Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Έμπρακτη υποστήριξη από Ν.Σαρκοζί - DCNS:"Στην Ελλάδα θα ναυπηγηθούν και οι 6 FREMM"


Η Γαλλία φαίνεται ότι ρίχνει όλο το βάρος της στην ενίσχυση της Ελλάδας και έχει έρθει σε κάποια «συμφωνία βάσης» και με την γερμανική κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό. Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα. «Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα έμπρακτα και νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο. Σε δύσκολες στιγμές υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Μίλησα με την κ.Μέρκελ και συμφωνήσαμε ότι αν χρειαστεί θα κάνει το κάτι παραπάνω για να βοηθηθεί η Ελλάδα»!


Που σημαίνει ότι «το παιχνίδι κερδίζεται»... Επί της ουσίας και λόγω ανυπαρξίας συστήματος οικονομικής αλληλεγγύης στην ευρωζώνη στην παρούσα φάση, η γαλλογερμανική συμφωνία αφορά την συμμετοχή των κρατικών τραπεζών των χωρών αυτών στις δημοπρασίες ομολόγων του ερχόμενου μήνα όπου και θα ζητηθούν 20 δις ευρώ από την διεθνή αγορά, προκειμένου να πέσουν τα επιτόκια πολύ κάτω από το 6,3% του τελευταίου δανεισμού. Διότι στην δημοπρασία της περασμένης εβδομάδας απείχαν ολοκληρωτικά. Αυτό συμφωνήθηκε και στην παρούσα φάση δείχνει αρκετό, πέρα βεβαίως από την κάπως «αόριστη» ευρωπαϊκή συμπαράταξη κατά των κερδοσκόπων.

Από εκεί και πέρα σε επίπεδο κλίματος η υποδοχή που επιφύλαξε στον Γιώργο Παπανδρέου και οι δηλώσεις που ακολούθησαν του Νικολά Σαρκοζί, ξεπερνούσαν και το πιό αισιόδοξο μέλος της ακολουθίας Παπανδρέου. Ο Νικολά Σαρκοζί, ήταν αυτός που με ... πάθος θα απέτρεπε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.


Η γαλλική υποστήριξη δεν είναι φυσικά άσχετη με αυτά που αναμένονται από την Ελλάδα και κυρίως με την κολοσσιαία, για τα ελληνικά δεδομένα, επικείμενη παραγγελία των 6 φρεγατών FREMM, το κόστος των οποίων θα φτάσει τα 3,5 δις ευρώ.


Η πιστότητα και επιμονή που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση στην απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. για συνέχιση των διακρατικών διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των φρεγατών αποδείχθηκε ... σοφή κίνηση, βάζοντας «στην άκρη» τις γερμανικές και κυρίως τις αμερικανικές «σειρήνες» που ενεργοποίησαν πολλά εγχώρια λόμπι για την ανατροπή της απόφασης για τις FREMM.

Ανάλογη κίνηση των αμερικανογερμανικών λόμπι, έγινε και για την ακύρωση της προμήθειας των 420 ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-3HEL και μάλιστα η κίνηση αυτή έφτασε σε όμορα γραφεία με τα υπουργικά στο υπουργείο Άμυνας, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί αν ακυρώσει μία διακρατική συμφωνία με την Ρωσία και εμμένει στην προμήθεια αυτή.

Χαρακτηριστικό του πολέμου που εκτυλίσσεται γύρω από τις FREMM είναι και το δημοσίευμα πριν από δύο εβδομάδες του βρετανικού, αμερικανικής ιδιοκτησίας, εβδομαδιαίου περιοδικού Jane’s ότι «Η DCNS δεν υπολογίζει πλέον στην προμήθεια των φρεγατών από την Ελλάδα» και παρέθετε και σχετική δήλωση, ανώνυμη φυσικά, κάποιου δήθεν στελέχους της DCNS.



Το άρθρο αυτό διαψεύστηκε άμεσα από την DCNS στις 4 Μαρτίου με μία πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση όπου πέρα από τα αυτονόητα («Η Ελλάδα αποτελεί μία ισχυρή προοπτική για την DCNS και έχουμε συμφωνία συνεργασίας με τον τοπικό μας εταιρο, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας») λέει για πρώτη φορά και κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Το σύνολο των φρεγατών και τα έξι κύτη, θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα! Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, αφού η DCNS αρχικά μιλούσε για τρία ή και τέσσερα σκάφη που θα ναυπηγούντο στη Γαλλία, μετά την ελληνική αντίδραση μείωσε τις απαιτήσεις της στα δύο σκάφη και τώρα δημοσίως αποδέχεται το σύνολο των σκαφών να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα!

Αυτό σημαίνει έργο για την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία ύψους 1,5 δις. ευρώ, ανεξάρτητα από το έργο που θα δώσει η Thales σε INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS και κατα δεύτερο λόγο σε MILTECH, αλλά και σε δεκάδες άλλες ελληνικές εταιρείες.

Στο μεταξύ από τις 2 έως 04 Μαρτίου 2010 διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της ΓΔΑΕΕ ένας ακόμα προγραμματισμένος κύκλος διαπραγματεύσεων για τη ναυπήγηση των FREMM μεταξύ των της ελληνικής επιτροπής και της γαλλικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Υπολογίζεται ότι εντός του επόμενου δωδεκαμήνου θα καταστεί δυνατή η υπογραφή της σύμβασης ή τουλάχιστον η μονογραφή της.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.