Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Με εγκατάσταση Iskander στο Καλίνινγκραντ απειλούν οι Ρώσοι


Δεν αποκλείουν οι Ρώσοι αξιωματούχοι την εγκατάσταση βλημάτων εδάφους-εδάφους Iskander στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μετά την εγκατάσταση βλημάτων Patriot PAC-3 στην Πολωνία, ακριβώς απέναντι από το Καλίνινγκραντ. "Nομίζουμε ότι θα είναι μία καλή απάντηση, αφού θεωρούν ότι μπορούν να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορά μας" δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα.

«Λεπτομερείς εξηγήσεις» ζήτησε χθες από την Ουάσιγκτον ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων κοντά στα ρωσοπολωνικά σύνορα, γεγονός που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από Πολωνούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, προκαλώντας τριγμούς στο νέο οικοδόμημα των θερμών σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, έχει αναπτυχθεί συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ στο πολωνικό έδαφος, σε βάση που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ.

Η κίνηση έγινε παρά την πρόσφατη σύσφιγξη των δεσμών Μόσχας - Ουάσιγκτον μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης συμφωνίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό, τον περασμένο Απρίλιο, κι ενώ έχουν προηγηθεί ποικίλες φάσεις εντάσεων στις σχέσεις Ρωσίας - Πολωνίας. «Εως τώρα, απλά μας λένε: “Μην ανησυχείτε, δεν στρέφονται (οι πύραυλοι) εναντίον σας”. Αυτό το ακούσαμε», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Λαβρόφ με δηλώσεις του στην τηλεόραση. «Ελπίζουμε ότι η νέα φύση των δεσμών μας με την Ουάσιγκτον και τη Βαρσοβία θα μας επιτρέψει να λάβουμε πιο λεπτομερείς εξηγήσεις για ό,τι συμβαίνει».

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.