Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Transneft: «Απαράδεκτοι οι τουρκικοί όροι για τον Σαμψούντα-Τζεϊχάν»



Σύμφωνα με την Transneft, oι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας για την επίτευξη συμφωνία αναφορικά με τον αγωγό πετρελαίου Σαμψούντα-Τσεϊχάν κατέρρευσαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό, οι δύο πλευρές θα ξαναρχίσουν τα διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας, Νικολάι Τοκάρεφ δήλωσε χωρίς περιστροφές πως «Η τουρκική προσφορά προβλέπει να υπογραφεί μία διακυβερνητική συμφωνία με την οποία προσπαθεί να μας σύρει στο να συμφωνήσουμε σε όρους οικονομικά απαράδεκτους για εμάς. Αρχίζουμε τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων ουσιαστικά από την αρχή».

Ο Ν. Τοκάρεφ συμπλήρωσε πως τα δύο μέρη θα πρέπει είτε να εξορθολογήσουν τις απαιτήσεις τους έτσι ώστε να βασίζονται σε ρεαλιστικά πλαίσια είτε θα πρέπει να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις.

H υλοποίηση του αγωγού Σαμψούντα-Τσειχάν εξαρτάται με από τον δικό μας Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.Αν δεν προχωρήσει ο ΕλληνοΒουλγαρικός αγωγός τότε η Ρωσία θα στραφεί προς τον Τουρκικό αγωγό.

Βέβαια εάν συμβεί κάτι τέτοιο και η Άγκυρα καταλάβει πως «παίζει χωρίς αντίπαλο», τότε η Μόσχα θα καταλάβει τι σημαίνει τουρκικό… παζάρι. Το ερώτημα βέβαια παραμένει τι θα συμβεί στην περιοχή εάν η Ρωσία αντιληφθεί πως «κάποιος» παίζει με τα ζωτικά της συμφέροντα που δεν είναι άλλα από τα έσοδα από τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της?


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.