Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Προς νέα συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ


Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν το Σάββατο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, να επεκτείνουν τις συνομιλίες για την εξασφάλιση μιας νέας συμφωνίας με στόχο την μείωση των τεράστιων οπλοστασίων τους με πυρηνικά όπλα.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση της συνθήκης που θα διαδεχτεί την ψυχροπολεμική συνθήκη START-1, μετά από "εντατικές και αποφασιστικές" "συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών τους στη Γενεύη.

"Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να δώσουν την εντολή να συνεχίσει η ενεργή δράση και να μην μειωθεί το υψηλό επίπεδο και ο ρυθμός της συνεργασίας, με στόχο την εξασφάλιση αποφασιστικών συμφωνιών για όλα τα θέματα", προσθέτει στην ανακοίνωση του το Κρεμλίνο.

Ουάσιγκτον και Μόσχα δηλώνουν ότι η εξεύρεση "αντικαταστάτη" για τη Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών όπλων (1991), τη μεγαλύτερη συμφωνία για την μείωση των πυρηνικών όπλων στην ιστορία, θα βοηθήσει στην "αποκατάσταση" των διμερών σχέσεων μετά τις διενέξεις των τελευταίων ετών.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki