Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Το «Βόρεια Μακεδονία» ταιριάζει στο πλαίσιο της λύσης που θέλουμε



"Εργαζόμαστε για να δώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει. Κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια έχουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία", τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».


Σε ερώτηση σχετικά με την "κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα" ο κ. Δρούτσας απαντά: "Δεν φοβόμαστε τίποτα. Οφείλουμε όμως να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο".

"Θέλουμε να πιστέψουμε τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει ο κ. Ερντογάν. Τώρα ήρθε η ώρα να δείξει ότι τα εννοεί, με πράξεις", τονίζει ο κ. Δρούτσας, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Άγκυρα.

Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στο ερώτημα αν το "Βόρεια Μακεδονία", με βάση πληροφορίες για νέα, σχετική πρόταση από τον Μάθιου Νίμιτς, είναι ένα καλό όνομα, ο κ. Δρούτσας, αφού επαναλαμβάνει την ελληνική θέση για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, προσθέτει ότι "το ``Βόρεια Μακεδονία`` ταιριάζει στο πλαίσιο της λύσης που θέλουμε", επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει άμεση λύση.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Διάλογος ΗΠΑ – Ρωσίας και μετά τη συνθήκη START


Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν θέματα αντιπυραυλικής άμυνας και μετά την υπογραφή της νέας ρωσοαμερικανικής συνθήκης START για τον πυρηνικό αφοπλισμό, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε τη Μεγάλη Παρασκευή ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

"Ο ρώσος πρόεδρος και ο αμερικανός ομόλογός του ήταν σύμφωνοι από την αρχή ότι το θέμα της νέας συνθήκης θα είναι τα στρατηγικά αμυντικά όπλα", δήλωσε ο Σεργκέι Πρικόντκο διπλωματικός σύμβουλος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία.

"Η αντιπυραυλική άμυνα είναι ένα θέμα διαλόγου μεταξύ των χωρών μας υπό μία άλλη μορφή", πρόσθεσε.

Η νέα συνθήκη START αναμένεται να υπογραφεί από το ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ και τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Απριλίου στην Πράγα.

Όπως ανακοίνωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς, εκπρόσωπος Τύπου του Ομπάμα, ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πράγα για την υπογραφή της συνθήκης θα γευματίσει μετά την υπογραφή με 11 ηγέτες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, χωρίς όμως να διευκρινίσει με ποιους. Ο Γκιπμς επεσήμανε πάντως ότι όλοι οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα είναι προσκεκλημένοι.

Ο Ομπάμα θα φτάσει στην Πράγα την Πέμπτη το πρωί και θα συμμετάσχει στην επίσημη τελετή υπογραφής της συνθήκης μαζί με τον ρώσο ομόλογό του, ενώ θα τον συναντήσει και για ένα γεύμα με τη συμμετοχή του τσέχου προέδρου Βάτσλαβ Κλάους. Μία διμερής συνάντηση μεταξύ του Μεντβέντεφ και του Ομπάμα είναι προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τον Γκιπμς.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Περισσότερες δυνάμεις της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας


Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε από το Καράκας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η Μόσχα πρόκειται να εξαπολύσει περισσότερες δυνάμεις "στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

"Πρόκειται να αναπτύξουμε επιπλέον δυνάμεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν στο πλαίσιο εκδήλωσης στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, ευχαριστώντας "για μία ακόμη φορά" τον πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος καταδίκασε τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας τη Δευτέρα στη Μόσχα, που στοίχισαν τη ζωή 40 ανθρώπων.

Κατά την επίσκεψή του, η οποία διήρκεσε περίπου 12 ώρες, ο ρώσος πρωθυπουργός είχε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες, ενώ παρέδωσε και τέσσερα ρωσικά ελικόπτερα Μi-17 στο πλαίσιο εξοπλιστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Πούτιν είχε επίσης σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος μετέβη στο προεδρικό μέγαρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να τον συναντήσει.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

15 αντάρτες σκοτώθηκαν στο Πακιστάν



Πακιστανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, σκότωσαν 15 αντάρτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα βορειοδυτικά της χώρας, σε μια περιοχή που συνορεύει με το Αφγανιστάν.

Η μάχη δόθηκε στην επαρχία Ορακζάι, ανάμεσα στις κοινότητες Γκοέν και Χιντάρα, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει μια νέα επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν αφού τους εκδίωξαν πέρσι από το Νότιο Ουαζιριστάν, ανέφερε ο ταγματάρχης Φαζλούρ Ρέχμαν.

Τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ενώ έξι αντάρτες τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.

Η επαρχία Ορακζάι ήταν προπύργιο του Χακιμουλάχ Μασούντ, του πρώην ηγέτη του πακιστανικού κινήματος Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν, ο οποίος, σύμφωνα με πακιστανικές και αμερικανικές πηγές, κατά πάσα πιθανότητα σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους τον περασμένο Ιανουάριο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέες προειδοποιήσεις Αχμαντινετζάντ για το Ισραήλ


Μια νέα επιχείρηση αντιποίνων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, "θα φέρει πιο κοντά το εβραϊκό κράτος στο σίγουρο θάνατό του", υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Οι Ισραηλινοί "αναζητούν ένα πρόσχημα για να επιτεθούν στη Γάζα", είπε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του, στην πόλη Σιρτζάν, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Θέλω να πω στους σιωνιστές και σε αυτούς που τους στηρίζουν ότι έγιναν ήδη αρκετά εγκλήματα όπως αυτό. Μια νέα περιπέτεια δεν θα σας σώσει αλλά θα σας οδηγήσει εγγύτερα στο σίγουρο θάνατό σας", πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου φαίνεται ότι αποτελούν απάντηση στην προειδοποίηση του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιλβάν Σαλόμ, που απείλησε τη Χαμάς με μια "νέα στρατιωτική επιχείρηση" στη Λωρίδα της Γάζας εάν δεν σταματήσουν οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τα παλαιστινιακά εδάφη εναντίον του Ισραήλ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Διαμαρτυρία Κούρδων για επιχείρηση εναντίον κουρδικού καναλιού



Περίπου 5000 Κούρδοι κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών, διαμαρτυρόμενοι για την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου με στόχο τον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό ROJ-tv που εξέπεμπε από το βόρειο Βέλγιο.


Οι διαδηλωτές διέσχισαν τις κεντρικές λεωφόρους της βελγικής πρωτεύουσας, κρατώντας κουρδικές σημαίες και φωτογραφίες του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στις τουρκικές φυλακές εδώ και 11 χρόνια.

Στην επιχείρηση της 4ης Μαρτίου συνελήφθηκαν οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο ηγετικά στελέχη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που κατηγορούνται για "συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης". Οι συλληφθέντες φέρονται ότι στρατολογούσαν νεαρούς εθελοντές για να στελεχώσουν τις γραμμές του ΡΚΚ.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την επιχείρηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι οι βελγικές αρχές έδρασαν υπό την πίεση της Τουρκίας και ζήτησαν να υπάρξει "πολιτική λύση" στο κουρδικό πρόβλημα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέος κανονισμός της ΕΚΤ υπέρ ελληνικών ομολόγων


Την ίδια ημέρα που θα έρθει στην Αθήνα η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, στις 8 Απριλίου, θα συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, όπως όλα δείχνουν, η ευρωτράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%, αλλά και θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες του νέου κανονισμού σύμφωνα με τον οποίο τα ελληνικά ομόλογα με βαθμολογία ΒΒΒ+ θα εξακολουθήσουν να γίνονται δεκά και μετά το 2010. Ο κανονισμός αυτός θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2011.


Η ΕΚΤ θα αφήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο για 12ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα και με τους 57 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Bloomberg.

Σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank στο Λονδίνο, η αγορά θα εστιάσει στα σχέδια της ευρωτράπεζας για τα κριτήρια αποδοχής ομολόγων ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαρτίου ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε προσφέρει πολύτιμη «ανάσα» στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, ανακοινώνοντας ότι θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ελαστικά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες.


Ο Τρισέ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα δέχεται ως ενέχυρο ομόλογα με αξιολόγηση «ΒΒΒ-», αν και, όπως διευκρίνισε, θα χορηγεί χαμηλότερα ποσά και με υψηλότερο επιτόκιο, σε σύγκριση με τις τράπεζες που καταθέτουν ως εγγύηση τα πιο ασφαλή, υψηλής αξιολόγησης, κρατικά ομόλογα, όπως είναι για παράδειγμα τα γερμανικά.

Η ΕΚΤ χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το φθινόπωρο του 2008, αλλά είχε πει ότι θα επαναφέρει τα αυστηρότερα κριτήρια από την αρχή του 2011.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κινδύνευαν να παύσουν να γίνονται αποδεκτά (ως ενέχυρο) στις δραστηριότητες αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο τέλος του έτους, εάν η Moody’s υποβάθμιζε εκ νέου τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Standard & Poor's και Fitch υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «BBB+» τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η Moody's «βαθμολογεί» το Ελληνικό Δημόσιο με «A2».

Αν η τελευταία προχωρήσει σε υποβάθμιση κατά 2 βαθμίδες σε «BBB-», τότε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα ήταν αποδεκτά ως ενέχυρο από την ΕΚΤ, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της ευρωτράπεζας, βάσει του οποίου από τον Ιανουάριο του 2011 θα έκανε αποδεκτούς τίτλους με ελάχιστη αξιολόγηση «Α-».

Έτσι, τώρα πλέον, παρά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Με C-130 και ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων το Άγιο Φως σε όλη την Ελλάδα


Mε αεροσκάφη C-130 και στρατιωτικά ελικόπτερα το Άγιο Φως θα φθάσει ως το τελευταίο άκρο της ελληνικής επικράτειας μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες.
Στο μεταξύ σε κλίμα κατάνυξης αλλά και κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ' εξήλθε με το Αγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο, στις 2 το μεσημέρι, στον ασφυκτικά γεμάτο ναό κρατώντας δυο δέσμες των 33 κεριών.



Η τελετή της Αφής έγινε παρουσία της ελληνικής αποστολής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη.


Αμέσως μετά την παρουσία του Πατριάρχη με το Αγιο Φως, ακούστηκαν επευφημίες και ο ναός πλημμύρισε αμέσως με πυρσούς με το αναστάσιμο Φως.


Η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Πατριάρχης, μετά την τελετή της Αφής μετέβησαν στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου, όπου ο υφυπουργός άναψε τη λυγνία με το αναστάσιμο Φως για να μεταφερθεί στην Αθήνα.


Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ' στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, απηύθυνε ευχές για ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και την ευρύτερη περιοχή και ευχήθηκε ιδιαιτέρως στην ελληνική πολιτική και πνευματική ηγεσία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη "δυσπραγία".


"Ευχόμεθα (το Αγιο Φως) να φωτίζει τους ηγέτες, για να ενδιαφερθούν για την ειρήνη της περιοχής και της Ιερουσαλήμ και να καθοδηγεί και να ενισχύει την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Ελλάδας, ώστε να την απαλλάξουν από τη μάστιγα της φθοράς και της δυσπραγίας".


Στην αντιφώνησή του, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη συγκίνησή του, που θα μεταφέρει το Αγιο Φως στην Ελλάδα και ευχήθηκε "να αποτελέσει ένα ξεκίνημα για ειρήνη στον κόσμο και τούτη την περιοχή που δοκιμάζεται αλλά και για πρόοδο στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει ανάγκη να κάνει γρήγορα βήματα προόδου, για να κοιτάξει το μέλλον με διαφορετικά μάτια".

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki