Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Τούρκοι αξιωματικοί:"Έτσι κάναμε εθνοκάθαρση στην Ίμβρο το 1965, έτσι θα εισβάλλουμε στον Έβρο"!


Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πως ερήμωσαν την Ίμβρο και επέβαλαν εθνοκάθαρση στους Έλληνες που ζούσαν εκεί από αιώνες, αλλά και πως ετοίμαζαν εισβολή στον Έβρο και κατοχή του βόρειου τμήματος του νομού (όλα αυτά υποτίθεται για να ανατρέψουν τον Τ.Ερντογάν, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει πως θα ανατρεπόταν ο Τούρκος πρωθυπουργός) προέβλεπε το "Σχέδιο Βαριοπούλα" του 2003. Το σχέδιο υποτίθεται ότι αποσκοπούσε στη διαμόρφωση συνθηκών ανωμαλίας στην Τουρκία και στην ανατροπή της κυβέρνησης και έφερε στο φως η φιλελεύθερη εφημρδία "Ταράφ". Χθες η τουρκική εφημερίδας "Ταράφ", δημοσίευσε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και την απομαγνητοφωνημένη παρουσίαση που έκανε Τούρκος συνταγματάρχης στο πλαίσιο του σχεδιασμού, κατά την οποία αναφέρεται πώς εξαναγκάστηκαν σε φυγή οι Έλληνες της Ίμβρου.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει καθόλου το υπουργείο Εξωτερικών, πέρα από μία ανώδυνη δήλωση του ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα

Η "Ταράφ" συνεχίζει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες του σχεδίου που είχε ετοιμαστεί το Μάρτιο του 2003.
Η εφημερίδα κάνοντας λόγο για "Δεύτερη κρίση τύπου Ίμια", σημειώνει ότι ο τότε διοικητής της Α' Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, ταξίαρχος Γιουρνταέρ Ολτζάν πρότεινε "μικρής εμβέλειας συγκρούσεις με την Ελλάδα με σκοπό την τόνωση του εθνικού αισθήματος".

Σημειώνει επίσης ότι "η παρουσίαση που έκανε στο ίδιο σεμινάριο ο συνταγματάρχης Τουντζάϊ που εμφανίζεται ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, δείχνει πώς εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ίμβρο οι εκεί Έλληνες, στο πλαίσιο ενός συστηματικού σχεδίου".

Η εφημεριδα αναφέρει ότι "τα λόγια του συνταγματάρχη επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι οι Έλληνες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ίμβρο ως αποτέλεσμα των παρενοχλήσεων των υπόδικων των ανοιχτών φυλακών που δημιουργήθηκαν το 1965 στο νησί" και δημοσιεύει μέρος της απομαγνητοφωνημένης παρουσίασης του συνταγματάρχη:

"Τώρα εδώ θα συζητήσουμε και κάποια απόρρητα πράγματα. Εξάλλου αυτός είναι ο βασικός σκοπός της εργασίας σχετικά με το σχέδιο.Σε πρώτη φάση, προκειμένου να αναγκάσουμε σε φυγή τους Έλληνες από την Ίμβρο, στείλαμε μονάδα κομάντος της στρατοχωροφυλακής. Φτιάξαμε στην περιοχή ανοιχτές φυλακές. Ως προς το αποτέλεσμα που υπήρξε στην περιοχή, υπήρξε μετανάστευση σε σημαντικό βαθμό. Βήμα-βήμα, έγιναν διάφορα πράγματα στην περιοχή και στις ανοιχτές φυλακές, όπως καλλιέργειες. Τώρα είναι αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά στο πλαίσιο των τουρκοελληνικών σχέσεων της εποχής, προέκυψε η ανάγκη να γίνει αυτό, εναντίον αυτών που γινόταν στη Δυτική Θράκη. Αργότερα, όταν αποσύραμε τη δύναμη, εγκαταστήσαμε στην περιοχή τη μονάδα κομάντος".

Η "Ταράφ" σημειώνει ότι αυτά προκύπτουν από την 175 σελίδων καταγραφή της απομαγνητοφώνησης ομιλιών σχετικά με το Σχέδιο.

Στο εν λόγω κείμενο, ο Τούρκος ταξίαρχος, φέρεται να λέει, σύμφωνα με την εφημερίδα τα εξής: "Παρότι σκεφτόμαστε ότι η εσωτερική απειλή είναι απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο, προκειμένου να αυξηθεί το αίσθημα ενότητας και συμπαράστασης μεταξύ των πολιτών, σκέφτομαι ότι θα ήταν κατάλληλο, με σκοπό τη διασφάλιση της ψυχολογικής υποστήριξης, να υπάρξουν μικρής εμβέλειας συγκρούσεις με την Ελλάδα.Η επίλυση του θέματος των μιλίων είναι δύσκολο ζήτημα και προϋποθέτει μεγάλης εμβέλειας επιχείρηση και πολιτική προεργασία. Για το λόγο αυτό, σκέφτομαι ότι θα προσέφεραν όφελος επεισόδια μικρής εμβέλειας από την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό, ή ακόμη και στα σύνορα, στην ανάγκη χρησιμοποιώντας και τον Τύπο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την τρίτη μέρα του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Μαρτίου 2003 στην Α� Στρατιά, ο τότε διοικητής της τελευταίας, στρατηγός Τσετίν Ντογάν, προτείνει εισβολή στον Έβρο.

Η "Ταράφ" αναφέρει ότι "η πρόταση του Ντογάν είναι η εισβολή του τουρκικού στρατού σε ένα τμήμα του Έβρου και η πρόκληση τεχνητής έντασης" και παραθέτει τμήμα από την ομιλία του στρατηγού Ντογάν: "'Αλλος ένας τρόπος επιχείρησης είναι, με την παροχή αναγκαίας αεροπορικής δύναμης εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας, να καταλάβουμε την περιοχή που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Βόρειος Έβρος και κατ' επέκταση να εφαρμόσουμε και τους δύο τρόπους επιχείρησης, δηλαδή αυτήν που αφορά την εσωτερική ασφάλεια, αλλά και αυτό. Υπήρξαν σκέψεις ότι ο επιχειρησιακός αυτός τρόπος θα είναι επιχείρηση ταυτόχρονα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και κατ' επέκταση θα συμβάλει στη διασφάλιση της εθνικής ενότητας".
Η greek-strategy MEDIA αναρωτιέται,ενημερώνεται άραγε ο υπουργός εθνικής άμυνας για όλα αυτά τα γεγονότα που αποκαλύπτονται στην γείτονα χωρα; και αν ναι τότε ποίες θέσεις παίρνει αυτό το λαμπρό μυαλό που λέγεται βενιζέλος; προφανώς κόβει τα μηχανοκίνητα απ τις παρελάσεις και κατεβάζει στην νούμερο 14 προτεραιότητα την απόκτηση νέου μαχητικού αεροσκάφους,πιθανόν έχουν κάποια στρατηγική σημασία αυτά, κυρίως η κατάργηση των μηχανοκινητων τμημάτων!


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πρόσκληση Νίμιτς στην Ελλάδα


Πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα το προσεχές διάστημα απηύθυνε στον Μάθιου Νίμιτς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.


Ο κύριος Δρούτσας είχε το βράδυ της Κυριακής από τις Βρυξέλλες τηλεφωνική επικοινωνία με τον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, την διεξαγωγή διμερούς συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, ζητούν τα Σκόπια από την Αθήνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ.

Όπως επιβεβαίωσαν στο ΜΙΑ αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, εάν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί το αίτημα, η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στο Λονδίνο στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο ο κ. Μιλόσοσκι όσο και ο κ. Δρούτσας.

Όπως επίσης διευκρινίζεται, εκτός του ζητήματος της ονομασίας, στη συνάντηση αυτή των κ.κ. Μιλόσοσκι και Δρούτσα θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα αναβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβειών καθώς και το θέμα της υπογραφής συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολόγησης και το άνοιγμα νέων συνοριακών διόδων μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τριμερής σύνοδος κορυφής στην Κωνσταντινούπολη


Τριήμερη σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται από σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή των ηγετών του Αφγανιστάν και Πακιστάν, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στο Λονδίνο.


Η σύνοδος, η τέταρτη του είδους αυτού, διεξάγεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και ο ομόλογός του Πακιστάν Ασίφ Αλι Ζαρνταρί μετέχουν στις εργασίες μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.

Η Άγκυρα επιδιώκει να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών, σε θέματα που προκαλούσαν ένταση μεταξύ των δύο χωρών έως πρόσφατα. Στις συνόδους εξετάζονται θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη διοργάνωση συνόδου μεταξύ των υπουργών Παιδείας του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Επίσης οι πρόεδροι των τριών χωρών θα εξετάσουν τη συνεργασία τους σε αρκετούς τομείς, όπως αυτή είχε αποφασιστεί στις προηγούμενες συνόδους.

"Αυτό που προσπαθούμε, είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα ερμηνευτούν σε τοπική δραστηριότητα και ότι οι γείτονες στο Αφγανιστάν θα δεσμευτούν ώστε να υλοποιηθούν οι προσπάθειες αυτές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγιερκιν.

Η πρώτη τριμερής σύνοδος είχε διεξαχθεί με πρωτοβουλία της Τουρκίας την 1η Απριλίου του 2007 στην Άγκυρα, η δεύτερη στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στην Κωνσταντινούπολη και η τρίτη στις 30 Απριλίου του 2009 στην Άγκυρα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σερβία: Καταργείται η στρατιωτική θητεία


Την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Ντάγκαν Σουτάνοβατς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μπλιτς" (Blic) του Βελιγραδίου.

Η διαδικασία για τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010 και από το επόμενο έτος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να αποφασίσει την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, ανέφερε ο κ. Σουτάνοβατς.



Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε ότι με το νέο νόμο, για τις ένοπλες δυνάμεις προβλέπεται η δημιουργία "ενεργής εφεδρείας" στην οργανωτική δομή του στρατού, γεγονός που παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα σε όσους πολίτες το επιθυμούν, να περάσουν τη βασική εκπαίδευση και να λάβουν πιστοποιητικό.

Ο κ. Σουτάνοβατς ανέφερε ότι "σύμφωνα με το σχέδιο για τη στελέχωση των ενόπλων δυνάμεων, θα υπάρχουν 36.000 επαγγελματίες, εκ των οποίων οι 28000 θα υπηρετούν στο στρατό και 2.000 στην εκπαίδευση".

Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, εκτίμησε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, αρκεί για να αποτελέσει ο σερβικός στρατός σεβαστή στρατιωτική δύναμη στα Βαλκάνια.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσία


Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Κυριακή ότι μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια συνθήκη ορόσημο για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων έχει επιτευχθεί "κατά 95%", μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.


" Ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις πηγαίνει καλά, το 95% των νέων θεμάτων των συνθηκών έχει συμφωνηθεί" μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφαξ ότι δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος από την πόλη Σόσι της Μαύρης Θάλασσας.

Η εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ Ναταλία Τιμάκοβα αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ είχαν αποκαλύψει πέρυσι τα σχέδια τους να προχωρήσουν σε αντικατάσταση της "Συνθήκης Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων" της γνωστής START και να μειώσουν τα οπλοστάσια και των δύο μεγάλων πυρηνικών υπερδυνάμεων.

Οι διαπραγματευτές δεν είχαν κατορθώσει να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι την 5η Δεκεμβρίου που έληγε η ισχύς της συμφωνίας START I και οι επίσημες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη δεν είχαν επαναληφθεί μετά τις διακοπές για την εορταστική περίοδο.

Κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης είχε άφησε να εννοηθεί νωρίτερα, στις αρχές του μήνα, ότι οι συνομιλίες θα επαναλαμβάνονταν στις 25 Ιανουαρίου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι αναμένει την επίτευξη μιας συμφωνίας αμέσως μόλις ξεκινήσει ο νέος γύρος των συνομιλιών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβουλευτικά σώματα και των δύο χωρών.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Περίεργη πρόσκληση από Σκοπιανό υπουργό ΥΠΕΞ στον Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ


Mία περίεργη εξέλιξη σημειώθηκε στο σκοπινό ζήτημα πριν λίγη ώρα: Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απέστειλε αίτημα στις ελληνικές Αρχές για διεξαγωγή διμερούς συνάντησης μεταξύ του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και του ΑΝΥΠΕΞ της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα Την είδηση μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "ΜΙΑ". Είναι η πρώτη κίνηση που γίνεται από τα Σκόπια μετά το ελληνικό βέτο τον Μάϊο του 2008.

Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για προσυνεννοημένη κίνηση μεταξύ των δύο χωρών με την μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki