Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ελεύθερο το δεξαμενόπλοιο "Maran Centaurus"


Ελεύθερο άφησαν οι Σομαλοί ένοπλοι πειρατές το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο "Maran Centaurus" στο οποίο επιβαίνουν εννέα Έλληνες και δεκαεννιά αλλοδαποί ναυτικοί, οι οποίοι σύμφωνα με το αρχηγείο της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι καλά στην υγεία τους.


Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο, είχε καταληφθεί από τους πειρατές στις 29 Νοεμβρίου 2009, και ενώ έπλεε περίπου 700 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της Σομαλίας, έχοντας αποπλεύσει από το Κουβέϊτ για τον κόλπο του Μεξικού.

Το τάνκερ, σύμφωνα πάντα με την Ελληνική Ακτοφυλακή, αφέθηκε ελεύθερο μετά την καταβολή από την πλοιοκτήτρια άγνωστου ποσού λύτρων και τώρα πλέει για ανεφοδιασμό στο λιμάνι Ντέρμπαν νοτίου Αφρικής, ενώ στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι του για το Μεξικό.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι το φαινόμενο της πειρατείας έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις διεθνείς εφοπλιστικές ενώσεις και ναυτιλιακούς οργανισμούς, οι οποίοι αφενός ζητούν από τη διεθνή κοινότητα τη λήψη αυξημένων μέτρων περιφρούρησης των ακτών της Σομαλίας, και αφετέρου κάνουν λόγο για κερδοφόρα βιομηχανία που έχουν στήσει οι σύγχρονοι πειρατές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας - IMB-, οι πειρατικές επιθέσεις αυξήθηκαν το 2009 κατά 38,5%, φθάνοντας τις 406, με τους Σομαλούς να είναι αυτουργοί στο 50% αυτών των επιθέσεων.

Όσον αφορά τα καταβληθέντα λύτρα, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, παρά μόνο δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων αφρικανικών χωρών, που κάνουν λόγο για 150 - 200 εκατομμύρια δολάρια μόνο για το 2008.




Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.