Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

'Εξαλλοι οι πιλότοι με τον πρωθυπουργό και τους ασπασμούς με τον Ρ.Τ.Ερντογάν εν μέσω παραβιάσεων- ΩΣ ΠΟΤΕ?


Έξαλλοι είναι οι Έλληνες πιλότοι με το θέατρο του παραλόγου που παίχθηκε σήμερα σε Αιγαίο και Κωνσταντινούπολη: Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και ασπαζόταν τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ η τουρκική Αεροπορία κυριολεκτικά όργωνε το Αιγαίο στέλνοντας είκοσι μαχητικά αεροσκάφη, τα περισσότερα που έχουν εισβάλλει τον τελευταίο καιρό, προβαίνοντας σε επτά παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μας.

Οι πιλότοι σε επικοινωνία που είχαν με έγκυρη πηγή τόνιζαν:

"Πως είναι δυνατόν να ασπάζεται και να συνομιλεί επί μία ώρα με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ εμείς είμαστε μέσα στο κόκπιτ και αναχαίτίζουμε τους εισβολείς; Έχει αποποιηθεί ο πρωθυπουργός τα ελληνικά εναέρια σύνορα των 10 ν.μ.; Με ποια λογική εμείς να κινδυνεύουμε στον ουρανό και όταν προσγειωνόμαστε να βλέπουμε στη τηλεόραση τον πρωθυπουργό μας να φιλά τον Τούρκο στην Κωνσταντινούπολη;

Πως είναι δυνατόν να συμφωνεί με τον Ρ.Τ.Ερντογάν για «ενίσχυση του κλίματος συνεργασίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων» και τις ίδια στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας να μας επιτίθενται;

Για ποιο λόγο να κάνουμε αναχαίτιση όταν ο πρωθυπουργός επί μία ώρα μιλά χωρίς την παρουσία συμβούλων και διπλωματών με τον επικεφαλή των τουρκικών δυνάμεων που εισβάλουν στη χώρα;

Τι έχει να πει στους ελεγκτές αεράμυνας ο πρωθυπουργός; Για ποιο λόγο να βρίσκονται στο πόστο τους όταν αυτός συνομιλεί με τον αντίπαλο που παραβιάζει τα σύνορά μας; Πως είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να δέχεται de facto την παραβίαση των συνόρων της χώρας με την μη αντίδρασή του στην τουρκική επιθετικότητα;"

Όντως κρίσιμα ερωτήματα στα οποία το Μαξίμου πρέπει να δώσει απάντηση... Από το ρεπορτάζ που έκανε το defencenet.gr στις Μοίρες, καταγράψαμε εκρηκτικό κλίμα, ανάλογο με αυτό που είχε καταγραφεί πριν την "λευκή παεργία"...

Από τα 20 τουρκικά μαχητικά (τρεις σχηματισμοί) τα 10 έφεραν οπλισμό.

Επίσης, όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την έξαρση της βίας στην Τουρκία με τις συνεχείς επιθέσεις Κούρδων ανταρτών στην νοτιοανατολική Τουρκία και τις εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν είχε κατηγορήσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ότι δεν εμποδίζουν την ροή χρηματοδότησης των Κούρδων ανταρτών και δεν εκδίδουν καταζητούμενους από την Άγκυρα, Κούρδους».

Δηλαδή νομιμοποίησε και τις τουρκικές καταγγελίες κατά του κουρδικού αγώνα? Γιατί δεν ρώτησε τον Ρ.Τ.Ερντογάν πως του φάνηκε να επιθεωρεί γονατιστός το τουρκικό στρατόπεδο από τον φόβο μήπως πέσει καμία αδέσποτη;

Ως ποτε θα μένουμε κάτω από τον ΖΥΓΟ της νέας τυραννίας του ΠΑΣΟΚ? ΠΡΕΠΕΙ ΑΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν... ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ... ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ... ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ...

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ, ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ?

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Αλλαγές στον ρωσικό στόλο την ερχόμενη δεκαετία



Ο αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού, ναύαρχος Βλαντιμίρ Βιτσότσκι, προέβη σε ανακοινώσεις αναφορικά με την εικόνα του στόλου μέχρι το 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα έχουν εισαχθεί σε υπηρεσία 15 νέα πολεμικά σκάφη και ντιζελοκίνητα υποβρύχια.

Ο Ρώσος ναύαρχος επίσης αποκάλυψε το ενδεχόμενο μετακίνησης δυο φρεγατών (η Neustrashimy και η Yaroslav Mudry) από το στόλο της Βαλτικής στον στόλο της Βόρειας Θάλασσας. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, δεν έχει ακόμα ληφθεί τελική απόφαση.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Προσέγγιση λόμπι Ελλήνων – Εβραίων


Αθανάσιος Έλλις

H κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, που λαμβάνει διαστάσεις βαθιάς, διαχρονικής ρήξης, έχει διαταράξει τη μέχρι πρότινος στενή συνεργασία της Αγκυρας με το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον, εξέλιξη που εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει η ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με εβραϊκές οργανώσεις, ενώ χρήσιμη γέφυρα αποτελεί πάντα η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας.


Η πρώτη επαφή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Διήρκεσε μιάμιση ώρα και αποφασίστηκαν περαιτέρω κινήσεις. Ταυτόχρονα, ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα προχωρήσουν σε καταχωρίσεις σε εφημερίδες επιρροής, όπως οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, στις οποίες θα αναδεικνύουν την υποκρισία της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται να υποστηρίζει τους Παλαιστινίους στη Γάζα τη στιγμή που έχει εισβάλει και συνεχίζει να κατέχει τμήμα της Κύπρου.

Πριν από τρεις εβδομάδες, στο πλαίσιο ελληνοαμερικανικού συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, σημαντικοί γερουσιαστές και βουλευτές εμφανίστηκαν αγανακτισμένοι με τον Ταγίπ Ερντογάν, και αυτό πριν από την κρίση στα ανοιχτά της Γάζας. Εξέφρασαν την άποψη πως «η Τουρκία εργάζεται ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού και αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», μίλησαν για συνεργασία σε «θέματα κοινού ενδιαφέροντος» και αναρωτήθηκαν «πώς τολμάει μια χώρα που ευθύνεται για τη γενοκτονία των Αρμενίων και την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, να κατηγορεί άλλες χώρες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου;».

«Θα αστειεύεστε βέβαια»
Η Αγκυρα δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στη στήριξη του εβραϊκού λόμπι στον χειρισμό θεμάτων όπως είναι η Κύπρος, το Αιγαίο ή η γενοκτονία των Αρμενίων. Ενδεικτικό της μεταστροφής του κλίματος είναι πρόσφατο άρθρο της φιλικής προς το Ισραήλ «Ουάσιγκτον Τάιμς» με τίτλο «Η αμερικανοεβραϊκή κοινότητα θέτει τέλος στην υποστήριξη των τουρκικών συμφερόντων στο Κογκρέσο».
Αφού αναφέρεται στις πολλές περιπτώσεις στήριξης της Τουρκίας από το εβραϊκό λόμπι, αποκαλύπτει ότι με τις παρεμβάσεις του διευκόλυνε τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων προς την Τουρκία, τις οποίες προσπαθούσε να περιορίσει το ελληνικό λόμπι, ενώ πέτυχε να μην περάσει ο πετρελαιαγωγός Μπακού – Τσεϊχάν από την Αρμενία. Οπως δηλώνει στην εφημερίδα ο πρώην υφυπουργός Αμυνας, Ντάγκλας Φιθ, το εβραϊκό λόμπι «κατέστησε περισσότερο ορατή και κατανοητή» τη στρατηγική αξία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και εξασφάλισε τη στήριξή της από διαδοχικές κυβερνήσεις και πολλά μέλη του Κογκρέσου.

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο αυξανόμενος ισλαμικός προσανατολισμός του κ. Ερντογάν, η επιλογή του να προσεγγίσει το Ιράν και οι επανειλημμένες επιθέσεις του κατά του Ισραήλ έχουν δημιουργήσει κλίμα απαξίωσης για τον ίδιο και τη χώρα του στις εβραϊκές οργανώσεις της Αμερικής. Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της ισχυρότερης εξ αυτών, του σκληροπυρηνικού ΑΙPAC, Μορίς Αμιτάι, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκπροσωπήσει και τουρκικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ευθέως πως αν σήμερα κάποιος του ζητούσε να προστατεύσει την Τουρκία στο Κογκρέσο, θα απαντούσε: «Θα αστειεύεστε βέβαια».
Την ελληνοεβραϊκή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον διευκολύνει η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ, όπως έδειξε και η μετρημένη αντίδραση της Αθήνας στην επίθεση των Ισραηλινών κατά της νηοπομπής που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα. Η ελληνική κυβέρνηση ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη του αρχηγού των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Αθήνα και διέκοψε κοινές αεροπορικές ασκήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Αιγαίο. Ομως, μετά τις πρώτες τακτικές κινήσεις, έπονται οι ουσιαστικές στρατηγικές επιλογές, και τη στιγμή που η Τουρκία απομακρύνεται από το Ισραήλ, η Ελλάδα συνεχίζει την καλή σχέση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με το εβραϊκό κράτος, χωρίς να διαταράσσονται οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας με τον αραβικό κόσμο, εξέλιξη που ίσως της επιτρέψει να διαδραματίσει ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή στη Μέση Ανατολή.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Νέος φορέας για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου


Άμεσα θα ξεκινήσουν οι έρευνες

Την ίδρυση Δημόσιου Φορέα Ερευνάς Υδρογονανθράκων ανακοινώνει η κυβέρνηση. Όπως αποκάλυψε στο «Βήμα» ο υφυπουργός Ενέργειας Ι.Μανιάτης, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό έχει παραδώσει την έκθεσή της στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και το σχετικό νομοσχέδιο για την ίδρυση του φορέα πρόκειται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες.

Στόχος του νέου φορέα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι η έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία και τους χάρτες που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, υπάρχουν ενδείξεις για ποσότητες πετρελαίου «τρεις φορές μεγαλύτερες απ΄ αυτές του Πρίνου».

Ο νέος φορέας θα έχει πενταμελές ΔΣ και θα λειτουργεί ως εταιρεία του Δημοσίου, με μία, δηλαδή, μετοχή, αυτή του Ελληνικού Δημοσίου. Η στελέχωσή του θα γίνει με μόλις δέκα άτομα (ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία) σε πρώτη φάση από τον δημόσιο τομέα και σε δεύτερη με ελληνικής καταγωγής πρόσωπα από το εξωτερικό.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με διαγωνισμό και το διοικητικό συμβούλιο θα επιλεγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο νέος αυτός φορέας, νευραλγικός για την οικονομία της χώρας αλλά και για την εθνική μας άμυνα, να αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Με τη σύσταση του Φορέα Ερευνάς Υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν άμεσα οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες. Θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ενοικίαση θαλάσσιων οικοπέδων, στα οποία ερευνητικά πλοία από διάφορες εταιρείες θα επιχειρήσουν να βρουν πετρέλαιο.

Για τις επιχειρήσεις εντοπισμού, άντλησης και αξιοποίησης πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμοποιούνται ως μοντέλα αυτό της Νορβηγίας, της Κύπρου και του Ισραήλ, όπου μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι σε θαλάσσια ισραηλινά οικόπεδα εντοπίστηκαν τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.


Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

Δραστηριότητα της IAF στη Σ. Αραβία



Σύμφωνα με δημοσίευμα των Islam Times, το οποίο ελέγχεται ως προς την εγγυρότητα του, δραστηριότητα της Ισραηλινής Αεροπορίας παρατηρήθηκε στην πόλη Tabuk της Σ. Αραβίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως Ισραηλινά μεταγωγικά μετέφεραν εξοπλισμό εξυπηρέτησης αεροσκαφών σε αεροπορική βάση στην πόλη Ταμπούκ στα βορειο/δυτικά της χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί από την Ισραηλινή Αεροπορία για τη δημιουργία βάσης από την οποία θα εξορμήσουν αεροσκάφη της για να επιφέρουν πλήγμα στο Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της προσέγγισης των μεταγωγικών στις 18 και 19 Ιουνίου, το αεροδρόμιο του Tabuk παρέμεινε κλειστό και ακυρώθηκε σημαντικός αριθμός πτήσεων. Άλλη αναφορά πριν από δύο εβδομάδες έκανε λόγο για δοκιμή των αντιαεροπορικών συστημάτων της Σ. Αραβίας που θα συμμετάσχουν στην αποστολή πλήγματος του Ιράν, παρέχοντας τον απαραίτητο αεροδιάδρομο στα βομβαρδιστικά του Ισραήλ αλλά και -ενδεχομένως- προστασία κατά την επιστροφή τους.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Εθνικοποιεί αμερικανικές εξέδρες πετρελαίου ο Ούγκο Τσάβες



Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρόκειται να εθνικοποιήσει 11 πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου οι οποίες ανήκουν στην εταιρία Helmerich and Payne των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου Ραφαέλ Ραμίρες.

Δυτικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η εθνικοποίηση οφείλεται στην χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα και στην ύφεση που πλήττει τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έχει εθνικοποιήσει πετρελαϊκά κοιτάσματα και εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αυξήσει τον κρατικό έλεγχο στις βιομηχανίες-κλειδιά στη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ.

Ο Ραμίρες είπε ότι οι πλατφόρμες, που παραμένουν ανενεργές επί μήνες εξ αιτίας διένεξης της Helmerich and Payne με την κρατική εταιρία πετρελαίου PDVSA όσον αφορά εκκρεμείς πληρωμές, θα εθνικοποιηθούν ώστε να επιστρέψουν στην παραγωγή.

"Υπάρχει μια ομάδα ιδιοκτητών πλατφόρμων που αρνούνται να συζητήσουν σχετικά με τις χρεώσεις και της υπηρεσίες με την PDVSA και προτιμούν να κρατούν τον εξοπλισμό τους σε αδράνεια επί ένα χρόνο", είπε ο Ραμίρες σε δημοσιογράφους στην πολιτεία Σούλια.

"Αυτό συμβαίνει στην προκείμενη περίπτωση με την πολυεθνική Helmerich and Payne των ΗΠΑ".

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που αρνούνται να θέτουν πλατφόρμες ή κοιτάσματα σε λειτουργία το πράττουν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Τσάβες, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πετρελαίου από το 2008.


Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

Κορβέτες του ρωσικού Ναυτικού στα ανοικτά της Αμπχαζίας για ολόκληρο το καλοκαίρι


Η ρωσική ανθυποβρυχιακή κορβέτα Suzdalets (Project 1124M) που ανήκει στη δύναμη του Στόλου της Μαύρης θάλασσας απέπλευσε σήμερα για την πραγματοποίηση περιπολιών στα ανοικτά των ακτών της αποσχισθείσας Δημοκρατίας της Αμπχαζίας.

Η αποστολή της κορβέτας θα διαρκέσει ένα μήνα και μετά το πλοίο θα κατευθυνθεί προς τη βάση του Novorossiysk όπου και θα παραμείνει για ένα μήνα. Τη θέση του Suzdalets θα αναλάβει για τον μήνα Αύγουστο η κορβέτα Muromets. Και τα δύο σκάφη ανήκουν στην ίδια κλάση πλοίων Grisha III. Πρόκειται για σκάφη εκτοπίοσματος 1030 τόνων, μήκους 71,2 μέτρων, πλάτους 10,3 μέτρων και βυθίσματος 3,54 μέτρων.

Μπορούν να πετύχουν μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβους ενώ με ταχύτητα 14 κόμβων επιτυγχάνουν εμβέλεια 2500 ν.μ. Ο οπλισμός τους αποτελείται από το κύριο πυροβόλο AK-176 των 76 χλστ, ένα εξάκανο πυροβόλο AK-630M των 30 χλστ., ένα διπλό εκτοξευτή αντιαεροπορικών βλημάτων SAM Osa-M, δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες των 533 χλστ. και ένα εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών RBU-6000.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

Ποιοι συγκεντρώνουν χρυσό και γιατί;


Ρώσοι, Κινέζοι, Ινδοί και Σαουδάραβες αυξάνουν συνεχώς τα αποθέματά τους σε χρυσό κι εμείς δεν θέλουμε να θυμηθούμε ότι κάποια σαΐνια πούλησαν ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών αποθεμάτων το 2004 στα 300 τόσα δολάρια η ουγκιά, πανηγυρίζοντας για το «κατόρθωμά» τους

Η άνοδος της τιμής του χρυσού αντανακλά μόνο την αμφισβήτηση στο νομισματικό σύστημα ή προμηνύει αλλαγές (όπως π.χ. ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα);


Είναι σίγουρο ότι ο χρυσός οφείλει σ΄ ένα μεγάλο βαθμό την επιστροφή του στα σαλόνια των επενδύσεων στην ανασφάλεια που γέννησε η κρίση.
Δεν είναι μόνο ο φόβος των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά το γεγονός ότι το νομισματικό σύστημα δεν χαίρει εκτίμησης. Ο κόσμος θέλει να κρατά στα χέρια του αξίες και όχι χαρτιά και «υποσχετικές».

Αυτή είναι η μία διάσταση του θέματος. Έχουμε κρίση και οι επενδυτές σπεύδουν να αναζητήσουν ένα καταφύγιο που το θεωρούν ασφαλές γι΄ αυτή την περίοδο. Μήπως υπάρχει και μία άλλη ανάγνωση;
Το γεγονός ότι η Κίνα αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία την παντοδυναμία του δολαρίου και κάνει αναφορές στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου αποθεματικού νομίσματος, είναι κάτι που μας πονηρεύει. Σε τι θα μπορούσε να στηρίζεται αυτό το νέο νόμισμα; Που θα είχε σημείο αναφοράς; Μήπως στο χρυσό; Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτό το σενάριο ως ευσεβή πόθο των οπαδών του κίτρινου μετάλλου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που δήθεν στερείται σοβαρότητας.

Ακόμη κι αν δεν καταλήξουμε σε αυτό το σενάριο, της επανασύνδεσης του νομισματικού συστήματος με τον χρυσό, η απειλή και μόνο της υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου από έναν και μόνο μεγάλο παίκτη θα έκανε τους υπόλοιπους να σκεφτούν σοβαρά να υποχωρήσουν στις όποιες άλλες απαιτήσεις του.

Από την άλλη πλευρά, μία τέτοια εξέλιξη, της επαναφοράς του χρυσού κανόνα, θα συνέφερε χώρες που έχουν μεγάλα αποθέματα σε χρυσό, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες! Μπορούμε να φανταστούμε την πιθανότητα της δημιουργίας ενός νέου δολαρίου, του χρυσού δολαρίου, που θα έσβηνε το παλιό παρατυπωμένο νόμισμα και μαζί και ένα σημαντικό μέρος των σημερινών χρεών της υπερδύναμης; Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς χρυσό έχουν οι Αμερικανοί στις αποθήκες τους. Νομίζουμε ότι έχουν μεγάλα αποθέματα, αλλά δεν μπορούμε και να είμαστε σίγουροι. Επίσημη καταμέτρηση έχει να γίνει εδώ και δεκαετίες και τα αποθέματα χρυσού είναι ένα από τα κρατικά μυστικά των ΗΠΑ.

Επίσης δεν ξέρουμε ποιος είναι ο πωλητής χρυσού, πέραν του ΔΝΤ, το οποίο ελέγχεται από τους Αμερικανούς. Ξέρουμε ότι η Ρωσία αγόρασε μόνο τον Μάιο 32 τόνους, αυξάνοντας τα αποθέματά της κατά 5%. Ξέρουμε την μεγάλη αγορά που έκανε η Ινδία από το ΔΝΤ, ξέρουμε ότι η Σαουδική Αραβία υπερδιπλασίασε τα αποθέματά της μέσα σε δύο χρόνια και τα έφτασε στους 320 τόνους. Ξέρουμε, επίσης, ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν πουλήσει από πέρυσι τον Σεπτέμβριο μόλις 1,8 τόνους. Ένα καλό ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιος πουλάει για να αγοράζουν όλοι αυτοί...
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τιμή ξεκίνησε από τα 300 δολάρια η ουγκιά και βρίσκεται αυτή την στιγμή σε ιστορικά υψηλά. Αν η εμπιστοσύνη στις Οικονομίες επανέλθει με κάποιον τρόπο ή αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα με σημείο αναφοράς τον χρυσό, τότε οι αγοραστές στα παρόντα επίπεδα τιμών είναι πιθανόν υποστούν μία αληθινή πανωλεθρία. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι περίφημοι αγοραστές; Η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία είναι εκείνοι που αγοράζουν τις μεγάλες ποσότητες. Πόσες πιθανότητες πιστεύετε ότι έχουν για να χάσουν; Ή πόσο ανόητους τους έχετε για να πετάνε την πολύτιμη, αυτή την εποχή, ρευστότητά τους από το παράθυρο;

Προσέξτε το εξής: Αγοράζουν εκείνοι που έχουν σήμερα την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν. Εκείνοι που είναι απαλλαγμένοι από τον πονοκέφαλο των μεγάλων δημοσίων ελλειμμάτων. Είναι χώρες που δεν δείχνουν διατεθειμένες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν με τα δικά τους χρήματα τα ελλείμματα του... παλαιού κόσμου! Μία επόμενη λογική κίνηση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα είναι να κάνουν την παρουσία τους περισσότερο αισθητή. Να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη που έχουν σήμερα οι Οικονομίες τους. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πατώντας πάνω στις παλιές αξίες, όπως είναι το δολάριο. Αλλά δημιουργώντας νέες αξίες και μάλιστα στα δικά τους μέτρα. Να δημιουργήσουν, δηλαδή, τον δικό τους «χρυσό κανόνα».

Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

Ξήλωσε τον στρατηγό ο Ομπάμα



Ο Μπαράκ Οµπάµα έκανε επίδειξη πυγµής αποµακρύνοντας τελικά τον στρατηγό Μακρίσταλ από την ηγεσία των αµερικανικών στρατευµάτων στο Αφγανιστάν λόγω σχολίων του για αξιωµατούχους της κυβέρνησης. Στη θέση του έβαλε τον στρατηγό Πετρέους, ο οποίος τώρα είναι υπεύθυνος για δύο πολέµους: Ιράκ και Αφγανιστάν.

Μιλώντας στον Κήπο των Ρόδων, ο Μπαράκ Οµπάµα δήλωσε ότι αποδέχθηκε την παραίτηση του στρατηγού Στάνλεϊ Μακρίσταλ, όντας βέβαιος ότι αυτό απαιτεί το συµφέρον της ασφάλειας της χώρας και το µέλλον της αµερικανικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Ο αµερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα πικρόχολα σχόλια του Μακρίσταλ και των συνεργατών του για τον ίδιο και τους συνεργάτες του που δηµοσιεύθηκαν σε άρθρο του περιοδικού «Rolling Stone» δεν ανταποκρίνονται στη συµπεριφορά που θα πρέπει να έχει ένας στρατηγός σε τέτοια θέση. Δίνοντας στον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους τις αρµοδιότητες του Μακρίσταλ ως επικεφαλής των αµερικανικών δυνάµεων στο Αφγανιστάν, τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στη χώρα αυτή. Ο 58χρονος Πετρέους, που υπήρξε προϊστάµενος του Μακρίσταλ στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, είναι µεταξύ των λίγων στρατηγών που γνωρίζουν από πολέµους καθώς µέχρι σήµερα ήταν υπεύθυνος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και επέβλεπε την πορεία των πολέµων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η αλλαγή στη στρατιωτική ηγεσία έρχεται σε µια στιγµή που, όπως φαίνεται από τις δηµοσκοπήσεις, το αµερικανικό κοινό αναρωτιέται όλο και περισσότερο εάν ο πόλεµος στο Αφγανιστάν µπορεί να κερδηθεί και αν αξίζει το υψηλό τίµηµα σε ζωές που πληρώνουν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάµεις. Σε ανακοίνωσή του ο Στάνλεϊ Μακρίσταλ αναφέρει ότι υπέβαλε την παραίτησή του λόγω της «επιθυµίας µου να δω την αποστολή στο Αφγανιστάν να επιτυγχάνει».

Νωρίτερα ο Οµπάµα είχε συναντηθεί µε τον Μακρίσταλ επί µισή ώρα και δηµοσιογράφοι είδαν τον στρατηγό να φεύγει από τη Δυτική Πτέρυγα και να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα, όταν άρχισε η σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για το Αφγανιστάν και ο Μακρίσταλ δεν επέστρεψε, όλοι κατάλαβαν ότι το τέλος είχε φθάσει. Ο Οµπάµα είχε δεχθεί πολλές ερωτήσεις από το πρωί χθες για το µέλλον του Μακρίσταλ, καθώς οι βοηθοί του έλεγαν πως το κύριο µέληµά του είναι η επιτυχία στον πόλεµο του Αφγανιστάν. «Νοµίζω», απάντησε ο αµερικανός πρόεδρος, «ότι είναι ξεκάθαρο πως έδειξαν λανθασµένη κρίση µε τα όσα είπαν στον δηµοσιογράφο του περιοδικού, αλλά θέλω να πάρω την απόφασή µου αφού πρώτα µιλήσω µαζί του από κοντά».

Ο αφγανός πρόεδρος Χαµίντ Καρζάι εξέφρασε χθες το πρωί την εµπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Μακρίσταλ στη διάρκεια µιας τηλεδιάσκεψης µε τον Οµπάµα.

Μετά την ανακοίνωση της αποποµπής όµως εκπρόσωπός του δήλωσε: «Ελπίζαµε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε, αλλά η απόφαση ελήφθη και τη σεβόµαστε. Προσβλέπω στη συνεργασία µε τον αντικαταστάτη του».

Ο στρατηγός Μακρίσταλ ετέθη επικεφαλής του πολέµου στο Αφγανιστάν εν µέρει επειδή δεν φοβόταν να πει την άποψή του. Αυτή του η ιδιότητα όµως µπορεί να αποτέλεσε και τον λόγο για τον οποίο αποµακρύνθηκε. Σε ρεπορτάζ που δηµοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Rolling Stone», ο Μακρίσταλ και οι συνεργάτες του – που δεν διέψευσαν το δηµοσίευµα – χαρακτηρίζουν «κλόουν» τον σύµβουλο ασφαλείας του Οµπάµα, αδιάφορο τον πρόεδρο, ενώ αστειεύονται µε τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον αµερικανό πρεσβευτή στο Αφγανιστάν.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

Η Τουρκία σταματά τις επαφές για στρατιωτικά προγράμματα με το Ισραήλ




Πρώτο «θύμα» είναι το πρόγραμμα των UAV Heron της IAI, όπου μετά την επίλυση προβλημάτων με το υπάρχον πρόγραμμα είχαν ξεκινήσει αρχικές διαπραγματεύσεις για επιπλέον συστήματα, σταθμούς εδάφους και συναφή εξοπλισμό. Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα, είχε ξεκινήσει το 2007, αφορούσε δέκα συστήματα και είχε ύψος 190 εκατομμυρίων δολαρίων. Περιέπεσε όμως αργότερα σε σοβαρά τεχνικά προβλήματα, καθώς το τουρκικό «πακέτο» εξοπλισμού ήταν βαρύτερο του αναμενόμενου και έτσι τα UAV να «υποφέρουν» σε επιδόσεις, κυρίως ύψους επιχειρήσεων και αυτονομίας.

Αποτέλεσμα ήταν το πρόγραμμα να καθυστερήσει, αν και τελικά τα προβλήματα επιλύθηκαν και ήδη έχουν παραδοθεί πέντε από τα Huron. Σύμφωνα με πηγή στο Ισραήλ, το τρέχον πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί, αλλά οι συνομιλίες για την επέκτασή του διακόπηκαν. Αντίστοιχες εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και σε άλλα προγράμματα, αν και το εύρος της τουρκο-ισραηλινής συνεργασίας είχε περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

818 εκατ.ευρώ στο ΕΜΠΑΕ για εκσυγχρονισμό Mirage 2000 & F-16 - Εκτός προγράμματος τα Block 30




Με συνολικό κονδύλι 818,72 εκατ. ευρώ, στο νέο ΕΜΠΑΕ 2011-2015, δύο σημαντικά προγράμματα, αυτό του εκσυγχρονισμού των μαχητικών Mirage 2000EGM/BGM και των μαχητικών F-16C/D των Blocks 50 και 52+ παίρνουν δύο θέσεις στις είκοσι πρώτες προτεραιότητες της Π.Α., αλλά και πάλι πίσω από το πρόγραμμα της απόκτησης του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Αυτό που διαφοροποιεί την κατάσταση σε σχέση με το προηγούμενο ΕΜΠΑΕ είναι το μειωμένο κονδύλι, αφού το προηγούμενο έφτανε το 1,3 δις. ευρώ, αλλά και ο διαχωρισμός των δύο προγραμμάτων με τα Mirage 2000 τα προηγούνται των F-16 σε προτεραιότητα κατά μία θέση (14 έναντι 15).

Επίσης είναι σαφές ότι εξαιρούνται τα 32 F-16 του Block 30 για τα οποία υπάρχει πρόταση υπηρεσιακών παραγόντων να πωληθούν στο εξωτερικό, από την στιγμή που επιτέλους υπάρξει εγχώριο νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Το ποσό που έχει προβλεφθεί για τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000 ανέρχεται σε 360.360.000 ευρώ και για τα F-16, 458.360.000 ευρώ. Η σημαντική διαφορά κόστους εκσυγχρονισμού ανά αεροσκάφος που υπάρχει για τα 21 Mirage 2000 σε σχέση με τα σχεδόν πενταπλάσια F-16, έχει να κάνει με την περιορισμένη έκταση της αναβάθμισης των F-16 Block 52+, αφού πρακτικά μιλάμε για εργασία ομογενοποίησης με τα F-16 Adv, όσο και με το υψηλό κόστος που απαιτείται από γαλλικής πλευράς για τα Mirage 2000.


Πάντως δεν αποκλείεται δεδομένης και της απροθυμίας της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault (η οποία κρίνει ότι έχει παρέλθει χρονικά η ευκαιρία εκσυγχρονισμού των Mirage 2000 έτσι ώστε να υπάρχει αποτελεσματική σχέση αξίας/αποτελέσματος του προγράμματος) το κονδύλι για τα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη να οδεύσει σε κάποιο άλλο πρόγραμμα όπως αυτό του Νέου Μαχητικού.

Σε ότι αφορά το τελευταίο, κυβερνητικές πηγές του υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του defencenet.gr για αριθμό προτεραιότητας «12», ανέφεραν ότι «Πρακτικά το πρόγραμμα ως κύριο έχει προτεραιότητα «2» μετά τα 15 ελικόπτερα SAR που βρίσκονται στην θέση «8». Απλώς δεν μπορούν να προηγούνται οι μελλοντικές αγορές της ανάγκης για ύπαρξη υψηλών διαθεσιμοτήτων και αυτό περιγράφει το νέο ΕΜΠΑΕ που τοποθετεί τα έργα υποδομών και εξασφάλισης οπλισμού σε υψηλές προτεραιότητες επάνω από το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος».

Tμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki