Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Μπήκαν σε ελληνικό πεδίο βολής δύο τουρκικά F-16


ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ τις προκλήσεις επικίνδυνου χαρακτήρα η Τουρκία στο Αιγαίο, ανεβάζοντας τον προβληματισμό στην ελληνική πλευρά....και όχι μόνο....για τις πραγματικές της προθέσεις.


Χθες για τρίτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα αεροσκάφη της μπήκαν σε δεσμευμένη με διεθνή αναγγελία περιοχή και τη διέσχισαν μη λαμβάνοντας υπόψη ότι επρόκειτο για ενεργό πεδίο βολής όπου διεξήγοντο πυρά από πολεμικά σκάφη.

Το ευτύχημα είναι ότι οι βολές κατά στόχων επιφανείας που έκαναν στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης ελληνικά αρματαγωγά είχαν, κατά σύμπτωση, σταματήσει νωρίτερα- κάτι βέβαια που οι Τούρκοι δεν ήξεραν αν είναι προσωρινό.

Η νέα πρόκληση έγινε λίγο πριν από τις 11 το πρωί από δύο τουρκικά F-16 που μπήκαν στο ενεργό Πεδίο Βολής Άνδρου, αποκοπτόμενα από σχηματισμό οκτώ μαχητικών. Η προκλητική κίνηση της Άγκυρας, που εκτιμάται ότι ήταν σχεδιασμένη, οδήγησε σε ενεργοποίηση της «κόκκινης γραμμής» του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λάρισα και του αντίστοιχου τουρκικού κέντρου στο Εσκί Σεχίρ. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα τουρκικά αεροσκάφη είχαν μπει σε δεσμευμένες περιοχές- στη μία πραγματοποιούνταν ελληνογαλλική άσκηση μεταξύ 14 αεροσκαφών και στην άλλη ελληνική άσκηση έρευνας και διάσωσης παρουσία όλης της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας.


Επισήμως δεν έγινε κανένα σχόλιο για τη νέα πρόκληση. Ωστόσο έμπειροι επιτελείς σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι δημιουργούν όλο και περισσότερο συνθήκες για πρόκληση ατυχήματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας - δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος τελευταία αναφέρεται συχνά στο ενδεχόμενο «σημειακής» κρίσης μικρής διάρκειας, όπως και στην ελληνική θέση για «στρατηγική ψυχραιμία» σ΄ αυτού του είδους τις προκλήσεις της άλλης πλευράς. Παράλληλα η Αθήνα, πέραν της διπλωματικής αντίδρασης, ενημερώνει γι΄ αυτή την προκλητική πρακτική της Άγκυρας το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Αμερικανοί αξιωματούχοι σε διμερείς επαφές αλλά και δημοσίως αναγνωρίζουν τις ελληνικές ανησυχίες για τις προκλήσεις.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki