Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ F-16


Στην υποεπιτροπή εξοπλισμών της Βουλής έφερε σήμερα το πρωί το θέμα των αεροκινητήρων των μαχητικών F-16 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αρκετά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του συγκεκριμένου τύπου βρίσκονται καθηλωμένα ή στα υπόστεγα της ΕΑΒ λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και επισκευής των κινητήρων τους.

Ο κ. Βενιζέλος, μετά και από πρόταση του ΓΕΑ, παρουσίασε το φάκελο της προμήθειας ανταλλακτικών και αεροκινητήρων F-16 κόστους 255 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλειψε ωστόσο μία… λεπτομέρεια. Να εξηγήσει στα μέλη της υποεπιτροπής της Βουλής τη διαδικασία της εν λόγω προμήθειας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φάνηκε να μην ήταν έτοιμος να προσδιορίσει αν η προμήθεια θα γίνει με διακρατική ή εμπορική συμφωνία και ζητούσε την έγκριση της υποεπιτροπής. Τα μέλη της υποεπιτροπής και βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν, μιλώντας για εκμαίευση συμφωνίας χωρίς να είναι ξεκάθαροι οι όροι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα του κ. Βενιζέλου και τελικώς τη μη συμφωνία στην αγορά των απαιτούμενων ανταλλακτικών για τα F-16. Εντός των ημερών η υποεπιτροπή εξοπλισμών της Βουλής θα συνεδριάσει και πάλι για το ίδιο θέμα

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πρώτη νίκη σε Μουντιάλ... Γίναμε υπερήφανοι... (BINTEO)


Με 2-1 νίκησε η Εθνική μας ομάδα τη Νιγηρία. Η Εθνική ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ με δύο γκολ των Σαλπιγγίδη και Τοροσίδη. Η Νιγηρία αγωνίστηκε από το 33ο λεπτό με 10 παίκες.



Η Νιγηρία προηγήθηκε στο 16ο λεπτό με μακρινή εκτέλεση φάουλ από τον Ούτσε και ύστερα από τραγικό λάθος του Τζόρβα που έκανε κακή εκτίμηση της πορείας της μπάλας και έπεσε στην αντίθετη γωνία.
Η αντίπαλός μας έμεινε στο 33ο λεπτό με 10 παίκτες όταν ο Καϊτά δέχθηκε κόκκινη κάρτα επειδή κλώτσησε εκτός φάσης τον Τοροσίδη.
Η Εθνική ισοφάρισε στο 44 λεπτό με τον Σαλπιγγίδη.
Στο 70ο λεπτό η Εθνική ομάδα πήρε κεφάλι με τον Βασίλη Τοροσίδη μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.
«Ιστορική» μέρα

Ιστορική θα μείνει η σημερινή ημέρα για την εθνική ομάδα της Ελλάδας, αφού το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέγραψε την πρώτη νίκη, κατάκτησε τους πρώτους βαθμούς και σημείωσε τα πρώτα γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ελληνική ομάδα επικράτησε με 2-1 της Νιγηρίας στο γήπεδο «Φρι Στέιτ» του Μπλουμφονέιν (44΄ Σαλπιγγίδης, 71΄ Τοροσίδης - 16΄ Ούτσε), σε αναμέτρηση για την 2η αγωνιστική του Β΄ ομίλου. Τώρα η Ελλάδα διατηρεί σημαντικές ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, καθώς ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τη Νότια Κορέα (από 3 βαθμούς), που νωρίτερα ηττήθηκε με 4-1 από την Αργεντινή.

Αλλαγές ο Οτο, πιο «λογική» η Εθνική

Η απογοητευτική εμφάνιση στον αγώνα με τη Νότια Κορέα επέβαλαν σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση της ενδεκάδας. Ο Ότο Ρεχάγκελ ?που από σήμερα και κατά τα ειωθότα της φυλής μας ξανανεβαίνει στον Όλυμπο- επέλεξε επέλεξε αυτή τη φορά ένα πιο «συντηρητικό» αλλά και συμπαγές σχήμα.

Ο αγώνας κυλούσε μάλλον μονότονα, με τις ομάδες να μη δείχνουν διατεθειμένες να ρισκάρουν. Ατυχώς για την εθνική το λάθος ο Τζόρβας στο 16΄, ξεγελάστηκε στο φάουλ του Ούτσε από απόσταση περίπου 30 μέτρων και είδε τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του. Αν όμως η εκτίμηση του Τζόρβα ήταν λανθασμένη, η ενέργεια του Καϊτά αποδείχθηκε "εγκληματική" για την ομάδα του. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής χτύπησε στο 33ο λεπτό τον Τοροσίδη, σε φάση που η εθνική είχε κερδίσει πλάγιο άουτ και αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα από τον Κολομβιανό διαιτητή Όσκαρ Ρουίς.

Κόκκινη κάρτα και... εφ΄όπλου λόγχη
Η αποβολή του Καϊτά δεν άλλαξε μόνο τον την αριθμητική ισορροπία αλλά και ολόκληρη τη ροή του αγώνα. Οι διεθνείς μας είχαν αρχίσει να πιέζουν ασφυκτικά την περιοχή του Ενγεάμα και να χάνουν απανωτές, μεγάλες ευκαιρίες. Στο 39΄ ο Νιγηριανός τερματοφύλακας αποσόβησε την ισοφάριση αποκρούοντας σωτήρια στο τετ α τετ με τον Σαλπιγγίδη και στο 41΄ ο Αρούνα Λούκμαν έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή, στην προσπάθεια του Σαμαρά. Τελικά, το πρώτο γκολ της εθνικής Ελλάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου σημείωσε ο Σαλπιγγίδης στο 44΄, όταν ο Κατσουράνης του γύρισε τη μπάλα κι αυτός με δυνατό σουτ έγραψε το 1-1, αφού προηγουμένως η μπάλα χτύπησε στον Ετούχου και άλλαξε πορεία.

Κυριαρχία στο Β΄ημίχρονο

Η ελληνική ομάδα μπήκε με το ίδιο επιθετικό πνεύμα και στην επανάληψη.
Ωσπου στο 71ο λεπτό ο Τζιόλης σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή, ο γκολκίπερ απέκρουσε αρχικά αλλά ο επερχόμενος Τοροσίδης έκανε το 2-1. Στις καθυστερήσεις ο Ενγεάμα είχε ακόμη μια δύσκολη επέμβαση, σε σουτ του Τζιόλη, και ο αγώνας εν μέσω αποθέωσης των διεθνών από τους περίπου 4.000 Έλληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες του "Φρι Στέιτ".

Διαιτητής: Όσκαρ Ρουίς (Κολομβία)

Κόκκινη: 33΄ Καϊτά

Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Σαμαράς - Ομπάσι

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΣ: (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (36΄ Σαμαράς), Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79΄ Νίνης).

ΝΙΓΗΡΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Όντια, Ταϊβο (56΄ Ετσετζίλε), Σίτου, Γιόμπο, Καϊτά, Οντεμβίγκιε (46΄ Ομπάσι), Αρούνα Λούκμαν, Ετούχου, Αγεγκμπένι, Ούτσε.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ ΝΙΓΗΡΙΑ


2 Γκολ 1


11 Σουτ στο τέρμα 4


16 Αστοχα σουτ 6


13 Φάουλ (κατά) 15


11 Κόρνερ 3


3 Οφσάιντ 1


3 Κίτρινες 1


0 Κόκκινες 1


56% Κατοχή μπάλας 44%


Θεατές: 31.593

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki