Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Υποσχέσεις για αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Νίγηρα



Να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία υπόσχονται οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την Πέμπτη την εξουσία στο Νίγηρα και διέλυσαν την κυβέρνηση, αφού απήγαγαν τον πρόεδρο της χώρας Μαμαντού Τάντζα,

Για ώρες επικρατούσε ασάφεια σχετικά με το τι έχει συμβεί, μέχρι που ο συνταγματάρχης Γκουκόγε Άμπντουλ Καρίμου, εκπρόσωπος των στρατιωτικών, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ενημερώσει τον λαό του Νίγηρα σχετικά με το πραξικόπημα.

"Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (CSRD) αποφάσισε να καταργήσει το Σύνταγμα της έκτης δημοκρατίας και να διαλύσει όλους τους θεσμούς", τόνισε διαβάζοντας την ανακοίνωση έχοντας στο πλευρό του αρκετούς ένστολους.

"Ζητάμε από το λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να παραμείνει ενωμένος, ακολουθώντας τα ιδανικά του CSRD, που θα μπορέσει να κάνει τον Νίγηρα παράδειγμα δημοκρατίας και καλής διακυβέρνησης", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Τάντζα αποφάσισε την περασμένη χρονιά, αγνοώντας το κοινοβούλιο και το συνταγματικό δικαστήριο, να επεκτείνει την θητεία του και να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα μια ακόμα θητείας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο Νίγηρα, που είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο παραγωγής ουρανίου.

Η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) διάγραψε τον Νίγηρα μετά την απόφαση του Τάντζα να επεκτείνει την θητεία του, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη χώρα.

Πάντως, ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ καταδίκασε την κατάληψη εξουσίας δια της βίας στο Νίγηρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΕ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.