Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Εξισώνει Χάλκη και Θράκη ο Ερντογάν


Θέτει και πάλι ζήτημα «τουρκικής μειονότητας», τα δικαιώματα της οποίας συνδέει με αυτά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης


«Θέμα Θράκης» ανακίνησε ξανά χθες από την Ουάσιγκτον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ξεκαθάρισε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί μόνο σε πλαίσιο αμοιβαιότητας, ζητώντας να ληφθούν ανάλογα μέτρα για τη θρησκευτική ελευθερία των 130.000 «Τούρκων» που ζουν στη Θράκη. Παράλληλα ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Ομπάμα την ενεργότερη εμπλοκή της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό, ενώ πρότεινε και τετραμερή διάσκεψη (με τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας, Κύπρου και Τουρκοκυπρίων), την οποία και έσπευσε να απορρίψει η Λευκωσία. «Υπάρχουν 3.000 Ελληνες στην Τουρκία που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπάρχουν και στη Θράκη 130.000 Τούρκοι που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.Οι ορθόδοξοι κληρικοί λένε ότι έχουν προβλήματα, αλλά ανάλογα έχουν και οι δικοί μας στη Θράκη,οι οποίοι πρέπει να απολαύσουν συγκεκριμένα δικαιώματα» τόνισε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο αίτημα της Αγκυρας για άμεση εκλογή μουφτήδων. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Ομπάμα, ο οποίος είχε αναφερθεί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αλλά και στην ανεμπόδιστη δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν αργότερα ότι «η ελληνική πλευρά δεν συζητάει ποτέ ούτε πρόκειται να συζητήσει θέμα “τουρκικής μειονότητας”. Πρόκειται για εσωτερικό θέμα που δεν αφορά τον κ. Ερντογάν». Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι τα περί «τουρκικής μειονότητας» ηγέρθησαν τόσο στις συζητήσεις με τον κ. Γ. Παπανδρέου, όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όσο και σε αυτές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ.Δρούτσας σημείωσε: «Δεν συζητούμε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, άρα θέματα ελλήνων πολιτών. Η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει.Σε αυτό το θέμα είμαστε κάθετοι».

Διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι «οι δηλώσεις Ερντογάν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.Επικαλούμενος τις 3.000 Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και τις 130.000 “Τούρκων” στη Θράκη επιχειρεί ουσιαστικά να επιβάλει όρους αμοιβαιότητας λόγω της ισχύος της χώρας του. Πέραν όμως του γεγονότος ότι “τσουβαλιάζει” όλα τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας ως Τούρκους, επιδιώκει να εξισώσει έναν θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας,όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο,με την εκλογή μουφτήδων». Οι ίδιοι κύκλοι πάντως δεν διστάζουν να πουν ότι «αν και δημοσίως το απορρίπτει,η Αθήνα έχει με τον τρόπο της οδηγηθεί σε “διμεροποίηση” του ζητήματος,καθώς η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης προβάλλεται ως μείζονα εθνική επιτυχία, εφόσον πραγματοποιηθεί. Η Αγκυρα εκμεταλλεύεται άριστα αυτό το κλίμα».

Π αράλληλα ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε αμετακίνητος στις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό. Ζήτησε τετραμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή Ελλάδος, Τουρκίας, Κύπρου και Τουρκοκυπρίων, καθώς και ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδεχομένως και με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου. Αναφέρθηκε επίσης ξεκάθαρα στην ανάγκη να επιταχυνθούν και να έχουν ολοκληρωθεί κατά τρόπο εποικοδομητικό οι διαπραγματεύσεις των κκ. Δ. Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με χρονοδιάγραμμα ως τον Μάρτιο, προκειμένου ο δεύτερος να έχει να παρουσιάσει αποτελέσματα εν όψει των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα τον προσεχή Απρίλιο. Διέψευσε δε κατηγορηματικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης μέρους των στρατευμάτων της από το ψευδοκράτος και αποστολή τους στο Αφγανιστάν.

Η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης στην πρόταση Ερντογάν περί τετραμερούς ήλθε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στ. Στεφάνου. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και αποδείχθηκαν ατελέσφορες» τόνισε. Για την πρόοδο των συνομιλιών στο Κυπριακό ενημερώθηκε χθες από τον πρόεδρο Χριστόφια και ο έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Βενιζέλος , ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Να στέλνει δυνάμεις στο εξωτερικό χωρίς έγκριση του Κοινοβουλίου, ζητά ο Μεντβέντεφ


Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζητά να έχει το δικαίωμα να στέλνει ρωσικά στρατεύματα σε άλλες χώρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης χωρίς να συμβουλεύεται το Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Ο Ντ.Μεντβέντεφ ζήτησε να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία μετά τον περυσινό πόλεμο στη Γεωργία.

Τότε είχε στείλει στρατεύματα παραβιάζοντας το Σύνταγμα αφού η Τιφλίδα εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση εναντίον της αποσχισθείσας επαρχίας της Νότιας Οσετίας.

Ο ρωσικός νόμος που ήταν τότε σε ισχύ προέβλεπε πως η Ανω Βουλή του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, είχε το αποκλειστικό δικαίωμα να στέλνει στρατεύματα στο εξωτερικό.

Όμως το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεν συνεδρίασε παρά μόνο μετά το τέλος του πολέμου, που διήρκεσε πέντε ημέρες.

Ένας νέος νόμος που υιοθετήθηκε το Νοέμβριο διεύρυνε το πεδίο των «καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα, αλλά διατήρησε την πρόβλεψη ότι ο πρόεδρος χρειάζεται προηγουμένως την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου αναφέρεται πως ο Ντ.Μεντβέντεφ ζήτησε από την Ανω βουλή να αποφασίζει μόνος του.

«Ο πρόεδρος έστειλε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μια πρόταση να του δώσει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό για να προστατεύουν τα συμφέροντα της Ρωσικής
Ομοσπονδίας και των πολιτών της και να διατηρούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» αναφέρει η δήλωση.

Στη δήλωση δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες και η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νατάλια Τιμάκοβα δήλωσε ότι δεν έχει
κάποιο σχόλιο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν «βλέπει εμπόδια» στην επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης με τη Γεωργία, η οποία είχε διακοπεί εξαιτίας του πολέμου.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Επικοινωνία Παπανδρέου-Γκρούεφσκι μετά τον «πάγο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις


Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι πρόκειται να έλθει ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την επικράτηση των ελληνικών θέσεων στις Βρυξέλλες με την παραπομπή του ζητήματος της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην επόμενη προεδρία της ΕΕ. Έντονη ενόχληση στα Σκόπια.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας εξέφρασε από τις Βρυξέλλες πλήρη ικανοποίηση για τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που παραπέμπουν στην επόμενη, ισπανική, προεδρία της ΕΕ το ζήτημα για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε πως το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων που παρουσίασε η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς έκανε λόγο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Μάρτιο του 2010.

«Δεν νοείται διαπραγμάτευση χωρίς λύση»

«Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε λύση για το θέμα της ονομασίας. Πριν την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας δεν νοείται έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι πραγματικότητα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε ότι χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, καθώς τονίζεται ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης».

Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι αρκετά κράτη-μέλη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες της Ελλάδας και στήριξαν τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι προσπάθησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ προβάλλοντας τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θέλει να πάρει «στους ώμους της» το θέμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, ωστόσο και εκείνη πρέπει να κάνει το χρέος της για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκολα Γκρούεφσκι ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της Ελλάδας να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία.

Ενόχληση στην ΠΓΔΜ

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι υπέδειξαν την Ελλάδα ως υπεύθυνη, λέγοντας ότι «επέλεξε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της ισχύος, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη».

«Δεν μας εξέπληξε πολύ, αλλά αυτή τη φορά έχει γίνει με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, σε σχέση με αυτόν στη σύνοδο στο Βουκουρέστι, παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα να επανέλθουμε στο ζήτημα του ονόματος στους επόμενους έξι μήνες αφήνει την ελπίδα ότι ίσως θα υπάρξει κάποια προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο Γκρούεφσκι.

«Αυτό το οποίο εξαρτιόταν από εμάς το κάναμε. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα 18 χρόνων και με μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία λύση» ανέφερε και προσέθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την πορεία της στη ΕΕ.

«Εμείς κάναμε το δικό μας μέρος, εκπληρώσαμε τις προϋποθέσεις ένταξης, τώρα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Η Ελλάδα προφανώς ζητά πράγματα από εμάς τα οποία κανένας στον κόσμο δεν θα ζητούσε από κανέναν» συνέχισε, ευχαριστώντας τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ για τις προσπάθειες της σουηδικής προεδρίας.

Από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έκανε λόγο για «νέα ελληνική υποκρισία».

«Η χώρα, η οποία δήθεν τίθεται υπέρ της προσχώρησης στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το συντομότερο δυνατόν, στην πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε να αποδείξει κάτι τέτοιο, προτίμησε να μας μπλοκάρει, αρνούμενη να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» είπε.

Σύμφωνα με τον Μιλόσοσκι «η παρεμπόδιση εκ μέρους της επίσημης Αθήνας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα συνεισφέρει στη βελτίωση του κλίματος των διμερών συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας».

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της ΠΓΔΜ (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κάλεσε τον Γκρούεφσκι να εκμεταλλευθεί το διάστημα των επόμενων έξι μηνών για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση, καθώς, όπως είπε, από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι μέχρι σήμερα πέρασαν 20 μήνες και αποδείχτηκε ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό βήμα για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki