Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Iran denies report of seven US troops detained


TEHRAN - Iran denied on Sunday that border guards had detained seven US troops, calling the report "unfounded", the state-run English language Press TV said.

The country's Arabic language television al-Alam also quoted Iran's Revolutionary Guards, in charge of Iran's border security, as denying that any such incident had happened in the southeastern province of Sistan-Baluchestan, as earlier reported by a semi-official news agency.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Lockheed Martin Wins Role on U.S. Army Intelligence Contract Vehicle


Opportunity to provide detailed analysis of critical threats to U.S national security and integrate cyber security paradigms

A team led by Lockheed Martin was selected by the U.S. Army Intelligence and Security Command (INSCOM) to compete for future task orders under the INSCOM OMNIBUS-III contracting vehicle.

“Lockheed Martin is thrilled to be selected by INSCOM,” said Bob Kramer, Lockheed Martin Information Systems & Global Services-Defense’s vice president for Operational Systems & Services. “The team is positioned to deliver innovative solutions and analytic subject matter expertise in support of Army Intelligence missions.”

OMNIBUS-III is a multiple award, indefinite-delivery/indefinite-quantity (ID/IQ) contract, established by INSCOM to create the procurement framework for delivering dedicated intelligence and technical support to the US Army INSCOM and its major subordinate commands, as well as other customers across the federal government.

The Lockheed Martin-led team, one of six companies selected, will compete for future task orders which, all totaled, have a contract ceiling of $492 million over the course of five years. With this award Lockheed Martin continues its record of dedicated support to INSCOM totaling more than 20 years.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέος επιθεωρητής "μαντρόσκυλο" στη CIA.


Ο David B. Buckley είναι ο νέος τυχερός. Ανέλαβε χθες την πιο άχαρη δουλειά: Γενικός Επιθεωρητής της CIA. Κάτι σαν τις εσωτερικές υποθέσεις της αστυνομίας, αλλά με αντικείμενο την «εταιρία» κατασκόπων. Και αν κρίνουμε από το παρελθόν, θα έχει να παλέψει με πολλή γραφειοκρατία.

Ο διευθυντής της CIA Leon Panetta ήταν όλος χαρά στο καλωσόρισμα του νέου «μαντρόσκυλου». Όπως είπε, «ένας δυναμικός, ανεξάρτητος επιθεωρητής, είναι απαραίτητος για την επιτυχία μας».


Αυτά τα λέει τώρα. Όμως σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, η υπηρεσία δεν είχε καμία επίβλεψη από επιθεωρητή. Στο διάστημα αυτό, έγιναν μαζικές επιθέσεις με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν, μια τακτική που ο ΟΗΕ αλλά και πολλοί Αμερικανοί νομομαθείς θεωρούν πως βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας.

Ο τελευταίος επιθεωρητής της CIA, ο John Helgerson, είχε διεξάγει ενδελεχείς έρευνες στις «μαύρες ενισχυμένες ανακρίσεις» της υπηρεσίας, ανακαλύπτοντας πως οι ανακριτές βασάνιζαν τους ανακρινόμενους, προκειμένου αυτοί να μιλήσουν. Αυτό όμως δεν τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή. Το 2007, ο τότε διευθυντής της CIA Michael Hayden, έκανε το πρωτάκουστο, να ξεκινήσει ΕΔΕ εναντίον του Helgerson, με τη κατηγορία ότι είχε προσωπική βεντέτα με τους ανακριτές και ότι υπερέβη τα όρια των αρμοδιοτήτων του όταν άρχισε να αμφισβητεί τη νομιμότητα των ανακριτικών μεθόδων. Τελικά η ΕΔΕ δν πέτυχε τίποτα, και ο επιθεωρητής συνταξιοδοτήθηκε από μόνος του τον Φεβρουάριο του 2009.

O νέος επιθεωρητής ο οποίος αναλαμβάνει έχοοντας ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους προκατόχους του. Από το 2005 έως το 2007 ήταν ο επικεφαλής προσωπικού στην επιτροπή του κογκρέσου που ασχολείται με τις μυστικές υπηρεσίες. Πάντως αν δεν επιθυμεί να δοκιμάσει στη πράξη την δέσμευση του Leon Panetta για την «ανάγκη ενός ανεξάρτητου επιθεωρητή κλπ.», καλά θα κάνει να μην αρχίσει να τα πολυψάχνει τα πράγματα.

S.A. (Wired.com)



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αύξηση 4% στο ΑΕΠ της Ρωσίας για το 2010


Η οικονομία της Ρωσίας θε τρέξει με ρύθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Το έλλειμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα είναι χαμηλότερο από το προβλεπόμενο επίπεδο και δεν θα ξεπεράσει το 3,5%. Αυτό ανακοίνωσε ο Α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ.

Εκτός απ’ αυτόν, ο Ουλιουκάγιεφ θεωρεί ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μπορεί να αρχίσει να πέφτει από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του 2011.

Ο Ουλιουκάγιεφ ανακοίνωσε επίσης ότι το διεθνές πλεονασματικό απόθεμα της Ρωσίας έφτασε και πάλι τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια!!


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΣΕ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Οι Τούρκοι πιλότοι που κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, έχουν μετατραπεί σε κυνηγούς κεφαλών… με στόχο τους Έλληνες πιλότους των F-16 και Μιράζ που βγαίνουν για αναχαιτίσεις.

Η επιθετικότητα των Τούρκων πιλότων αποκαλύπτεται από σήμα που αφορά Έλληνα χειριστή καταδιωκτικού τύπου Μιράζ που είχε εμπλοκή με τούρκικο F-16 πάνω από τη Λέσβο και από απόρρητη αναφορά πτεράρχου της πολεμικής αεροπορίας στο στρατηγείο Λάρισας προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας το Μάιο του 2007.

Το σήμα του πιλότου που αναφέρει την εμπλοκή του με το τουρκικό τονίζει τα εξής:

«Το F-16 που βρισκόταν πίσω από το Νο 2 του σχηματισμού προσέγγισε σε πολύ μικρή (5-10’) και εκτελούσε επικίνδυνους ελιγμούς επί 10’, προσπαθώντας να χτυπήσει την καλύπτρα του Ελληνικού F-4 με το φτερό του αλλά και να το βάζει στα καυσαέρια σε χαμηλό ύψος. Παρόμοιες ενέργειες σε μικρότερο βαθμό εκτελούσε και το Νότιο F-16 που βρισκόταν π’ισω από το Νο 1. Οι ενέργειες αυτές ανεφέρθησαν ….

Η επικείμενη αναφορά του πτεράρχου της πολεμικής Αεροπορίας προς τον υπουργό Άμυνας το Μάιο 2007 αποκαλύπτει τα εξής:

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σκοπός αυτής της επιστολής είναι η αίτηση προσωπικής ακρόασης από εσάς, προκειμένου να σας ενημερώσω, για σοβαρά, κατά την άποψη μου θέματα, που αφορούν , αφ’ ενός στην εθνική ασφάλεια και αφ’ ετέρου στην κακοδιαχείριση του Δημόσιου χρήματος.
Προκειμένου, να αξιολογήσετε το βάσιμο του αιτήματος μου, επιτρέψτε μου, να αναφέρω τα ακόλουθα, για την υπόθεση μόνον, του «Ατυχήματος Ηλιάκη».
Η από καιρού σχεδιασμένη και πειθαρχημένη επιθετικότητα των Τούρκων πιλότων στο Αιγαίο, ήταν γνωστή στο Επιτελείο του ΑΤΑ, το οποίο ανησυχούσε σοβαρά. Για το λόγο αυτό, λίγους μήνες πριν το «ατύχημα» εξέδωσε σχετικό σήμα την 17-01-2006, με πρόσθετες οδηγίες, για σκοπούς πρόληψης.
Λίγες μόνο μέρες πριν τη συντριβή στην Κάρπαθο, συνέβη σοβαρότατο «προειδοποιητικό περιστατικό», με σχηματισμό της 110Π.Μ/346, το οποίο δεν αξιολογήθηκε δεόντως, από την Ηγεσία. Συγκεκριμένα, παρά τις οδηγίες του προαναφερθέντος Σήματος, το εν λόγω παρολίγον ατύχημα έμεινε σε γνώση μόνο, - ανεξήγητα γιατί - του Δκτού ΕΚΑΕ και του Α/ΤΑ. Οι Υ/ΑΤΑ, Ε/ΑΤΑ και ΔΑΚ ενημερώθηκαν τυχαία και άτυπα, δύο μέρες μετά τον θάνατο του Ηλιάκη, με ότι αυτό σημαίνει, για την Ασφάλεια Πτήσεων και όχι μόνον.
Το ζητούμενο στρατηγικό, επιχειρησιακό ή τακτικό όφελος της δοθείσης εντολής, για γνώση της διαμόρφωσης των Τουρκικών αεροσκαφών RF-4, στον σχηματισμό του ήρωα Ηλιάκη, είναι δυσδιάκριτο έως αόρατο και εξτρεμιστικά δυσανάλογο, συγκρινόμενο με το κόστος, που τελικά πλήρωσε η Π.Α. σε αίμα, ηθικό και χρήμα. Είναι όμως ιδιαίτερα οδυνηρό και ακατανόητο, αν αναλογιστεί κανείς ότι, μια παρόμοια ευτελούς επιχειρησιακής αξίας, εντολή, προκάλεσε, πριν 30 χρόνια, την απώλεια του Σγού Γιαννικάκη και Ανθσγού Πετρούτσου, χωρίς να μας γίνει «μάθημα», προκαλώντας και τότε, όπως ακριβώς και τώρα την σιωπηρή οργή και αγανάκτηση, στο χώρο της Π.Α.
Λίγους μήνες μετά τη θυσία Ηλιάκη, στο αμφιθέατρο του ΑΤΑ, διατυπώθηκε δημόσια στα νεοτοποθετημένα στελέχη του Αρχηγείου, προσωπικά από τον τότε Α/ΤΑ και νυν Α/ΓΕΑ, ότι το εν λόγω ατύχημα οφείλεται σε δυο λόγους. Πρώτον , στη χειρουργική ανωριμότητα των Τούρκων χειριστών και δεύτερον, στην έλλειψη πειθαρχίας αυτών, προς τις εντολές της Τουρκικής στρατιωτικής Ηγεσίας. Κρίνω επιβεβλημένο εδώ, κύριε Υπουργέ, ευθαρσώς να διαφωνήσω και να πω, πως μια τέτοια παραδοχή, πέραν του ότι δεν αντέχει στην λογική, λόγω της γνωστής στους πάντες στρατιωτικής διαπαιδαγώγησης των στελεχών της Τουρκικής Αεροπορίας, πέραν επίσης του ότι δεν συνάδει με την δημόσια δήλωση του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ, για το θέμα αυτό, προσφάτως στη Θεσσαλονίκη, είναι προφανέστατα επικίνδυνη και δύναται να μας οδηγήσει, σε οδυνηρά λάθη και μάλιστα μη αναστρέψιμα, στρατηγικά και πολιτικά.
Τέλος, για το εν λόγω θέμα, αναφέρω ότι ο Φάκελος διερεύνησης του ατυχήματος δεν ακολούθησε σε επίπεδο ΑΤΑ, την προβλεπόμενη και συνήθη διαδικασία ενημέρωσης και σχολιασμό. Επίσης , δεν υπεγράφη από εμένα, ως Υ/ΑΤΑ, παρά το ότι ζήτησα τούτο δυο φορές και θεσμικά είχα την ευθύνη και του τομέα Ασφάλειας Πτήσεων του Αρχηγείου».

Το περιστατικό με τον Κώστα Ηλιάκη (23 Μαΐου 2006), όπως και αυτό με τον Νίκο Σιαλμά (18 Ιουνίου 1992) δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο πως οι Τούρκοι χειριστές «καταρρίπτουν» τους Έλληνες συναδέλφους τους, χωρίς να χρησιμοποιούν τακτικά όπλα.


newsbomb.gr


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Βασιλάκος: "Δεν τα πήρα....δέχτηκα όμως εκβιασμούς".


Στην πολύ σοβαρή καταγγελία ότι δέχθηκε απειλές αλλά δεν υπέκυψε προέβη ο κ. Ευάγγελος Βασιλάκος, απερχόμενος γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης καθηκόντων στον νέο γενικό διευθυντή εξοπλισμών κ. Δημήτρη Γεωργιόπουλο.

"Δέχθηκα απειλές. Εχει σημασία; Οχι. Υπέκυψα; όχι" τόνισε ο κ. Βασιλάκος. Οπως εκμυστηρεύθηκε, όταν ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών πριν από τεσσεράμισι χρόνια, όλοι του ψιθύριζαν: "εντάξει μωρέ θα τα πάρεις κι εσύ", για να προσθέσει : "δεν τα πήρα! Κι αυτό είναι στάση ζωής".


Πρόκειται για εξομολόγηση - τοποθέτηση που θυμίζει την φράση που εκστόμισε ο κ. Αβραμόπουλος όταν παρέδιδε το υπουργείο Υγείας στην κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. "Δεν κλέψαμε", είχε αναφωνήσει τότε ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ο απερχόμενος γενικός διευθυντής Εξοπλισμών έκανε λόγο για "παρασιτούντες και αλητήριους" οι οποίοι είναι αναμεμειγμένοι στο χώρο των αμυντικών εξοπλισμών. Ο κ. Βασιλάκος συμφώνησε πλήρως με πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη ότι από τις κατασκευασμένες αμυντικές ανάγκες ορισμένοι έστησαν πολιτικές καριέρες και έφτιαξαν περιουσίες και δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι εκείνος γνωρίζει ονόματα δεν θα μιλήσει. "Εχει καμιά σημασία να αναβιβάσω τον οποιοδήποτε παρασιτούντα και αλητήριο στο επίπεδο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας;" διερωτήθηκε ο κ. Βασιλάκος που επελέγη για τη θέση του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών από τον τέως υπουργό Αμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση, ο κ. Βασιλάκος είπε ότι ομιλεί "σαν ένας απλός πολίτης που κατά σύμπτωση βρέθηκε σ' αυτή την θέση", έκανε λόγος για παθογένειες και απέφυγε να προσδιορίσει τους λόγους για τους οποίους υποστήριξε ότι υπάρχει διαφθορά στο χώρο των εξοπλισμών. "Προσπάθησα να κάνω το καθήκον μου. Το 2006 είχα στόχο να φύγει αυτή η θολούρα γύρω από τους εξοπλισμούς" επισήμανε ο κ. Βασιλάκος και πρόσθεσε ότι φεύγει ανακουφισμένος αλλά δεν αποκάλυψε αν κατάφερε να πετύχει το στόχο που είχε θέσει αναλαμβάνοντας την ΓΔΑΕΕ.

"Λοιδορήθηκα με αισχρό τρόπο" είπε επίσης ο κ. Βασιλάκος και άσκησε κριτική στα μέσα ενημέρωσης επειδή δεν αναδεικνύουν το έργο του υπουργείου και ασχολούνται διαρκώς με τους εξοπλισμούς. Παραδίδοντας το τιμόνι της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών στον κ. Γεωργιόπουλο, ο κ. Βασιλάκος ευχαρίστησε τους κυρίους Βενιζέλο και Μπεγλίτη επειδή ήρθαν στο υπουργείο χωρίς καμία προκατάληψη, αλλά και τον κ. Μεϊμαράκη που τον επέλεξε το 2006.

"Η απόφαση να αποχωρήσω ήταν δική μου" είπε επίσης και στο ερώτημα τι θα κάνει από δω και πέρα απάντησε : "αποτοξίνωση".

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ευχαρίστησε τον κ. Βασιλάκο για το ήθος, την δουλειά, την αφοσίωση και την εμμονή του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ένας από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ κράτησε στη γενική διεύθυνση Εξοπλισμών τον κ. Βασιλακο είναι ότι πάρα πολλοί παράγοντες του ζητούσαν να απομακρύνει τον άνθρωπο που είχε τοποθετήσει στην ΓΔΑΕΕ η ΝΔ. "Όσο το άκουγα αυτό, τόσο σιγουρευόμουν ότι πρέπει να μείνεις" τόνισε ο κ. Βενιζέλος αποχαιρετώντας τον κ. Βασιλάκο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η «Γεωγραφία της Αλβανίας» περιλαμβάνει 8 Ελληνικούς νομούς!




Στη «Γεωγραφία της Αλβανίας» που διδάσκετε στην Γ’ Λυκείου των σχολείων της χώρας, οι μαθητές δε μαθαίνουν μόνο για τα σημερινά όρια του Αλβανικού κράτους αλλά, και για τις περιοχές που «αδίκως» – όπως λέει αρκετές φορές στο βιβλίο – το Συμβούλιο των Πρεσβευτών του 1913 άφησε εκτός των ορίων του κράτους Αλβανικές περιοχές (Treva Shqiptare). Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται 3 νομοί του Μαυροβουνίου, όλο το Κόσσοβο και άλλες τρεις περιοχές της Σερβίας, το μεγαλύτερο μέρος του κράτους των Σκοπίων και 8 νομοί της Ελλάδος. Το βιβλίο αυτό που διδάσκονται και τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, έχει εξώφυλλο το χάρτη της Αλβανίας να πλαισιώνεται από τις «Αλβανικές περιοχές» (treva shqiptare) εκτός συνόρων.

Στο ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο «Οι Αλβανικές Περιοχές στην Ελλάδα», σελ. 198 στην εισαγωγή με τίτλο «Σύνθεση και θέση των Αλβανικών περιοχών» αναφέρει: Είναι Αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο Ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών. Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων, δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως των προσδιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων αυτών των περιοχών.
Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη βορειοδυτική Ελλάδα, νότια των περιοχών της ΦΥΡΟΜ και νοτιοανατολικά του Αλβανικού κράτους μέχρι τον κόλπο της Άρτας (εννοεί τον Αμβρακικό)και αποτελείτε από τις περιοχές, Τσαμουριά, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κόνιτσα κλπ.

Η προπαγάνδα των αλβανών για να γίνει ποιο πειστική, στο υποκεφάλαιο «Πληθυσμός και οικονομία» , χρησιμοποιεί τις αρχαιολογικές «ανακαλύψεις» και διαφορά ιστορικά έγγραφα - χωρίς να αναφέρει κανένα - σύμφωνα με τα οποία αυτές οι περιοχές κατοικούνταν από την αρχαιότητα από Αλβανο-ιλλυρικά φύλα, ενώ υπήρχαν και λίγοι Έλληνες!!! Ενώ όταν αναλύει τους νομούς εντός της Αλβανίας όπως του Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου δεν αναφέρει πουθενά την ύπαρξη των Ελλήνων σε αυτές τις περιοχές που είναι πλειοψηφία. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι αυτό είναι το τελευταίο μάθημα της Γεωγραφίας, το μάθημα με το οποίο οι μαθητές αποχαιρετούν το Λύκειο.

Δε χρειάζεται κανείς να έχει ιδιαίτερες ιστορικές γνώσεις για να αποκρούσει αυτές τις γελοιότητες. Όσοι γνωρίζουν λίγη ιστορία ξέρουν ότι πολλές πόλεις της Αρχαίας Ηπείρου υπέφεραν από τις επιδρομές των Ιλλυριών, ενώ η πόλη της Χαονίας Φοινίκης ,που ήταν κάποτε πρωτεύουσα της Ηπείρου, καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ιλλυριούς.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι τι κάνει η Διακρατική Επιτροπή των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών που είχε συσταθεί επί υπουργίας Αρσένη ακόμα, για την εξάλειψη εθνικιστικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια. Εκτός και αν τα συγκεκριμένα κείμενα απαλλάσσονται λόγο βλακείας γιατί τα όρια του εθνικισμού τα ξεπερνούν!!!



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ο Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για την δράση του HAARP από τις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες


Για αρκετά χρόνια, τέσσερις τουλάχιστον Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ρωσίας παρακολουθούν από κοντά τις δραστηριότητες και εξελίξεις των οπλικών συστημάτων του HAARP, υποβάλλοντας τις αναφορές τους στον πρωθυπουργό Πούτιν. Πρόκειται για την Υπηρεσία Πληροφοριών του Στρατού (GRU), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Κρατικής Ασφάλειας (FSB), την Υπηρεσία Πληροφοριών των Διαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας (VKS) και την Υπηρεσία Πληροφοριών του Βορείου Στόλου. Τα στοιχεία των αναφορών που έχουν γίνει γνωστά είναι αποκαλυπτικά και άκρως ανησυχητικά.

Τις ανησυχίες αυτές φαίνεται να συμμερίζεται απόλυτα τόσο ο πολιτικός κόσμος της χώρας, όσο και ο δρ. Areshev, ο οποίος γράφει: "Το Ρωσικό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για το πρόγραμμα των ΗΠΑ να εξελίξουν εντελώς νέους ποιοτικά τύπους όπλων. Στα πλαίσια του προγράμματος HAARP δημιουργήθηκαν νέα, συνθετικά γεωφυσικά όπλα που μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα στη Γη μέσω υψηλών συχνοτήτων ραδιοκυμάτων. Η σημασία αυτού του νέου, ποιοτικού άλματος μπορεί να συγκριθεί με τη μετάβαση από το ψυχρό ατσάλι στα πυροβόλα όπλα και από τα συμβατικά όπλα στα πυρηνικά. Αυτός ο νέος τύπος όπλων διαφέρει από τους προηγούμενους στο ότι ολόκληρη η Γη, το περιβάλλον της και το εσωτερικό της έγινε μονομιάς αντικείμενο άμεσων επιρροών και παρεμβάσεων."

Πέρα από το κλίμα, τα οπλικά συστήματα που εξέλιξαν οι ΗΠΑ (μέσω του HAARP) έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σεισμούς σε επιλεγμένες περιοχές, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, πολιτική και κοινωνική αστάθεια, και διάλυση των κρατικών υποδομών. Για την τελευταία αυτή δυνατότητα του HAARP, οι αναφορές της GRU και της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Βόρειου Στόλου είναι κατηγορηματικές: θεωρούν δεδομένη τη χρήση των οπλικών συστημάτων του προγράμματος για την πρόκληση των μεγάλων σεισμών της Αϊτής και της Χιλής στις αρχές του χρόνου!

Το έγγραφο της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Βόρειου Στόλου προς τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν λέει καθαρά ότι ο σεισμός της Αϊτής, στις 12 Ιανουαρίου 2010, ήταν δοκιμή του σεισμικού όπλου, στα πλαίσια της προετοιμασίας των ΗΠΑ να χτυπήσουν με αυτό το Ιράν! Από την αναφορά φαίνεται, επίσης, ότι οι Αμερικανοί είχαν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του χάους που θα δημιουργούσαν, αλλά και για την -υπό μορφή παροχής "ανθρωπιστικής βοήθειας"- εισβολής τους και, ουσιαστικά, κατάληψη της Αϊτής.



Αυτό φαίνεται καθαρά από δύο περιστατικά που δείχνουν ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε πλήρη επίγνωση των καταστροφικών αποτελεσμάτων που θα προκαλούσε η δοκιμή του σεισμικού όπλου στην Αϊτή. Συγκεκριμένα επρόκειτο για την πραγματοποίηση στην Αμερικανική Νότια Διοίκηση (SOUTHCOM), τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου (μια μέρα πριν τον σεισμό), μεγάλης άσκησης με θέμα την παροχή "ανθρωπιστικής βοήθειας" στην Αϊτή που, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, είχε χτυπηθεί από τυφώνα! Η "συμπτωματική" αυτή άσκηση περιελάμβανε προσομοιώσεις όλης της επιχείρησης που ακολούθησε! Η SOUTHCOM, μια μέρα πριν το σεισμό, είχε "τοποθετήσει" στην Αϊτή τον υποδιοικητή της, στρατηγό P. K. Keen, με αποστολή τον συντονισμό και την επίβλεψη της αποστολής "ανθρωπιστικής βοήθειας". Ο στρατηγός Keen ήταν ο άνθρωπος που, μια μέρα μετά, συντόνιζε τις κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στο νησί.

Το δεύτερο περιστατικό είναι η "τυχαία" παρουσία στο αρχηγείο της SOUTHCOM του Jean Demay, τεχνικού διευθυντή της Υπηρεσίας Συστημάτων Πληροφορικής του Υπουργείου Άμυνας και άμεσα υπεύθυνου για τη λειτουργία του Προγράμματος Διακρατικής Πληροφοριακής Συμμετοχής και Συνεργασίας, που ρόλος του είναι ο συντονισμός των εκατοντάδων κυβερνητικών και μη οργανώσεων παροχής βοήθειας από όλο τον κόσμο, σε περίπτωση έκτακτων αναγκών. Το σύστημα δοκιμάστηκε σε προσομοίωση στα πλαίσια της άσκησης και, την επόμενη μέρα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010, αμέσως μετά τον σεισμό, ο Demay ανακοίνωσε ότι πήρε εντολή από τη SOUTHCOM να το ενεργοποιήσει κανονικά.

Μια ιδιαιτερότητα του σεισμού της Αϊτής, που σημειώνεται και στην αναφορά του Βόρειου Στόλους της Ρωσίας, είναι ότι, ενώ κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το κράτος της Αϊτής που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού της Ισπανιόλα, στα ανατολικά 2/3 του νησιού, που αποτελούν τη Δομινικανική Δημοκρατία, δεν υπήρξαν καθόλου ζημιές, τα ξενοδοχεία συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά, οι επιχειρήσεις συνέχισαν τις δραστηριότητές τους και οι πτήσεις πραγματοποιούνταν χωρίς προβλήματα! Και αν αυτό δεν είναι "στόχευση ακριβείας" του σεισμού, πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι μάλλον απίθανο να λύσουν ποτέ οι ειδικοί!

Σύμφωνα με την αναφορά του Ρωσικού Ναυτικού, το σεισμικό όπλο που κατέστρεψε την Αϊτή "...πιθανότατα βασίζεται στην ίδια τεχνολογία Tesla, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τον καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 6,8R, που ισοπέδωσε κυριολεκτικά την ιαπωνική πόλη Κόμπε, στις 17 Ιανουαρίου 1995". Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο, η μυστηριώδης θρησκευτική αίρεση "Aum Shrinrikyo" είχε προειδοποιήσει εννέα μέρες πριν!

Η FSB, εξάλλου, είχε υποβάλει σχετική αναφορά για το πώς η "Aum Shrinrikyo" απέκτησε τις πληροφορίες μέσω Αμερικανών χάκερς που ανήκαν στην αίρεση Branch Davidian και είχαν καταφέρει να "εισχωρήσουν" σε μυστικούς φακέλους των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών. Για την ιστορία, η αίρεση Branch Davidian διαλύθηκε ολοκληρωτικά μετά την επιχείρηση των Αρχών Ασφαλείας, που έμεινε γνωστή ως "Πολιορκία του Wako".

Στις 28 Φεβρουαρίου 2010, η VKS υπέβαλε αναφορά προς τον Πούτιν, η οποία έλεγε: "...όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία ακόμα δοκιμή του σεισμικού τους όπλου στην Αμερικανική Ήπειρο, προκαλώντας καταστροφικό σεισμό 8,8R στη Χιλή." Σε προηγούμενη αναφορά της, τον Ιανουάριο, η VKS είχε προειδοποιήσει για το ότι οι ΗΠΑ, μετά τον σεισμό της Αϊτής, προετοιμάζονταν για μία ακόμα δοκιμή του όπλου αυτού!

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτόπτες μάρτυρες στη Χιλή ανέφεραν αλλαγές των χρωμάτων στον ουρανό και στα σύννεφα πριν τον σεισμό. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται άμεσα συνδεόμενο με τη λειτουργία του HAARP (βλ. π.χ. αυτή την περιγραφή). Μετά τους σεισμούς της Αϊτής και της Χιλής, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για τις καταστροφές και ζήτησε από την κυβέρνηση Ομπάμα "να σταματήσει να παίζει τον Θεό". Ο Τσάβες προειδοποίησε ότι σκοπός των δοκιμών αυτών είναι η προετοιμασία των ΗΠΑ για επίθεση στο Ιράν, με το σεισμικό αυτό όπλο, στο άμεσο μέλλον.

Για το θέμα αυτό υπάρχει μία ακόμα αναφορά της GRU προς τον Πούτιν. Πρόκειται για μια συνάντηση του Προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Robert Gates. Σύμφωνα με το έγγραφο, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της 8ης Μαρτίου 2010 στο γραφείο του Προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίτ Καρζάι, στην Καμπούλ. Εκεί, ο Gates προειδοποίησε ευθέως τον Αχμαντινετζάντ για το ότι το Ιράν θα είναι ο επόμενος στόχος του σεισμικού όπλου του προγράμματος HAARP. Η συνάντηση αυτή έγινε με πρόταση των ΗΠΑ, ενώ ο Ιρανός Πρόεδρος βρισκόταν σε επίσημη, προγραμματισμένη επίσκεψη στο Αφγανιστάν και ο Αμερικανός υπουργός επισκέφθηκε την Καμπούλ απροειδοποίητα, δήθεν για επιθεώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, θέλοντας να πειράξει τον Αμερικανό υπουργό και αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό που είχε πλήξει την ανατολική Τουρκία λίγο καιρό πριν, φέρεται να του είπε "...μα, ήδη αστοχήσατε". Τότε, ο Gates του απάντησε κατηγορηματικά "Ποτέ δεν αστοχούμε", ένα σχόλιο που οι αναλυτές της GRU ερμηνεύουν ως παραδοχή ότι η Τουρκία, όπως η Αϊτή και η Χιλή, είχε στοχοποιηθεί από τους Αμερικανούς.




Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Διατήρηση ή αναδίπλωση της παντοδυναμίας;



Τα ερωτήματα ανάμεσα στους αναλυτές της αγοράς πετρελαίου παραμένουν. Η Ρωσία θα διατηρήσει την ενεργειακή της παντοδυναμία ή θα πρέπει να αναδιπλωθεί και να στραφεί αλλού, βλέποντας ότι ο «μαύρος χρυσός» στο μέλλον δεν θα της αποφέρει και μεγάλα κέρδη;

To «νέκταρ» που την κατατάσσει ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου -στην 11η θέση με ένα ποσοστό 3,09% του παγκοσμίου ΑΕΠ- φαίνεται ότι δεν θα συνεχίσει για πολύ να «τρέχει» ως φλέβα χρυσού, μιας και τα πετρελαϊκά της αποθέματα εξαντλούνται. Ήδη, το «χτύπημα» από τους «γκουρού» της ενεργειακής αγοράς ήταν μεγάλο και παραμένει ακόμη μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα η πτώση στην τιμή πετρελαίου να μειώνει τα κρατικά έσοδα της χώρας.

Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, το ρωσικό νόμισμα εκτιμάται ότι θα χάσει στις ισοτιμίες του εξαιτίας της κάμψης της τιμής του πετρελαίου και της αύξησης του πληθωρισμού στη Ρωσία, που αποδυναμώνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας
.

Το ρούβλι έπεσε στα μέσα του Σεπτέμβρη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών έναντι του ευρώ και στο χαμηλότερο των δυόμισι τελευταίων μηνών έναντι του δολαρίου.

Η Alfa Bank, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, μείωσε την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης του 2010 σε 3,6% από 5%, ενώ η VTB Capital, η επενδυτική θυγατρική της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, μείωσε την εκτίμησή της κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε 4,3% στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου, που είναι η βασική πηγή εσόδων για τη Ρωσία, μειώθηκε κατά 13% φέτος από τα 87,15 δολάρια εν μέσω ανησυχιών για την εξασθένιση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Ενεργειακή δύναμη

Παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η Ρωσία συνεχίζει να παραμένει η ενεργειακή δύναμη, που επέστρεψε στον παγκόσμιο στρατηγικό και οικονομικό χάρτη από το 1999, ως μία από τις πλουσιότερες σε ενεργειακά κοιτάσματα χώρες. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η χώρα επωφελήθηκε από την ενεργειακή ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.

Η επάνοδός της ως δύναμη προήλθε κυρίως μετά το κύμα των αυξημένων τιμών και της μεγάλης παραγωγής πετρελαίου. Η εκπληκτική ανάπτυξη της οικονομίας της από το 1999 και μετά άλλαξε τη φύση της ισχύος της Ρωσίας και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται αυτή.

Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν τα θέματα ενέργειας, η χώρα κατάφερε να κερδίσει ξανά τη θέση της στις ενεργειακές αγορές, και να αποκομίσει κέρδη που δεν χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και να ξαναζωντανέψουν τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, αλλά για να διοχετευθούν στη χώρα περισσότερα τρόφιμα παρά όπλα.

Η Μόσχα κατέφυγε τα τελευταία χρόνια στη μέθοδο της χρησιμοποίησης των ενεργειακών της πόρων, ενθαρρύνοντας γειτονικά κράτη να συγκατανεύσουν στενότερα με τις περιφερειακές της πολιτικές.

Οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού

Στη χώρα κυριαρχούν το ρωσικό φυσικό αέριο και το τεράστιο μονοπώλιο αερίου, η Gazprom, ο ρωσικός ηλεκτρισμός και η κολοσσιαία ενεργειακή εταιρία UES. Η Gazprom είναι ο κύριος προμηθευτής αερίου στις ευρασιατικές χώρες. Η εταιρεία έχει επεκταθεί στις αγορές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, όπου οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα έφεραν ξένους επενδυτές.

Η αλλαγή έγινε τα έτη 1999 - 2000, με την ανάκαμψη από την κρίση της ρωσικής οικονομίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι διεθνείς παρατηρητές της ρωσικής οικονομίας αναφέρουν τη μείωση των τιμών και την κατάρρευση των όρων του εξωτερικού εμπορίου ως παράγοντες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, με αποτέλεσμα την υποκατάσταση των εισαγωγών και την ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Ισχυρή ένεση

Ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου από τα 10 δολάρια το βαρέλι, το Δεκέμβρη του 1998, στα 33 δολάρια το βαρέλι, το Σεπτέμβριο του 2000. Αυτό αποτέλεσε μια ισχυρότατη «τονωτική» ένεση και εισροή μετρητών στην εσωτερική αγορά.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αποτέλεσαν τον κύριο παράγοντα για την ανάκαμψη της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου, που επηρεάστηκε αρνητικά από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και αντιμετώπιζε μία παρατεταμένη συρρίκνωση κατά τη δεκαετία του 1990.

Οι νέοι ολιγάρχες

Την περίοδο αυτή μέχρι και σήμερα κυριάρχησαν νέοι Ρώσοι «ολιγάρχες» του πετρελαίου, όπως ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι της Γιούκος, ο Μπόρις Μπερεζόφσκι και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς της Σίμπνεφτ, που είχαν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια από ιδιωτικές τράπεζες, τις οποίες κατείχαν και έλεγχαν, καθώς και στενούς πολιτικούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση.

Στο μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας του 1990, οι «κροίσοι» της ενέργειας έστρεψαν τις επιχειρήσεις τους με τέτοιο τρόπο, που μείωσαν τους κρατικούς φόρους και μετακίνησαν μεγάλα ποσά κεφαλαίου εκτός χώρας, καθώς διαπίστωναν ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία δεν ήταν πια επικερδής.

Η άνοδος των τιμών και η ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου μετά το 1999 αποτέλεσαν εξαιρετικά νέα για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας. Να σημειώσουμε ότι οι φυσικοί πόροι αποτελούν περίπου το 80% των ρωσικών εξαγωγών, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου και αερίου αποτελούν το 55% του συνόλου, καθιστώντας τον προϋπολογισμό εξαρτημένο από τον ενεργειακό τομέα.

Οι σύμβουλοι του Μπους

Πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, διάφοροι σύμβουλοι του Μπους, «γκουρού» της οικονομίας, επένδυαν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό βοηθούσε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οπόταν οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατακόρυφα μέσα σε μια ημέρα, το ρούβλι έπεσε και το δολάριο ενισχύθηκε.

Τι γίνεται, όμως, τώρα; Σύμφωνα με αναλυτές της ενεργειακής αγοράς, εάν η Ευρώπη μπορέσει ν' απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, η οικονομία της χώρας θα βρεθεί σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές χώρες και η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταφέρει να γίνει ακόμα πιο ανεξάρτητη από την εξάρτηση του πετρελαίου της Ρωσίας

sigmalive


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ADM-THYSSEN



Κρίσιμα ζητήματα νομιμότητας της όλης διαδικασίας έγκρισης μεταβίβασης στην ADM του 75,1% των ΕΝΑΕ ανακύπτουν εδώ και δύο ώρες από την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αφορμή την αναβολή παραλαβής του S120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και τα όσα συνοδεύουν αυτό το γεγονός που αποκάλυψε σήμερα το πρωί το defencenet.gr. Κατ’αρχήν έκπληκτοι οι πάντες πληροφορήθηκαν ότι η συμφωνία είναι ακόμα «στον αέρα» και αν προχωρήσει είναι πιθανό αντί για την Abu Dhabi Mar τα ΕΝΑΕ να αγοραστούν μέχρι και από ... off shore, αρκεί να είναι "συνδεδεμένη"(!) με την ADM!

Η κατάληξη της ανακοίνωσης του υπουργείου ότι «Αυτό που αναμένεται από την άλλη πλευρά είναι η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του 75,1% των μετοχών της ΕΝΑΕ από την ThyssenKrupp Marine Systems/HDW στην Abu Dhabi Mar ή σε συνδεδεμένη με αυτή εταιρεία (affiliated company) που θα υποδειχθεί από την ADM, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και του ν.3885/2010» θέτει νάρκη στα θεμέλια της συμφωνίας.

Είναι σαφές ότι ο νέος ιδιοκτήτης Iσκαντάρ Σάφα, δεν θέλει να εντάξει στα ΕΝΑΕ στην ADM στην οποία έχει μειοψηφικό πακέτο, αλλά σε «συνδεδεμένη εταιρεία», όπως έχουμε ήδη γράψει από το πρωί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι καταπίπτει αμέσως το επιχείρημα της φερεγγυότητας της ADM η οποία ήταν και το ισχυρό «χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης.

Τι θα πει «συνδεδεμένη εταιρεία»; Μια εταιρεία η οποία μπορεί να είναι θυγατρική με το σύνολο των μετοχών της (100%) να ανήκει στην ADM μέχρι μια εταιρεία με την οποία η ADM έχει ένα απλό συμβόλαιο! Ή μια οποιαδήποτε off shore σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη με μετοχικό κεφάλαιο ... 1000 δολαρίων!



Αλλά πέρα από την πιθανή κατάπτωση της φερεγγυότητας του αγοραστή υπάρχει και ένα άλλο πρακτικό ζήτημα: Η περίφημη και μυστηριώδης Lazard που προχώρησε στην αξιολόγηση των υποψηφίων εταιρειών που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν τα ΕΝΑΕ, ποια εταιρεία αξιολόγησε; Την Abu Dhabi Mar ή την «συνδεδεμένη»; Γιατί αν τη θέση της Abu Dhabi Mar την πάρει η οποιαδήποτε άλλη «συνδεδεμένη» η οποία δεν θα έχει αξιολογηθεί (αυτό δεν το προβλέπει η σύμβαση, περιέργως) από την Lazard, τότε η θέση της κυβέρνησης είναι πολύ-πολύ δύσκολη.

Και είμαστε βέβαιοι ότι καμία "συνδεδεμένη" δεν έχει αξιολογηθεί από την Lazard, κάτι που έχει δηλώσει με σαφήνεια και η κυβέρνηση που μιλάει για Abu Dhabi Mar στις ανακοινώσεις της και μόνο...

Άλλωστε πως είναι δυνατόν να επιτραπεί σε μια άγνωστη εταιρεία π.χ. μια off shore της Βeliz (η οποία θα είναι απλώς "συνδεδεμένη" όχι αξιολογημένη από τον επίσημο αξιολογητή και άρα εκτός νομικού πλαισίου της σύμβασης ότι και να λέει το ΥΠΕΘΑ) να αναλάβει το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Π.Ν.;

Ξεχνάμε τους 160 εργαζόμενους του τροχαίου υλικού των ΕΝΑΕ που τα πήρε μία άλλη "συνδεδεμένη" εταιρεία του περίφημου Μέγιερ, επί ηγεσίας Κούλμαν και την "στράγγιξε" για να "βαρέσει κανόνι" στην συνέχεια και να αφήσει στην τύχη τους 160 οικογένειες (τους οποίους ούτε ο Σάφα πρόκειται να επαναπροσλάβει, όπως ο ίδιος δήλωσε στην Βουλή). Αυτές είναι οι "συνδεδεμένες" εταιρείες οι οποίες θα διαχειριστούν την εθνική ναυπηγική πολιτική και την συντήρηση του Στόλου;

Κατ'αρχήν κανείς δεν ξέρει πότε θα παραληφθεί ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και αυτό είναι το χειρότερο όλων. Μιλάνε αόριστα για "μετά τις 22 Οκτωβρίου". Μετά τις 22 Οκτωβρίου υπάρχει και το άπειρο...

Σε ότι αφορά την καταβολή των δόσεων όντως έχουν εκδοθεί ΧΕΠ ύψους 250 εκατ. ευρώ (150 εκατ. για την TKMS και 100 εκατ. για τα ΕΝΑΕ) τα οποία περιμένουν τους ενδιφερόμενους για να εισπρσχθούν.
Πέρα από όλα αυτά εντύπωση κάνει η Ν.Δ.: Τέτοιο προεκλογικό δώρο στην Περιφέρεια Αττικής δεν μπορούσε να περιμένει ούτε στα όνειρά της. Και παρ'όλα αυτά, ούτε μια τυπική ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Σε εκτέλεση του πρόσφατου Ν. 3885/2010 οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας υπέγραψαν την οριστική σύμβαση για το μέλλον των ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Το περιεχόμενο της σύμβασης είναι και νόμος του κράτους. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι ενέργειες που προηγούνται της έναρξης εφαρμογής της πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 22 Οκτωβρίου 2010.

Αρχική επιθυμία των συμβαλλομένων πλευρών ήταν η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως τις 14 Οκτωβρίου 2010 και η παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής» να πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2010 στο Κίελο. Αυτό όμως δεν καθίσταται εκ των πραγμάτων δυνατό και άρα η τελετή παραλαβής θα προσδιοριστεί για χρόνο μεταγενέστερο της ενεργοποίησης της σύμβασης για την οποία υπάρχει συμβατικό περιθώριο μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Το ελληνικό δημόσιο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που το αφορούν και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να παραλάβει το υποβρύχιο «Παπανικολής» που έχει ελεγχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και να αρχίσει να καταβάλει τις δόσεις του εναπομένοντος τιμήματος των υποβρυχίων, στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος πληρωμών. Τα σχετικά ποσά έχουν ήδη μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΕΘΑ.

Αυτό που αναμένεται από την άλλη πλευρά είναι η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του 75,1% των μετοχών της ΕΝΑΕ από την ThyssenKrupp Marine Systems/HDW στην Abu Dhabi Mar ή σε συνδεδεμένη με αυτή εταιρεία (affiliated company) που θα υποδειχθεί από την ADM, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και του ν.3885/2010».


defencenet

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ο Τσάβες αναχώρησε για Μόσχα


Για περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας αναχώρησε χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. Πρώτος σταθμός του Τσάβες θα είναι η Ρωσία, όπου θα την επισκεφθεί για ένατη φορά.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ με τον οποίο θα συζητήσουν την από κοινού ίδρυση ενός τραπεζικού οργανισμού για την χρηματοδότηση νέων έργων.

Σημειώνεται, ότι η Ρωσία είναι ο βασικός προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Λατινοαμερικάνικης χώρας και ενδεχομένος να προκύψουν νέες συμφωνίες σε εξοπλιστικά

Επόμενοι σταθμοί του προέδρου της Βενεζουέλας θα είναι η Λευκορωσία, το Ιράν, η Συρία, η Πορτογαλία και ενδεχομένως και η Κίνα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki