Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Νέα διαμάχη μεταξύ Τουρκίας- Ισραήλ!



Νέα κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ διαγράφεται στον ορίζοντα, καθώς οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να επιστρέψουν τα πλοία που είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια των επιδρομών της 1ης Ιουνίου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα.

Τα πλοία μετείχαν στον στόλο που μετέφερε τη βοήθεια στη Γάζα και αναμενόταν να επιστρέψουν στην Τουρκία 72 ώρες μετά το επεισόδιο, αλλά δεν υπάρχει ακόμα καμία ένδειξη για διαδικασία επιστροφής τους.


Διπλωματικοί παρατηρητές στην τουρκική πρωτεύουσα προβλέπουν και νέα επιδείνωση στις σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ από τουρκικής πλευράς φημολογούνται μέτρα που θα μπορούσε να πάρει η τουρκική κυβέρνηση στο ενδεχόμενο συνεχιζόμενης άρνησης του Ισραήλ της επιστροφής των έξι πλοίων:

Μείωση του επιπέδου της διπλωματικής αντιπροσώπευσης στο Ισραήλ, απαγόρευση χρήσης των τουρκικών λιμανιών από σκάφη με ισραηλινή σημαία, άρνηση έκδοσης ειδικών θεωρήσεων για Ισραηλινούς υπηκόους, κατάργηση συμβολαίων προμηθειών, κατάργηση σχεδίων συνεργασίας, κατάργηση των συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και ακύρωση αθλητικών συναντήσεων είναι μερικά από τα μέτρα που θα μπορούσε να καταφύγει η τουρκική κυβέρνηση.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τα κινεζικά όπλα «εισβάλλουν» στην Ευρώπη



Κινεζικά οπλικά συστήματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή έκθεση στρατιωτικών εξοπλισμών.

Τεθωρακισμένα οχήματα, πολυβόλα και άλλα οπλικά συστήματα παρουσίασε η Κίνα στην ευρωπαϊκή έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory κάνοντας έτσι το ντεμπούτο της σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του χώρου στον κόσμο και εδραιώνοντας έτσι τη θέση της ως μεγάλη εξαγωγός οπλισμού.

Η εμφάνιση έξι κινεζικών εταιρειών στην έκθεση προκάλεσε ερωτηματικά, λόγω της απαγόρευσης πώλησης ευρωπαϊκής προέλευσης οπλικών συστημάτων στην Κίνα. Ωστόσο, κατά τη Γαλλία, η οποία και φιλοξενεί την έκθεση, το εν λόγω μποϊκοτάζ δεν έχει «σπάσει».

«Είναι η μεγαλύτερη έκθεση χερσαίων εξοπλισμών στον κόσμο και είναι λογικό οι Κινέζοι φίλοι μας να θέλουν να έρθουν και να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ερβέ Μορέν.

Ο Ζαν Μαρί Φαρντό, διευθυντής του γαλλικού τμήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) εξέφρασε παρόλα αυτά την έκπληξή του για την εμφάνιση των Κινέζων.


Η Γαλλία έχει ζητήσει να αρθεί το - διάρκειας 21 ετών πλέον, το οποίο είχε επιβληθεί μετά τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Η Eurosatory λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια έξω από το Παρίσι και είναι κλειστή στο ευρύ κοινό. Στα είδη που εκτίθενται περιλαμβάνονται από χειροπέδες μέχρι άρματα μάχης, και συμμετέχουν κατασκευαστές οπλικών συστημάτων και επίδοξοι αγοραστές από 130 χώρες.

Την «τιμητική» τους στη φετινή έκθεση είχαν αμυντικά συστήματα εναντίον αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται ευρέως από αντάρτες στο Αφγανιστάν. Η έκθεση «άνοιξε» με επίδειξη τέτοιων συστημάτων, από γαλλικές εταιρείες.

Μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στην έκθεση είναι η NORINCO, η οποία παρουσίασε κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα. Άλλη μία είναι η Poly Technologies στο Πεκίνο, η οποία εξέθεσε πολυβόλα, βομβιδοβόλα και φορητούς εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων (S.A.M).

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την κινεζική παρουσία, καθώς υπάρχει ο φόβος πως οι Κινέζοι ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν την έκθεση ως ευκαιρία για να «κατασκοπεύσουν» την τεχνολογία των ανταγωνιστών τους. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των κινεζικών εταιρειών αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι έχουν τέτοιες προθέσεις.

«Βρισκόμαστε εδώ για να έρθουμε σε επαφή με τους πελάτες μας. Δεν αντιγράφουμε, απλά κάνουμε τη δουλειά μας» είπε ο Ταν Τζιουέι, υποδιευθυντής της China XinXing Import & Export Corp, που ειδικεύεται στις στολές και τα είδη απόκρυψης/ παραλλαγής.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κίνας Zhang Dejiang


Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κίνας Zhang Dejiang, ο....

οποίος θα υπογράψει 14 συμφωνίες με τη χώρα μας.

Αυτή την ώρα ο κ. Zhang Dejiang συναντά τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών και θα υπογραφούν οι 14 συμφωνίες.

Στη συνέχεια, ο κ. Zhang θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου , ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Κίνα προσανατολίζεται σε επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών και των αερομεταφορών.

Η είδηση αυτή είδε το φως της δημοσιότητας λίγη ώρα μετά την υποβάθμιση κατά τέσσερις βαθμίδες της Ελλάδας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s, σημειώνει επίσης το δημοσίευμα.

«Μέχρι τώρα δεν είχαν όλες οι προσπάθειες για προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων θετική έκβαση. Φέτος η Ελλάδα αρνήθηκε να πουλήσει στους Κινέζους μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας», αναφέρουν οι Financial Times।


Tμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Νέα ιπτάμενα ραντάρ για την ρωσική Αεροπορία



Η ρωσική Αεροπορία πρόκειται να παραλάβει νέα αεροσκάφη εναέριας περιπολίας, εντοπισμού και καθοδήγησης, όπως αναφέρονται στα ρωσικά τα ιπτάμενα ραντάρ.

Τα νέα αυτά αεροσκάφη αναπτύσσονται από το εργοστάσιο Taganrog Aviation and Technical Complex της Beriev, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Interfax, επικαλούμενο πηγή της συγκεκριμένης εταιρείας.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την πηγή, η σχεδίαση του συστήματος έχει ολοκληρωθεί και το πρώτο αεροσκάφος δεν θα παραδοθεί παρά μετά από δυο χρόνια.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναφέρονται, τα νέα αεροσκάφη θα ξεπερνούν σημαντικά σε επιδόσεις τα υπάρχοντα αντίστοιχα αεροσκάφη A-50 της ρωσικής Αεροπορίας αλλά και τα A-50EI της ινδικής.

Το πρώτο αεροσκάφος θα αναπτυχθεί στην βάση της πλατφόρμας του Il-76MD, αλλά στο μέλλον τα νέα συστήματα ραντάρ θα εγκατασταθούν σε νέα αεροσκάφη, γνωστά με την προσωρινή ονομασία «προϊόν 476».

Τα υπάρχοντα αεροσκάφη του τύπου A-50 μπήκαν σε υπηρεσία πρώτη φορά το 1985, ενώ αυτήν την στιγμή υπηρετούν 19 τέτοια αεροσκάφη με την ρωσική Αεροπορία.

Φέτος τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι η Ινδία σκοπεύει να προμηθευτεί τρία αεροσκάφη A-50EI με πιθανή προαίρεση για έξι ακόμα. Η Ινδία διαθέτει ήδη τρία αεροσκάφη του ίδιου τύπου, δυο από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα ετοιμάζει η Κίνα




Σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζεται να προχωρήσει η Κίνα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, στις αερομεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου στους FT, οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν σε μία σειρά συμφωνιών την Τρίτη, όταν ο αντιπρόεδρος της Κίνας Zhang Dejiang, θα επισκεφτεί την Ελλάδα συνοδεία αντιπροσωπείας Κινέζων αξιωματούχων.Στις συμφωνίες αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται κοινοπραξίες με ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και ναυλώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Νέες ελληνοκινεζικές συμφωνίες
Μυστικό κρατά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, το περιεχόμενο των συμφωνιών που αναμένεται να υπογράψει σήμερα με τον ομόλογό του της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζιανγκ Ντεγιάνγκ, ο οποίος έφτασε χτες στην Αθήνα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας νομικού υποβάθρου, με δεδομένες τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι δύο πλευρές για στενή συνεργασία σε λιμάνια και μεταφορές.

Με τη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζεται ότι έχει προγραμματιστεί διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών παρουσία των δύο αντιπροέδρων. Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριαρχεί η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ αναμένεται να υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες:

1)Μνημόνιο ναυτιλιακής συνεργασίας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «ομπρέλα» για την προώθηση ενός πλέγματος αμοιβαίων διευκολύνσεων.

2)Για τη βελτίωση του πλαισίου συνεργασίας στον εμπορικό τομέα.

3)Για την κατασκευή πλοίων.

4)Για τη συνεργασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου ενδέχεται να υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις σήμερα για τον ΟΤΕ.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντικά βήματα της Cosco και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για το κέντρο σιδηροδρομικών μεταφορών στο Θριάσιο της Ελευσίνας κι έχει θέσει ζήτημα πώλησης του ΟΣΕ.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki