Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

"Μας κάλεσαν και ανταποκριθήκαμε" λέει το ΔΝΤ για την κυβέρνηση - Πολλά τα σκοτεινά σημεία


"H κυβέρνηση Παπανδρέου κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι εμείς θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και πλέον όπως έχει σημειώσει από την περασμένη Πέμπτη το defencenet.gr, «μετράμε ώρες» για την επίσημη εμπλοκή του ΔΝΤ στην διαχείριση της χώρας. Και λέμε «επίσημη» γιατί ανεπίσημα είναι ήδη εδώ και τα στελέχη του παίρνουν μέρος στις συσκέψεις οικονμομικού περιεχομένου των υπουργείων. Η Ελλάδα χωρίς να είναι ούτε Ουγγαρία, ούτε Ρουμανία, ούτε Εσθονία και φυσικά ούτε Αργεντινή, ωθείται με απόφαση της κυβέρνησης στο ΔΝΤ, όχι μόνο κατά το ένα τρίτο της συνολικής οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβει από αυτό, αλλά στο σύνολο της οικονομικής διαχείρισης της χώρας, αφού η Ε.Ε. δεν διαθέτει ανάλογο μηχανισμό.

Είναι η πιο αρνητική εθνική συγκυρία από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου και η κυβέρνηση οπωσδήποτε θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, πολύ πειστικότερες από αυτές που έχει δώσει μέχρι τώρα, πως είναι δυνατόν μία από τις 30 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η 15η χώρα σε ιδιωτικές καταθέσεις στον πλανήτη να οδηγείται σε τέτοιες λύσεις.

Η κυβέρνηση μπορεί να παρέλαβε μία οικονομία σε άθλια κατάσταση, όπως και η Ν.Δ. είχε αναλάβει το 2004 μία καταχρεωμένη χώρα, αλλά το κόστος του εξωτερικού δανεισμού που δείχνει να είναι η αφορμή που μας σπρώχνει σε τέτοια λύση, τον Οκτώβριο, όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου κυμαινόταν στο 1/3 από αυτό που βρίσκεται σήμερα.

Το spread στις 2 Οκτωβρίου είχε κλείσει στις 130 μονάδες. Χωρίς να έχουν ληφθεί τα δύο ιδιαίτερα σκληρά πακέτα μέτρων που έχουν ληφθεί τώρα. Χωρίς τα συνδικάτα να συναινούν στην όλη κατάσταση όπως συμβαίνει τώρα, αφού οι ηγεσίες τους τόσο στην ΑΔΕΔΥ, όσο και στην ΓΣΕΕ πρόσκεινται στο κυερνών κόμμα.

Πρέπει πρώτα απ’όλα να εξηγηθεί πως η δανειστική ικανότητα της χώρας καταβαραθρώθηκε μέσα σε έξι μήνες.

Σε ότι αφορά το πιο σημαντικό θέμα, αυτό της εθνικής κυριαρχίας, ο κάθε Έλληνας βάσει τους Συντάγματος, είναι υποχρεωμένος να προστατέψει την πατρίδα του. Δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία απόφαση του ΔΝΤ, ούτε των εντολοδόχων του εντός της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αφοπλισμό της χώρας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξελίσσονται στην μοναδική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστα την εθνική κυριαρχία και πρέπει να ενισχυθούν με κάθε κόστος. Οποιαδήποτε αντίθετη απόφαση θα καταδεικνύει διάθεση μείωσης των εθνικών κεκτημένων.(defencenet)

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αλβανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε την συμφωνία με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα!


Mια ιδιαίτερα αρνητική απόφαση για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας κρίνοντας με "ομόφωνη απόφασή του ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων περιοχών". Είναι μία απόφαση προϊόν διεργασιών στο παρασκήνιο με ισχυρό ρόλο της τουρκικής πρεσβείας στα Τίρανα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς και ότι η αλβανική αντιπροσωπεία δεν είχε πλήρη εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, έκανε λόγο για ανεπάρκεια των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου σχετικά με την κατανομή των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί ένα δίκαιο και έντιμο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τα νησιά ως ειδικές περιπτώσεις κατά την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών.

Η ελληνοαλβανική συμφωνία αποτέλεσε ίσως την σημαντικότερη επιτυχια της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείο Εξωτερικών και σίγουρα η εξέλιξη αυτή "χρεώνεται" στη νυν υγεσία που καθυστέρησε αδικαιολόγητα να επικυρώσει την συμφωνία πριν το τουρκικό λόμπι στα Τίρανα και οι εθνικιστικοί κύκλοι οργανώσουν την ανατροπή μιας απόφασης που έκλεινε μία εκκρεμότητα δεκαετιών.(defencenet)

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki