Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ο γαλλικός στόλος στο Αιγαίο: Μήνυμα της Γαλλίας προς την Άγκυρα: "Οχι σε τυχοδιωκτισμούς"


Ο γαλλικός στόλος έρχεται στο Αιγαίο για μεγάλες ασκήσεις συνολικά πέντε ημερών με την Πολεμική Αεροπορία! Ένα άλλου είδους μήνυμα, πέρα από την οικονομική στήριξη της Ελλάδας εκπέμπει το Παρίσι προς την Αθήνα, με παραλήπτη ... την Άγκυρα. Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του γαλλικού στόλου R91 CHARLES DE GAULLE και τα αντιτορπιλικά JEAN-BART και DUPLEIX από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη και στις 17 και 18/03, ξεκινάνε μεγάλες ασκήσεις σεΑιγαίο και Ιόνιο με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Οι ασκήσεις θα έχουν τον χαρακτήρα TASMO, δηλαδή αεροπορικές επιχειρήσεις προς υποστήριξη ναυτικών δυνάμεων και θα συμμετέχουν όλοι οι τύποι μαχητικών αεροσκαφών της Π.Α. δηλαδή F-16, Mirage 2000EGM/-5, F-4E Peace Icarus και Α-7Ε, το AΣΕΠΕ ΕΜΒ-145 ERIEYE, επίγειοι σταθμοί έγκαιρης προειδοποίησης κλπ, ενώ από γαλλικής πλευράς θα συμμετάσχουν όλα τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου (Rafale F.1/.2, Super Etendard και το ΑΣΕΠΕ E-2 Hawkeye).

Πρόκειται για την μγαλύτερη ελληνογαλλική άσκηση των τελευταίων ετών και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς την Άγκυρα να μην επιχειρήσει κάποιον τυχοδιωκτισμό ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία. Η άσκηση γίνεται κατόπιν συνεννόησης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Έμπρακτη υποστήριξη από Ν.Σαρκοζί - DCNS:"Στην Ελλάδα θα ναυπηγηθούν και οι 6 FREMM"


Η Γαλλία φαίνεται ότι ρίχνει όλο το βάρος της στην ενίσχυση της Ελλάδας και έχει έρθει σε κάποια «συμφωνία βάσης» και με την γερμανική κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό. Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα. «Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα έμπρακτα και νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο. Σε δύσκολες στιγμές υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Μίλησα με την κ.Μέρκελ και συμφωνήσαμε ότι αν χρειαστεί θα κάνει το κάτι παραπάνω για να βοηθηθεί η Ελλάδα»!


Που σημαίνει ότι «το παιχνίδι κερδίζεται»... Επί της ουσίας και λόγω ανυπαρξίας συστήματος οικονομικής αλληλεγγύης στην ευρωζώνη στην παρούσα φάση, η γαλλογερμανική συμφωνία αφορά την συμμετοχή των κρατικών τραπεζών των χωρών αυτών στις δημοπρασίες ομολόγων του ερχόμενου μήνα όπου και θα ζητηθούν 20 δις ευρώ από την διεθνή αγορά, προκειμένου να πέσουν τα επιτόκια πολύ κάτω από το 6,3% του τελευταίου δανεισμού. Διότι στην δημοπρασία της περασμένης εβδομάδας απείχαν ολοκληρωτικά. Αυτό συμφωνήθηκε και στην παρούσα φάση δείχνει αρκετό, πέρα βεβαίως από την κάπως «αόριστη» ευρωπαϊκή συμπαράταξη κατά των κερδοσκόπων.

Από εκεί και πέρα σε επίπεδο κλίματος η υποδοχή που επιφύλαξε στον Γιώργο Παπανδρέου και οι δηλώσεις που ακολούθησαν του Νικολά Σαρκοζί, ξεπερνούσαν και το πιό αισιόδοξο μέλος της ακολουθίας Παπανδρέου. Ο Νικολά Σαρκοζί, ήταν αυτός που με ... πάθος θα απέτρεπε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.


Η γαλλική υποστήριξη δεν είναι φυσικά άσχετη με αυτά που αναμένονται από την Ελλάδα και κυρίως με την κολοσσιαία, για τα ελληνικά δεδομένα, επικείμενη παραγγελία των 6 φρεγατών FREMM, το κόστος των οποίων θα φτάσει τα 3,5 δις ευρώ.


Η πιστότητα και επιμονή που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση στην απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. για συνέχιση των διακρατικών διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των φρεγατών αποδείχθηκε ... σοφή κίνηση, βάζοντας «στην άκρη» τις γερμανικές και κυρίως τις αμερικανικές «σειρήνες» που ενεργοποίησαν πολλά εγχώρια λόμπι για την ανατροπή της απόφασης για τις FREMM.

Ανάλογη κίνηση των αμερικανογερμανικών λόμπι, έγινε και για την ακύρωση της προμήθειας των 420 ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-3HEL και μάλιστα η κίνηση αυτή έφτασε σε όμορα γραφεία με τα υπουργικά στο υπουργείο Άμυνας, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί αν ακυρώσει μία διακρατική συμφωνία με την Ρωσία και εμμένει στην προμήθεια αυτή.

Χαρακτηριστικό του πολέμου που εκτυλίσσεται γύρω από τις FREMM είναι και το δημοσίευμα πριν από δύο εβδομάδες του βρετανικού, αμερικανικής ιδιοκτησίας, εβδομαδιαίου περιοδικού Jane’s ότι «Η DCNS δεν υπολογίζει πλέον στην προμήθεια των φρεγατών από την Ελλάδα» και παρέθετε και σχετική δήλωση, ανώνυμη φυσικά, κάποιου δήθεν στελέχους της DCNS.



Το άρθρο αυτό διαψεύστηκε άμεσα από την DCNS στις 4 Μαρτίου με μία πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση όπου πέρα από τα αυτονόητα («Η Ελλάδα αποτελεί μία ισχυρή προοπτική για την DCNS και έχουμε συμφωνία συνεργασίας με τον τοπικό μας εταιρο, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας») λέει για πρώτη φορά και κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Το σύνολο των φρεγατών και τα έξι κύτη, θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα! Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, αφού η DCNS αρχικά μιλούσε για τρία ή και τέσσερα σκάφη που θα ναυπηγούντο στη Γαλλία, μετά την ελληνική αντίδραση μείωσε τις απαιτήσεις της στα δύο σκάφη και τώρα δημοσίως αποδέχεται το σύνολο των σκαφών να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα!

Αυτό σημαίνει έργο για την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία ύψους 1,5 δις. ευρώ, ανεξάρτητα από το έργο που θα δώσει η Thales σε INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS και κατα δεύτερο λόγο σε MILTECH, αλλά και σε δεκάδες άλλες ελληνικές εταιρείες.

Στο μεταξύ από τις 2 έως 04 Μαρτίου 2010 διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της ΓΔΑΕΕ ένας ακόμα προγραμματισμένος κύκλος διαπραγματεύσεων για τη ναυπήγηση των FREMM μεταξύ των της ελληνικής επιτροπής και της γαλλικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Υπολογίζεται ότι εντός του επόμενου δωδεκαμήνου θα καταστεί δυνατή η υπογραφή της σύμβασης ή τουλάχιστον η μονογραφή της.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ψυχολογικές επιχειρήσεις με Χίτλερ, Μέρκελ, Παπανδρέου και ... Τζούλια! (video)

Ένα εκπληκτικό video με χιούμορ που "τσακίζει", αναδεικνύεται ίσως η καλύτερη ψυχολογική επιχείρηση που θα μπορούσε να εξαπολυθεί κατά της Γερμανίας! Αλλά και κατά όσων θεωρούν ότι μπορούν «να πατήσουν κάτω» μία ολόκληρη χώρα, η οποία είναι αποδεδειγμένα μεν «άμυαλη», αφού εξακολουθεί να εκλέγει τέτοιες πολιτικές ηγεσίας που την έχουν οδηγήσει σε τέτοια θέση, αλλά έχει τόσο πάθος και δύναμη στις κρίσιμες στιγμές που λιώνει ακόμα και τις πέτρες... To video μπλέκει Χίτλερ, Μέρκελ, Παπανδρέου και ... Τζούλια.


Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις κερδίζουν μάχες. Ας δούμε μία από αυτές...




Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki