Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η πρώτη ιαπωνική ναυτική βάση στο εξωτερικό μετά το 1945 ! Και το ρωσικό ναυτικό εκεί ...



Ιαπωνική ναυτική βάση στο Τζιμπουτί !!!

Την πρόθεσή τους να στήσουν μία ιαπωνική ναυτική βάση στο Κέρας τής Αφρικής και συγκεκριμένα στο Τζιμπουτί (πρώην Γαλλική Σομαλία - νυν Έδαφος Αφάρ-Ισσά), επιβεβαίωσαν οι ιαπωνικές αρχές. Η ναυτική βάση θα αποτελεί την πρώτη στο εξωτερικό μετά την ήττα τής Ιαπωνίας το 1945 και τις πολιτικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν. Η αξίας 40 εκατομμυρίων δολλαρίων βάση, αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές τού 2011 και θα παρέχει μόνιμο λιμάνι για τα πλοία των ιαπωνικών Ναυτικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας (JMSDF).

Τα σχέδια για την ιαπωνική βάση στο Τζιμπουτί ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, όταν το Τόκιο περιέγραψε την επιθυμία του να χτίσει εγκαταστάσεις στέγασης και έναν διάδρομο προσγείωσης για τα αεροσκάφη των JMSDF τύπου Lockheed P-3C Orion. Μετά την απόφαση ακολούθησε ένα αίτημα από τις αμερικανικές αρχές προς την Ιαπωνία για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα τής έδιναν τη δυνατότητα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στις επιχειρήσεις για την ασφάλεια τού Κόλπου τού Άντεν. Σύμφωνα με τα Ιαπωνικά στοιχεία, το 99% των ιαπωνικών εξαγωγών βασίζονται στη χρήση των πλωτών γραμμών που βρίσκονται στα ανοιχτά τής Σομαλίας.

Και ρωσική ναυτική βάση στο Τζιμπουτί


Το ρωσικό Ναυτικό θα αρχίσει να χρησιμοποιεί λιμενικές εγκαταστάσεις στο Τζιμπουτί για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των πειρατών τού Κόλπου τού Άντεν. Η είδηση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η μικρή και φτωχή σε πόρους αφρικανική χώρα βρίσκεται σε μία στρατηγική θέση στο Κέρας τής Αφρικής και προτίθεται να την επωφεληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, τα πλοία τού ρωσικού Στόλου τής Μαύρης Θαλάσσης θα έχουν μόνιμη παρουσία - από το 2011 - (και) στο λιμάνι Ταρτούς τής Συρίας

Tμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.