Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Εγκρίθηκε η αγορά F-35 από το Ισραήλ


Την έγκρισή της προσέφερε τη Δευτέρα η Επιτροπή Οικονομικών της ισραηλινής Eθνοσυνέλευσης (Κνεσέτ) για την αγορά 20 αεροσκαφών F-35 Lightning II, από τις ΗΠΑ, στη μεγαλύτερη εξοπλιστική αγορά στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ.

Η αγορά των αεροσκαφών, που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών, θα κοστίσει 2,75 δισ. δολάρια, που αντιστοιχούν σε 96 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος, ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνεται και το κόστος ανταλλακτικών, συντήρησης και προσομοιωτών εκπαίδευσης χειριστών. Το F-35, χάρη στην τεχνολογία «Στελθ» που διαθέτει, είναι ικανό να πλήξει στόχους από μεγάλη απόσταση, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τα ραντάρ του εχθρού. Η παράδοση των πρώτων αεροσκαφών υπολογίζεται να γίνει μέσα στο 2015.

Οταν ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, είχε ανακοινώσει την αγορά στις 15 Αυγούστου, δεν είχε αποσαφηνίσει τι μορφή θα είχαν τα αντισταθμιστικά οφέλη, που θα ανέλθουν στα 4 δισ. δολάρια. Ο υπουργός ανέφερε μόνο ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη αυτά θα αφορούν ισραηλινές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα οφέλη αυτά θα είναι πρωτόγνωρα στα χρονικά των αμερικανικών οπλικών εξαγωγών, φθάνοντας το 150% της αξίας της συμφωνίας, από 50% που προσφέρει συνήθως η Ουάσιγκτον σε «καλούς της πελάτες», όπως τις ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νότια Κορέα.

Μιλώντας τη Δευτέρα ενώπιον της επιτροπής της Κνεσέτ, ο αρχηγός της ισραηλινής αεροπορίας, πτέραρχος Ιντο Νεχοστάν, και ο ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι υπογράμμισαν ότι παρά το μεγάλο κόστος των αεροσκαφών, η συμφωνία είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για το Ισραήλ, καθώς μεγάλο μέρος του κόστους της θα προέλθει από την αμυντική βοήθεια που προσφέρει η Ουάσιγκτον στο Ισραήλ.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αμυνας, στρατηγός (ε.α.) Ούρι Σανί, δήλωσε ότι το επιτελείο αεροπορίας μελετά να ζητήσει την αγορά επιπλέον αεροσκαφών F-35 στο μέλλον, ενώ πηγές του υπουργείου Αμυνας αναφέρουν ότι το Ισραήλ μπορεί να χρειαστεί ακόμη 75 αεροσκάφη αυτού του τύπου, που θα «βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει ξένες επιβουλές», όπως είπε ο κ. Σανί, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στον ιρανικό κίνδυνο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.