Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Μέλος της IATP η τουρκική αεροπορική εταιρία THY....


Η τουρκική αεροπορική εταιρία Turkish Airlines (ΤΗΥ) έγινε μέλος του Διεθνούς Τεχνικού Πρωτοκόλλου Αεροπορικών Εταιριών (IATP).

Το συνέδριο του αναφερόμενου διεθνούς αεροπορικού οργανισμού πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 108 αεροπορικών εταιριών, αλλά και τη συμμετοχή 33 ομάδων τεχνικών, από 150 χώρες.

Οι τουρκικές αερογραμμές με τη συμμετοχή τους στον IATP, αποκτούν άμεση πρόσβαση στην τεχνογνωσία, αλλά και την πρακτική διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με την πτητική διαθεσιμότητα των αεροσκαφών τους, την εύρεση ανταλλακτικών και εξαρτημάτων, αλλά και τη μείωση του κόστους συντήρησης των αεροσκαφών τους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πρόωρη απόλυση λόγω... εκλογών!!!!


21 και σήμερα μετρούν οι φαντάροι που θα απολύονταν κανονικά ως τις 16 Νοεμβρίου.

Επειδή λοιπόν στις 7 Νοεμβρίου πέφτουν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, οι σειρές που θα απολύονταν από τις 4 ως τις 16 Νοεμβρίου θα απολυθούν όλοι στις 4 του μηνός.

Αυτό ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις την Τρίτη (12/11), ύστερα από απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ούτε βήμα πίσω η Κίνα για το Γουάν


Η Κίνα αρνήθηκε να συμφωνήσει στην ανατίμηση του γουάν, ενώ το ΔΝΤ προτίμησε να παίξει τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου

Τα επικίνδυνα παιχνίδια υποτιμήσεων των νομισμάτων πήραν παράταση ως την επόμενη συνάντηση των ηγετών του G20 η οποία πραγματοποιείται στα μέσα Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας Σεούλ. Ούτε όμως στη σύνοδο του G20 φαίνεται να υπάρχει ελπίδα προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος των νομισμάτων μετά την πλήρη αποτυχία της οικονομικής και τραπεζικής ελίτ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να βρεθεί κάποια φόρμουλα συμβιβασμού με την Κίνα, ώστε να ανατιμηθεί το κινεζικό νόμισμα, το γουάν, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.


Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας απέρριψαν όλες τις εκκλήσεις για μια συμφωνία νομισμάτων, ενώ οι ιθύνοντες του ΔΝΤ δήλωσαν ότι ο οργανισμός δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον πόλεμο των νομισμάτων. Στόχος των δηλώσεων του ΔΝΤ ήταν οι προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος της Κίνας στον διεθνή οργανισμό, όμως με αντάλλαγμα τη μεταβολή της συναλλαγματικής πολιτικής που ακολουθεί το Πεκίνο. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επιμένει ότι το ΔΝΤ πρέπει να ρίξει το βάρος του στην αλλαγή του συναλλαγματικού καθεστώτος και της πολιτικής συσσώρευσης των τεράστιων ξένων διαθεσίμων που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κίνας.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και αρκετοί ηγέτες του αναδυόμενου κόσμου κατηγορούν το Πεκίνο ότι σκοπίμως διατηρεί υποτιμημένο το κινεζικό νόμισμα, το γουάν, ώστε να βοηθήσει τους κινέζους εξαγωγείς. Αρκετές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και κυρίως η Νότια Κορέα και η Βραζιλία έχουν αποδυθεί σε έναν πόλεμο υποτίμησης των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου. Η συναλλαγματική πολιτική της Κίνας έχει οδηγήσει τα νομίσματα των άλλων αναδυομένων αγορών σε ράλι τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του γουάν και έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος των προϊόντων τα οποία ανταγωνίζονται τα κινεζικά προϊόντα. Επιπλέον αυξάνεται το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε πληθωριστικές «φούσκες» οι αναδυόμενες αγορές.

Αντίθετα, το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αυτές αποσταθεροποιούν τις αναδυόμενες οικονομίες διότι με τη μηδενική πολιτική των επιτοκίων που ακολουθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχουν πλημμυρίσει με κερδοσκοπικό χρήμα τις αναδυόμενες αγορές. Περισσότερο προκλητικός ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, ο Τζου Ξιαοτσουάν, μιλώντας από την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι πιστεύει πως οι πιέσεις για την ανατίμηση του γουάν οι οποίες ασκούνται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα εξασθενήσουν μόλις τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας αρχίσουν να υποχωρούν στις δύο αυτές χώρες. Επίσης ο κινέζος τραπεζίτης απέρριψε την πιθανότητα μιας προσωρινής μείωσης στον αριθμό των εξαγόμενων προϊόντων προς τις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι. Κάτι ανάλογο με την απόφαση της Ιαπωνίας να μειώσει τις εξαγωγές των αυτοκινήτων της προς τις αμερικανικές αγορές τη δεκαετία του 1980.

Επισημαίνεται ότι χώρες με εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία, έχοντας συσσωρεύσει τεράστιες ποσότητες συναλλαγματικών διαθεσίμων απαιτούν δημοσιονομική πειθαρχία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ώστε να προστατευθεί η αξία του χαρτοφυλακίου τους. Από την άλλη, οι ΗΠΑ και οι άλλες ελλειμματικές χώρες απαιτούν την ταχύτατη ανατίμηση του γουάν, η οποία σε συνδυασμό με άλλα μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης θα απεγκλωβίσει την εξάρτηση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας από τις εξαγωγές της. Παρ΄ ότι όμως το Πεκίνο υποσχέθηκε από την περασμένη σύνοδο του G20 ότι θα χαλαρώσει την επίμαχη πρόσδεση γουάν- δολαρίου ώστε να ανατιμηθεί το κινεζικό νόμισμα, στην πράξη φαίνεται ότι κάνει το αντίθετο, καθώς από τότε το γουάν έχει ανατιμηθεί μόλις 2% έναντι του δολαρίου. Εκτιμάται ότι η Κίνα για να αποτρέψει μια ισχυροποίηση του νομίσματός της ξοδεύει 1 δισ. δολάρια την ημέρα.

Οι αγορές δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι θα δοθεί τέλος στον πόλεμο των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων. Μπορεί οι πιέσεις στην ισοτιμία του δολαρίου να ήταν ήπιες χθες, αλλά η τιμή του χρυσού επανήλθε στα ύψη, στα 1.355,65 δολάρια την ουγκιά, και η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 82,33 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ, αφού ανέβηκε ως τα 1,4012 δολάρια, στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,3883 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες κατά 0,57%. Χωρίς κατεύθυνση οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

to vima


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Κόλαφος για τον Παπανδρέου και την κυβέρνηση είναι τα νέα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.




Η συντριπτική πλειοψηφία του 65,6% πιστεύει ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ δεν ήταν αναγκαία ούτε μονόδρομος και θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πριν από την προσφυγή της Ελλάδας στο μνημόνιο (Απρίλιος 2010) την ίδια απάντηση έδινε μόνο το 41,9%. Παράλληλα, η απόλυτη πλειοψηφία του 52% αντιλαμβάνεται σήμερα ότι η αλλαγή κυβέρνησης πριν από ένα χρόνο δεν έχει ωφελήσει σε τίποτα απολύτως τη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα-Research (6-7/10, Το Βήμα) το 65,6% των πολιτών εκτιμά πλέον σήμερα ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την προσφυγή στο μνημόνιο, έναντι του 30,8% που εξακολουθεί να θεωρεί ότι η προσφυγή αυτή ήταν αναγκαία. Σημειώνεται, ότι πριν από ένα εξάμηνο (Απρίλιος 2010) στην ίδια ερώτηση της ίδιας εταιρείας, οι αντίστοιχες απαντήσεις ήταν 41,9% ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την προσφυγή και 49,6% ότι ήταν αναγκαία.

Προκύπτει δηλαδή ότι μέσα σε μισό μόνο χρόνο, στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του μνημονίου, σχεδόν ο 1 στους 4 πολίτες έχει αλλάξει τη γνώμη του και αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Μία κυβέρνηση άλλωστε που βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη δυσαρέσκεια που διατυπώνεται από το 78,2% έναντι μόλις του 21,4% που δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης.

Παράλληλα, σύμφωνα και με την έρευνα της Public Issue (1-4/10, Καθημερινή) το 76% των πολιτών θεωρεί ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει στο άμεσο μέλλον, ενώ πριν από έξι μήνες την ίδια απάντηση έδινε το 60%. Το κυριότερο όμως είναι, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας εταιρείας, το 52% που απαντά ευθέως σήμερα ότι η αλλαγή στη διακυβέρνηση που έγινε πέρυσι στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 δεν έχει ωφελήσει σε τίποτα, έναντι μόνο του 34% που πιστεύει ότι έχει ωφελήσει


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ (ADM & THYSSEN).ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ"



Συνεχίζονται οι εκβιασμοί και οι παλινωδίες των υποτιθέμενων "στρατηγικών επενδυτών" του Σκαραμαγκά με θύμα το υ/β Παπανικολής, την Άμυνα της χώρας και τους εργαζόμενους των ναυπηγείων

Ενώ υπήρξε ανακούφιση από την οριστική συμφωνία (αν και μάτωσε το Δημόσιο) που επήλθε τον Σεπτέμβρη και κυρώθηκε με νόμο στην βουλή για την μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το Γερμανοαραβικό consortium ADM-THYSSEN εγείρει νέες απαιτήσεις τινάζοντας την συμφωνία που οι ίδιοι επέβαλαν τον προηγούμενο μήνα.

Ο εκπρόσωπος της ADM Ισκαντάρ Σάφα δηλώνει ότι χαλάει η συμφωνία λόγω καθυστέρησης στην παραλαβή των πιστοποιητικών που σβήνουν το πρόστιμο των 230 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. (συν τους τόκους, φυσικά) αλλά και άλλων θεμάτων και την ελληνική πλευρά δια πηγής προσκείμενης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Εγάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει οργισμένη ότι «Η συμφωνία ισχύει, είναι νόμος του κράτους και όλοι πρέπει να την σεβαστούν».



Οι "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ" τώρα απαιτούν:

α)Να έχει εκδοθεί η γνωμοδότηση του υπουργείου Οικονομικών για το γερμανικό αίτημα να μην καταβληθούν φόροι περίπου 6 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τον φορολογικό έλεγχο των ΕΝΑΕ, διαδικασία τυπική πριν την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας.
β)Άρση του προστίμου των 230 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προ του 2000 παράνομες επιχορηγήσεις και η διαδικασία μεταβίβασης των εγκαταστάσεων και γαιών του 25% των ΕΝΑΕ που έχουν χαρακτηριστεί ως πολιτικό ναυπηγείο.

Η ADM γνωστοποίησε ότι διατίθεται να αναλάβει την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ μέσω συνεργαζόμενης με αυτήν εταιρείας (όχι θυγατρική της) μεθόδευση όμως που αντιβαίνει στις προβλέψεις του πρόσφατα κυρωθέντος από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου!!!

Για την νέα τροπή ενημερώθηκε και η γερμανική πλευρά στην οποία μάλιστα επισημάνθηκε ότι τυχόν πραγματοποίηση του closing και αποδέσμευση της πρώτης δόσης των 250 εκατ. ευρώ τα οποία βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα σε χρηματικό ένταλμα πληρωμής (ΧΕΠ) στην Τράπεζα της Ελλάδος συνεπάγεται την αυτόματη ακύρωση της συμφωνίας μεταβίβασης.

Η όλη ιστορία δημιούργησε αναστάτωση στους εργαζόμενους.Εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στα ΕΝΑΕ επισκέπτονται τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας καθώς η κατάσταση των εργαζομένων έχει φτάσει στο απροχώρητο, η ανασφάλειά τους δε στο μέγιστο.

Η ανάγκη για μια συνολική πολιτική για τη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας είναι επιτακτικότερη απ'οσο ποτέ.Το θέμα είναι να υπάρξουν σωστές επιλογές στρατηγικού επενδυτή προς όφελος της χώρας και των εργαζομένων.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΣΥΣΦΙΞΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ Π.Α


Συνεχίζεται ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ το Δόγμα Ερντογάν-Νταβούτογλου για μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες.

Για επιπλέον σύσφιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και ως κίνηση καλής θέλησης λόγω της επικείμενης επίσκεψης των Τούρκων στην Αθήνα τις προσεχείς μέρες, η Τουρκική Π.Α προέβη μόνο σε παράβαση των κανόνων του FIR Αθηνών, παραβίαση του ΕΑΧ, των 10 μιλίων, και υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι από σχηματισμό 8 οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών!!!




Σύμφωνα, με επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ένας σχηματισμός 8 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ Νοτίως Χίου, στις 10:00.

"Στις 10:18, τα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν Αγαθονησίου σε ύψος από 7.500 έως 30.000 πόδια και εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ, στις 10:20.Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν από αεροσκάφη της ΠΑ. "




Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σκληραίνει η στάση της Κίνας απέναντι στους αντικαθεστωτικούς


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Κίνας για τη βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του Λιου Σιαομπό, ενώ από χθες η σύζυγός του, Λιου Σια, βρίσκεται σε κατ` οίκον περιορισμό, όπως αναφέρουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον αγγλόφωνο κινεζικό Τύπο, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε τον πρεσβευτή της Νορβηγίας προκειμένου να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της Κίνας για την βράβευση του αντικαθεστωτικού.

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, η Λιου Σια επισκέφθηκε τον σύζυγό της Λιου Σιαομπό στην φυλακή όπου κρατείται και τον ενημέρωσε για την βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης. Όπως αναφέρεται σε τόπους κοινωνικής δικτύωσης, η σύζυγός του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2010, Κινέζου αντιφρονούντα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στο Πεκίνο. Οι ελπίδες της να αποφυλακιστεί πρόωρα ο Λιου Σιαομπό είναι λίγες, ωστόσο η ίδια δεν το βάζει κάτω. «Πιστεύω», λέει, «ότι η βράβευσή σημαίνει ότι ο σύζυγός μου θα επιστρέψει σε μένα νωρίτερα».

Όλα, όμως, δείχνουν ότι η κινεζική κυβέρνηση ερμηνεύει διαφορετικά τα πράγματα. Και αυτό μολονότι πολλές ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών Ουάσιγκτον και Βερολίνο, απαιτούν από το Πεκίνο να αφήσει ελεύθερο τον αντικαθεστωτικό, που εκτίει 11ετή ποινή φυλάκισης με την κατηγορία της υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας. Αλλά ακόμη και ο δικηγόρος του Λιου Σιαομπό δεν είχε επαφή με τον πελάτη του.

Από την ώρα πάντως που ανακοινώθηκε η βράβευσή του, εντάθηκαν τα μέτρα περιορισμού των επικριτών του καθεστώτος. Ο δικηγόρος Τενγκ Μπιάο ανακρίθηκε για πολλές ώρες από την ασφάλεια. «Με προειδοποίησαν να μην συμμετάσχω σε καμία από τις εκδηλώσεις για την βράβευση του Λιου Σιαομπό», λέει ο Κινέζος δικηγόρος». Ωστόσο η αστυνομία δεν κατάφερε να αποτρέψει όλες τις γιορταστικές εκδηλώσεις για την απονομή του Νόμπελ στον Λιου Σιαομπό. Μια βράβευση που θεωρείται «νίκη της δικαιοσύνης επί των ισχυρών του Πεκίνου». Ο Τενγκ Μπιάο φοβάται ότι η βράβευση του Κινέζου αντικαθεστωτικού σηματοδοτεί κατ` αρχήν την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης. «Τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν πολλοί άνθρωποι και εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Άλλοι τέθηκαν σε κατ` οίκον περιορισμό. Αυτό είναι ένα μήνυμα που μας λέει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την σκληρή της στάση. Αλλά μακροπρόθεσμα η βράβευση του Λιου Σιαομπό θα ενισχύσει το κίνημα των πολιτών στην Κίνα και θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Και αυτό δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς», τονίζει ο Τενγκ Μπιάο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας δεν ανέφεραν τίποτε για τη βράβευση. Όλα τα επικριτικά σχόλια δημοσιεύθηκαν στις αγγλόφωνες εφημερίδες της χώρας.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Ρωσία ανακοίνωσε για πρώτη φορά λεπτομέρειες για τις αμυντικές της δαπάνες έως το 2013


Η Ρωσία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δημοσίευεσε ένα λεπτομερή προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών της μέχρι το 2013.

Ο επικεφαλής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Βίκτορ Zavarzin δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας για το 2010 θα ανέλθουν σε 487 δισεκατομμύρια ρούβλια ($ 16.3 δισ.) , 574 δισ. ($ 19.2 δισ.) το 2011, 726 δισ. ($ 24.3 δισ.) το 2012, και 1.160 δισεκατομμύρια ($ 38.8 δισ.) το 2013.



Το μερίδιο των αμυντικών δαπανών θα μειωθεί από 22% 2010 σε 16% 2013 συμπλήρωσε!!

Οι δαπάνες θα επικεντρωθούν στην προμήθεια RS-24 TOPOL διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους,στους υποβρύχια εκτοξευόμενους βαλλιστικούς πυραύλους Bulava ,σε μαχητικά-βομβαρδιστικά Su-34 fullback ,μαχητικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς Su-35 Flanker-Ε , υποβρύχια, κορβέτες και φρεγάτες για τon στόλο της Μαύρης Θάλασσας καθώς και ηλεκτρονικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα διοίκησης και ελέγχου για τον στρατό ξηράς.

Το μερίδιο των δαπανών για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων θα διατεθεί σχεδόν ομοιόμορφα στα επόμενα 4 χρόνια δηλ 13% 2010, 15% 2011-2012, και 14%το 2013.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

James Stavridis:"Πιθανή η σύγκρουση στην Αρκτική λόγω κλιματικής αλλαγής"



Η κλιματική αλλαγή και ο ανταγωνισμός για πρόσβαση σε φυσικούς πόρους θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε σύρραξη στην Αρκτική, προειδοποίησε ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Παραμονή συνομιλιών με θέμα την περιβαλλοντική ασφάλεια στον Αρκτικό Ωκεανό, ο ελληνικής καταγωγής Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων της Ευρώπης, σημείωσε ότι έως σήμερα «οι αντιπαραθέσεις στο Βορρά έχουν αντιμετωπιστεί ειρηνικά». Προειδοποίησε ωστόσο ότι «η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να μεταβάλει τις ισορροπίες στον αγώνα του πειρασμού για την εκμετάλλευση περισσότερων εύκολα προσβάσιμων φυσικών πόρων».

Οι ΝΑΤΟϊκές συνομιλίες με τη συμμετοχή της Ρωσίας έχουν ως στόχο την έναρξη διαλόγου με τη Μόσχα προκειμένου να αποφευχθεί ένας δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος για τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής. Κατά το Ναύαρχο Σταυρίδη, ο ρόλος των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή θα πρέπει να περιοριστεί στην παροχή βοήθειας που σχετίζεται με εμπορικά ή οικονομικά συμφέροντα, ενώ οι ηγέτες οφείλουν να «διασφαλίσουν ότι η Αρκτική θα παραμείνει ζώνη συνεργασίας, αντί να ακολουθήσουν την παγωμένη πλαγιά που θα τους οδηγήσει σε μια ζώνη ανταγωνισμού ή, ακόμη χειρότερα, σε μια εμπόλεμη ζώνη».



Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική που καθιστά όλο και ευκολότερη την πρόσβαση στον ορυκτό της πλούτο, έχει δώσει νέα ώθηση στη συζήτηση γύρω από ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Πρόσφατα η Cairn Energy ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά πετρέλαιο ανοιχτά της Γροιλανδίας. Ντόπιοι και επενδυτές χαιρέτισαν την εξέλιξη, ενώ οικολογικές οργανώσεις εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, ιδιαίτερα όταν ο όμιλος γνωστοποίησε ότι τα κοιτάσματα θα δοθούν προς εκμετάλλευση.

Οι Ρώσοι ηγέτες από την άλλη ουδέποτε έκρυψαν τις βλέψεις τους για το Βόρειο Πόλο και το φυσικό του πλούτο. Όποιος είχε αμφιβολίες, πείστηκε το 2007 με την παράτολμη τοποθέτηση ρωσικής σημαίας στο βυθό της Αρκτικής, που σηματοδότησε και επίσημα την έναρξη του αγώνα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της. Πριν από λίγες ημέρες, σε διάσκεψη στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν εξέπληξε τους συνέδρους όταν –δίπλα στον 71χρονο εξερευνητή, ο οποίος είχε τοποθετήσει τη σημαία- δήλωσε ότι η Αρκτική θα πρέπει να αποτελέσει «ζώνη ειρήνης και συνεργασίας» και ότι η χώρα του μπορεί να μοιραστεί την περιοχή με τις άλλες τέσσερις χώρες που διεκδικούν μερίδιο (ΗΠΑ, Καναδά, Δανία και Νορβηγία) βάσει του διεθνούς δικαίου.

Παρά την ασυνήθιστα διαλλακτική γλώσσα ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ εθνικών συμφερόντων και του κοινού συμφέροντος, προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Όπως άλλωστε σημειώνει ο Ναύαρχος Σταυρίδης με ένα λογοπαίγνιο, «το λιώσιμο των πάγων είναι ένα ζήτημα, το οποίο προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως γιατί έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει τη γεωπολιτική ισορροπία στην Αρκτική που έως σήμερα βρισκόταν παγωμένη στο χρόνο».

naftemporiki


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ο Ομπάμα στηρίζει τον Αλέξη Γιαννούλια - Ενθουσιασμός στην Ομογένεια


Προσωπική μάχη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές η αναμέτρηση μεταξύ του Δημοκρατικού Αλέξη Γιαννούλια και του Ρεπουμπλικανού Μαρκ Κιρκ στην πολιτεία του Ιλινόι για τη θέση που κατείχε στη Γερουσία ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα παρέστη την Πέμπτη σε προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Γιαννούλια στο Σικάγο, ενώ αυτή την εβδομάδα θα μεταβεί στην «Πόλη των Ανέμων» για τον ίδιο σκοπό η Μισέλ Ομπάμα. Καλωσορίζοντας τον Αμερικανό ηγέτη, ο ομογενής υποψήφιος ανέφερε: «Είναι για μένα μεγάλη τιμή να σας παρουσιάσω τον φίλο μου, τον μέντορά μου, έναν από τους μεγαλύτερους αγωνιστές που έχω ποτέ συναντήσει, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα».

Απευθυνόμενος στον κόσμο, ο κ. Ομπάμα τόνισε: «Ο Αλέξης είναι φίλος μου. Γνωρίζω τον χαρακτήρα του. Γνωρίζω την αγάπη του για την χώρα μας. Γνωρίζω την επιθυμία του να την υπηρετήσει. Αγωνίζεται για το καλό του Ιλινόι και έβαλε υποψηφιότητα για να υποστηρίξει όχι ειδικά συμφέροντα, αλλά τα δικά σας συμφέροντα. Δεν άγεται και φέρεται όπου φυσά ο άνεμος. Δεν προσποιείται τίποτα διαφορετικό από ότι ο ίδιος είναι. Τον γνωρίζετε ποιος είναι σήμερα. Το ίδιο θα είναι και αύριο. Μπορείτε να τον εμπιστευθείτε και να βασιστείτε πάνω του
».

Μεγάλος ενθουσιασμός για την υποψηφιότητα Αλέξη Γιαννούλια επικρατεί και στον χώρο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Αρκετοί ομογενείς επιχειρηματίες έχουν προσφέρει σημαντικά χρηματικά ποσά στην προεκλογική καμπάνια του. Με τον κ. Γιαννούλια είχαν συναντηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε περίπτωση εκλογής του, θα είναι το δεύτερο άτομο ελληνικής καταγωγής στην 100μελή αμερικανική Γερουσία. Σήμερα, μετά την αποχώρηση του Πολ Σαρμπάνη, είναι μόνο η Ρεπουμπλικανή από την πολιτεία Μέιν, Ολυμπία Σνόου, η οποία σε ορισμένα νομοσχέδια στήριξε τις προτάσεις του προέδρου Ομπάμα.


Εν τω μεταξύ, οι δυο υποψήφιοι για την έδρα της Γερουσίας στο Ιλινόι φιλοξενήθηκαν στην χθεσινή κυριακάτικη πρωινή εκπομπή του NBC «Meet the Press». Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τους εμφανίζουν σχεδόν με τα ίδια ποσοστά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ενώ σε μερικές προηγείται με μικρό ποσοστό ο ομογενής πολιτικός και νυν υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του.

Ο 34χρονος Αλέξης Γιαννούλιας ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο Ντέιβιντ Γκρέγκορι για τις καταγγελίες σε βάρος του που αφορούν την τράπεζα που ίδρυσε ο αείμνηστος Καλαβρυτινός πατέρας του (η μητέρα του είναι από τα Χανιά). Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον κ. Γιαννούλια για «προσωπική παρέμβαση» σε χορήγηση δανείων ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε άτομα του οργανωμένου εγκλήματος όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος της τράπεζας.

Ο κ. Γιαννούλιας υποστήριξε ότι ακολούθησε τις «νόμιμες διαδικασίες» που εφαρμόζονται στον τραπεζιτικό τομέα και δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει «παράνομες ενέργειες» δανειοληπτών.

Ο 51χρονος βουλευτής Μαρκ Κιρκ κατηγορήθηκε για «ψευδή στοιχεία» όσο αφορά την υπηρεσία του στον αμερικανικό στρατό, παρουσιάζοντας παλαιότερα τον εαυτό του ως απόμαχο του πολέμου στον Περσικό Κόλπο και σε άλλες επιχειρήσεις, ισχυριζόμενος ότι δέχθηκε εχθρικά πυρά στο Αφγανιστάν, πως συμμετείχε σε συσκέψεις στο Πεντάγωνο και ότι βραβεύθηκε από το πολεμικό ναυτικό ως ο καλύτερος κατάσκοπος της χρονιάς.

Ο κ. Κιρκ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα περισσότερα απ’ όσα είχε υποστηρίξει στο παρελθόν για την στρατιωτική δράση του «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Επέδειξα αμέλεια και πήρα ένα μάθημα που με πόνεσε και με ταπείνωσε πολύ».

Πάντως, στα θέματα εντιμότητας και αξιοπιστίας, σύμφωνα με μια από τις δημοσκοπήσεις, προηγείται ο Γιαννούλιας με 5% του αντιπάλου του.

Οι δυο υποψήφιοι δέχτηκαν επίσης ερωτήσεις για τα ζητήματα που κυριαρχούν στην προεκλογική περίοδο για τις ενδιάμεσες εκλογές στις 2 Νοεμβρίου, όπως η φορολογία και η κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία και η δημιουργία θέσεων εργασίας, το σύστημα ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης και η οικονομική κρίση, συμφωνώντας σ’ αυτό το σημείο και οι δυο ότι οι επικείμενες εκλογές λαμβάνουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τις επιλογές του προέδρου Ομπάμα.

«Οι πολίτες του Ιλινόι μπορεί να μην συμφωνούν πάντα με αυτά που λέω, αλλά πάντα θα γνωρίζουν τις θέσεις μου. Θα σας τις λέω. Αυτό σημαίνει ηγετική ικανότητα. Αυτό ζητά ο λαός του Ιλινόι κι αυτό θα τους δίνω για το υπόλοιπο της καριέρας μου. Νομίζω ότι αποτελεί τη βασική διαφορά αρχών και αξιών μεταξύ εμένα και του κ. Κιρκ», τόνισε ο κ. Γιαννούλιας, επισημαίνοντας ότι «ο βουλευτής Κιρκ υπερψήφισε όλους τους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης Μπους, οι οποίοι διπλασίασαν το δημόσιο χρέος μας».

Ο κ. Κιρκ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Γιαννούλια για απειρία, τόνισε ότι «το χρέος μας φτάνει πλέον στα τρισεκατομμύρια, όχι τα δισεκατομμύρια», ενώ παράλληλα ζήτησε τη συνέχιση των φορολογικών ελαφρύνσεων της κυβέρνησης Μπους και την περικοπή δαπανών.

Δείτε την επίσημη προεκλογική ιστοσελίδα του Έλληνα υποψηφίου: http://www.alexiforillinois.com/



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σημαντικές αλλαγές σε όπλα και πρόωση των FREMM



Σε συνεδρίασή του σήμερα το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο ενέκρινε τις τελικές προδιαγραφές για τις φρεγάτες FREMM αποφασίζοντας για αρκετές σημαντικές αλλαγές στην τελική διαμόρφωση του οπλισμού και του προωστικού συστήματος του σκάφους. Η κατάληξη είναι ένα σκάφος πιο απλό στην πρόωση με στόχο την αύξηση της αξιοπιστίας και την ευκολότερη συντήρηση και με βασικό οπλισμό (πυροβόλα) προσανατολισμένο στην Α/Α άμυνα και στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και όχι στον αγώνα επιφανείας-επιφανείας.

Οι βασικές αποφάσεις του ΑΝΣ που τροποποιούν τις αρχικές κατευθύνσεις είναι οι εξής:

-Το πυροβόλο Oto Melara 127/64 Lightweight (LW) δεν θα τοποθετηθεί. Θα τοποθετηθεί στην θέση του το μικρότερο Oto Melara 76/62 Super Rapid. Το ιταλικό ναυτικό πυροβόλο των 127 χλστ, Oto Melara 127/64 Lightweight (LW), αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες προτάσεις στον τομέα αυτό από μία εταιρεία με μεγάλη πείρα στην σχεδίαση και κατασκευή ναυτικών πυροβόλων. Το συνολικό βάρος του πυροβόλου είναι 22 τόνοι και μπορεί να πετύχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 30 χλμ.


Το πυροβόλο μπορεί να παράσχει πυρά ναυτικής υποστήριξης και δευτερευόντως αντιαεροπορικής άμυνας. Χάρις στην σπονδυλωτό αυτόματο μηχανισμό τροφοδοσίας πυρομαχικών, το πυροβόλο μπορεί να αξιοποιήσει τέσσερεις διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών, ενώ είναι δυνατή η τροφοδοσία του κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης βολών.

Στο χώρο αποθήκευσης των πυρομαχικών μπορούν να αποθηκευτούν και να είναι έτοιμα για βολή μέχρι και 56 βλήματα τοποθετημένα σε τέσσερεις διαφορετικές δεσμίδες των 14 βλημάτων έκαστη, ενώ η ταχυβολία του πυροβόλου φτάνει τα 40 βλήματα το λεπτό.

Επιπρόσθετα το πυροβόλο μπορεί να βάλει το νέο βλήμα μεγάλου βεληνεκούς Volcano το οποίο μπορεί να πλήξει το στόχο σε απόσταση 70 χλμ. (βασικά προορίζεται για προσβολή χερσαίων στόχων). Πρόσφατα το γερμανικό Ναυτικό υπέγραψε συμβόλαιο για την απόκτηση 5 πυροβόλων Oto Melara 127/64 Lightweight (LW), συνολικής αξίας 70 εκατ. ευρώ.

Γίνεται αντιληπτό ότι με 15 εκατ. ευρώ η μονάδα, θα ήταν το πρώτο "θύμα" σε μία απόφαση μείωσης του συνολικού κόστους. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η FREMM θα απωλέσει κρίσιμο παράγοντα ισχύος, αφού η τοποθέτηση του 127/64 ήταν μάλλον "πολυτέλεια": Πόσες φορές στην επιχειρησιακή ζωή του ένα σκάφος θα χρειαστεί να βάλει κατά στόχων χερσαίων ή θαλασσίων που να είναι εκτός "προδιαγραφών" του 76/62 και του Exocet MM-40 Block III;


Έτσι ή αλλιώς το πιο δημοφιλές πυροβόλο της εταιρείας είναι το Oto Melara 76/62 Super Rapid. Το βάρος του πυροβόλου είναι 7,6 τόνους χωρίς πυρομαχικά και 8,5 τόνους με πλήρες φορτίο 85 πυρομαχικών.

Το πυροβόλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για την αντιαεροπορική άμυνα του πλοίου και δευτερεύοντος για την παροχή πυρών ναυτικής υποστήριξης. Η ταχυβολία του φτάνει τα 120 βλήματα το λεπτό αν και σε δοκιμές έχει επιτευχθεί ρυθμός βολής 139 βλημάτων το λεπτό και η μέγιστη εμβέλεια που μπορεί να επιτύχει φτάνει τα 20 χλμ.

-Δεν θα τοποθετηθεί το πρυμναίο πυροβόλο Oto Melara 76/62 Super Rapid Strales το οποίο προοριζόταν για αντιπυραυλική άμυνα. Στην θέση του θα τοποθετηθεί για ρόλους εγγύς αντιπυραυλικής άμυνας το Μillennnium της Oerlikon Contraves (μάλλον δύο συστήματα ένα στην πλώρη και ένα στην πρύμνη), το οποίο ήταν και η πιο ορθολογική επιλογή, όπως ανέλυσε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τ.190

-Επιλέχθηκε τελικά η στάνταρντ έκδοση προσωστικού συστήματος CODLOG που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι στα δικά τους σκάφη και όχι η CODLAG που θα έδινε στα σκάφη ταχύτητα ελαφρά υψηλότερη των 27 κόμβων (περίπου δύο κόμβους υψηλότερη ταχύτητα, δηλαδή περί τους 28,7 κόμβους). Η μία μέθοδος πρόωσης από την άλλη έχει τις εξής διαφορές: Στην δεύτερη περίπτωση ο ντιζελοκινητήρας εξακολουθούσε και μετά την έναρξη λειτουργίας των αεριοστροβίλων να δίνει ηλεκτρική ενέργεια (εξ ου και τον "L" από το Εlectric), ενώ στην πρώτη περίπτωση απέχει ο ντιζελοκινητήρας με την έναρξη της λειτουργίας των τουρμπινών.

Το σύστημα πρόωσης CODLOG (Combined Diesel Electric or Gas Turbine) αποτελείται από 2 αεριοστρόβιλους GE/Avio LM-2500+ G4 (με απόδοση 32MW έκαστος) και 4 κινητήρες ντίζελ/ηλεκτρομηχανές MTU Series 4000 2200kW. Η ταχύτητα με τους 4 ντιζελοκινητήρεςς φτάνει μέχρι και τους 16 κόμβους ενώ μαζί με τους αεριοστροβίλους η μέγιστη ταχύτητα του πλοίου φτάνει τους 27 κόμβους.

Ο συνδυασμός αυτός είναι πιο απλός στη χρήση διότι δεν περιλαμβάνει το συγκρότημα μείωσης των στροφών που αρκετές φορές αποδεικνύεται ως η αδυναμία του συνδυασμού CODLAG (Combined Diesel Electric And Gas Turbine). Το τελευταίο έχει μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης και είναι επίφοβο σε αβαρίες

-Επιλέχθηκε προπέλα σταθερού βήματος και όχι μεταβλητού. Σε συνδυασμό με το σύστημα CODLOG που επιλέχθηκε υπάρχει απώλεια ευελιξίας, αλλά πολύ χαμηλότερη ηχητική υπογραφή και υψηλότερη αξιοπιστία.

Κατά τα λοιπά, αυτά που έχει ήδη γράψει πρώτο το defencenet.gr για τον οπλισμό του σκάφους θα ισχύσουν απόλυτα (SCALP Naval και Exocet ΜΜ-40 ΒLock III για χερσαίους στόχους και στόχους επιφανείας και ASTER 30 συν MICA VL στα δύο στρώματα της Α/Α άμυνας).

Γενικά οι αποφάσεις είναι ορθολογικές και πιο οικονομικές. Όλες οι τελικές λύσεις είναι σημαντικά οικονομικότερες από τις αρχικές, ενώ η τοποθέτηση του Millennium θα βάλει το Π.Ν. σε άλλη εποχή σε ότι αφορά τις αντιπυραυλικές δυνατότητες: Είναι το μοναδικό που ο κατασκευαστής του εγγυάται αναχαίτιση υπερηχητικών αντιπλοϊκών βλημάτων!

Σε ότι αφορά την γενικότερη χρηματοδότηση του προγράμματος επιβεβαιώθηκε η δέσμευση του ποσού (περί τα 3,5 δισ. ευρώ δαπάνη σε διάστημα 12-15 χρόνων και για τα έξι σκάφη της κλάσης) και τονίστηκε ότι δεν επηρεάζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος από αυτή των υποβρυχίων.


Defencenet


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Boeing to Offer A160T Hummingbird in Response to NAVAIR Request for Proposal


The Boeing Company [NYSE: BA] is preparing to offer a solution based on the world record-setting A160T Hummingbird unmanned rotorcraft in response to the U.S. Naval Air Systems Command's Request for Proposal (RFP) for Cargo Unmanned Air Systems (UAS) Services. The RFP calls for government-owned, contractor-operated UAS services for the U.S. Marines in Afghanistan.

In March, under contract from the Marine Corps Warfighting Laboratory (MCWL), Boeing demonstrated the A160T's ability to deliver at least 2,500 pounds of cargo from one simulated forward-operating base to another base 75 nautical miles away in less than the required six hours. The simulated mission delivered 1,250-pound sling loads over two 150-nautical-mile round trips, with the A160T operating autonomously on a preprogrammed mission.

"Based on Boeing's success in the MCWL demonstration, we are convinced we have the right solution to bring this important capability to the Marines in the field," said Vic Sweberg, Boeing director of Unmanned Airborne Systems. "We are prepared to offer the best response to the Marines to support their ongoing efforts in Afghanistan."

The A160T has a 2,500-pound payload capacity. It features a unique optimum-speed-rotor technology that significantly improves overall performance efficiency by adjusting the rotor’s speed at different altitudes, gross weights and cruise speeds. The autonomous unmanned aircraft, measuring 35 feet long with a 36-foot rotor diameter, has hovered at 20,000 feet and cruised at more than 140 knots. The A160T established a world endurance record in its class in 2008 with an 18.7-hour unrefueled flight.

Boeing started its A160T production line at its plant in Mesa, Ariz., in March.



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το Γερμανικό λόμπι κρύβεται πίσω απο την παραίτηση Βασιλάκου;


Λίγα 24ωρα πριν το θρυλικό λόγω τεχνικών προβλημάτων υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, υψώσει την ελληνική σημαία, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Πενταγώνου Βαγγέλης Βασιλάκος, υποβάλει στον υπουργό Άμυνας τη παραίτησή του.

Η σύμπτωση είναι αξιοπρόσεκτη. Ο κ.Βασιλάκος έσπασε κάθε ρεκόρ παραμονής στη θέση του Διευθυντή Εξοπλισμών. Τοποθετήθηκε το 2006 με υπουργό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το πρώτο δύσκολο θέμα που προέκυψε, ήταν το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Ο κ.Βασιλάκος είχε ταχθεί υπέρ της σκληρής στάσης έναντι των Γερμανών και πληροφορίες τον θέλουν ως υπέρμαχο της προσφυγής στη Διεθνή Διαιτησία. Τελικά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει τη πιο "βελουδίνη" αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, λίγο πριν από τις εκλογές του 2009,να προσφύγουν εκείνοι στην Διαιτησία και να μας στριμώξουν για τα καλά.

Όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε την ηγεσία του Πενταγώνου, διατήρησε χωρίς ενδοιασμούς τον κ.Βασιλάκο στη θέση του. Οι Γερμανοί έθεσαν όρο στον υπουργό να μην συμμετέχει ο κ.Βασιλάκος στις διαπραγματεύσεις για τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια και αυτό μάλλον ανέβασε τις μετοχές του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών. Οι συνεχείς επιθέσεις που δεχόταν από επιχειρηματικούς κύκλους ο κ.Βασιλάκος ήταν ένα ακόμη στοιχείο που η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου προσμετρούσε στα θετικά του διευθυντή που "κληρονόμησε" από τη προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ.Βασιλάκος "κατηγορήθηκε" ως άνθρωπος που είχε εμμονές οι οποίες δεν του επέτρεπαν να λύσει θέματα.

"Μας θεωρεί όλους -εκ των προτέρων- απατεώνες",
έλεγαν επιχειρηματίες του χώρου των εξοπλισμών οι οποίοι πολύ συχνά παραπονούνταν ότι ο κ.Βασιλάκος, ούτε καν δεχόταν να τους συναντήσει. Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Βασιλάκος ήταν εξαιρετικά σχολαστικός ακόμη και με το "και" που αναφερόταν σε κάθε σύμβαση. Αλλά με όλα αυτά που αποκαλύπτονται μέρα με την μέρα για προμήθειες του παρελθόντος,ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει για "σχολαστικότητα";

Η παραίτησή του είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει πλήθος φημών και σεναρίων. Η αφορμή και πολύ περισσότερο η αιτία της παραίτησης τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να είναι απλά ότι "έκλεισε ένας κύκλος",όπως διαρρέουν πηγές της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την παραίτηση του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Βαγγέλη Βασιλάκου και ανακοίνωσε ότι αντικαταστάτης του είναι ο υποπτέραρχος ε.α Δημήτρης Γεωργιόπουλος.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου "ο κ. Βασιλάκος υπέβαλε την παραίτησή του προκειμένου να προγραμματίσει τη νέα φάση της επαγγελματικής του δραστηριότητας, αφού ολοκλήρωσε έναν μακρύ κύκλο στη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου παραμονής στη θέση του υπό τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον κ. Βασιλάκο για τις υπηρεσίες που προσέφερε με στόχο την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τον παρακάλεσε να παραμείνει στη θέση του από την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του έως την ημέρα της επίσημης αποδοχής της.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας νέος Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ διορίστηκε ο υποπτέραρχος ε.α. και επίτιμος Υπαρχηγός του ΓΕΑ κ. Δημήτριος Γεωργιόπουλος."

newsit


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Γερμανικό << Άρωμα >> στον South Stream


Η συζήτηση για ενδεχόμενη γερμανική συμμετοχή ενισχύει τις προοπτικές του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.Οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και Ιταλίας φέρονται να συμφώνησαν να επιτρέψουν στη Wintershall, θυγατρική της γερμανικής BASF, να συμμετάσχει στον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κυριακάτικα φύλλα των ιταλικών εφημερίδων «Il Messaggero» και «La Republica».

«Σας έχω ήδη πει ότι οι γερμανικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον», είπε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στην Αγία Πετρούπολη, την επομένη των γενεθλίων του Ρώσου πρωθυπουργού. Οι συντάκτες των δημοσιευμάτων υποστηρίζουν ότι η Wintershall μπορεί να αποκτήσει συμμετοχή σε ποσοστό μεταξύ 10% και 20%.Η ηλεκτρονική έκδοση των «Τάιμς της Μόσχας» σημειώνει από την πλευρά της ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας στον Ρώσο ομόλογό του, υπογράμμισε ότι «θα ήταν θετική εξέλιξη» η συμμετοχή «μιας γερμανικής εταιρίας» στο πρόγραμμα.

Το κόστους 20 δισ. ευρώ πρόγραμμα διαχειρίζονται η ρωσική Gazprom και η ιταλική Eni. Τον περασμένο Ιούνιο, η Μόσχα υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης ώστε η γαλλική Gaz de France να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 10%, σε βάρος της συμμετοχής της Eni.Τα σχόλια των δύο πρωθυπουργών έγιναν λίγες μόνον μέρες μετά από τη διάψευση, από την Wintershall, φημών για πιθανή συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Τις φήμες είχαν πυροδοτήσει δηλώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, του διευθύνοντος συμβούλου της Eni Πάολο Σκαρόνι ότι θεωρεί πως η θυγατρική της BASF εξετάζει συμμετοχή της στον South Stream.

Και ενώ υπάρχει έντονη κινητικότητα για διεύρυνση της συμμετοχής εταιριών στον σχεδιαζόμενο ρωσοιταλικό αγωγό, οι εξελίξεις στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, τον οποίο οι εμπνευστές του προορίζουν για τροφοδοσία της Ευρώπης με ενεργειακούς πόρους από την Κασπία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, δεν είναι θετικές.Δημοσίευμα στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι η τελική απόφαση των επενδυτών για τον Nabucco οριστικά δεν πρόκειται να ληφθεί φέτος και θα καθυστερήσει μέχρι του χρόνου, καθώς υπάρχει κωλυσιεργία στις συνομιλίες για προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

«Οριστικά δεν πρόκειται να καταφέρουμε να λάβουμε την απόφαση φέτος, δεν πρόκειται να τη λάβουμε μέχρι το 2011», είπε, σύμφωνα με την Der Standard, το στέλεχος του αυστριακού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG Μίχαελ Ούλμπριχ (η OMV είναι ένας από τους έξι μετόχους του προγράμματος). Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν θα αποφασίσει αργότερα, εντός του 2010, ποιο πρόγραμμα θα τροφοδοτηθεί με ποσότητες φυσικού αερίου από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του υπεράκτιου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, την οποία διαχειρίζονται από κοινού η BP και η νορβηγική Statoil.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki