Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Στενότερη συνεργασία με το Παρίσι θέλει το Λονδίνο



Στην ανάπτυξη στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας με το Παρίσι προσβλέπει η Ντάουνινγκ Στριτ, με στόχο να εξασφαλίσει το μέλλον των ενόπλων δυνάμεών της μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικών περιορισμών.


Σύμφωνα δημοσίευμα των Financial Times, κυβερνητική έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατήρηση ενός ρόλου στη διεθνή σκηνή. Το έγγραφο, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα από τον υπουργό Αμυνας Μπομπ Έινσγουορθ, χαιρετίζει την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και αναφέρεται στην προοπτική κοινών δραστηριοτήτων στον τομέα της Αμυνας.

"Η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ προσφέρει την ευκαιρία ενισχυμένης συνεργασίας με έναν σημαντικό εταίρο σε ένα ευρύ φάσμα αμυντικών δραστηριοτήτων", αναφέρεται στο κείμενο.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ο κύριος στρατιωτικός σύμμαχος της Βρετανίας, αλλά επιμένει με μια θέρμη σπάνια για μια ευρωσκεπτικιστική χώρα στη σημασία μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

"Η Βρετανία θα μπορούσε σαφώς να ενισχύσει την επιρροή της, εάν εμείς και οι ευρωπαίοι εταίροι μας μιλούμε και ενεργούμε συντονισμένα...Ένας ισχυρός ρόλος της ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων θα ενίσχυε και το ΝΑΤΟ. Η ανάληψη ενός ρόλου κλειδί στην καρδιά της Ευρώπης θα ενίσχυε τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες", αναφέρεται στην έκθεση.

Το έγγραφο προετοιμάζει το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων εν όψει της δημοσιονομικής λιτότητας η οποία θα είναι πιθανότατα επιβεβλημένη εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου χρέους.

Η ενίσχυση της συνεργασίας με τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες επιχειρούν σε δύο πολεμικά μέτωπα: στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, καμία απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές του Ιουνίου. Η συντηρητική αντιπολίτευση, την οποία οι δημοσκοπήσεις φέρουν νικήτρια της εκλογικής αναμέτρησης, δεν διάκειται θετικά απέναντι στην ευρωπαϊκή άμυνα. Το δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει ότι μια νέα "εγκάρδια συνεννόηση" στον αμυντικό τομέα έχει πολλές φορές αναφερθεί χωρίς να πραγματοποιηθεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ θέλησαν να ξεκινήσουν το 1998 μια νέα εποχή στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως η εμπλοκή του Λονδίνου στον πόλεμο στο Ιράκ, ως προς τον οποίο ήταν αντίθετο το Παρίσι, ματαίωσε το σχέδιο.

Πρόσφατα το σχέδιο για την από κοινού κατασκευή αεροπλανοφόρου τελικά εγκαταλείφθηκε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.