Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

"Κλείνει" άμεσα η εκκρεμότητα των πυρομαχικών.Ολοκληρώνονται κανονικά οι συμφωνίες για Υποβρύχια, FREMM & BMP-3



Στο άμεσο μέλλον ολοκληρώνονται τρία εκκρεμή προγράμματα τα οποία «Μας άφησε η Νέα Δημοκρατία και ισοδυναμούν με τρία ΕΜΠΑΕ», δήλωσε με υπαινιγμούς ο υπουργός Άμυνας Ε.Βενιζέλος: "Τα γερμανικά υποβρύχια, οι γαλλικές φρεγάτες και τα ρωσικά ΤΟΜΑ".

Σύμφωνα με τον υπουργό, την ερχόμενη εβδομάδα περνούν από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής οι προμήθειες των κινητήρων των F-16 και τα πυρομαχικά των 120 χλστ. των αρμάτων μάχης των LEO2HEL/A4. Και αποκάλυψε συνεχίζοντας ότι "Σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που προχωρούν «ως έχουν», αλλά και «ολική» αναμόρφωση του ΕΜΠΑΕ με αλλαγή της διαδικασίας επιλογής των συστημάτων επί της βάσει της απειλής" συμπλήρωσε.



Σε ότι αφορά τις λοιπές μελλοντικές προμήθειες αυτές θα γίνουν με το νέο νόμο ο οποίος θα ενσωματώνει την κοινοτική νομοθεσία. Αναφορά έκανε και στα αντισταθμιστικά προγράμματα, όπου κάλεσε την εταιρείες που οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο να προστρέξουν (στον Ε.Βασιλάκο, προφανώς) και να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν καταγγελίες των συμβάσεων και θα επιβληθούν ρήτρες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση ότι μέχρι αυτή την στιγμή έχουν επιβληθεί ρήτρες 9 εκατ. ευρώ για μη συμμόρφωση των εταιρειών με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, oι οποίες αποφάσεις όμως έχουν προσβληθεί στα δικαστήρια και μέχρι στιγμής είναι ανενεργές. Από πολιτικής άποψης την παρούσα χρονική στιγμή που υπάρχει γενικότερη οικονομική δυσχέρεια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσδοκά «το φιλί της ζωής» για τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες από ένα ποσό περί τα 100 εκατ. «καθαρά», όχι πιστωτικά, χρήματα των αντισταθμιστικών οφελών. Το αν μπορεί να γίνει απόληψη αυτού του ποσού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ηγεσία της ΓΔΑΕΕ.

Για την συμφωνία για τα υποβρύχια είπε ότι θα γίνει ξεχωριστή συνέντευξη μόλις καταλήξει στο θέμα, αλλά τόνισε ότι «Πρόκειται για μία ισορροπημένη και καλή συμφωνία που στόχος μας είναι να κυρωθεί δια νόμου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με ευρεία συναίνεση».


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.