Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Το τέλος είναι κοντά για το Ιράν


Το νέο κύμα πληροφοριών που διαρρέονται στα δυτικά ΜΜΕ για τη έπίθεση είτε από το Ίσραήλ ή από τις ΗΠΑ, επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αυτή τη φορά μπορεί να έχει αληθινή βάση, υποστηρίζει το ινστιτούτο STRATFOR.

Τα ποικίλα σενάρια πιθανής επίθεσης στο Ιράν, που θεωρείται ότι έχουν προέλθει τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, είχαν εμφανιστεί και παλιότερα και εκτιμάτο ότι επρόκειτο περί «ψυχολογικής βίας» κατά της Τεχεράνης για να αναγκαστεί αυτή να έρθει σε συμβιβασμό με τη Δύση.

Ωστόσο η μέθοδος δεν λειτούργησε σημειώνει ο Τζορτζ Φρίντμαν, εκτελεστικός διευθυντής του STRATFOR.

«Είναι παράδοξο, αλλά αυτή τη φορά ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων μπορεί να έχει ως στόχο να πείσει το Ιράν ότι δεν θα γίνει πόλεμος, την ίδια ώρα που ήδη ετοιμάζονται γι’ αυτόν», θεωρεί ο Φρίντμαν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για μια ακόμη φορά δήλωσε τον Αύγουστο ότι το Ιράν δεν φοβάται αμερικανική επίθεση από τις ΗΠΑ, εφόσον οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να νικήσουν ούτε τον ολιγάριθμο στρατό του Ιράκ.

Ο αναλυτής σημειώνει την πιθανότητα το Ισραήλ να πραγματοποιήσει μόνο του τη στρατιωτική επιχείρηση χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, αλλά και χωρίς να έχει την απαιτούμενη ισχύ. Οι ΗΠΑ, αντίθετα με το Ισραήλ, από στρατιωτικής άποψης διαθέτουν αρκετή δύναμη στην περιοχή του Περσικού κόλπου ώστε να πραγματοποιήσουν αεροπορική επιδρομή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Αναμφίβολα, δεν πιστεύουμε ότι το Ισραήλ μπορεί μόνο του να επιτεθεί στο Ιράν. Χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ αυτό μάλιστα είναι αδύνατο να το φανταστούμε», γράφει ο Φρίντμαν στην ιστοσελίδα του αναλυτικού κέντρου του.

Κατά την άποψή του, «οι ΗΠΑ, η μοναδική υπολογίσιμη δύναμη, δεν θα προβεί σε αεροπορικά πλήγματα μόνο εξαιτίας των θεμάτων που αφορούν τα πυρηνικά. Αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ. Όμως η συνεχιζόμενη αποχώρηση των δυνάμεων από το Ιράκ και οι συμβατικές δυνάμεις του Ιράν αποτελούν πρόβλημα για την Αμερική. Η καταστροφή των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων απλώς θα σταθεροποιήσει τις θέσεις της στην περιοχή του Κόπλου», αναφέρει ο αναλυτής.


Ο Φρίντμαν σημειώνει ότι η μεγαλύτερη συνέπεια της πιθανής επίθεσης κατά του Ιράν θα είναι η περίπτωση που η Τεχεράνη καταφέρει να φράξει την είσοδο των στενών του Ορμούζ τα οποία συνδέουν τον Περσικό κόλπο με εκείνον του Ομάν, γεγονός που θα παραλύσει την παράδοση του 45% του πετρελαίου παγκοσμίως, και θα δυσχεράνει την έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση

Tμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.