Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

«Τρώγονται» για τα λύτρα οι πειρατές...


Ο καβγάς που ξέσπασε στη θάλασσα μεταξύ Σομαλών πειρατών για το ποιος θα καρπωθεί τα λύτρα από την απελευθέρωση του ελληνικού υπερδεξαμενόπλοιου Maran Centaurus, μεταφέρθηκε στην ξηρά και εξελίχθηκε σε σύγκρουση με βαριά όπλα και άγνωστο, μέχρι στιγμής, αριθμό θυμάτων, όπως έγινε γνωστό από μάρτυρες αλλά και πηγές προσκείμενες στους πειρατές.


Πολλοί κάτοικοι της κοινότητας Χαραρντέρε, του κρησφύγετου των πειρατών, όπου κρατείτο τις τελευταίες εβδομάδες το Maran Centaurus, επιβεβαίωσαν ότι πειρατές που ανήκουν στην ίδια φυλή συγκρούονται μεταξύ τους.

Ένας κάτοικος, ο Αμπντάλα Χατζί Μοχάμεντ, είπε ότι είδε το πτώμα ενός πειρατή και άλλους δύο τραυματισμένους. Άλλος κάτοικος, ο Χουσέιν Ουαρσάμι, είπε ότι στο χωριό δεν κυκλοφορεί κανείς εκτός από τους βαριά οπλισμένους πειρατές και ότι υπάρχουν πτώματα στους δρόμους, όπου γίνονται συγκρούσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 5,5 έως 7 εκατομμύρια δολάρια ρίχτηκαν την Κυριακή από αέρος στη γέφυρα του πλοίου ως λύτρα για την απελευθέρωσή του. Το ποσό αυτό θεωρείται από τα υψηλότερα που έχουν δοθεί ποτέ στους πειρατές. Ο πακτωλός των χρημάτων φαίνεται ότι προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των πειρατών, οι οποίες μάλιστα καθυστέρησαν την απελευθέρωση του πλοίου και των 28 ναυτικών του.

Το Maran Centaurus έχει ήδη αναχωρήσει από το Χαραρντέρε και κατευθύνεται νότια, προς το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, συνοδευόμενο από ένα πολεμικό σκάφος.




Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Για εκτεταμένη λογοκρισία του Διαδικτύου κατηγορεί την Τουρκία ο ΟΑΣΕ


Η Τουρκία εμποδίζει την πρόσβαση σε περίπου 3.700 δικτυακούς τόπους για «αυθαίρετους και πολιτικούς λόγους» και θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης, επισημαίνει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.


«Στη σημερινή του μορφή, ο Νόμος 5651, περισσότερο γνωστός ως Διαδικτυακός Νόμος της Τουρκίας, περιορίζει δραστικά όχι μόνο περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης αλλά και το δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση στην πληροφορία» δήλωσε ο Μίλος Χαράζτι, παρατηρητής του ΟΑΣΕ για την ελευθερία στα ΜΜΕ.

Η εφαρμογή του επίμαχου νόμου, εξήγησε στο Reuters, είναι τόσο ευρεία και εξαρτώμενη από πολιτικά συμφέρονα ώστε να δικαιολογεί τη «φραγή» χιλιάδων δικτυακών τόπων, όπως το YouTube, το Geocities και ορισμένες σελίδες της Google.

«Ορισμένοι από τους επίσημους λόγους για τους οποίους μπλοκάρεται το Διαδίκτυο είναι αυθαίρετοι και πολιτικής φύσεως, και επομένως είναι ασύμβατοι με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ για τη ελευθερία της έκφρασης».

Ο νόμος πρέπει είτε να τροποποιηθεί είτε να καταργηθεί εντελώς, συνιστά ο Χαράτζι.

Το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία ήρθε ξανά στο προσκήνιο το Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο 3,3 δισ. δολαρίων στον όμιλο ΜΜΕ Dogan για φορολογικά θέματα. Του έδωσε επίσης διορία τριών μηνών για να συμμορφωθεί με την τουρκική νομοθεσία, η οποία περιορίζει την ξένη ιδιοκτησία σε τουρκικές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε τότε την Αγκυρα ότι περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και προειδοποίησε ότι η υπόθεση Dogan θα επηρεάσει την έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.




Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ελεύθερο το δεξαμενόπλοιο "Maran Centaurus"


Ελεύθερο άφησαν οι Σομαλοί ένοπλοι πειρατές το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο "Maran Centaurus" στο οποίο επιβαίνουν εννέα Έλληνες και δεκαεννιά αλλοδαποί ναυτικοί, οι οποίοι σύμφωνα με το αρχηγείο της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι καλά στην υγεία τους.


Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο, είχε καταληφθεί από τους πειρατές στις 29 Νοεμβρίου 2009, και ενώ έπλεε περίπου 700 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της Σομαλίας, έχοντας αποπλεύσει από το Κουβέϊτ για τον κόλπο του Μεξικού.

Το τάνκερ, σύμφωνα πάντα με την Ελληνική Ακτοφυλακή, αφέθηκε ελεύθερο μετά την καταβολή από την πλοιοκτήτρια άγνωστου ποσού λύτρων και τώρα πλέει για ανεφοδιασμό στο λιμάνι Ντέρμπαν νοτίου Αφρικής, ενώ στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι του για το Μεξικό.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι το φαινόμενο της πειρατείας έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις διεθνείς εφοπλιστικές ενώσεις και ναυτιλιακούς οργανισμούς, οι οποίοι αφενός ζητούν από τη διεθνή κοινότητα τη λήψη αυξημένων μέτρων περιφρούρησης των ακτών της Σομαλίας, και αφετέρου κάνουν λόγο για κερδοφόρα βιομηχανία που έχουν στήσει οι σύγχρονοι πειρατές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας - IMB-, οι πειρατικές επιθέσεις αυξήθηκαν το 2009 κατά 38,5%, φθάνοντας τις 406, με τους Σομαλούς να είναι αυτουργοί στο 50% αυτών των επιθέσεων.

Όσον αφορά τα καταβληθέντα λύτρα, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, παρά μόνο δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων αφρικανικών χωρών, που κάνουν λόγο για 150 - 200 εκατομμύρια δολάρια μόνο για το 2008.




Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Υπέρ Πατριαρχείου ο επικεφαλής του τουρκικού Ισλάμ


Υπέρ των θέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τάχθηκε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του τουρκικού Ισλάμ Αλί Μπαρντάκογλου.



"Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης πρέπει να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών", δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής Θρησκευμάτων της Τουρκίας.

"Πρέπει να δράσουμε ηθικά και σεβόμενοι τις αρχές. Οι πρόγονοί μας άνοιξαν τη Θεολογική Σχολή. Εγώ πάντα υποστήριζα την ελευθερία για όλες τις θρησκευτικές ομάδες στη χώρα μας", είπε ο Αλί Μπαρντάκογλου, μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση.

Παραμένοντας στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, ο επικεφαλής του τουρκικού Ισλάμ τάχθηκε υπέρ και της επαναλειτουργίας του ναού του Αποστόλου Παύλου στην Αντιόχεια.

O ναός, που ανήκει στην καθολική εκκλησία, δημεύτηκε το 1943 και τώρα λειτουργεί ως μουσείο. Η προσπάθεια για την επαναλειτουργία του προσκρούει σε μεγάλες αντιθέσεις.

"Ας αφήσουμε τις εκκλησίες να είναι εκκλησίες και τα τεμένη τεμένη. Οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράσουν ανοιχτά τη θρησκεία και τη θρησκευτικότητά τους. Οι άθεοι πρέπει, επίσης, να μπορούν να ζήσουν ελεύθερα σ' αυτή την κοινωνία.




Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το ποίημα του Καβάφη για τις Θερμοπύλες




Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μέχρι 7 εκατ.δολάρια λύτρα για το «Maran Centaurus»


Το μεγαλύτερο ποσό για λύτρα που έχει πληρωθεί ποτέ σε Σομαλούς πειρατές δόθηκε για υπό ελληνική σημαία υπερδεξαμενόπλοιο που μεταφέρει δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, ανακοίνωσαν οι πειρατές, αλλά και αξιωματούχοι.

Αεροσκάφος έριξε τα λύτρα, που πιστεύεται ότι κυμαίνονται από 5,5 ως 7 εκατομμύρια δολάρια, πάνω στο τάνκερ, το οποίο κατέλαβαν οι πειρατές το Νοέμβριο στον Ινδικό Ωκεανό κοντά στις Σεϊχέλες, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.



Το «Maran Centaurus» κατελήφθη από τους πειρατές στις 29 Νοεμβρίου με πλήρωμα που αποτελείται από εννέα Eλληνες ναυτικούς, ένα Ρουμάνο, δύο Ουκρανούς και 16 Φιλιππινέζους συναδέλφους τους. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Σαουδική Αραβία και κατευθυνόταν προς τις ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό το πότε οι πειρατές θα παραδώσουν το τάνκερ αφού δύο συμμορίες ισχυρίζονται πως δικαιούνται τα λύτρα.

Νωρίτερα σήμερα οι πειρατές που βρίσκονται πάνω στο δεξαμενόπλοιο αντάλλαξαν πυρά με άλλους που επιβαίνουν σε ταχύπλοα και απείλησαν ότι θα βάλουν φωτιά στο πλοίο, αν δεν μοιραστούν τα χρήματα.




Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki