Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ξεκίνησε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ”- 2010




Από 04 έως και 08 Οκτωβρίου 2010 διεξάγεται η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2010″, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων. Διεξάγεται σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών.



Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τους Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς, συμμετέχουν και πολιτικοί Φορείς (ΥΠΕΘΑ – ΥΠΕΣΑΠΗΔ – ΥΠΟΙΑΝ – ΥΠΕΞ – ΥΠΠ – ΓΓ/ΕΕ – ΕΥΠ -ΥΠΑ – ΟΤΕ – ΕΑΒ – ΕΜΥ).
Σκοπός της ασκήσεως είναι:
α. Η δοκιμή της δυνατότητας των ΕΔ να αντιμετωπίσουν επί πραγματικής βάσης μια αιφνίδια κρίση.
β. Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.
γ. Η βελτίωση των σχεδίων, διαδικασιών και η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
δ. Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των ΕΔ και των φορέων του πολιτικού τομέα.

Η άσκηση διεξάγεται σε ρεαλιστική βάση, επί 24ώρου βάσεως.

strategyreport


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Θα ξεπουλήσουν σε τιμή ευκαιρίας πριν εξαφανισθούν


H γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» είχε χθες άρθρο, με τίτλο «Η Ελλάδα πωλείται σε ξένους επενδυτές» και ανέφερε ότι ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης προσδιόρισε ότι το «fast track» (γρήγορο ξεπούλημα) θα ξεκινήσει το 2011.

Μετά τα απανωτά εγκλήματα της κυβέρνησης στη διαχείριση της μεγάλης κρίσης, οδηγείται, πανικόβλητη πλέον, στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου σε τιμή ευκαιρίας.

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. αποκάλυψε στη Θεσσαλονίκη την πορεία του δράματος.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την εκτόξευση του χρέους. Αν είχαν υλοποιηθεί τα δημοσιονομικά μέτρα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Καραμανλή» είπε ο κ. Σαμαράς το έλλειμμα για το 2009 θα είχε κλείσει το πολύ στο 9,9%.

«Με αλχημείες και δημιουργική λογιστική η κυβέρνηση αύξησε το έλλειμμα στο 13,6%, ενώ το 2009 θα είχε κλείσει το πολύ στο 9,9%.

Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κρίση ελλείμματος, αλλά το ίδιο προκάλεσε κρίση
δανεισμού» είπε.

Για να πεισθεί και ο πιο καχύποπτος αρκεί να δει τι λέγεται έξω και όχι από τα πληρωμένα από την κυβέρνηση εγχώρια τηλεοπτικά παπαγαλάκια.

Τη φράση «δεν υπάρχει περίπτωση για αναδιάρθρωση του χρέους» τη λένε πιο συχνά και από «καλημέρα» οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος όμως παραδέχεται στη Wall Street Journal πως το πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Και η τρόικα υποστηρίζει ότι «το πρόγραμμα στήριξης θα μπορούσε να παραταθεί και πέραν του 2013».

Με άλλα λόγια, δημιούργησαν μια κρίση χωρίς διέξοδο και τώρα ετοιμάζονται, πριν φύγουν κυνηγημένοι, να ξεπουλήσουν.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το ανέκδοτο της χρονιάς:«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»,δήλωσε ο Χ.Παπουτσής!



«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», τόνισε από την Αλεξανδρούπολη, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη για το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση, τόσο στον υπουργό και στον αρχηγό της Αστυνομίας, όσο και στους επιτελείς της Αστυνομίας και του Στρατού για την ένταση του φαινομένου στην περιοχή του Έβρου, την οποία επιλέγουν όλο και περισσότεροι παράνομοι μετανάστες σε σχέση με τη θαλάσσια δίοδο, για είσοδο στο Ευρωπαϊκό έδαφος. «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο τα κύματα των λαθρομεταναστών και οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν είναι φαινόμενο που αφορά τη χώρα μας αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της», τόνισε ο κ. Παπουτσής ο οποίος προανήγγειλε πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε μια χώρα η οποία δέχεται σήμερα τη μεγαλύτερη πίεση μεταναστευτικών ροών.

Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να τηρήσει στην πράξη την συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα για την επαπροώθηση των παράνομων μεταναστών, αλλά και για την αποτροπή επιτόπου στην Τουρκία ώστε να μην μεταφέρονται προς την Ελλάδα. Όλες τις προτάσεις θα τις επεξεργαστεί η κοινή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί ανάμεσα στο αρχηγείο της Αστυνομίας και το ΓΕΕΘΑ και θα παρουσιαστούν από τους υπουργούς Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Ελλάδα έσωσε το ..ΔΝΤ από χρεωκοπία!!!!!


Κατά έναν περίεργο τρόπο, σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία...

Μια απίστευτη εκδοχή για το ΔΝΤ, που δεν είχε κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, μας αποκάλυψε η διάσημη καναδέζα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, Ναόμι Κλάιν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Βήμα». Όπως είπε, λοιπόν, μετά την οικονομική κρίση του 2008 και την επιχείρηση «βοήθειας» στην Αργεντινή, το ΔΝΤ βρισκόταν λίγο πριν τη χρεοκοπία, αλλά τελικά βρήκε τη σανίδα σωτηρία που έψαχνε στην Ευρώπη.

Το ΔΝΤ ήταν έτοιμο κυριολεκτικά να χρεοκοπήσει, τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Σε αυτό.. είχε βοηθήσει και η οικονομική κρίση μετά το 2008. Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του. Και βέβαια η εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους. Τώρα όμως το ΔΝΤ βρήκε μια νέα “αγορά” : την Ευρώπη. Κατά έναν περίεργο τρόπο, σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία», τόνισε η κυρία Κλάιν. Σας εκπαιδευουν να αισθανεστε ενοχοι...

Ειδικότερα, για την κρίση στην Ελλάδα, ανέφερε...

«Παρακολουθώ από πολύ κοντά την ελληνική κρίση και φυσικά την παρέμβαση της τρόικας του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα στην αρχή της κρίσης, ήταν ότι οι Ελληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Οταν μάλιστα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε την κρίση με τις τράπεζες, επεσήμαινα το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου.

Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, άρχισε η “εκπαίδευση”. Κατ΄ αρχάς, το ΔΝΤ διέγνωσε ότι είστε άρρωστοι, ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος. Και τώρα σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσεις βρίσκουν το κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς.

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική. Στην πορεία, ο στόχος από την παρέμβαση της τρόικας άλλαξε. Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μιλάμε πλέον απλώς για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων της οικονομίας. O σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών, η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας από τους ώμους των ελίτ σε εκείνους των απλών ανθρώπων».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η διαμάχη Κίνας-Ιαπωνίας και οι ενισχύσεις.


Οι περισσότεροι από τους γείτονες της Κίνας αναζητούν στις Ηνωμένες Πολιτείες βοήθεια στην αντίσταση της αύξησης της κινεζικής επιθετικότητας. Ακόμη και η Ιαπωνία, όπου οι κάτοικοι της Οκινάουα θέλουν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, και γίνονται όλο και πιο έντονα οι διαμαρτυρίες, λέει στους πολίτες της ότι τα αμερικανικά στρατεύματα είναι όλο και περισσότερο ζωτικής σημασίας για την ιαπωνική άμυνα, και πρέπει να παραμείνουν.

Η Ιαπωνία επιδιώκει και άλλους συμμάχους κατά της Κίνας, και αυτό περιλαμβάνει τώρα την Ινδία, η οποία έστειλε πρόσφατα ορισμένους ανώτερους αξιωματικούς στην Ιαπωνία, να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας για την παρεμπόδιση στις κινεζικές στρατιωτικές στρατηγικές. Η Κίνα δεν ψάχνει για έναν πόλεμο, αλλά αναζητά κάτι περισσότερο δηλ ένα προνόμιο και οικονομικό πλεονέκτημα.Η Κίνα θέλει οι γείτονές της να υποχωρήσουν σε διαμάχες για ακατοίκητα νησιά που παρέχουν το δικαίωμα να ελέγχει την αλιεία και την εξόρυξη πετρελαίου στα περιβάλλοντα ύδατα.Η Κίνα επιδιώκει επίσης να ερμηνεύσει τα παράκτια ύδατα, όπου απαγορεύονται οι ξένες στρατιωτικές ασκήσεις πλοίων (ακόμη και άοπλοι σκάφη αναγνώριση), πολύ μακρύτερα από την ακτή από ότι το ισχύον διεθνές δίκαιο..Τα λοιπά Ασιατικά Εθνη αναγνωρίσουν την κινεζική μορφή εκφοβισμού καλύτερα από τα Δυτικά έθνη, και γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια περιφερειακής κυριαρχίας.


30 Σεπτεμβρίου 2010: Η Κίνα απελευθέρωσε τρεις από τους τέσσερις Ιάπωνες που είχαν συλληφθεί στις 21/9 για "παράνομη φωτογράφηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων." Αυτές οι συλλήψεις ήταν μέρος μιας προσπάθειας του ΄Πεκίνου για να πετύχει την απελευθέρωση ενός καπετάνιου μηχανότρατας ο οποίος συνελήφθη στις 7/9 όταν απείλησε (με εμβολισμό) δύο Ιάπωνικά σκάφη περιπολίας κοντά σε ένα επίδικο κομμάτι του ωκεανού που περιέχει προφανώς μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου κάτω από το βυθό της θάλασσας .

Η Ιαπωνία απελευθέρωσε λίγες ημέρες μετά τον καπετάνιο φοβούμενη κλιμάκωση της έντασης, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη στην Κίνα για τη σύλληψη. Η Κίνα έχει χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο εμπορικά πλοία για να "εκφοβίσει" ξένα πολεμικά πλοία που εισέρχονται σε ύδατα που οι Κινέζοι θεωρούν δικά τους (έστω και αν το διεθνές δίκαιο δεν συμβαδίζει με τα πιστεύω τους.) Η Ιαπωνία έχει αντισταθεί απέναντι στις κινεζικές πιέσεις, και σχεδιάζει τώρα να θέσει σε υπηρεσία μικρές φρουρές για ορισμένα από τα επίμαχα νησιά.Στο μεταξύ ένας από τους 4 συλληφθέντες τές Ιάπωνες εξακολουθεί να κρατείται. Και οι τέσσερις από τους συλληφθέντες ήταν υπάλληλοι μιας ιαπωνικής εταιρεία στην Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση ενισχύει σπάνια τις πολλές νομοθεσίες για την φωτογράφηση «ευαίσθητων περιοχών»

Η συγκεκριμένη διαφορά ανάγεται σε μεγάλο βαθμό.Η Κίνα και η Ιαπωνία διαπληκτίζονται την κυριότητα του Σενκάκου (ακατοίκητα νησιά της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας). Πριν από πέντε χρόνια, Ιάπωνες αξιωματούχοι πήραν τον έλεγχο σε ιδιόκτητο φάρο χτισμένο σε ένα από τα οκτώ μικρά νησιά, και προειδοποίησαν την Κίνα να μείνει μακριά. Οι Senkakus είναι νησίδες οι οποίες είναι 167 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ταϊβάν και 426 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Οκινάουα της Ιαπωνίας και έχουν συνολική έκταση 6,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων.Η Ταϊβάν υποστηρίζει επίσης την Senkakus, το οποίο ανακαλύφθηκε από Κινέζους ψαράδες τον 16ο αιώνα, και έχει καταληφθεί από την Ιαπωνία το 1879. Είναι πολύτιμα όμως τώρα λόγω των 380 χλμ οικονομικής ζώνης που διεκδικούν στα παράκτια ύδατά τους βάση δικαίου. Αυτό περιλαμβάνει την αλιεία αλλά και πιθανά υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μια συντηρητική ιαπωνική πολιτική ομάδα έχτισε το φάρο, το 1986, σε περαιτέρω απαιτήσεις της ιαπωνικής ιδιοκτησίας. Επί του παρόντος, οι Ιάπωνες έχουν τις πιο ισχυρές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, και υποστηρίζονται από μια αμοιβαία αμυντική συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα παλιά αποθαρρύνθηκε από αυτό, αλλά τώρα φαίνεται να αναπτύσσει την δική της δύναμη.

Η Κίνα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την σχεδόν μονοπωλιακή θέση της στην παραγωγή των «σπάνιων γαιλων» μετάλλων στην υποδοχή των τιμών. Η αντίδραση από τον υπόλοιπο κόσμο ήταν σθεναρή και εχθρική. "Σπάνιες γαίες" είναι τα μεταλλεύματα που βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες σε όλο τον κόσμο. Όμως, κατά τον τελευταίο αιώνα, όλο και πιο σπάνιες γαίες έχουν βρεθεί να έχουν χρήσιμες εφαρμογές στη μεταλλουργία, στην ηλεκτρονική και σε άλλους τομείς. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα έχει εξάγει σπάνιες γαίες φθηνότερα από οποιονδήποτε άλλον.

Η αυξανόμενη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών, και νομιμων (σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία) διαδηλωτών είναι εκτός ελέγχου ακόμα και για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει να διαδραματίσει μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ των τοπικών υπαλλήλων (που είναι ουσιώδη για τη διατήρηση του κομμουνιστικού έλεγχου της κυβέρνησης) και την αυξανόμενη βία των όλο και πιο πλούσιων και καλύτερα μορφωμένων κινέζων που απεχθάνονται τη διαφθορά και τη χρήση βίας εναντίον οποιονδήποτε διαμαρτυριών.

Η Κίνα πιστεύει ότι έχει πειστεί τελικά η Βόρεια Κορέα να δεχθεί το κινέζικο στιλ οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό επιτεύχθηκε με την έγκριση σχεδίου μεταβίβασης της ηγεσίας σπό τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Il στο γιο του. Ένας άλλος παράγοντας είναι η κατάρρευση της οικονομίας της Βόρειας Κορέας υπό τον κομμουνιστικό κεντρικό σχεδιασμό.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Eνιαίο αμυντικό-πυρηνικό δόγμα Αγγλίας-Γαλλίας λόγω κρίσης!


Τη συνεργασία των αποτρεπτικών πυρηνικών τους δυνάμεων θα εξετάσουν σύντομα Κάμερον και Σαρκοζί ως «αντίδοτο» στην οικονομική κρίση και την ανάγκη εκτεταμένων περικοπών.


Οι ηγέτες της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Νοεμβρίου στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της ετήσια διμερούς συνόδου. Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «The Independent» σχετικές συζητήσεις εμβάθυνσης της πυρηνικής συνεργασίας βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο, η δεδομένη οικονομική συγκυρία καθιστά την ευόδωση των συνομιλιών εξαιρετικά πιθανή, σε ένα θέμα το οποίο στο παρελθόν θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις, ενώ σχετική πρόταση είχε απορριφθεί από τον πρώην πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν.


Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Λίαμ Φοξ, έχει δεσμευτεί ότι η Βρετανία θα διατηρήσει την πυρηνική αποτρεπτική της αυτονομία, ωστόσο, το κόστος των 20 δισεκατομμυρίων λιρών που απαιτείται για την αντικατάσταση των πυραύλων Trident είναι δυσβάστακτο, οδηγώντας τους Βρετανούς σε λύσεις που θα εξοικονομούν χρήματα. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, επιμένει ότι τα χρήματα πρέπει να προέλθουν από τον αμυντικό προϋπολογισμό και όχι να εκταμιευτούν ως επιπλέον δαπάνη από το υπουργείο του, οδηγώντας τη συζήτηση ουσιαστικά σε αδιέξοδο.


Εάν οι συνομιλίες καταλήξουν θετικά, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι η διενέργεια κοινών περιπολιών υποβρυχίων των δυο χωρών. Υπενθυμίζεται, ότι τα πυρηνικά οπλοστάσια των δυο χωρών και το δόγμα πυρηνικής αποτροπής που έχουν υιοθετήσει οι δυο χώρες, βασίζεται κυρίως στα υποβρύχια. Κι αυτό διότι ένα υποβρύχιο (που φέρει πυρηνικές κεφαλές) είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί και να καταστραφεί.


Κατά συνέπεια, οι σχεδιαστές της αμυντικής πολιτικής των δυο χωρών υπολογίζουν ότι έχουν εξασφαλισμένη πυρηνική αποτροπή, μέσω της βεβαιότητας ότι σε περίπτωση που δεχθούν αιφνιδιαστικό πυρηνικό πλήγμα, η χώρα τους θα διαθέτει εξασφαλισμένη δυνατότητα ανταπόδοσης (retaliation).




Η συγκεκριμένη συζήτηση παραπέμπει στη συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών και ακαδημαϊκών ειδικών σε θέματα πυρηνικής στρατηγικής την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν και ανέκυπταν διαφωνίες εντός του «δυτικού συνασπισμού» περί τις αξιοπιστίας της αμερικανικής πυρηνικής «ομπρέλας» στη Δυτική Ευρώπη. Επί παραδείγματι, αφορμή για την ανάπτυξη του γαλλικού πυρηνικού οπλοστασίου ήταν η φημισμένη ρήση του Γάλλου ηγέτη, στρατηγού Ντε Γκολ, ο οποίος είχε δημοσίως αναρωτηθεί εάν οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να θυσιάσουν τη Νέα Υόρκη για να προστατεύσουν το Παρίσι ή το Λονδίνο.


Εν ολίγοις, το σενάριο ήθελε την ΕΣΣΔ να απειλεί με πυρηνικό πλήγμα κάποια δυτικοευρωπαϊκή πρωτεύουσα και οι ΗΠΑ όφειλαν να απειλήσουν με πυρηνικό πλήγμα την ΕΣΣΔ για να την αποτρέψουν. Ο Ντε Γκολ αναρωτιόταν πόσο πιθανή ή λογική θα έπρεπε να θεωρείται η υλοποίηση της αμερικανικής απειλής, αφού σε περίπτωση αμερικανικής ανταπόδοσης οι Σοβιετικοί θα απαντούσαν με πυρηνικό πλήγμα εναντίον αμερικανικής μεγαλούπολης. Κατά συνέπεια, με βάση την ανωτέρω λογική, το πυρηνικό δόγμα της Δύσης ήταν αναξιόπιστο.


Η συζήτηση αυτή οδήγησε στην υιοθέτηση άλλων πυρηνικών δογμάτων, όπως για παράδειγμα αυτό της «ευέλικτης ανταπόδοσης» (flexible response), το οποίο και περιελάμβανε και την αξιοποίηση συμβατικών δυνάμεων…


Επιστρέφοντας στο σήμερα, οι δραστικότατες περικοπές που έχουν αποφασιστεί στη Βρετανία, υποδεικνύουν ότι η χώρα έχει εισέλθει στη λογική επώδυνων συμβιβασμών στην αμυντική της θωράκιση, άρα η πυρηνική συνεργασία με τη Γαλλία κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλείεται.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οι μεγάλες επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα που υπεγράφησαν


Εντεκα συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, καθώς και δύο διακρατικά μνημόνια συνεργασίας ανοίγουν τον δρόμο για την έλευση κι άλλων επενδύσεων στη χώρα μας.

Υπογράφτηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Γουέν Τζιαμπάο και αφορούν τους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, του real estate, του εμπορίου και του πολιτισμού.

Μεταξύ των 11 επιχειρηματικών συμφωνιών ξεχωρίζουν οι χρηματοδοτήσεις ύψους 260 εκατ. δολαρίων από μεγάλη κινεζική τράπεζα προς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για την κατασκευή πλοίων, αλλά και η συμφωνία ανάμεσα στον παγκόσμιο κινεζικό κολοσσό της τηλεπικοινωνίας Huawei και τον ΟΤΕ.

Καταλυτικό ρόλο για τις συμφωνίες αυτές, καθώς και για την απόφαση του Πεκίνου να επενδύσει στην ελληνική οικονομία, έπαιξαν οι αποτελεσματικοί χειρισμοί του αρμόδιου για τις ξένες επενδύσεις υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη ώστε να επιλυθούν δύο βασικά προβλήματα των Κινέζων που αποτελούσαν και «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με παρέμβαση του κ. Παμπούκη προχωρεί μέχρι το τέλος του χρόνου η επιστροφή του ΦΠΑ για το 2009 ύψους 11 εκατ. ευρώ στην Cosco από το ελληνικό Δημόσιο.

Το δεύτερο «αγκάθι» ήταν ο αποκλεισμός από τον διαγωνισμό για το εμπορευματικό κέντρο της Cosco στο Θριάσιο των κινεζικών τραπεζών. Την περασμένη εβδομάδα έγινε τροποποίηση κι έτσι αναμένεται να συμμετάσχει η μεγάλη τράπεζα China Development Bank. Με την οικονομική επιφάνεια που διαθέτει θα ανέβει ο «πήχης» των εσόδων που θα έχει το ελληνικό Δημόσιο και η προσέλκυση επενδύσεων.

Στη διάρκεια των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται ότι ξεχωρίζουν το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον ΟΣΕ, η απευθείας αεροπορική σύνδεση Πεκίνου - Αθήνας, η δημιουργία κινεζικού ταμείου 5 δισ. δολαρίων για τους Ελληνες εφοπλιστές, αλλά και ο διπλασιασμός των εξαγωγών μας στην Κίνα στα 8 δισ. δολάρια το 2015 από 4 δισ. δολ. που είναι σήμερα.

Τα δύο διακρατικά μνημόνια συνεργασίας αφορούν τους τομείς των επενδύσεων και του πολιτισμού και υπέγραψαν οι υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος με τους Κινέζους υπουργούς ομολόγους τους.


Μνημόνιο συνεργασίας για τις επενδύσεις
Διπλασιασμός των εξαγωγών τα επόμενα πέντε χρόνια

Με κύριο στόχο τον διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα από τα 4 στα 8 δισ. ευρώ, αλλά και τη διευκόλυνση των επενδύσεων οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τσεν Ντε Νινγκ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων.

Το μνημόνιο έχει πενταετή διάρκεια και ανάμεσα στα κύρια θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών είναι η άρση των όποιων εμποδίων υπάρχουν στην Κίνα για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών. Η αξία τους το 2009 ανήλθε περίπου στα 4 δισ. ευρώ και συμφωνήθηκε στις επαφές των δύο υπουργών ο διπλασιασμός τους στην επόμενη πενταετία, μέχρι το 2010. Πρόκειται κυρίως για αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως το κρασί και το ελαιόλαδο, καθώς και άλλα αγαθά όπως δομικά υλικά, φάρμακα, δερμάτινα και γούνες.

Το μνημόνιο εντάσσεται στη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής κυβέρνησης για την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία και στοχεύει στο να ενισχύσει τις υπάρχουσες, αλλά κυρίως να «φέρει» νέες κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και ελληνικές αντίστοιχες στην Κίνα, εντοπίζοντας νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Επίσκεψη στο λιμάνι
Στόχος τα 3,7 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια το 2015

Η βούληση της Κίνας να στηρίξει την επένδυση που έχει κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά «σφραγίστηκε» με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο Πειραιάς μετατρέπεται με την παρουσία της COSCO σε διαμετακομιστικό κόμβο των κινεζικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι Ελλάδα και Κίνα θα γίνουν πρωτοπόροι στην έρευνα, την τεχνογνωσία και την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο για τη ναυσιπλοΐα και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιαμπάο είπε ότι έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα η λειτουργία ερευνητικού κέντρου εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπής ρύπων της ναυτιλίας, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο σταθμός του Πειραιά θα αποτελέσει το διαμάντι της Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας υπογράμμισε, ακόμα, ότι η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε το 2015 η δυναμικότητά του να φτάσει τα 3,7 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια.

Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιαφού, που παραβρισκόταν στην προχτεσινή επίσκεψη, στόχος της εταιρείας είναι να καταστήσει τον Πειραιά κύριο κέντρο διαμετακόμισης των φορτίων από την Ασία προς την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να γίνει ο Πειραιάς η εμπορευματική πύλη Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης».


Συμφωνίες
Ταμείο 5 δισ. δολάρια για υποστήριξη της ναυτιλίας


Οι ναυτιλιακές δραστηριότητες, με επίκεντρο τη διεύρυνση των συνεργασιών ανάμεσα στην Κίνα και στους Ελληνες εφοπλιστές, ήταν ένα από τα βασικά σημεία των συζητήσεων στη διάρκεια της παραμονής του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο στη χώρα μας.

Μάλιστα, ως εξαιρετικά σημαντική για τον χώρο της ναυτιλίας κρίνεται η εξαγγελία του κ. Τζιαμπάο για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάπτυξης, με κεφάλαιο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη χρηματοοικονομική υποστήριξη των Ελλήνων εφοπλιστών, ώστε να αγοράσουν πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Οπως σχολίαζαν έγκυρες πηγές από τον χώρο της ναυτιλίας, η κίνηση, που κάνει για πρώτη φορά η Κίνα, υπαγορεύεται από την ανάγκη να δώσει ώθηση στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, η οποία λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διατρέχει τον κίνδυνο στους επόμενους 12-18 μήνες να καταγράψει μεγάλη πτώση των εργασιών στα κινεζικά ναυπηγεία.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράφηκαν κατά την παραμονή της κινεζικής αντιπροσωπείας στη χώρα και τρεις επιχειρηματικές συμφωνίες ανάμεσα σε κινεζικές τράπεζες και ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής σε ναυπηγεία της Κίνας συνολικά 6 πλοίων.

Οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν από την τράπεζα Chinese Export Import Bank με τον Ομιλο Αγγελικούση και την εταιρεία Diana, συμφερόντων Σ. Παληού. Στις δύο συμφωνίες συμμετέχει και η γαλλική τράπεζα DNP. Η τρίτη υπογράφηκε από την τράπεζα China Development με την εταιρεία Cardiff.


Συνεργασία και στο Θριάσιο
Τράπεζα - κολοσσός στον διαγωνισμό για το εμπορευματικό κέντρο


Η δημιουργία και η διαχείριση του νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο αποτελεί ένα νέο πεδίο ελληνοκινεζικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών. Ο πρόεδρος της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιαφού, έχει εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον της εταιρείας για τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη επένδυση, αφού άλλωστε η λειτουργία του νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο συνδέεται άμεσα και με την άλλη επένδυσή της, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά.

Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις μεταξύ Cosco και ΟΛΠ για την από κοινού συμμετοχή σε επιχειρηματικό σχήμα, που θα πάρει μέρος στον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου με την κατάθεση προσφορών, αλλά ακόμα δεν φαίνεται να έχει επέλθει οριστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πάντως, ο ΟΛΠ έχει ήδη συστήσει θυγατρική εταιρεία για να πάρει μέρος μαζί με άλλους εταίρους στον διαγωνισμό για την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα γίνει κέντρο διακίνησης κοντέινερ για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό, οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν ρυθμίσεις, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στο διεκδικητικό σχήμα και κινεζική τράπεζα, κάτι που αρχικώς δεν προβλεπόταν.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του ταξιδιού της κινεζικής αντιπροσωπείας επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή Κινέζων στην κατασκευή του «Πειραιώς Πλάζα», ενός μεγάλου ξενοδοχειακού και εμπορικού συγκροτήματος, πιθανόν σε περιοχή κοντά στη λεωφόρο Κηφισού. Μάλιστα, υπογράφτηκε και σχετική συμφωνία ανάμεσα στην κινεζική BCEGI και τη Helios Plaza.

Επικοινωνίες
Δύο μεγάλες συμφωνίες

Στην υπογραφή δύο βασικών επιχειρηματικών συμφωνιών προχώρησαν η ελληνική και η κινεζική πλευρά. Συγκεκριμένα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei και του ΟΤΕ για την παροχή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού τόσο σε εξωτερικές καμπίνες όσο και σε τερματικά (wi-fi routers).

Παράλληλα η κινεζική Cosco ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την αεροπορική διακίνηση εμπορευμάτων.


Μεταφορές
Αμείωτο το ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ


Ζωηρό ενδιαφέρον και για τον ελληνικό σιδηρόδρομο δείχνει η κινεζική πλευρά, η οποία αναμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ εντός του Οκτωβρίου, προκειμένου να χαράξει τη στρατηγική της πορεία στις ελληνικές ράγες χωρίς... παρενέργειες.

Το θέμα αρχικώς είχε θίξει ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, τον περασμένο Μάιο κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο της Cosco Γουέι Τζιαφού. Ωστόσο, τώρα τα πράγματα φαίνεται να έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καθώς το σχέδιο για τον ΟΣΕ ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο στρατηγικού εταίρου είτε στο σύνολο των σιδηροδρομικών μεταφορών είτε σε μέρος αυτών όπως είναι οι εμπορευματικές.

Οι Κινέζοι, αν και δεν αποκλείουν τη συμμετοχή τους σε σχετικούς διαγωνισμούς και για τις επιβατικές μεταφορές, προσανατολίζονται κυρίως στο εμπορευματικό κομμάτι, δεδομένης μάλιστα και της συμμετοχής τους στον διεθνή διαγωνισμό για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κινεζικό ενδιαφέρον θα αποτυπωθεί και από τη συμμετοχή τους στους σχετικούς διαγωνισμούς, ενώ την ίδια στιγμή σε προχωρημένες συνομιλίες για τον σιδηρόδρομο βρίσκεται και με τη γαλλική κυβέρνηση. Αρχικό ενδιαφέρον για το θέμα έδειξαν προσφάτως και οι ρωσικοί και γερμανικοί σιδηρόδρομοι.

Ταυτόχρονα ελληνική και κινεζική κυβέρνηση συμφώνησαν να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την επανέναρξη της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Αθήνας με το Πεκίνο. Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Κίνα έχουν ήδη υπογράψει τη συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία από το 2007, ενώ η Air China είχε ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικά δρομολόγια, τα οποία διακόπηκαν. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ήδη δώσει τα σχετικά δικαιώματα και στην Aegean Airlines για πτήσεις σε συνεργασία με την Air China, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα και εξαιτίας των αναταράξεων στην ελληνική αγορά ύστερα από την πρόθεση συγχώνευσης της Aegean με την Olympic Air.

Ταυτόχρονα αναμένεται και ενδεχόμενο ενδιαφέρον των Κινέζων για έργα υποδομής όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.

Εθνος:Χρ. Κολώνας - Στ. Μαλαγκονιάρης - Μ. Λιλιοπούλου


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μαζόχες οι Λετονοί.Ψήφισαν υπέρ του ΔΝΤ!!!!


Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το κεντρώο "Αρμονία-Κέντρο", που εκπροσωπεί τη ρωσόφωνη μειονότητα και παίρνει περίπου το 25% των ψήφων. Η Συμμαχία Πράσινων και Αγροτών εξασφαλίζει περίπου το 20% των ψήφων.

Ο πρόεδρος Βάλντις Ζάτλερς θα αναθέσει στον Ντομπρόβσκις το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, πιθανώς με τους Πράσινους και την ακροδεξιά Εθνική Συμμαχία, που εξασφάλισε περίπου το 7% των ψήφων.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η κυβερνητική συμμαχία θα ελέγχει τις 60 από τις 100 έδρες του κοινοβουλίου, στο οποίο θα εκπροσωπηθούν πέντε κόμματα.

"Υπάρχει ξεκάθαρη βάση για την υφιστάμενη συμμαχία ώστε να συνεχίσει το έργο της, αλλά θα συνομιλήσουμε και με άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο", δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το βασικό έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι η σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2011, που θα πρέπει να περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 770 εκατομμυρίων δολαρίων, πέραν των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί ήδη από το Μάρτιο του 2009, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ντομπρόβσκις.

Η κυβέρνηση της Λετονίας εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα μείωσης δαπανών και δομικών αλλαγών, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τους όρους που έθεσε το ΔΝΤ και τη Ευρωπαϊκή Ένωση για την χορήγηση δανείου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ναμπούκο:Στην γκιλοτίνα Τουρκίας-Ιράν οι ΗΠΑ.Θα εγκαταλείψουν το σχέδιο ή θα υποταχθούν;


Σύγκρουση συμφερόντων και στόχων Τουρκίας και ΗΠΑ με αλλαγή πολιτικής 100% των τελευταίων, καταγράφεται πλέον με σαφήνεια και στον τομέα της ενέργειας με κεντρικό σημείο διαφωνίας το αν ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco θα πρέπει να μεταφέρει ή όχι φυσικοό αέριο από το Ιράν. Μιλώντας στην διάσκεψη για την Οικονομία και Ενέργεια στην Μαύρη Θάλασσα οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ο ειδικός απεσταλμένος του State Department για θέματα Ευρασιατικής Ενέργειας, κ. Richard Morningstar δεν δίστασε να «θάψει» τον Nabucco που μέχρι πέρσι ήταν το αντίπαλο δέος του ρωσικού South Stream, υιοθετώντας πλήρως την ρωσική θέση ότι ο Nabucco δεν είναι βιώσιμος γιατί δεν είναι συνδεδεμένος με αρκετά πλούσια πεδία και δεν πρόκειται να περιληφθεί το Ιράν στα κράτη που θα είναι συνδεδεμένα με τον Nabucco.

Αναφερόμενος στους υπό σχεδίαση αγωγούς αερίου ο Morningstar δήλωσε ότι μόνο ένας από τους τρεις – δηλ. Nabucco, ITGI, TAP, έχουν πιθανότητα να κατασκευασθεί αφού αυτό που προέχει είναι η οικονομική τους βιωσιμότητα! Ναι μεν ο Nabucco, ο οποίος και είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις, με μεταφορική ικανότητα 30-32 BCM’ s τον χρόνο, μπορεί να αναδειχθεί ως ο πλέον επικερδής, παρατήρησε ο Morningstar, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει με πλήρες φορτίο. Αλλά εξέφρασε την άποψη ότι για τον Nabucco δεν έχει εξασφαλισμένες αρκετές ποσότητες.

Στην παρέμβαση του ο Morningstar παρατήρησε ότι εάν κρίνουμε από την πληθώρα των υπό σχεδίαση αγωγών η ζήτηση για αέριο από την περιοχή της Κασπίας είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι σε θέση να παράγει η περιοχή.

Αναφερόμενος στο Ιράκ και το δυναμικό του σε φυσικό αέριο ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος απέκλεισε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ιράν για μεταφορά τους στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των ανωτέρω αγωγών.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση Morningstar ανώτερα στελέχη της Τουρκικής κυβέρνησης επανέλαβαν την θέση της Άγκυρας ότι χωρίς το φυσικό αέριο του Ιράν είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσει την λειτουργία του ο Nabucco καθότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Ιράκ και του Τουρκμενιστάν. Ακόμα οι Τούρκοι αξιωματούχοι ετάχθησαν υπέρ του ρώσικου South Stream η λειτουργία του οποίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστικός του Nabucco.

Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου έχει περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς μια χώρα-«κλειδί» στα σχέδιά τους, η Άγκυρα έχει «αγκαλιαστεί» με το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, απορρίπτει προτάσεις για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράκ που της αντιπροτείνουν οι Αμερικανοί και δεν διστάζουν να ταχθούν με ζέση υπέρ του ρωσικού South Stream.


Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά, έχουν πάψει κάθε πολεμική – τουλάχιστον στα φανερά – κατά του South Stream και έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στην ματαίωση σύνδεση των ευρωπαϊκών αγωγών με τα ιρανικά πεδία, μη διστάζοντας ακόμα και να σαμποτάρουν εν ψυχρώ τον θεωρητικά ως κορυφαίο «ανταγωνιστικό» αγωγό Nabucco.Υπονομεύοντας ταυτόχρονα και τον ITGI, στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα και τον οποίο είχαν προβάλλει ως αντίπλαο δέος επίσης του Southg Stream υποστηρίζοντας ότι δεν θα είναι κερδοφόρος!

Κερδισμένη από όλο αυτό το σκηνικό η Ρωσία, της οποίας ο South Stream, κερδίζει συνέχεια πελάτες (προστέθηκαν και τα Σκόπια με την Αλβανία), έχει τεράστιες διαθέσιμες ποσότητες να μεταφέρει και βέβαια έχει επαρκή χρηματοδότηση από τις ρωσικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το defencenet.gr εδώ φαίνονται και τα κρίσιμα σφάλματα τς ελληνικής ενεργειακής πολιτικής μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και κυρωίς μετά τον πόλεμο στην Γεωργία τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, όταν οι φιλοαμερικανικές δυνάμεις της τότε κυβέρνησης Καραμανλή, της τότε υπουργού Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη προεξαρχούσης και του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, κατάφεραν να αλλάξουν την ελληνική ενεργειακή πολιτική και να «παγώσουν» τις σχέσεις με την Μόσχα και σε αυτό το επίπεδο.

Η μείζονα ζημία των εθνικών συμφερόντων από αυτή την πολιτική μαςε ακολουθεί μέχρι σήμερα με το πιθανό ναυάγιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και της ρωσική δυσπιστία έναντι της Αθήνας να αυξάνετι καθημερινά με όλες τις συνέπειες. Σήμερα που ακόμα και οι ΗΠΑ "έχουν κάνει πίσω" στο θέμα του South Stream η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ο "αδύναμος κρίκος" και ο αναξιόπιστος εταίρος από την Ρωσία...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σε κίνδυνο τα Mirage 2000BGM/EGM


Ορατό, πλέον, είναι το ενδεχόμενο η Πολεμική Αεροπορία να “απωλέσει” τα 20 μη εκσυχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000BGM/EGM καθώς η γαλλική καασκευάστρια εταιρία γνωστοποίησε στους αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ ότι αδυνατούν να προχωρήσουν στην αναβάθμιση τους στο επίπεδο -5 Mk2 καθώς έκλεισε η γραμμή παραγωγής. Σύμφωνα με δημοσίευμα του zougla.gr, σε περίπτωση ελληνικού αιτήματος για τον εκσυγχρονισμό τους αυτή τη στιγμή, απαιτείται η επανέναρξη της γραμμής παραγωγής με το κόστος ανά αεροσκάφος να ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 45-50 εκατομμύρια ευρώ.

Η γαλλική πλευρά επαναφέρει εμμέσως πλην σαφώς την παλαιότερη πρόταση για αντικατάσταση των 25 μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας με παράλληλη προμήθεια των Rafale. Με την υπερδεκαετή όμως αδράνεια των εκάστοτε ηγεσιών δεν αποκλείεται να καθηλωθούν 20 μαχητικά αεροσκάφη 3ης γενιάς -πολύτιμα για την αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο- και να απωλεσθεί η ικανότητα ναυτικής κρούσης με βλήματα κάτα στόχων επιφανείας ΑΜ-39 Exocet.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

KKE: Εθνική μειοδοσία κανόνιζε ο ΓΑΠ στις ΗΠΑ!


Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε η πολυήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ο Περισσός κάνει λόγο για κυβέρνηση-μεσίτη των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος του λαού εξαιτίας των συμφωνιών που έκλεισε στην Αμερική ο Γ. Παπανδρέου, συμφωνίες που δεν αφορούν μόνο τον οικονομικό τομέα, αλλά άπτονται και των εθνικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικό της αντίδρασης του ΚΚΕ είναι ότι για το θέμα έδωσε σχετική συνέντευξη Τύπου η ίδια η Α. Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απελευθερωμένος από το ελληνικό έδαφος «ως μάνατζερ του πιο σκληρού πυρήνα των ελλήνων επιχειρηματιών, αλλά και ένας μάνατζερ που διαπραγματεύεται με αραβικά, βρετανικά, αμερικανικά και ισραηλινά κεφάλαια».

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι οι συμφωνίες του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν θα έχουν μόνο αρνητικές οικονομικές συνέπειες αλλά σοβαρές πολιτικές και στρατιωτικές επίσης, λόγω της εμπλοκής της χώρας μας σε ανταγωνισμούς στην περιοχή οι οποίοι δεν διεξάγονται μόνο με πολιτικά και οικονομικά μέσα, αλλά κατά περίπτωση και με στρατιωτικά.

Με αφορμή κυρίως την υπογραφή μνημονίου με το Κατάρ για επενδύσεις στη χώρα μας ύψους πέντε δισ. ευρώ, το ΚΚΕ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός εμφάνισε τη χώρα στην ουσία ως προτεκτοράτο και αποικία, προσφέροντας «πάμφθηνη πραμάτεια στην Ελλάδα».
Τον κατηγορεί ότι είπε στους επίδοξους επενδυτές πως οι έλληνες εργαζόμενοι είναι πιο εργατικοί και παίρνουν το 60% των μισθών αντίστοιχων αναπτυγμένων χωρών και ότι στην Ελλάδα έχουμε φθηνές ακτές, φθηνά αεροδρόμια, φθηνά δάση που περιμένουν την αξιοποίηση από ξένους επενδυτές.

Εκτός από την οικονομική διάσταση της επίσκεψης, το ΚΚΕ θέτει και ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αφού κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου ότι στο ταξίδι του στις ΗΠΑ μετατράπηκε σε «δικαστικό κλητήρα» για να μεταφέρει τους εκβιασμούς απέναντι στο Ιράν και τους Παλαιστίνιους, πράγμα που δεν κάνει για πρώτη φορά. Ειδικά για το Παλαιστινιακό, το έχει κάνει και στο παρελθόν.

Στελέχη του ΚΚΕ σημειώνουν την πρόσφατη επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα και τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι το βάθος των σχέσεων που αναπτύσσονται με το Ισραήλ αντανακλάται και στο ότι -κατά κάποιες πληροφορίες- υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ που προβλέπει ότι ισραηλινές δυνάμεις θα εκπαιδεύσουν ελληνικές για δραστηριότητα μέσα στις πόλεις, δηλαδή στην ουσία για τη δυναμική αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων.

Ο πρωθυπουργός, λένε στο ΚΚΕ, εμφανίστηκε στις ΗΠΑ και ως «βοηθός μεσίτη» προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι σε πορεία συμφωνίας σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Τουρκία, καθώς και την ονομασία της γειτονικής FYROM.
Εκτιμούν ότι ενεργοποιούνται σενάρια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου μαζί με την Τουρκία με επικάλυψη μια σειρά από υπαρκτές οικονομικές συμφωνίες με τις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας όχι μόνο σε κάποιες βραχονησίδες, αλλά και σε μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος, η Λήμνος, η Σάμος και η Ικαρία.

Όλα αυτά, λένε, θα περάσουν μέσα από συμφωνίες για το πετρέλαιο και γενικότερα για την ενέργεια, προκειμένου να δημιουργήσουν στον λαό την εντύπωση ότι θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο, καταλήγουν, ότι ο Γ. Παπανδρέου έλειψε τόσες μέρες από τη χώρα σε μια περίοδο που το εσωτερικό μέτωπο «βράζει».
Έπρεπε να κλείσει συμφωνίες με οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και στρατιωτικές συνέπειες που θα δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τo άγνωστο παρασκήνιο της υποταγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ





Λίγους μόλις μήνες μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, μια μικρή ομάδα Ευρωπαίων ηγετών οργάνωσε μια μυστική ομάδα δράσης, τόσο μυστική που την ονόμασαν «η ομάδα που δεν υπάρχει». Aποστολή της nα ετοιμάσει ένα πλάνο δράσης για την αποφυγή χρεοκοπίας κάποιου κράτους μέλους της ΟΝΕ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες, οι διαφορές μεταξύ των κρατών της ΟΝΕ ήταν τόσο μεγάλες, που η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας παρά λίγο να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης. Οι διαφορές αυτές έγκεινται στην διαφορετική οικονομική φιλοσοφία και πολιτική που εφαρμόζουν οι χώρες του Βορρά από αυτές που εφαρμόζουν οι χώρες του Νότου. Και το χειρότερο, οι δυο πιο σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης, έχουν εντελώς διαφορές οπτικές επί του ζητήματος. Ο Nicolas Sarkozy πίστευε πως η κρίση στην Ελλάδα θα κλυδώνιζε ολόκληρη την ΟΝΕ. Η Angela Merkel, φοβούμενη το εκλογικό της σώμα, δίσταζε στο να βοηθήσει τους Έλληνες. Στο τέλος συμφώνησαν, αλλά το κόστος της διάσωσης ανέβηκε σημαντικά.

Το πρόβλημα του δημόσιου χρέους πρωτοαπασχόλησε την ΟΝΕ από το 2008. Ήταν τότε που η Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ και όχι της ευρωζώνης, βρέθηκε να μη μπορεί να πουλάει τα ομόλογά της στους ξένους επενδυτές. Η ΕΕ, με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν. Σύντομα όμως έγινε αντιληπτό, πως η ευρωζώνη δεν διαθέτει μηχανισμούς για να βοηθήσει τα μέλη της, Η λύση του ΔΝΤ κάθε άλλο παρά ελκυστική ακούγεται για αναπτυγμένα κράτη.

Η μυστική ομάδα έκανε τις συναντήσεις της κρυφά και με απόλυτη εχεμύθεια. Οποιαδήποτε διαρροή θα δημιουργούσε κινδύνους κερδοσκοπίας στις χρηματαγορές. Οι υποψήφιοι για βοήθεια ήταν γνωστοί. Η ομάδα κρατών γνωστή ως PIGS από τα αρχικά των Portugal, Ireland, Greece και Spain. Οι εγγενείς διαφορές μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών που συμμετείχαν στην ομάδα ήταν πολλές. Το πρόβλημα για το οποίο συστάθηκε η ομάδα έπαψε να είναι θεωρητικό τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το έλλειμμα του 2009, το οποίο ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από ότι είχε ανακοινωθεί προηγούμενα, με αποτέλεσμα οι τρομαγμένοι επενδυτές να αρχίσουν να ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα. Η μυστική ομάδα ανέλαβε άμεση δράση, ανοίγοντας τα χαρτιά της σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός της Ελλάδας.

Τον Φεβρουάριο, έγιναν προσπάθειες να υποβαθμιστεί το ζήτημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης προκειμένου να μη γιγαντωθεί το πρόβλημα. Η κα Merkel ήταν δυσαρεστημένη. Ειδικά όταν έμαθε πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι περίμεναν. Η χώρα ήταν μη ανταγωνιστική και ζούσε πέρα από τις δυνατότητες της. Χωρίς μια μεγάλη οικονομική διάσωση, η χώρα θα κατέρρεε. Η Γερμανίδα προειδοποίησε πως θα ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή βοήθεια αν οι Έλληνες δεν έπαιρναν αυστηρά μέτρα μείωσης των δαπανών τους. Ο Sarkozy την διαβεβαίωσε πως ο Γ. Παπανδρέου το έκανε ήδη. Την πίεσε μάλιστα να δηλώσει τη στήριξη της στη διάσωση της Ελλάδας. Όλοι καταλάβαιναν πως η καγκελάριος προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο ενόψει εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Γερμανοί ήταν έξω φρενών με τους σπάταλους Έλληνες.

Το επόμενο διάστημα η ΕΕ κρατούσε μια διφορούμενη στάση, ενώ η Merkel είχε αρχίσει επιτέλους να σκέφτεται τη λύση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η μυστική ομάδα είχε ήδη συμφωνήσει πως η διάσωση θα έπρεπε να γίνει από την ΕΕ και όχι από το ΔΝΤ. Η εμπλοκή του ΔΝΤ θα έδινε την εντύπωση αδυναμίας της ΕΕ. Η Merkel διαφώνησε. Οι σύμβουλοι της την διαβεβαίωναν πως οι Γερμανοί πολίτες θα δέχονταν να συμμετάσχουν, μόνο με τον όρο ότι το ΔΝΤ θα επέβαλλε τους σκληρούς του όρους στην Ελλάδα. Αυτή η σκληρότητα θα έδινε και ένα μάθημα σε όσα άλλα χρεοκοπημένα κράτη της ευρωζώνης αποφάσιζαν να ζητήσουν βοήθεια. Η διαφωνία αυτή μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών κορυφώθηκε την 25η Μαρτίου. Η Merkel συναντήθηκε με τον Sarkozy, και του είπε πως συμφωνεί με την διάσωση της Ελλάδας εφόσον η χώρα εξαντλήσει όλες τις επιλογές που έχει στις διεθνείς χρηματαγορές. Επίσης, τόνισε πως το ΔΝΤ θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει, και αυτό αντί της ΕΕ, να θέσει τους όρους ανασυγκρότησης της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο Γάλλος πρόεδρος αντιστάθηκε, μη θέλοντας εμπλοκή του ΔΝΤ του οποίου ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει τους Αμερικάνους να αποφασίσουν το ποιος στην Ευρώπη θα δικαιούται πίστωσης, είπε. Η Merkel όμως ήταν αμετάπειστη, και επέμενε πως μόνο το ΔΝΤ διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία. Τότε ο Sarkozy, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της γερμανικής συμμετοχής, ενέδωσε, αν και με δισταγμό.

Την 11η Απριλίου, με τη κρίση των ελληνικών κρατικών ομολόγων να απλώνεται και στις ελληνικές τράπεζες, η ΕΕ επιτέλους προχώρησε στην εκταμίευση χρηματικού πακέτου βοήθειας. Και όπως ήθελε η Γερμανία, τα €30 δις. του πρώτου χρόνου θα δίνονταν με τη μορφή 15 ξεχωριστών διακρατικών δανείων, ενώ τα υπόλοιπα €15 δισ. θα δίνονταν από το ΔΝΤ. Όλοι ήλπιζαν πως το ποσό αυτό θα ήταν αρκετό ώστε να καθησυχάσει τις χρηματαγορές. Τελικά όμως, δεν ήταν.

The Wall Street Journal


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οπλο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη


«Κλειδί» για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί για τους άντρες ασφαλισμένους η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Μάλιστα, από τη νέα χρονιά αρχίζει η εφαρμογή ενός νέου πακέτου ευνοϊκών ρυθμίσεων, που καθιστούν φτηνότερη την εξαγορά του στρατού.


Συγκεκριμένα στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται πως σε όσα Ταμεία εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας η στρατιωτική θητεία αναγνωρίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 με έκπτωση 30%. Μάλιστα, η έκπτωση φτάνει το 50% για όσους προχωρήσουν στην αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Το «Εθνος» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς αναγνωρίζεται η στρατιωτική θητεία.

Στον οδηγό καταγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις που ισχύουν στον δημόσιο τομέα αλλά και στα Ταμεία των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ) και των αγροτών (ΟΓΑ). Ειδική αναφορά γίνεται στον τρόπο αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας από όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Παράλληλα καταγράφονται όλες οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ το 2011 και το 2015.

Στον οδηγό υπάρχουν και χρήσιμες συμβουλές για τους ασφαλισμένους, προκειμένου να γνωρίζουν με ακρίβεια το πότε ακριβώς πρέπει να προχωρήσουν στην αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Στόχος είναι να αποφευχθούν λάθη από τους υποψήφιους συνταξιούχους και να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση.

Παράλληλα, δημοσιεύονται παραδείγματα τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να γίνει ευκολότερη η αποκωδικοποίηση των ασφαλιστικών διατάξεων. Σημειώνεται πως καθοριστική για την έκδοση του οδηγού είναι η συμβολή του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, που ειδικεύεται σε ασφαλιστικά θέματα.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Διονύσης Ρίζος, «η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για τη θεμελίωση ή την προσαύξηση της σύνταξης σε συνδυασμό με τις αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι ένα από τα κλειδιά για να «αποκωδικοποιήσει» ο ασφαλισμένος την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η έκπτωση στο κόστος εξαγοράς βοηθά τους εργαζομένους που δεν έχουν έτερη πηγή πλασματικού χρόνου, αλλά και τους χαμηλόμισθους να καλύψουν γρήγορα το έδαφος που χάνουν από τις επικείμενες αλλαγές».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki