Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αλβανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε την συμφωνία με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα!


Mια ιδιαίτερα αρνητική απόφαση για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας κρίνοντας με "ομόφωνη απόφασή του ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων περιοχών". Είναι μία απόφαση προϊόν διεργασιών στο παρασκήνιο με ισχυρό ρόλο της τουρκικής πρεσβείας στα Τίρανα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς και ότι η αλβανική αντιπροσωπεία δεν είχε πλήρη εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, έκανε λόγο για ανεπάρκεια των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου σχετικά με την κατανομή των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί ένα δίκαιο και έντιμο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τα νησιά ως ειδικές περιπτώσεις κατά την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών.

Η ελληνοαλβανική συμφωνία αποτέλεσε ίσως την σημαντικότερη επιτυχια της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείο Εξωτερικών και σίγουρα η εξέλιξη αυτή "χρεώνεται" στη νυν υγεσία που καθυστέρησε αδικαιολόγητα να επικυρώσει την συμφωνία πριν το τουρκικό λόμπι στα Τίρανα και οι εθνικιστικοί κύκλοι οργανώσουν την ανατροπή μιας απόφασης που έκλεινε μία εκκρεμότητα δεκαετιών.(defencenet)

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.