Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΕ




Η περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας είναι το αντικείμενο της συνόδου κορυφής που άρχισε, σήμερα, Τρίτη στο Ροστόφ του Ντον, στη σκιά της αιματηρής επέμβασης των ισραηλινών δυνάμεων στα ανοικτά του Ισραήλ...


Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών είναι η νέα Συνεργασία για τον Εκσυγχρονισμό, πρωτοβουλία με την οποία η ΕΕ θα προχωρήσει σε μεταφορά τεχνολογίας προς τη Ρωσία σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις επί το δημοκρατικότερο.

Σε αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπάι λέγοντας ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα της δημοκρατίας για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναφέρει το Reuters, δηλαδή σε ένα σημείο τριβής ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία ζήτησαν με κοινή ανακοίνωση «πλήρη και αμερόληπτη έρευνα» για την ισραηλινή επίθεση

Στο οικονομικό επίπεδο, η ΕΕ θα ζητήσει εγγυήσεις ότι η Ρωσία θα αποφύγει ενέργειες κατά του ευρώ. Πάνω από 40% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της είναι σε ευρώ. Παράλληλα, θα εξεταστούν τρόποι για την προώθηση του εμπορίου μετά τη ραγδαία πτώση το 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, μόλις την προηγούμενη ημέρα η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών –που είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά– με αφορμή την αιματηρή επέμβαση του Ισραήλ κατά του στόλου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Στις εξαγωγές 232 μαχητικών τα επόμενα 3 χρόνια στοχεύει η Ρωσία


Σύμφωνα με μελέτη Ρωσικού κέντρου αναλύσεων, η Ρωσία μπορεί να εξασφαλίσει παραγγελίες εξαγωγικών πελατών που φτάνουν τα 232 νέα μαχητικά πολλαπλών ρόλων τα επόμενα τρία χρόνια, αξίας $10 δις.

Η μελέτη υπολογίζει ότι 821 μαχητικά θα πωληθούν σε αυτό το διάστημα στη διεθνή αγορά με την αξία των συμβολαίων να ανέρχεται στα $53.3 δις. Το μερίδιο της Ρωσίας αυτή την περίοδο υπολογίζεται σε 19% επί των εσόδων και σε 28.2% επί της ποσότητας των μαχητικών, μια διαφοροποιήση λόγω της χαμηλότερης τιμής των αεροσκαφών που παράγει η χώρα.

Ο καταμερισμός των παραγγελιών προβλέπεται ως εξής. 175 μαχητικά της εταιρείας Sukhoi αξίας $7.7 δις και 57 MiG αξίας $2.4 δις. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στα ήδη υπογεγραμένα συμβόλαια, στα κατασκευασμένα κατόπιν αδείας και στις συμφωνίες που βρίσκονται ένα βήμα πριν ολοκληρωθούν
.


Tμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.


«Η ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν θα επηρεάσει τις προμήθειες γαλλικού στρατιωτικού υλικού από τη χώρα αυτή το 2010, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μια "διολίσθηση" μελλοντικών συμβολαίων», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας.

«Κανένα από τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν κατά το μήνα Μάρτιο του 2010 δεν θα πρέπει να επηρεάσει, φέτος, τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ελληνικού υπουργείου Άμυνας», διαβεβαιώνει το γαλλικό υπουργείο.

Ωστόσο, συμπληρώνει ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν δυσχέρειες κατά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με τις μελλοντικές εξοπλιστικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες είχαν αρχίσει τις συζητήσεις το 2009 για την αγορά από την Αθήνα έξι φρεγατών FREMM, καθώς και 15 ελικοπτέρων Super Puma.
Πρακτικά οι Γάλλοι ανησυχούν για την συμφωνία με τα ελικόπτερα, αφού για τις FREMM δεν υπάρχει θέμα: Ασχετα με τις ανακρίβειες που έχουν γραφτεί τελευταία, η DCNS γνωρίζει ότι πριν το καλοκαίρι του 2011 δεν θα έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση και δεν ανησυχεί. Δηλαδή το πρόγραμμα δεν εμφανίζει καθυστέρηση από αυτά που ήταν γνωστά από το φθινόπωρο του 2009.

Σύμφωνα πάντα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η Ελλάδα προτίθεται να μειώσει τον προϋπολογισμό της για την Άμυνα κατά 6,6% το 2010, για να συμβάλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αλλά η προσπάθεια αυτή θα αφορά ουσιαστικά τις δαπάνες λειτουργίας.

Από την πλευρά του, το ΥΕΘΑ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου, επανέλαβε τη θέση του υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η κυβέρνηση τιμά τις συμφωνίες, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα



Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

ΟΡΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ





2 ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ-Σε ασφυξία τα υποβρύχια

Η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει την κατάσταση με απάθεια δεδομένου ότι πτώχευση του Ναυπηγείου θα σημάνει προσφυγή σε διαιτησία, όπου θεωρούν βέβαιο ότι θα δικαιωθούν και θα καταστήσουν αμέσως απαιτητά τα 700 περίπου εκατομμύρια που τους οφείλει το ελληνικό Δημόσιο, αφήνοντας μάλιστα τον Σκαραμαγκά σε διάλυση και το πρόγραμμα των υποβρυχίων σε αβεβαιότητα.

Το πρωτοφανές να μην υπάρχει πρόεδρος σε επιτροπή διαπραγματεύσεων εξοπλιστικού προγράμματος συμβαίνει τώρα στο πρόγραμμα των υποβρυχίων 214 με το οποίο είναι συνδεδεμένη η επιβίωση των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.
Η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει την κατάσταση με απάθεια δεδομένου ότι πτώχευση του Ναυπηγείου θα σημάνει προσφυγή σε διαιτησία, όπου θεωρούν βέβαιο ότι θα δικαιωθούν και θα καταστήσουν αμέσως απαιτητά τα 700 περίπου εκατομμύρια που τους οφείλει το ελληνικό Δημόσιο, αφήνοντας μάλιστα τον Σκαραμαγκά σε διάλυση και το πρόγραμμα των υποβρυχίων σε αβεβαιότητα.

Πράγματι στην επιτροπή που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλου στις 27 Μαΐου μετέχουν μόλις 4 αξιωματικοί, 3 νομικοί και ένας εκπρόσωπος της εταιρίας Lazard. Προφορικά έχει αναφερθεί ότι το συντονισμό του έργου της επιτροπής θα έχει ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Διον. Κολοβός.
Παράλληλα με την απόφαση δίδεται εντολή για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι τις 10 Ιουλίου! Ο χρόνος θεωρείται ασφυκτικά περιορισμένος. Πρέπει δε να ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι το υπουργείο αδράνησε επί δύο μήνες, από τότε δηλαδή που υπογράφτηκε η συμφωνία – πλαίσιο για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Ναυπηγείου στην εταιρία Abu Dhabi Mar. Στο μεταξύ πριν το τέλος Ιουνίου εξαντλούνται τα διαθέσιμα κεφάλαια των Ναυπηγείων (που και αυτά προέρχονταν από δανειοδότηση) και αντιμετωπίζεται σοβαρό ενδεχόμενο πτωχεύσεως, αφού θα υπάρξει αδυναμία καταβολής των αμοιβών των εργαζομένων.

Η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει την κατάσταση με απάθεια δεδομένου ότι πτώχευση του Ναυπηγείου θα σημάνει προσφυγή σε διαιτησία, όπου θεωρούν βέβαιο ότι θα δικαιωθούν και θα καταστήσουν αμέσως απαιτητά τα 700 περίπου εκατομμύρια που τους οφείλει το ελληνικό Δημόσιο, αφήνοντας μάλιστα τον Σκαραμαγκά σε διάλυση και το πρόγραμμα των υποβρυχίων σε αβεβαιότητα


Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Μια εντεκάδα Ελλήνων στη φετινή Bilderberg! Ποιοί θα πιούν το τσάι τους στη γνωστή Λέσχη



Στο ξενοδοχείο Dolce Sitges, νότια της Βαρκελώνης, θα γίνει φέτος το συνέδριο της Λέσχης Bilderberg, σύμφωνα με sites του εξωτερικού, που ασχολούνται με το θέμα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ελληνική συμμετοχή φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη φέτος, καθώς (φέρεται) να συμμετέχει μια ολόκληρη ...εντεκάδα, πράγμα που μας φαίνεται αδύνατο.

Εκτιμούμε ότι η λίστα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (μάλλον είναι συρραφή ονομάτων), αλλά αυτό θα φανεί πολύ εύκολα, για να...απομυθοποιηθούν επιτέλους κάποια πράγματα!

το "συνέδριο" γίνεται από μεθαύριο Πέμπτη 3 Ιουνίου, μέχρι το Σάββατο 5 Ιουνίου (3 μέρες). Στη λίστα υπάρχουν τα ονόματα της κ.Μπακογιάννη και της κ.Διαμαντοπούλου. Εύκολο είναι λοιπόν να μάθουμε αν απουσιάζουν αυτές τις μέρες!
Τόσο απλά, για να τελειώνουμε με το θέμα και να μην κινείται στη σφαίρα της συνομωσιολογίας. Έτσι κυρία Μπακογιάννη; Αν είστε εδώ, no problem. Το λέμε επειδή η Άννα Διαμαντοπούλου, παραδέχθηκε την περυσινή συμμετοχή της, αλλά εσείς ποτέ. Έτσι;


Θαυμάστε λοιπόν τις εξέχουσες προσωπικότητες της λέσχης:

O Κατάλογος (GRC είναι ο κωδικός των Ελλήνων):


AUT Bronner, Oscar Publisher and Editor, Der Standard
AUT Faymann, Werner Federal Chancellor
AUT Scholten, Rudolf Member of the Board of Executive Directors, Oesterreichische Kontrollbank AG
AUT Treichl, Andreas Chairman and CEO, Erste Group Bank AG
BEL Coene, Luc Vice Governor, National Bank of Belgium
BEL Davignon, Etienne F. Honorary Chairman, Bilderberg Meetings; Vice Chairman, Suez Tractebel
BEL Philippe, H.R.H. Prince
CAN McKenna, Frank Former Ambassador to the US
CAN Munroe-Blum, Heather Principal and Vice Chancellor, McGill University
CAN Prichard, J. Robert S. President and CEO, Metrolinx
CAN Reisman, Heather M. Chair and CEO, Indigo Books & Music Inc.
CAN Samarasekera, Indira V. President and Vice-Chancellor, University of Alberta
CHE Blocher, Christoph Former Swiss Counselor; Former Chairman and CEO, EMS Group
CHE Ringier, Michael Chairman, Ringier AG
CHE Vasella, Daniel L. Chairman and CEO, Novartis AG
DEU Ackermann, Josef Chairman of the Management Board and the Group Executive Committee, Deutsche Bank AG
DEU Enders, Thomas CEO, Airbus SAS
DEU Klaeden, Eckart von Foreign Policy Spokesman, CDU/CSU
DEU Koch, Roland Prime Minister of Hessen
DEU Löscher, Peter CEO, Siemens AG
DEU Nass, Matthias Deputy Editor, Die Zeit
DNK Eldrup, Anders President, DONG Energy A/S
DNK Thorning-Schmidt, Helle Leader ofThe Social Democratic Party
DNK Thune Andersen, Thomas Partner and CEO, Maersk Oil
ESP Cebrián, Juan Luis CEO, Grupo PRISA
ESP Entrecanales, José Manuel Chairman, Acciona
ESP León Gross, Bernardino General Director of the Presidency of the Spanish Government
ESP Moratinos Cuyaubé, Miguel A. Minister of Foreign Affairs
ESP Nin Génova, Juan Maria President and CEO, La Caixa
ESP Solbes, Pedro Vice-President of Spanish Government; Minister of Economy and Finance
ESP Sophia, H.M. the Queen of Spain
FIN Katainen, Jyrki Minister of Finance
FIN Ollila, Jorma Chairman, Royal Dutch Shell plc
FIN Rajalahti, Hanna Managing Editor, Talouselämä
FIN Vanhanen, Matti Prime Minister
FRA Baverez, Nicolas Partner, Gibson, Dunn & Crutcher LLP
FRA Bompard, Alexandre CEO, Europe 1
FRA Castries, Henri de Chairman of the Management Board and CEO, AXA
FRA Lagarde, Christine Minister for the Economy, Industry and Employment
FRA Montbrial, Thierry de President, French Institute for International Relations
FRA Olivennes, Denis CEO and Editor in Chief, Le Nouvel Observateur
FRA Oudéa, Frédéric CEO, Société Générale
GBR Bredow, Vendeline von Business Correspondent, The Economist (Rapporteur)
GBR Kerr, John Member, House of Lords; Deputy Chairman, Royal Dutch Shell plc
GBR Mandelson, Peter Secretary of State for Business, Enterprise & Regulatory Reform
GBR McBride, Edward Business Editor, The Economist (Rapporteur)
GBR Micklethwait, John Editor-in-Chief, The Economist
GBR Osborne, George Shadow Chancellor of the Exchequer
GBR Taylor, J. Martin Chairman, Syngenta International AG
GBR Wolf, Martin H. Associate Editor & Chief Economics Commentator, The Financial Times
...
GRC Alogoskoufis, George Member of Parliament

GRC Arapoglou, Takis Chairman and CEO, National Bank of Greece

GRC Bakoyannis, Dora Minister of Foreign Affairs

GRC David, George A. Chairman, Coca-Cola Hellenic Bottling Co. (H.B.C.) S.A.
GRC Diamantopoulou, Anna Member of Parliament
GRC Kyriacopoulos, Ulysses Chairman and Board member of subsidiary companies of the S&B Group
GRC Papahelas, Alexis Journalist, Kathimerini
GRC Papalexopoulos, Dimitris Managing Director, Titan Cement Co. S.A.
GRC Papathanasiou, Yannis Minister of Economy and Finance
GRC Stournaras, Yannis Research Director, Foundation for Economic and Industrial Research (IOBE)
GRC Tsoukalis, Loukas President of the Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELlAMEP)
...
INT Hoop Scheffer, Jaap G. de Secretary General, NATO
INT Kroes, Neelie Commissioner, European Commission
INT Lamy, Pascal Director General, World Trade Organization
INT Maystadt, Philippe President, European Investment Bank
INT Pisani-Ferry, Jean Director, Bruegel
INT Stigson, Bjorn President, World Business Council for Sustainable Development
INT Tanaka, Nobuo Executive Director, IEA
INT Trichet, Jean-Claude President, European Central Bank
INT Zoellick, Robert B. President, The World Bank Group
IRL Gleeson, Dermot Chairman, AIB Group
IRL Sutherland, Peter D. Chairman, BP plc and Chairman, Goldman Sachs International
ITA Bernabè, Franco CEO Telecom Italia SpA
ITA Draghi, Mario Governor, Banca d’Italia
ITA Elkann, John Chairman, EXOR S.p.A.; Vice Chairman, Fiat S.p.A.
ITA Monti, Mario President, Universita Commerciale Luigi Bocconi
ITA Padoa-Schioppa, Tommaso Former Minister of Finance; President of Notre Europe
ITA Prodi, Romano Chairman, Foundation for Worldwide Cooperation
ITA Siniscalco, Domenico Vice Chairman, Morgan Stanley International
NLD Beatrix, H.M. the Queen of the Netherlands
NLD Halberstadt, Victor Professor of Economics, Leiden University; Former Honorary Secretary General of Bilderberg Meetings
NLD Hirsch Ballin, Ernst M.H. Minister of Justice
NLD Hommen, Jan H.M. Chairman, ING N.V.
NLD Veer, Jeroen van der Chief Executive, Royal Dutch Shell plc
NLD Wellink, Nout President, De Nederlandsche Bank
NLD Wijers, Hans Chairman, AkzoNobel NV
NOR Baksaas, Jon Fredrik President and CEO, Telenor Group
NOR Myklebust, Egil Former Chairman of the Board of Directors SAS, Norsk Hydro ASA
NOR Reiten, Eivind President and CEO, Norsk Hydro ASA
PRT Balsemão, Francisco Pinto Chairman and CEO, IMPRESA, S.G.P.S.; Former Prime Minister
PRT Leite, Manuela Ferreira Leader, PSD
PRT Pinho, Manuel Minister of Economy and Innovation
SWE Bildt, Carl Minister of Foreign Affairs
SWE Björklund, Jan Minister for Education; Leader of the Lìberal Party
SWE Wallenberg, Jacob Chairman, Investor AB
SWE Wallenberg, Marcus Chairman, SEB
TUR Babacan, Ali Minister of State and Deputy Prime Minister
TUR Koç, Mustafa V. Chairman, Koç Holding A.S.
TUR Kohen, Sami Senior Foreign Affairs Columnist, Milliyet
TUR Sabanci Dinçer, Suzan Chairman, Akbank
TUR Ugur, Agah CEO, Borusan Holding
USA Alexander, Keith B. Director, National Security Agency
USA Altman, Roger C. Chairman and CEO, Evercore Partners, Inc.
USA Boot, Max Jeane J. Kirkpatrick Senior Fellow for National Security Studies, Council on Foreign Relations
USA Collins, Timothy C. Senior Managing Director and CEO, Ripplewood Holdings, LLC
USA Eberstadt, Nicholas N. Henry Wendt Scholar in Political Economy, American Enterprise Institute for Public Policy Research
USA Ferguson, Niall Laurence A. Tisch Professor of History, Harvard University
USA Graham, Donald E. Chairman and CEO, The Washington Post Company
USA Holbrooke, Richard C. US Special Representative for Afghanistan and Pakistan
USA Johnson, James A. Vice Chairman, Perseus, LLC
USA Jordan, Jr., Vernon E. Senior Managing Director, Lazard Frères & Co. LLC
USA Keane, John M. Senior Partner, SCP Partners; General, US Army, Retired
USA Kent, Muhtar President and CEO, The Coca-Cola Company
USA Kleinfeld, Klaus President and CEO, Alcoa Inc.
USA Kravis, Henry R. Senior Fellow, Hudson Institute, Inc.
USA Mundie, Craig J. Chief Research and Strategy Officer, Microsoft Corporation
USA Perle, Richard N. Resident Fellow, American Enterprise Institute for Public Policy Research
USA Rockefeller, David Former Chairman, Chase Manhattan Bank
USA Rubin, Barnett R. Director of Studies and Senior Fellow, Center for International Cooperation, New York University
USA Sheeran, Josette Executive Director, UN World Food Programme
USA Steinberg, James B. Deputy Secretary of State
USA Thiel, Peter A. President, Clarium Capital Management, LLC
USA Volcker, Paul A. Chairman, Economic Recovery Advisory Board
USA Wolfensohn, James D. Chairman, Wolfensohn & Company, LLC
USA Wolfowitz, Paul Visiting Scholar, American Enterprise Institute for Public Policy Research

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Η Ελλάδα εξετάζει την αγορά 30 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία?


Η ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν θα επηρεάσει τις προμήθειες γαλλικού στρατιωτικού υλικού από τη χώρα αυτή το 2010, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μια "διολίσθηση" μελλοντικών συμβολαίων, ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, απαντώντας σε "γραπτή ερώτηση" ενός βουλευτή.

"Κανένα από τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν κατά το μήνα Μάρτιο του 2010 (...) δεν θα πρέπει να επηρεάσει, φέτος, τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας", διαβεβαιώνει το γαλλικό υπουργείο.

Ωστόσο, "οι αναμενόμενες αναδιαρθρώσεις στους κόλπους του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας (...) προοιωνίζονται μια πιθανή διολίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων των μελλοντικών συμβάσεων", αναγνωρίζει το Υπουργείο Αμυνας.

Το ίδιο διαβεβαιώνει επίσης ότι "μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις που άρχισαν με τη Γαλλία από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο των διακρατικών συμβάσεων".

Διευκρινίζει ότι "τα διαβήματα για την απόκτηση φρεγατών τύπου FREMM (φρεγάτες πολλαπλών αποστολών) και ελικοπτέρων SAR (έρευνας και διάσωσης)", που προτάθηκαν από τη Γαλλία, "εξακολουθούν να ισχύουν".

Οι δύο χώρες είχαν αρχίσει τις συζητήσεις το 2009 για την αγορά από την Αθήνα έξι FREMM, καθώς και 15 ελικοπτέρων Super Puma. Η Ελλάδα εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο της αγοράς 30 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς, με την Γαλλία να προτείνει το αεροσκάφος Rafale της Dassault Aviation, που δεν έχει ποτέ εξαχθεί.


Σύμφωνα πάντα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η Ελλάδα προτίθεται να μειώσει τον προϋπολογισμό της για την Άμυνα κατά 6,6% το 2010 για να συμβάλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αλλά η προσπάθεια αυτή θα αφορά "ουσιαστικά" τις "δαπάνες λειτουργίας" .

"Για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναμείνουμε τη δημοσίευση του μελλοντικού εξοπλιστικού σχεδίου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την περίοδο 2011-2016, που προβλέπεται σε μερικούς μήνες", τονίζει.

Η Ελλάδα, θα διαθέσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 για τις αμυντικές δαπάνες της, ή το 2,8% του ΑΕΠ της, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σχολιάζοντας το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στον τομέα τον εξοπλισμών, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγινε γνωστό ότι ισχύουν όσα έχει πει ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Βενιζέλος, ότι δηλαδή η κυβέρνηση τιμά τις συμφωνίες αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Ατύχημα JAS 39 Gripen στη Σουηδία




Ατύχημα με μαχητικό αεροσκάφος τύπου JAS 39 Gripen της πολεμικής αεροπορίας της Σουηδίας συνέβη στις 31 Μαΐου στις 14:55 τοπική ώρα. Το μαχητικό ανήκε στην F 21 Luleå.

Το ατύχημα συνέβη κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του κινητήρα στη θέση στάθμευσης αεροσκαφών. Το αεροσκάφος συγκρούστηκε κατά την κίνησή του και έπεσε στο έδαφος.

Τα αίτια της του ατυχήματος δεν έγιναν γνωστά. Ο δοκιμαστής νοσηλεύεται με μικοτραυματισμούς σε νοσοκομείο.

Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Η Άγκυρα απειλεί το Ισραήλ με συνοδεία από το τουρκικό Ναυτικό πλοίων προς τη Γάζα!



Μέσα στον παροξυσμό του νέο-οθωμανισμού της, η Τουρκία έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι τα νέα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλούν στην Λωρίδα της Γάζας, θα έχουν συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού Ναυτικού!

Πρόκειται προφανώς για εξέλιξη με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες.


Το γεγονός ότι το σύνολο των νεκρών, άσχετα αν μόνο ειρηνικοί ακτιβιστές δεν ήταν, ήταν τουρκικής καταγωγής και επέβαιναν στο τουρκικό καράβι, έχει θορυβήσει την τουρκική κοινή γνώμη.

Όπως είναι γνωστό από χθες, η Τουρκία έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ, ενώ εκτός της απειλής της συνοδείας των επόμενων πλοίων, έχει απειλήσει και με «άνευ προηγουμένου, ανυπολόγιστα αντίποινα».

Τουλάχιστον ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντζ διευκρίνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΤRT «δεν μπορούμε να κηρύξουμε πόλεμο -αυτό δεν θα ήταν σωστό».

Την ίδια στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή πιθανών πυραυλικών επιθέσεων από την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η Αραβική Ένωση έχει συγκαλέσει κατεπείγουσα σύσκεψη σήμερα Τρίτη προκειμένου να κατασταλάξει πάνω σε μια κοινή πολιτική απέναντι στο Ισραήλ.

Η Αίγυπτος δέχεται πιέσεις να τερματίσει τον δικό της αποκλεισμό της Γάζας, ενώ όπως είναι γνωστό, η χώρας μας σταμάτησε χθες την κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση Μίνωας 2010.

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τις ΗΠΑ, που αποτελούν και τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki