς και έλευσης του υπουργού της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα. Ο κ. Δρούτσας πρόσθεσε ότι, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, η ελληνική πλευρά ήδη εξετάζει με θετικό πνεύμα την προώθηση συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ωστόσο, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι η πρόταση της ΠΓΔΜ για αναβάθμιση των διπλωματικών μας αποστολών δε συνάδει με την αρνητική, έναντι της Ελλάδας, ρητορική που καλλιεργείται στα Σκόπια, στάση που επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και δε βοηθάει την προοπτική επίλυσης του ζητήματος του ονόματος.

Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξετάσει θετικά ένα τέτοιο βήμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για βελτίωση των διμερών σχέσεων και την βούληση για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι η ελληνική πλευρά εμφανίσθηκε "επιφυλακτική" σχετικά με την πρόταση της ΠΓΔΜ για ανύψωση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σε επίπεδο Πρεσβειών, από Γραφεία Συνδέσμου που είναι σήμερα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.