Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

"Kάναμε ότι μπορούσαμε - Αν δεν βοηθήσει η Ε.Ε. πάμε στο ΔΝΤ"!


"Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε με την λήψη της νέας δέσμης μέτρων για την οικονομία και θα συνεχίζει τις συζητήσεις με την ΕΕ για να εξειδικευτεί η όποια παροχή βοήθειας", είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε. Έχει εξαντλήσει τα όρια της σε ό,τι αφορά μέτρα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την ΕΕ, ώστε να εξειδικευτεί αυτό που μας υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει στήριξη».

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπαπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ και ότι η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη για δανεισμό τις επόμενες ημέρες".

To ίδιο είχε πει και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Που σημαίνει ότι δεν έχει "κλειδώσει" την ευρωπαϊκή στήριξη και ότι κάτι άλλο παίζεται στην πλάτη της χώρας πολύ μεγαλύτερο από την οικονομία. Μετά επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.


Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η συρρίκνωση φέτος θα είναι μικρότερη από το 2% του 2009.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ετέθη επικεφαλής της εκστρατείας για το «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας» αποδεχόμενος την πρόταση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.

Ο κ. Πετσάλνικος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης τον κ. Παπούλια και του ανέπτυξε τους λόγους που τον οδήγησαν στην ιδέα δημιουργίας του «Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας», ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πολίτες της χώρας και Έλληνες της διασποράς επιθυμούν να συμβάλλουν εθελοντικά στην προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από την κρίση.

Ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον κ. Πετσάλνικο τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του, τονίζοντας: «Συγχαρητήρια για την ιδέα σας, αλλά και για τη δύναμη που έχετε να στηρίξετε τον τόπο σε μια κρίσιμη στιγμή για το λαό. Είναι πολύ ευχάριστη η ανταπόκριση σε αυτήν. Ο Ελληνισμός είναι παρών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από φιλότιμο, αρχές, αξίες και αγάπη για την πατρίδα».

Τόνισε πως Έλληνες εντός Ελλάδας και της διασποράς τού εκφράζουν τη θέλησή τους να βοηθήσουν ρωτώντας με ποιο τρόπο. «Γι’ αυτό πρότεινα να ξεκινήσει μια εκστρατεία με τη συγκέντρωση, σε εθελοντική βάση, χρηματικών ποσών που θα διατεθούν αποκλειστικά στην κατεύθυνση της συμβολής για τη μείωση του δημόσιου χρέους» είπε.


Και συμπλήρωσε: «Κατά την άποψή μου επικεφαλής αυτής της εκστρατείας θα πρέπει να αναλάβει μια προσωπικότητα ευρύτατης αποδοχής, πέρα και πάνω από κόμματα, που θα εκφράζει το σύνολο του Ελληνισμού. Γι’ αυτό έκανα την πρόταση αυτή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παπούλια, ο οποίος την απεδέχθη αμέσως. Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία για το ότι πράγματι αυτό το εγχείρημα μπορεί να έχει επιτυχία. Η Ελλάδα, ο Ελληνισμός δεν έχει μόνο φοροφυγάδες ή εισφοροδιαφεύγοντες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από το φιλότιμο, από αρχές, αξίες και αγάπη για την πατρίδα. Είμαι αισιόδοξος».

Η διαδικασία για το «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας»

Έπειτα από συνεννόηση του προέδρου της Βουλής με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προκρίθηκε η ακόλουθη λύση για τη δημιουργία:

* Ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, με πράξη του διοικητή της, κατόπιν σχετικής επιστολής του προέδρου της Βουλής.

* Πρόβλεψη στην πράξη σύστασης ότι ο λογαριασμός θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου για την κάλυψη του δημόσιου χρέους της χώρας.

* Με την ίδια πράξη θα ορίζονται οι διαχειριστές του λογαριασμού (υποδεικνυόμενοι ανά ένας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Διοικητή της Τράπεζας), οι οποίοι θα έχουν την αυστηρώς καθορισμένη αρμοδιότητα να εντέλλονται τις οικείες πράξεις μεταφοράς των χρηματικών ποσών από τον ειδικό λογαριασμό στο λογαριασμό για την κάλυψη του δημόσιου χρέους.

* Κάθε πολίτης θα μπορεί να συνεισφέρει στο λογαριασμό καταθέτοντας το σχετικό ποσόν σε οποιαδήποτε τράπεζα, απ' όπου και θα διαβιβάζεται αυτό με έμβασμα απαλλαγμένο εξόδων.

* Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημιουργίας του ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για την ιθαγένεια


Υπερψηφίστηκε, επί της αρχής του, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» από μετανάστες, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Νέα Δημοκρατία και Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καταψήφισαν το σχετικό σχέδιο νόμου, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδεπίγραφο», ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα, να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών και να μπουν κανόνες διαφάνειας στο διάτρητο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι ξέφραγο αμπέλι», ενώ επέκρινε εκείνους οι οποίοι αντιδρούν στην κοινωνική ένταξη όλων όσων ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα και πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό και μεγάλο αυτό πρόβλημα, χωρίς παρωπίδες και λαϊκισμούς».

Ο κ. Διαμαντίδης απέρριψε τις αιτιάσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ περί προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ «να αλλοιώσει το αποτέλεσμα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές», τονίζοντας ότι η δυνατότητα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» αφορά μόνον 65.000 μετανάστες διασκορπισμένους σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, ζήτησε την απόσυρση του ν/σ, χαρακτηρίζοντάς το ψευδεπίγραφο και υποστήριξε ότι θα μεταβάλει την εθνολογική και πληθυσμιακή εκπροσώπηση της χώρας με τις αθρόες νομιμοποιήσεις, θα αυξήσει κατακόρυφα τη λαθραία μετανάστευση και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Πρόθεση της κυβέρνησης -όπως υποστήριξε ο κ. Νάκος- είναι «με έωλες διατάξεις και ανθρωπιστικό περίβλημα να εξασφαλίσει ένα θετικό γι αυτήν εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, έκανε λόγο για αποσπασματικές λύσεις και πρόσθεσε ότι το ν/σ διατηρεί ποινικά κριτήρια, ενώ αναδεικνύει και δεν λύνει προβλήματα. Υποστήριξε ακόμα ότι επιβάλλει την υποχρεωτική απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας που, σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να είναι προαιρετική.

Δριμεία κριτική κατά του ν/σ άσκησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Άδωνης Γεωργιάδης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, επικαλούμενος και 400.000 υπογραφές πολιτών που έχει συλλέξει, όπως είπε, το κόμμα του. Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αίτημα καθώς, όπως ανέφερε, είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, όταν υποστηρίζονται από 100.000 υπογραφές.

«Με δύο χέρια και δύο πόδια και ότι άλλο έχουμε, το καταψηφίζουμε», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και παράλληλα απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι στόχος είναι η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο «για παραμύθι επιπέδου Σταχτοπούτας». Επανέλαβε, τέλος, ότι η νομιμοποίηση αφορά μισό εκατομμύριο μετανάστες.

«Δεν χωρούν δημοψηφίσματα σε ατομικά δικαιώματα», ήταν η απάντηση στον ΛΑΟΣ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Τσούκαλη. Πρόσθεσε ότι η θέση του κόμματός του είναι πάγια και ξεκάθαρη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, όμως «σε αυτή τη περίπτωση αφορά πολιτικό θέμα, που μετεξελίσσεται σε ατομικό».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «όποια κοινωνία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή επέλεξε τη λογική του κλειστού φρουρίου και της απομόνωσης, κατέρρευσε» και πρόσθεσε πως «αντίθετα, οι ανοικτές κοινωνίες παρέτειναν ακόμα και αιώνες την ύπαρξη και την διατήρηση της ταυτότητας τους».

Η συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.

Σε εποχές που η ανεργία μαστίζει την χωρα μας,που εθνική μας κυριαρχία απειλείται καθημερινά, σε εποχές που ο έλληνας έχει χάσει την πιστη του για την πατρίδα, το πασοκ φέρνει αυτό νομοσχέδιο για να δώσει την τελική γροθιά στον ΕΛΛΗΝΑ!

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οι νέοι διοικητές των σχηματισμών των Ε.Δ. - Ορίστηκαν τα νέα ΑΣΣ και ΑΝΣ (ανανέωση 3)


Στο ΓΕΝ αποφάσισαν ως εξής την νέα σύνθεση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ):

Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ Αρχηγός ΓΕΝ

Αντιναύαρχος Γεώργιος Δημητριάδης ΠΝ Αρχηγός Στόλου

Αντιναύαρχος Ιωάννης Ορφανός ΠΝ Υπαρχηγός Στρατηγείου ΓΕΕΘΑ

Αντιναύαρχος (Μ) Φωκίων Χατζηδάκης ΠΝ Γενικός Επιθεωρητής ΠΝ

Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Γκιώνης ΠΝ Διευθυντής Διευθύνσεως Εξοπλισμών

Υποναύαρχος Παναγιώτης Ευσταθίου ΠΝ Επιτελείο ΓΕΕΘΑ

Υποναύαρχος Γεώργιος Σκιαδάς ΠΝ Διοικητής ΣΝΔ

Υποναύαρχος (Μ) Κωνσταντίνος Αγιατζίδης ΠΝ Διοικητής ΔΔΜΝ

Υποναύαρχος Γεώργιος Καλόγηρος ΠΝ Υπαρχηγός ΑΣ

Υποναύαρχος Νικόλαος Κρυονερίτης ΠΝ Υπαρχηγός ΓΕΝ

Υποναύαρχος Γεώργιος Κασφίκης ΠΝ Διοικητής ΔΝΕ

Υποναύαρχος Στυλιανός Φενέκος ΠΝ Επιτελείο ΓΕΕΘΑ

Υποναύαρχος (Μ) Παναγιώτης Ελληνιάδης ΠΝ Συντονιστής Επιθεωρήσεων ΓΕΠΝ

Υποναύαρχος (ΥΙ) Απόστολος Μαντίδης ΠΝ Διευθυντής Διευθύνσεως Υγειονομικού

Υποναύαρχος (Ο) Γεώργιος Νιάνιας ΠΝ Διοικητής ΚΕΦΝ

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου ΑΝΣ θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την παράδοση στο Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010, ενώ εν συνεχεία θα συγκληθεί το ΑΝΣΚ για τη συνέχιση των ετήσιων τακτικών κρίσεων 2010-2011.



Επίσης, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων της συνεδρίασης της Τρίτης 2 Μαρτίου 2010, κρίθηκαν ως:

α. «Προακτέοι κατ’ εκλογή» στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών οργανικών θέσεων οι παρακάτω Μάχιμοι Αρχιπλοίαρχοι:


(1) Καλόγηρος Γεώργιος

(2) Κρυονερίτης Νικόλαος

(3) Κασφίκης Γεώργιος

(4) Φενέκος Στυλιανός

β. «Διατηρητέος στον αυτό βαθμό» ο παρακάτω Μάχιμος Αρχιπλοίαρχος:

(1) Καββαδίας Βασίλειος

γ. «Ευδοκίμως Τερματίσαντες τη Σταδιοδρομία τους» οι παρακάτω Αρχιπλοίαρχοι Μάχιμοι, οι οποίοι προάγονται στο βαθμό του Υποναυάρχου ανεξαρτήτως από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων:

(1) Τσέτης Κωνσταντίνος

(2) Παληάτσος Δημήτριος

(3) Δεμίρης Ιωάννης

(4) Ανδροβιτσανέας Ευάγγελος

(5) Δημητρόπουλος Ηλίας

(6) Λιβαθηνός Άγγελος

δ. «Προακτέοι κατ’ εκλογή» στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών οργανικών θέσεων οι παρακάτω Μηχανικοί Αρχιπλοίαρχοι:

(1) Αγιατζίδης Κωνσταντίνος

(2) Ελληνιάδης Παναγιώτης

ε. «Ευδοκίμως Τερματίσαντες τη Σταδιοδρομία τους» οι παρακάτω Αρχιπλοίαρχοι Μηχανικοί, οι οποίοι προάγονται στο βαθμό του Υποναυάρχου ανεξαρτήτως από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων:

(1) Κατσικογιάννης Νικόλαος

(2) Αγριογιάννης Βασίλειος

(3) Μάρδας Κωνσταντίνος

στ. «Προακτέος κατ’ εκλογή» στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών οργανικών θέσεων οι παρακάτω:
Αρχιπλοίαρχος Υγειονομικού / Ιατρός:

(1) Μαντίδης Απόστολος








Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ωραία λόγια από τον Τ.Ερντογάν, αλλά η ναυπήγηση του LPD ξεκίνησε...


Ωραία λόγια είπε σε συνέντευξή του σε τρεις Κύπριους δημοσιογράφους ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα Ελλάδας(;) και Τουρκίας. «Εάν μπεις σε έναν εξοπλιστικό ανταγωνισμό, αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί οικονομικές συνέπειες», είπε και εξήγησε: «Στον σημερινό κόσμο, δαπανώνται ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για όπλα. Και με τη σημερινή κρίση βλέπουμε πολλές χώρες που επλήγησαν, η Ελλάδα πολύ. Εχουμε και εμείς πληγεί εν μέρει, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ακόμα στεκόμαστε στα πόδια μας».

Άρα, εσείς πρέπει να κόψετε που έχετε πρόβλημα. Μιλάμε για την Τουρκία που το 1999 είχε καταρρεύσει οικονομικά και σώθηκε από το ΔΝΤ για να αρχίσει πάλι με φρενήρεις εξοπλιστικούς ρυθμούς από το 2002.

Ο Ερντογάν εισηγείται περιορισμό των εξοπλιστικών δαπανών: «Αυτό που λέμε στους φίλους μας είναι να μην εμπλακούμε περισσότερο στον τομέα των εξοπλισμών, γιατί θα πρέπει να επενδύσουμε στον λαό, αυτό είναι που θα μας δώσει αποτελέσματα, επενδύοντας σε όπλα δεν θα κερδίσουμε τίποτε. Πρέπει να επενδύσουμε στη φιλία και την αδελφοσύνη».

Πονηρός Ανατολίτης. Ξέρει ότι θα βρει ευήκοα ώτα στην Ελλάδα...

Για την ώρα πάντως, ξεκίνησε η ναυπήγηση του πλοίου ελέγχου και διοίκησης αποβάσεων (LPD) της Τουρκίας, προφανώς για κρουαζιέρες στο Αιγαίο...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki