Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Άσκηση "Indradhanush 2010" στην Ινδία: Άρχισαν το "ξύλο" πάλι τα SU-30 στα Ευρωπαϊκά μαχητικά!!



Αφού πρώτα απέκρουσαν με επιτυχία μια επίθεση από τους «κόκκινους επιδρομείς» και επιβεβαίωσαν δύο καταρρίψεις, οι πιλότοι δύο Su-30MKI της Ινδικής Αεροπορίας στράφηκαν προς το μέρος ενός εναέριου τάνκερ VC-10 της RAF για ανεφοδιασμό ζητώντας άδεια. «Αρνητικό, Μπλε δύο, επιδρομείς ακόμη στην περιοχή» ήρθε η απάντηση από το VC-10 και αμέσως το ινδικό Sukhoi έκανε break παίρνοντας ύψος προσέχοντας ταυτόχρονα το καύσιμό του. Θα γυρίσει να ανεφοδιαστεί αργότερα.

Στο μεταξύ θα επιχειρήσει να καταρρίψει ακόμη ένα Eurofighter προερχόμενο από την Κόκκινη δύναμη. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά σενάρια που εξελίσσονται στην βρετανο-ινδική άσκηση Indradhanush 2010 η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη στην αεροπορική βάση της Kalaikunda στην Ινδία αφού είχαν προηγηθεί δύο ημέρες συνεχών προ-ενημερώσεων και διευκρίνησης κανόνων εμπλοκής, όπως και οικειοποίησης του εναερίου χώρου της περιοχής. Στην άσκηση από πλευράς RAF μετέχουν Typhoon, E-3D Sentry και αεροσκάφη VC-10, ενώ από ινδικής πλευράς μετέχουν Su-30MKI, Mirage-2000, MiG-27 και για πρώτη φορά το ισραηλινό ιπτάμενο ραντάρ Phalcon.

«Τα εναέρια μέσα έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Την κόκκινη δύναμη, που παίζουν το ρόλο του επιτιθεμένου και την Μπλε δύναμη που παίζει το ρόλο του αμυνόμενου. Οι ρόλοι αυτοί είναι εναλλάξιμοι για τους συμμετέχοντες καθόλη τη διάρκεια της άσκησης. Οι βαθμοί δυσκολίας μεταβάλλονται συνέχεια, με αρνήσεις ανεφοδιασμού και προσωρινή διακοπή συνεργασίας από τα ιπτάμενα ραντάρ.



Η μεγαλύτερη πρόκληση για την άσκηση είναι ο μεγάλος αριθμός των αεροσκαφών που μετέχουν σε περιορισμένο χρονικό πλαίσιο και εναέριο χώρο, βάζοντας τις ικανότητες των πιλότων και των ελεγκτών αεράμυνας σε δοκιμασία. Αυτό είναι γνωστό ως Εμπλοκή Μεγάλων Δυνάμεων ή αλλιώς LFE (Large Force Engagement)», δήλωσε ο πτέραρχος L K Malhotra της ινδικής Αεροπορίας στην ινδική εφημερίδα “Times of India’.

Ο ίδιος όμως διευκρίνισε πως ο σκοπός της άσκησης δεν είναι η σύγκριση ινδικών εναντίον των βρετανικών αεροσκαφών ή να εκτιμήσει τις προσωπικές ικανότητες των πιλότων προσπαθώντας να επιδείξουν τις ικανότητές τους.

«Εκτός από τους πιλότους που πετούν αυτές τις αποστολές, είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για τους Ελεγκτές Αεράμυνας είτε στο έδαφος είτε στον αέρα να συντονίσουν ένα τόσο δύσκολο έργο. Επιπρόσθετα από τεχνικής πλευράς είναι μια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να μάθουν η μια από την άλλη σε ότι αφορά τις διαδικασίες συντήρησης των αεροσκαφών, τη διαχείριση και την γενικότερη υποστήριξη τέτοιων επιχειρήσεων», συμπλήρωσε ο ινδός στρατιωτικός.





Ο διοικητής της βάσης της Kalaikunda έδωσε και αυτός το στίγμα της άσκησης λέγοντας: «Κατά τη διάρκεια της άσκησης ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην δοκιμασία των ελεγκτών Αεράμυνας στη διαχείριση μεγάλων αεροπορικών δυνάμεων αλλά και στην προστασία στόχων μεγάλης επιχειρησιακής αξίας. Ένα ακόμη πεδίο που έχει δοθεί έμφαση είναι στην επιμελητεία και στο κατά πόσο μπορούμε να μετακινήσουμε μεγάλες δυνάμεις από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο».


defencenet


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.