Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ενισχύονται οι στρατιωτικοί δεσμοί Ρωσίας-Κιργιζίας με νέες βάσεις.



Η Ρωσία και η Κιργιζία ξεκινούν συνομιλίες για την ενίσχυση των στρατιωτικών τους δεσμών, μέσω της επέκτασης της Ρωσικής παρουσίας στην χώρα της κεντρικής Ασίας.

Σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός άμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ και ο Κιργίζιος ομόλογός του, Αμπιμπούλα Κουνταϊμπερμπίγιεφ θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την δημιουργία ενός ρωσικού στρατιωτικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Κιργιζία. Μέχρι στιγμής η Κιργιζία δεν αποδεχόταν τους ρωσικούς όρους αναφορικά με μία συμφωνία για το εν λόγω θέμα. Τον τελευταίο καιρό όμως, η εσωτερική κατάσταση στην χώρα, έχει κάνει την ηγεσία της πιο «δεκτική» στα κελεύσματα της Μόσχας.



Η επίσκεψη του Κιργίζιου υπουργού στην Μόσχα δεν έχει ως αποκλειστικό σκοπό την επίλυση του εν λόγω ζητήματος αλλά η ατζέντα περιλαμβάνει και άλλα θέματα. Ενδεικτικά οι δύο πλευρές θα συζητήσουν ζητήματα αναφορικά με την υπάρχουσα ρωσική στρατιωτική βάση στην Κιργιζία, με την δυνατότητα δημιουργίας ενός επικοινωνιακού κόμβου για λογαριασμό του ρωσικού ναυτικού στην επαρχεία Τσούι στα βόρεια της χώρας καθώς και στην πιθανότητα δημιουργίας ενός κέντρου ναυτικής εκπαίδευσης στην λίμνη Ισσίκ-Κουλ.

Για όσους αναρωτιούνται για τις «ναυτικές» πτυχές των συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, την στιγμή που η Κιργιζία βρίσκεται στην… Κεντρική Ασία, θα πρέπει να αναφερθεί πως επί Σοβιετικής περιόδου στην περιοχή υπήρχαν εγκαταστάσεις δοκιμών ναυτικών όπλων.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.