Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Κοντά σε συμφωνία για εξαγωγή του SU-35 Flanker η Ρωσία.


Σύμφωνα με δηλώσεις του υψηλόβαθμου στελέχους της Rosoboronexport Alexander Mikheyev από την αεροπορική έκθεση Farnborough στο Λονδίνο,η Ρωσία βρίκσεται κοντά σε συμφωνάι με χώρες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το καλύτερο εν ενεργεία Ρωσικό μαχητικό SU-35 , το οποίο τεχνικά μπορεί να συγκριθεί μόνο με 5ης γενιάς μαχητικά.

Οπως αποκάλυψε ο Alexander Mikheyev πολλές χωρές με πρώτη και καλύτερη την Λιβύη , βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή συμβολαίου προμήθειας του εν λόγω μαχητικού.


Η συμφωνία με τους υποψήφιους αγοραστές θα έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Το SU-35 Flanker-E (εξαγώγιμη έκδοση) είναι η εξέλιξη του ικανότατου SU-27 Flanker multirole.Είναι ένα μαχητικό 4ης γενιάς θεωρητικά ,η τεχνολογία όμως που χρησιμοποιεί σε όλα τα επίπεδα είναι 5ης και με αντίστοιχα μαχητικά μόνο μπορεί να συγκριθεί.

Θεωρείται ένα ικανότατο μαχητικό πολλαπλού ρόλου ανώτερο των δυτικών μαχητικών 4ης+ γενιάς.Το SU-35 είναι ένα υπερηχητικό μαχητικό που ηταχύτητά του ξεπερνάει τα 2,2 Mach , με ικανότατο οπλικό φορτίο και το νέο RADAR ηλεκτρονικής σάρωσης IRBIS-E.Είναι μαχητικό πολλαπλών ρόλων με κορυφαίες επιδόσεις στην εναέρια υπεροχή (συμπ του ελιγμού Cobra) και ικανότατο στην κρούση φέροντας πυραύλους βεληνεκούς άνω των 3.500 χλμ.

Το SU-35 παρουσιάστηκε το 2007 στην έκθεση ΜAKS και ήδη η Ρωσική Π.Α βρίσκεται σε φάση παραλαβής των 50 αεροσκαφών που έχει παραγγείλει.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εξουσίες KGB δίνει ο Πούτιν στην FSB!!!



Η Ανω Βουλή αποφάσισε να καταστήσει πανίσχυρη την Υπηρεσία Ασφαλείας ψηφίζωντας
Νόμο για την επέκταση των εξουσιών, οργανωτική αναβάθμιση και γενναία χρηματοδότηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSΒ) πέρασε η Ανω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, με στόχο να την καταστήσει πανίσχυρη. Για προσπάθεια αναβίωσης της διαβόητης ΚGΒ στην υπηρεσία του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν και επιστροφή σε σταλινικού τύπου αντιλήψεις κάνει λόγο η ρωσική αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει ότι αναγορεύεται σε «έγκλημα» η αντιπολιτευόμενη πολιτική σκέψη, όπως και επί ΕΣΣΔ.


Επιτρέπει στην FSΒ να εκδίδει «προειδοποιήσεις» σε οποιονδήποτε «δημιουργεί συνθήκες για τη διάπραξη εγκλήματος», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιες ακριβώς πράξεις θα επιτρέπουν μια τέτοια ενέργεια από τους πράκτορες της υπηρεσίας. Ο πρόεδρος της Ανω Βουλής και ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος Δίκαιη Ρωσία Σεργκέι Μιρόνοφ δήλωσε ότι ψήφισε κατά του νόμου επικρίνοντας τις «ασαφείς διατυπώσεις» του κειμένου, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια αυθαίρετη ερμηνεία του από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον νόμο, που αναμένεται να επικυρωθεί με την υπογραφή του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οποιοσδήποτε άνθρωπος ή επιχείρηση εμποδίζει την εργασία ενός πράκτορα της FSΒ μπορεί να διωχθεί ποινικά και να πληρώσει πρόστιμο από 500 έως 50.000 ρούβλια ή ακόμη να τεθεί υπό κράτηση για διάστημα έως και 15 ημέρες. Η αντιπολίτευση και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιούν ότι ο νέος νόμος ενθαρρύνει τις αυθαίρετες φυλακίσεις. «Αν κάποιος αξιωματούχος της FSΒ πιστέψει ότι κάνω κάτι λάθος μπορεί να με τιμωρήσει για αυτό.

Θα διαμαρτυρηθούμε για αυτόν τον νόμο, που παραβιάζει τα συνταγματικά μας δικαιώματα» είπε η Λουντμίλα Αλεξέγεβα, πρόεδρος του παρατηρητηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Ομάδα Ελσίνκι της Μόσχας». Με ανοικτή επιστολή τους οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα στη Ρωσία ζήτησαν από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ να μην επικυρώσει τον αμφιλεγόμενο νόμο. «Σήμερα εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς να διακόψετε την πορεία αυτού του νόμου, που απειλεί τον ακρογωνιαίο λίθο του κράτους δικαίου: το τεκμήριο της αθωότητας και την αρχή της ασφάλειας του δικαίου». Ο κ. Μεντβέντεφ, ωστόσο, έχει ήδη υπογραμμίσει ότι το κείμενο ετοιμάστηκε έπειτα από άμεση διαταγή του ιδίου.

Επικριτές της ρωσικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ο νόμος θα επιτρέπει στην FSΒ να εκφοβίζει ακτιβιστές που αντιτίθενται στις πρακτικές του Κρεμλίνου, κυρίως εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012 στη Ρωσία.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Πολιτική λύση του Κουρδικού ή Ανεξαρτησία" προαναγγέλει το PKK



Σε σημαντικότατες δηλώσεις με πολιτική βαρύτητα προχώρησε ο ηγέτης του PKK, Μουράτ Καραγιλάν, θέτοντας στην Άγκυρα το δίλημμα «πολιτική λύση ή ανεξαρτησία».

Ο Μ. Καραγιλάν μιλόντας στο BBC για άλλη μία φορά ανακοίνωσε πως οι μαχητές του είναι πάντα έτοιμοι να προχωρήσουν σε μία νέα ανακωχή, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, εάν όμως «το κουρδικό ζήτημα επιλυθεί με δημοκρατικό τρόπο, μέσω διαλόγου». Εάν η Άγκυρα δεν αποδεχθεί την πρόταση του PKK τότε θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.


«Ναι, θα κατεβάσουμε τα όπλα μας, εάν το κουρδικό ζήτημα επιλυθεί διά της δημοκρατικής οδού, μέσω διαλόγου. Εάν η τουρκική κυβέρνηση απορρίψει αυτή την πρόταση, θα πρέπει να ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία μας» δήλωσε με έμφαση ο Καραγιλάν.

Η Άγκυρα από την πλευρά της ακολουθώντας την συνήθη επωδό σημείωσε πως «δεν σχολιάζει δηλώσεις τρομοκρατών».

Oμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.Η απομάκρυνση του Ισραήλ από την Τουρκία και η Αμερικανική δυσαρέστεια απέναντι στους νεοοθωμανούς του AKP αλλάζουν τα γεωστρατηγικά δεδομένα της περιοχής.

Η Κουρδική οντότητα είναι πλέον γεγονός και εδραιώνεται όλο και περισσότερο στα βόρεια σύνορα του Ιράκ με την υποστήριξη των ΗΠΑ.Ο δρόμος λοιπόν έχει στρωθεί.Τι απομένει?Η κήρυξη ανεξαρτησίας από πλευράς κούρδων.

Σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνει η Άγκυρα?Θα έρθει σε πλήρη ρήξη με τους Αμερικανούς?


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στην Ρόδο το USS Mesa Verde LPD. Ερωτηματικά για την παρουσία του.



Κατέπλευσε την Τρίτη στις 20-7-2010 στο λιμάνι Ακαντιάς Ρόδου η φρεγάτα (amphibious transport dock) του Αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού “USS Mesa Verde LPD -19”.
Η συγκεκριμένη φρεγάτα τύπου San Antonio μια από τις πέντε που διαθέτει το Α.Π.Ν. είναι ιδανική για κατάληψη νησιών αλλά και γνωστή για τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης “κρίσεων”, που διαθέτει.

Έχει μήκος 208,5 μ, πλάτος 31,9 μ. και ταχύτητα 22 Knots. Τα πλοία αυτού του τύπου έχουν ανεπτυγμένα όπλα ηλεκτρονικού πολέμου και συστήματα παρακολούθησης κρίσεων μέσω δορυφόρων. To σκάφος έχει την δυνατότητα να μεταφέρει κάτω από το κατάστρωμα του αμφίβια οχήματα, τανκς και φορτηγά και να προσγειώνονται πάνω σ’ αυτό ελικόπτερα. Χαρακτηριστικό των σκάφων αυτού του τύπου είναι τα radome υλικά, που καλύπτουν τα ραντάρ, τα οποία μοιάζουν με “φουγάρα.”

Το σκάφος έχει πλήρωμα 700 άτομα εκ των οποίων 66 αξιωματικοί και μπορεί να μεταφέρει ένα πλήρως εξοπλισμένο τάγμα πεζοναυτών και θα παραμείνει στη Ρόδο
μέχρι και τις 23-7-10.


Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ακριβώς παρακολουθεί το υπερσύγχρονο αυτό πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού?


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ανησυχεί η Κίνα για τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν.Κορέας




Η Κίνα εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά της ανησυχία» για την ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας ότι θα ξεκινήσουν από κοινού ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στις 25 Ιουλίου.

«Καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προβούν σε πράξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.

«Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για τα σχετικά γυμνάσια», πρόσθεσε.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις στοχεύουν στο να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα από πιθανή μελλοντική επίθεση, μετά τις κατηγορίες της Σεούλ προς την Πιονγκγιάνγκ για τη βύθιση νοτιοκορεατικής φρεγάτας το Μάρτιο.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Διάβημα από το ΥΠΕΞ για «Τσεσμέ» και «Πιρι Ρέις».Τους τρίξαμε τα δόντια πάλι...



Μεταξύ Θράκης και Σαμοθράκης το «Τσεσμέ», νότια του Καστελόριζου το «Πιρι Ρέις» .
Σε διάβημα έχει προχωρήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ καθώς για πρώτη φορά απο το 1975 δυο τουρκικά ερευνητικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Τσεσμέ».

Το σκάφος πλέει μεταξύ Θράκης και Σαμοθράκης σε απόσταση οκτώ μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθεί πλωτό του λιμενικού. Επίσης παραμένει νοτίως του Καστελόριζου το «Πιρι Ρέις» στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρακολουθείται από πλοίο του λιμενικού.

Όπως δείχνουν τα ναυτικά σύμβολα που έχουν αναρτηθεί στο κατάστρωμα του Τσεσμέ το πλοίο εκτελεί υδρογραφικές μελέτες.

Το Πίρι Ρέις τις τελευταίες ώρες έχει δείξει ότι σταμάτησε τις σεισμολογικές έρευνες που πραγματοποιούσε.

«Εδώ και μερικές εβδομάδες η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες έντασης και να οξύνει την κατάσταση στο Αιγαίο, αναμασώντας τις γνωστές της θέσεις που κινούνται εκτός διεθνούς νομιμότητας και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», τόνισε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σχολιάζοντας τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πιρι Ρέις».

Επίσης, πάνω από το Aγαθονήσι πέταξαν το απόγευμα της Τρίτης τέσσερα τουρκικά F16 σε νέα υπερπτήση και εικονικό βομβαρδισμό.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αντιαεροπορικό σύστηµα µε πανίσχυρες ακτίνες λέιζερ!




Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ...

Ενα βήμα πιο κοντά στον «πόλεµο των άστρων» έκανε η ανθρωπότητα. Ακτίνες λέιζερ χρησιµοποιήθηκαν για πρώτη φορά από το αµερικανικό ναυτικό για την κατάρριψη µη επανδρωµένων αεροσκαφών.

Το νέο όπλο παρουσιάστηκε στο αεροναυτικό σαλόνι του Φάρνµποροου στη Βρετανία από την αµερικανική εταιρεία Raytheon. Το σύστηµα των λέιζερ (CΙWS) µπορεί να χρησιµοποιηθεί είτε µόνο του είτε µαζί µε άλλο οπλικό σύστηµα εναντίον πυραύλων, όλµων και µικρών πλοίων. Η ακτίνα που δηµιουργείται έχει ισχύ 50 κιλοβάτ και είναι αόρατη έως ότου χτυπήσει ένα αεροσκάφος που µπορεί να βρίσκεται σε απόσταση έως και 3 χιλιοµέτρων όταν χτυπηθεί το σκάφος αρχίζει να φλέγεται. Οι πρώτες δοκιµές έγιναν στην Καλιφόρνια τον περασµένο µήνα και σύµφωνα µε τους υπεύθυνους θα είναι έτοιµο για πλήρη στρατιωτική χρήση έως το 2016.


Το οπλικό αυτό σύστηµα εντυπωσίασε στο διεθνές αεροναυτικό σαλόνι του Φάρνµποροου, όµως εξίσου εντυπωσιακές είναι οι πωλήσεις αεροσκαφών που έγιναν εν µέσω της παγκόσµιας οικονοµικής ύφεσης, οι οποίες σύµφωνα µε τους υπολογισµούς ξεπερνούν σε αξία τα 25 δισ.δολάρια δείχνοντας ότι δηµιουργείται κλίµα αισιοδοξίας για την ανάκαµψη του τοµέα των αεροµεταφορών. «Η ανάκαµψη δείχνει να αρχίζει από την Ασία», είπε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, «ενώ και η Ευρώπη δείχνει σηµάδια ανάπτυξης». Στο σαλόνι πήραν µέρος 1.000 εκθέτες από 38 χώρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη µελλοντική αγορά πολλών αεροσκαφών έδειξαν η Κίνα και η Ρωσία.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Παρουσιάζεται στην MAKS 2011 το PAK-FA!Σημαντικό πλεονέκτημα η ανταγωνιστική τιμή.



Οι Ρώσοι έχοντας λύση πλέον τα προβλήματα χρηματοδότησης έχουν βάλει το κεφάλι κάτω και τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς την ανάπτυξη του νέου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς το οποίο θεωρείται πρώτης προτεραιότητας στον εκσυγχρονισμό των Ρωσικών οπλικών συστημάτων όπως έχει αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο η elliniki-stratigiki.

Χθες λοιπόν είχαμε και νέες δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Ρωσικής κοινοπραξίας (που περιλαμβάνει την Mig και την Sukhoi) Mikhail Pogosyan ,στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν που δήλωσε ότι το Sukhoi PAK-FA θα είναι πολύ φθηνότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα δυτικά μαχητικά.

Ξεκαθάρισε ότι η τιμή του νέου Ρωσικού μαχητικού θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τον εκάστοτε αγοραστή όμως το βασικό πλεονέκτημά του θα είναι η ανταγωνιστική τιμή!!

Αυτό είναι μια επιπλέον σημαντική παράμετρος και δέλεαρ για οποιονδήποτε υποψήφιο αγοραστή αν συνυπολογίσουμε ότι οι Ρώσοι έχοντας παρακολουθήσει την εξέλιξη του F-22 είναι πεπεισμένοι ότι το νέο SU θα είναι ανώτερο του βασικού ανταγωνιστή του που είναι το Raptor κυρίως και λιγότερο το F-35.

Ο Mikhail Pogosyan κλείνωντας τις δηλώσεις του εξέπληξε λέγοντας ότι το νέο μαχητικό θα παρουσιαστεί στην έκθεση MAKS 2011 στη Μόσχα."Του χρόνου στην έκθεση θα δείτε πως πετάει το PAK" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τον Ιούνιο ο Πούτιν θέλοντας να δει από κοντά την εξέλιξη του μαχητικού και να τονίσει την σημασία που αποδίδεται σε αυτό, πέταξε με το πρωτότυπο T-50.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν συνηθίζουν να παρουσιάζουν ένα οπλικό σύστημα αν αυτό δεν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του.Δεδομένου του χρονοδιαγράμματος του μαχητικού 5ης γενιάς (όπως έχει ανακοινωθεί) το οποίο προβλέπει εξέλιξη μέχρι 2015 και σταδιακή παραλαβή, δημιουργούνται υποψίες ότι οι Ρώσοι βρίσκονται πιο κοντά στην παραγωγή του απ ότι διατείνονται...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πρώτη βολή για το F-15 S.E


Πραγματοποίησε την πρώτη του βολή στα πλαίσια δοκιμών το F-15E1, πρωτότυπο της έκδοσης στελθ, του μαχητικού F-15SE (Silent Eagle) της Boeing, λίγες μόνο μέρες μετά την πρώτη του πτήση.

Η βολή πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου στο πεδίο δοκιμών Point Mugu Naval Air Weapon Station της Καλιφόρνιας και υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη. Η δοκιμή έγινε για την πιστοποίηση της εσωτερικής αποθήκης οπλισμού, που δημιουργήθηκε με την μετατροπή της σύμμορφης δεξαμενής καυσίμων, που «φορά» συνήθως το F-15E/SG/K. Στη βολή χρησιμοποιήθηκε ένας AIM-120 με τηλεμετρική κεφαλή, που μετέδιδε δεδομένα σε επίγειο σταθμό.

Όπως έχουμε γράψει, η Boeing προωθεί το F-15SE σε διάφορες χώρες, ήδη χρήστες του F-15, ενώ πιθανότατα θα απευθυνθεί σε υποψήφιους πελάτες εκτός αυτού του κύκλου.

Αντιμετωπίζει όμως την αρνητική στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου το μαχητικό φαίνεται να ανταγωνίζεται πιθανές πωλήσεις του F-35. Επίσης, εδώ και μήνες υπάρχει έντονη αντιπαράθεση Boeing και Lockheed Martin για το πόσο… στελθ είναι τελικά το F-15SE, όπου η Boeing έχει ισχυριστεί, ότι από ορισμένες γωνίες «θέασης» το αεροσκάφος της θα είναι όσο στελθ είναι και το Lightning II, κάτι που αργότερα αναγκάστηκε να αποσύρει.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Παραιτήθηκε ο Ρουμελιώτης από το ΔΝΤ.Προβλέπει πτώχευση το χειμώνα




Σε παραίτηση από τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οδηγήθηκε εντελώς ξαφνικά πριν από λίγες ώρες ο καθηγητής Π. Ρουμελιώτης οικογενειακός φίλος του Παπανδρέου και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του πατέρα του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρουμελιώτης το τελευταίο δίμηνο δεν αντάλλασσε κουβέντα με τον Παπακωνσταντίνου με τον οποίο διαφωνούσε κάθετα για την πολιτική περιστολής του Ελλείμματος που ακολουθεί. Κατά τις ίδιες πηγές ο Ρουμελιώτης ενημέρωσε απευθείας τον Παπανδρέου πρόσφατα, ότι μπορεί να έχει εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση του δανείου από το ΔΝΤ, όμως το Ταμείο θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων του για την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι η χώρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε στάση πληρωμών μέσα στο καταχείμωνο.

Ο Παπανδρέου αντί να τον ακούσει, συντάχθηκε με τον Παπακωνσταντίνου με αποτέλεσμα ο Ρουμελιώτης να υποβάλλει παραίτηση από τη θέση που ανέλαβε μόλις πριν από πέντε μήνες.



Ποιός είναι ο Π. Ρουμελιώτης;
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1987-1989), Υπουργός Εμπορίου (1987) και Ευρωβουλευτής (1989-1994).
Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και του Πανεπιστημίου του Παρισιού ΙΙ. Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβώνης (2008-2009), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 2004) και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (1984-1989).
Είναι Πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων του Ευρωμεσογεικού Κόσμου (IPEMed - Institut de Prospective Economique du Monde Μéditerranéen) από το 2004, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας για τον Εκδημοκρατισμό, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων του Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (2000-2001).

Ήταν ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια (1997-2000).
Συγγραφεάς πολλών βιβλίων και μελετών σε θέματα Διεθνούς Οικονομικής Διακυβέρνησης.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Silent Super Hornet" από τη Boeing!


πηγή:defencenet

Η αμερικανική εταιρία προυσίασε μια σειρά βελτιώσεων που αφορούν το ναυτικό μαχητικό F/A-18 E/F με σκοπό την επίτευξη νέων παραγγελιών οι οποίες σύμφωνα με την εταιρία θα κρατήσουν ανοικτή τη γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Οι βελτιώσεις για το ναυτικό μαχητικό έρχονται μια χρονιά μετά την παρουσίαση αντίστοιχης κίνησης για το F-15 στα πλαίσια του προγράμματος Silent Eagle. Είναι εμφανές ότι η Boeing καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά εκμεταλλευόμενη από τη μια την μη εξαγωγή του F-22 και από την άλλη τις καθυστερήσεις στο F-35 ώστε να κεφαλοποιήσει τη βάση πελατών που διαθέτει με τα F-15 και F-18.

Οι νέες επιλογές που προσφέρονται στους μελλοντικούς πελάτες περιλαμβάνουν ένα εξωτερικά αναρτώμενο ατρακτιδιο στον κεντρικό φορέα της ατράκτου που μπορεί να μεταφέρει είτε δύο βόμβες της κλάσης Mk-82 και δύο ΑΙΜ-120 είτε τέσσερεις ΑΙΜ-120. Σκοπός της διαμόρφωσης είναι η μείωση του ηλεκτρομαγνητικού ίχνους του αεροσκάφους. Επιπλέον, η εταιρία προσφέρει σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου που θα αυξήσουν την ήδη πολύ μεγάλη εμβέλεια του αεροσκάφους χωρίς να αυξήσουν σημαντικά την αεροδυναμική αντίσταση και το ίχνος του. Παράλληλα, είναι δυνατή η ενσωμάτωση εσωτερικά μεταφερόμενου συστήματος υπέρυθρης έρευνας και ιχνηλάτισης.

Με τις βελτιώσεις αυτές, η εταιρία προβλέπει συνέχιση της παραγωγής των δύο αεροσκαφών έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020 αν και οι υπάρχουσες παραγγελίες επαρκούν έως το 2012 (F-15) και το 2015 (F/A-18).

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki