Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Aφού "έφαγαν" πόρτα απ τον Ερντογάν προχωράνε σε ΜΟΝΟΜΕΡΗ μείωση εξοπλισμών!


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ενημέρωση των δημοσιογράφων του στρατιωτικού ρεπορτάζ, όπου μεταξύ άλλων μίλησε και για τη νέα δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πτέραρχος άφησε να εννοηθεί ότι η νέα δομή θα είναι μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει και φυσιολογική αναδιάρθρωση του ΕΜΠΑΕ.

Τι σημαίνει αυτό: Ουσιαστικά τίθενται υπό εξέταση οι οροφές των 300 μαχητικών στην Π.Α. των 14 φρεγατών στο Π.Ν., των αρμάτων μάχης, των ΤΟΜΑ κλπ

Το νέο αναθεωρημένο ΕΜΠΑΕ θα οριστικοποιηθεί εντός του Ιουνίου, όπως πρώτο το defencenet.gr είχε γράψει. Το ύψος του υπολογίζεται περίπου στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Νέα Δομή Δυνάμεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων), στην συνέχεια από το ΣΑΜ (Συμβούλιο Άμυνας) και τέλος και από το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.).

Προβλέπεται δε η άμεση υλοποίηση των ανελαστικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χλστ.

Από εκεί και πέρα μένει να φανεί πώς στο γενικότερο κλίμα θα υλοποιηθούν τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σε αποφασιστική περικοπή δαπανών προχωράει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Νοέμβριο αποσύρεται από το Κόσσοβο σχεδόν ολόκληρη η ειρηνευτική δύναμη. Από τους 657 στρατιωτικούς που υπηρετούν, εκεί θα παραμείνουν μόνο 50, ώστε να εξοικονομηθούν 26 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το Πολεμικό Ναυτικό αποσύρει τη μια από τις δύο φρεγάτες μας που περιπολούν στη Σομαλία για την πάταξη της πειρατείας. Τον δρόμο της επιστροφής έχει ήδη πάρει η φρεγάτα «Λήμνος», ενώ θα παραμείνει μόνο η φρεγάτα «Έλλη». Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξοικονομούνται 8 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά για να επιτευχθεί ή τουλάχιστον να πλησιάσουν το στόχο για μείωση κατά 20% των λειτουργικών δαπανών που έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, ανεξάρτητα από την μείωση κατά 10% του ΕΜΠΑΕ, μία απόφαση που ισχύει από πέρσι.

Η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μη χρησιμοποιεί σε ορισμένες ειδικότητες στρατιωτικούς, αλλά να προσλαμβάνει πολίτες από την ελεύθερη αγορά. Το μέτρο, αν αποφασιστεί, θα αφορά νομικούς, οικονομολόγους και νοσηλευτές.


Επίσης θεωρείται πολύ πιθανό, με βάση το νέο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, να διατηρηθεί μόνο ένα στρατηγείο στη Νότια Ευρώπη και να παραμείνει ενεργό αυτό της Λάρισας ή της Νάπολης.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.