Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Εντοπίσθηκαν σοροί λαθρομεταναστών στη Σάμο


Τις σορούς έξι ανδρών, μιας γυναίκας κι ενός κοριτσιού περισυνέλεξαν από τη θαλάσσια περιοχή του Ποτοκακίου Σάμου, οι άνδρες του Λιμεναρχείου του νησιού.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών, οι σοροί πρέπει να είναι από το ναυάγιο που δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ένας εκ των δέκα ή δώδεκα επιβατών πλαστικής λέμβου που αναποδογύρισε στη θαλάσσια περιοχή στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο διασωθείς περισυλλέγη από εμπορικό πλοίο με σημαία Γεωργίας που περνούσε εκείνη την ώρα από την περιοχή.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (έπνεαν στην περιοχή άνεμοι έντασης 9 μποφόρ), τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος δεν μπόρεσαν να κάνουν έρευνα στην περιοχή εκείνη την ώρα.

Ωστόσο, αυτοκίνητα του Λιμενικού Σώματος ερευνούσαν όλη τη νύχτα τα παράλια κατά μήκος της περιοχής και το πρωί της Πέμπτης εντόπισαν τις σορούς των προσφύγων.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Τεχεράνη παρήγαγε το πρώτο φορτίο εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου


Το Ιράν παρήγαγε το πρώτο φορτίο ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατά τη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της 31ης επετείου της ισλαμικής επανάστασης ενώπιον πλήθους δεκάδων χιλιάδων Ιρανών στο κέντρο της Τεχεράνης.


"Το Ιράν έχει την ικανότητα να εμπλουτίσει ουράνιο κατά 80% , αλλά δεν θα το κάνει", διευκρίνισε ο ιρανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι "πολύ σύντομα η Τεχεράνη θα τριπλασιάσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 3,5%".

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα "χάνει ευκαιρίες" και "εξυπηρετεί τις βουλήσεις των σιωνιστών" επιτιθέμενος στο Ιράν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Παραμένουν στο Αφγανιστάν οι γαλλικές δυνάμεις


Ο γαλλικός στρατός θα παραμείνει στο Αφγανιστάν" όσο χρόνο απαιτείται, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια" της χώρας αυτής, δήλωσε στην Καμπούλ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.


"Έχουμε τα απαραίτητα μέσα για την εκπλήρωση της αποστολής την οποία μας εμπιστεύτηκαν", πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι μετά τη συνάντησή τους στην Καμπούλ, απαντώντας σε ερώτηση για την αποστολή επιπλέον 80 εκπαιδευτών του στρατού.

"Τα επιπλέον αυτά μέσα είναι οι 80 εκπαιδευτές που θα σταλούν ως ενισχύσεις στην υπηρεσία εκπαίδευσης του στρατού και της αστυνομίας του Αφγανιστάν", επισήμανε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Mπλόκο" στη Google από το Ιράν


Η αμερικανική διαδικτυακή εταιρεία Google δήλωσε την Τετάρτη ότι ενημερώθηκε από επισκέπτες του διαδικτύου ότι στο Ιράν υπάρχουν δυσκολίες στην πρόσβαση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου Gmail, χωρίς όμως η εταιρεία να εντοπίσει κάποιο τεχνικό πρόβλημα στο δίκτυό της.


"Μάθαμε από επισκέπτες του διαδικτύου στο Ιράν ότι υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση του Gmail. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση στο δίκτυο, εξετάσαμε τα δίκτυά μας και βρήκαμε ότι λειτουργούν κανονικά", επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της Google σε ανακοίνωση της.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal από τη μεριά της επεσήμανε ότι η ιρανική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών ανέστειλε τη λειτουργία του Gmail και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία μία εθνική υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την ώρα που οι ιρανικές αρχές κινητοποιούνται για να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που αναμένονται σήμερα.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει δηλώσεις ενός αξιωματούχου της ιρανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο αυτό το μέτρο (της αναστολής της λειτουργίας του Gmail) έχει στόχο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των διαδικτυακών τεχνολογιών στη χώρα και να αυξήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης.

Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι καταπατά την ελευθερία του λόγου των πολιτών της.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Την επιστροφή της Αμμοχώστου ζητά το Ευρωκοινοβούλιο


«Την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων» από την Κύπρο και «την επιστροφή της Αμμοχώστου», ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά από την Τουρκία, με ψήφισμα που ενέκρινε την Τετάρτη.


Το σχετικό ψήφισμα «για την πρόοδο της Τουρκίας» εισηγήθηκε η χριστιανοδημοκράτης Ολλανδή ευρωβουλευτής Ria Oomen- Ruijten, εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με ανάταση χειρός.

Με το συγκεκριμένο κείμενο το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του εποικισμού της νήσου με τούρκους πολίτες και επιτρέποντας να επιστραφεί το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Παράλληλα, σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας και καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή «casus belli» και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί επίσης την τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων, επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του, ζητεί την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι θρησκευτικές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ιδιοκτησίας.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τον περιορισμό των θεμελιωδών ελευθεριών, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης και να καταργήσει το σύστημα των φρουρών στα χωριά του ανατολικού τμήματος της Τουρκίας.

Παράλληλα, καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας του ΡΚΚ και άλλων ομάδων στο τουρκικό έδαφος και καλούν το ΠΚΚ να καταθέσει τα όπλα κηρύσσοντας τον τερματισμό της βίας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εγκρίθηκε το ψήφισμα για την πρόοδο της ΠΓΔΜ


Με μεγάλη πλειοψηφία 548 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 35 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε το ψήφισμα για την πρόοδο της ΠΓΔΜ, που εισηγήθηκε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Ζόραν Θάλερ, εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.


Με το ψήφισμα ενεκρίθησαν και 6 τροπολογίες, στις οποίες συμμετείχαν έλληνες ευρωβουλευτές, εκ των οποίων οι τρεις διόρθωσαν όλες τις εκφράσεις «μακεδονικές» αρχές με την έκφραση «αρχές της ΠΓΔΜ».

Επίσης, με άλλη τροπολογία αναγνωρίσθηκε η σημασία των Ηνωμένων Εθνών ως «πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαία ικανοποιητική λύση», στο θέμα της ονομασίας.

Στις τροπολογίες που δεν ενεκρίθησαν, σημαντική ήταν η απόρριψη πρότασης των Πρασίνων με την οποία υποστήριζαν ότι «τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποκτούν πρωτοκαθεδρία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Με δική της παρέμβαση η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στην έκθεση Θάλερ, θεωρώντας ότι στέλνει «ένα θετικό μήνυμα στην ΠΓΔΜ».

«Από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε, «καλούμε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να έρθει με καλή πίστη στο διάλογο ώστε, στα πλαίσια του ΟΗΕ να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Η Ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει ότι απαιτείται μια νέα δυναμική στη διαδικασία και έχει γνήσια θέληση να δοθεί λύση στο ζήτημα. Αναμένουμε μια εξίσου ειλικρινή στάση από την άλλη πλευρά».

Επίσης με παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη τόνισε ότι «οι Έλληνες δεν είναι ούτε εθνικιστές ούτε επεκτατικοί. Το μόνο που κάνουν είναι να αντιστέκονται στη χρήση ενός ονόματος, που είναι μέρος της αρχαίας ιστορικής (και αρχαιολογικής) τους παράδοσης. Καταλαβαίνω ότι η ΠΓΔΜ, ως νέο, ανεξάρτητο κράτος, διέρχεται μια καθυστερημένη (για τα λοιπά Βαλκάνια) φάση εθνογένεσης. Πρέπει, όμως να επισημάνω ότι οι σοβαροί ακαδημαϊκοί στα Σκόπια δεν υποστηρίζουν τις εθνικιστικές τάσεις των ηγετών τους. Προτιμούν να παραμείνουν σιωπηλοί, παρά να εκτεθούν ενάντια σε απόψεις, που η έκθεση Τάλερ σωστά χαρακτηρίζει ως ''ικανές να αυξήσουν τις εντάσεις''».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Όχι ταμπού στο στρατό


Περίπου δύο στους τρεις Αμερικανούς εκτιμούν ότι οι ομοφυλόφιλοι στρατιωτικοί θα πρέπει να υπηρετούν τη θητεία τους χωρίς να κρύβουν την σεξουαλική τους ιδιαιτερότητα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε μια χρονική περίοδο που ο πρόεδρος Ομπάμα επιχειρεί να θέσει τέλος στις σεξουαλικές διακρίσεις στο στρατό.


Η σφυγμομέτρηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο Κουίνινπιακ και διενεργήθηκε σε 2.617 Αμερικανούς δείχνει ότι το 57% εξ αυτών θεωρεί ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να κρύβουν την σεξουαλική τους ταυτότητα, όπως τους υποχρεώνει ο νόμος: "Μη ρωτάς , μη λες".

Επίσης το 66% τάσσεται κατά της αποπομπής από το στρατό ατόμων για τα οποία αποκαλύπτεται ότι έχουν σεξουαλικές ιδιαιτερότητες και μόνο το 31% εγκρίνει αυτό το μέτρο.

Σημειώνεται ότι από την εφαρμογή του νόμου το 1993, πάνω από 13 χιλιάδες στρατιώτες απομακρύνθηκαν από το στράτευμα γιατί δήλωσαν ότι είναι ομοφυλόφιλοι, αλλά σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των στρατιωτών που δεν έγινα δεκτοί στο στράτευμα λόγω της σεξουαλικής τους ιδιαιτερότητας έχει μειωθεί κατά 30% από το 2008.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki