Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ήρθε ή ώρα να πάρει θέση η Αμερική για την επιθετικότητα του Ισραήλ



Μα πως το σκέφτηκαν οι Ισραηλινοί; Πως μπόρεσαν να πιστέψουν πως μια επίθεση σε ανθρωπιστική βοήθεια στα διεθνή ύδατα μπορεί να τους βοηθήσει; Οι Ισραηλινοί συνήθως διαμαρτύρονται ότι το κράτος δέχεται έντονες και άδικες κριτικές, όμως πράξεις σαν και τη χθεσινή είναι ο βασικός λόγος του μειωμένου διεθνούς κύρους της χώρας τους. Το 2006 σκοτώθηκαν χιλιάδες Λιβανέζοι, το 2008 1300 κάτοικοι της Γάζας έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ τους και πολλά παιδιά. Καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν πέτυχαν το στρατηγικό τους στόχο. Απλά επιβεβαιώνουν τη παρακμή της ισραηλινής στρατηγικής σκέψης που ξεκίνησε το 1967.


Ένα βασικό ερώτημα είναι το πότε επιτέλους θα δείξει πυγμή η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντί να περιορίζεται στα συνήθη φληναφήματα που λένε οι εκάστοτε Αμερικανοί πρόεδροι όταν το Ισραήλ παραφέρεται. Ο Ομπάμα αρέσκεται να μιλάει για τις αξίες, και τη διεθνή έννομη τάξη, τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να τη διατηρήσου απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Αν αυτό είναι αλήθεια, ιδού μια εξαιρετική ευκαιρία για τον Ομπάμα να αποδείξει πως εννοεί αυτά που λέει. Η χθεσινή αποτρόπαια πράξη των Ισραηλινών δεν συμβαδίζει με τις αμερικανικές αξίες. Το ότι έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα αποτελεί σαφή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Βέβαια, το να ζητάμε από μια αμερικανική κυβέρνηση να πάρει σθεναρή στάση ενόσω υπάρχουν στο πρόγραμμα οι εκλογές για το κογκρέσο, είναι ουτοπία. Όμως οι αξίες της Αμερικής και το διεθνές δίκαιο δεν αξίζουν και πολλά αν ο πρόεδρος επιλέγει να τα θυσιάσει στο βωμό των ψήφων.

Αυτά που συνέβησαν στην ανοιχτή θάλασσα αποτελούν εκτός των άλλων και μια σαφή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα. Οι ΗΠΑ βοηθούν παντοιοτρόπως το Ισραήλ, και όλοι οι Αμερικανοί πολιτικοί συνεχώς τονίζουν τις άρρηκτες σχέσεις των ΗΠΑ μαζί του. Αυτό έχει οδηγήσει τη παγκόσμια κοινότητα και τη διεθνή κοινή γνώμη να ταυτίζουν την Αμερική με ότι κάνει το Ισραήλ. Συνεπώς, κάθε στραβοπάτημα του Ισραήλ βλάπτει και την Αμερική. Το τελευταίο περιστατικό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τα άλλα κράτη της περιοχής, δίνοντας αφορμή για προπαγάνδα του στυλ «σιωνιστική συμμαχία» κλπ. Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον να σταθούν ηθικά αν υποβαθμίσουν το συμβάν. Όπως και να είναι, η στενή σχέση με το Ισραήλ, αποτελεί πλέον βαρίδιο για τη Ουάσιγκτον, σε πολλά επίπεδα.

Εν ολίγοις, αν η κυβέρνηση Ομπάμα δεν δείξει πόσο θυμωμένη είναι με τη βλακώδη αυτή πράξη των Ισραηλινών, και αν η όποια αμερικανική αντίδραση δεν είναι δυναμική, τότε οι ΗΠΑ θα φανούν σε όλους, ως αδύναμες και υποκριτικές.

Οι σημερινές εξελίξεις είναι και μια αφορμή για να δοκιμαστεί η εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής. Ένας βασικός λόγος που το Ισραήλ κάνει ότι του κατέβει, είναι πως ξέρει ότι δεν θα υποστεί συνέπειες λόγω των σκληροπυρηνικών του υποστηρικτών στις ΗΠΑ. Ήδη βλέπουμε μια τεράστια προπαγανδιστική προσπάθεια να εκτυλίσσεται σε όλα τα μέτωπα των ΜΜΕ και του διαδικτύου, με διάφορους απολογητές να προσπαθούν να πείσουν για το δίκαιο της ισραηλινής επίθεσης.
Αν ο Ομπάμα πάρει θέση εναντίον του Ισραήλ, είναι σίγουρο πως θα δεχτεί σφοδρή επίθεση από το εβραϊκό λόμπι. Όμως θα πρέπει κάποτε επιτέλους, τα μέλη αυτού του λόμπι να αναρωτηθούν: Ποια είναι τελικά τα όρια, μετά από τα οποία θα πρέπει οι ΗΠΑ να πάρουν θέση; Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τις θέσεις των διάφορων Αμερικανών πολιτικών και άλλων, όσον αφορά στο χειρισμό του όλου ζητήματος. Ποιοι από αυτούς θα καταδικάσουν το Ισραήλ ζητώντας μέτρα εναντίον του και ποιοι θα προσπαθήσουν να το καλύψουν; Η ειρωνεία είναι πως οι πρώτοι είναι οι αληθινοί φίλοι του Ισραήλ, επειδή ακριβώς προσπαθούν να το σώσουν πριν είναι αργά. Οι δεύτεροι είναι παραπλανημένοι, ο ζήλος τους οδηγεί το Ισραήλ στη διεθνή απομόνωση… ή και χειρότερα.

Τμήμα Ειδήσεων : elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.