Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

"Πολεμικό" συμβούλιο στο Λευκό Οίκο για Αφγανιστάν



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συγκαλεί έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο με θέμα την πρόοδο της πρώτης μεγάλης επιχείρησης μετά την αύξηση των αμερικάνικων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.


Η συνάντηση, στο ασφαλές Situation Room στο Λευκό Οίκο, σημειώνεται μετά τη σύλληψη, από άνδρες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Πακιστάν, ενός ανθρώπου που θεωρείται κορυφαίο στέλεχος των Ταλιμπάν.

Στο συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Ομπάμα θα λάβουν μέρος ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς, η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον· και ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέας, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων στο Αφγανιστάν Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ Καρλ Άικενμπερι θα λάβουν μέρος μέσω βιντεοδιάσκεψης, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η συνάντηση είναι παρόμοια με εκείνες που εκτυλίσσονταν στην διάρκεια των παρατεταμένων, διεξοδικών συζητήσεων του Ομπάμα πριν τη χάραξη της λεγόμενης νέας στρατηγικής, που συμπεριέλαβε την ανάπτυξη 30.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ανέφεραν ότι ο "επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας" των Ταλιμπάν Άμπντουλ Γκάνι Μπαραντάρ συνελήφθη στο Καράτσι προ ημερών. Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ, της αποστολής του NATO στο Αφγανιστάν και του λεγόμενου εθνικού Αφγανικού στρατού συνεχίζουν την επιχείρηση στην περιοχή Μαρτζάχ στο νότιο Αφγανιστάν, που θεωρείται "προπύργιο" των Ταλιμπάν.

Επίσης αργότερα την Τετάρτη, ο Ομπάμα θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγό Ρέι Οντιέρνο και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη Κρίστοφερ Χιλ στο Όβαλ Όφις, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι περίπου οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν ως κρατικά εγγυητικά δάνεια για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών στις ΗΠΑ.


Η πρώτη μονάδα, θα κατασκευασθεί στην Τζόρτζια.

Σημειώνεται ότι νέος σταθμός έχει να κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 70.

Σύμφωνα με αναλυτές ο πρόεδρος Ομπάμα εκτιμά ότι η ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας συμβάλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αλλά και στην απεξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ακριβό εισαγόμενο πετρέλαιο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.