Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Επιτυχής δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν


Το Ιράν πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Sejil 2, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


Η δορυφορική τηλεόραση Al Alam μετέδωσε πως ο πύραυλος Sejil έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τον πύραυλο Shahab, ο οποίος όπως ισχυρίζονται οι Ιρανοί μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι ο πύραυλος Sejil 2, που χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα έχει δυνατότητα να πλήξει το Ισραήλ, αλλά και τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης είχε δηλώσει πως το Ιράν θα προχωρήσει στην κατασκευή μιας βελτιωμένης έκδοσης του Sejil, που θα μπορεί να φτάσει στο Ισραήλ.

"Ο Sejil έχει ικανοποιητικό βεληνεκές, μεγάλη ακρίβεια και δυνατότητα καταστροφής. Θεωρείται ως ένα από τα πλέον προηγμένα βαλλιστικά συστήματα. Είναι το καλύτερο όπλο που διαθέτουν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις", είχε επισημάνει ο ίδιος.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων έγινε η Τουρκία!


Κλίμα σύγχυσης και βίας τείνει να επικρατήσει στην Τουρκία μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες προκλήθηκαν από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DΤΡ).



Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χθες ότι η χώρα έχει γίνει «νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων» , τα οποία θέτουν εκτός νόμου τα δικαστήρια. « Τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να απαγορεύονται », είπε ο κ. Ερντογάν, απαντώντας ουσιαστικά στους κεμαλιστές δικαστές, τους ίδιους που το 2008 είχαν επιχειρήσει να θέσουν εκτός νόμου και το δικό του, ισλαμικών καταβολών, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Την ίδια ώρα δύο κούρδοι διαδηλωτές έπεφταν νεκροί και άλλοι εννέα τραυματίζονταν από τα πυρά ενός ενόπλου στην πόλη Μους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο δράστης ήταν μεταξύ μιας ομάδας καταστηματαρχών που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές όταν αυτοί έριξαν πέτρες και μολότοφ εναντίον των περιουσιών τους.

Ολα αυτά συμβαίνουν εν μέσω καταγγελιών για προβοκάτσιες και χρηματισμό «προβοκατόρων» από αγνώστους, προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδια. Το θέμα πήρε διαστάσεις μετά τον θάνατο του κούρδου διαδηλωτή. Ο νομάρχης του Μους Ερντογάν Μπεκτάς δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος δράστης έσβησε την πυρκαϊά που προκλήθηκε στο κατάστημά του από βόμβα μολότοφ την οποία είχαν ρίξει οι διαδηλωτές και όταν δέχθηκε δεύτερη πήρε το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες γύρω από ένα παρόμοιο περιστατικό που έγινε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή Ντολάμπντερε στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Ομάδα Κούρδων διαδήλωσε ρίχνοντας πέτρες και μολότοφ, όταν τρεις άνδρες άρχισαν να πυροβολούν. Αυτοί ανακρίθηκαν και πρόκειται να δικαστούν. Οπως πάντως έγινε γνωστό, τα πυρά τους ήταν άσφαιρα.

Ωστόσο το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV μετέδωσε δηλώσεις ενός από αυτούς, ο οποίος αποκάλυψε ότι πριν από τα επεισόδια κάποιοι του προσέφεραν ένα όπλο και 500 λίρες (περίπου 250 ευρώ), ζητώντας του να πυροβολήσει. « Είμαι οδοκαθαριστής και φτωχός και δεν με ενδιαφέρει η ένταση. Εγώ κοιτάω την τσέπη μου » είπε ο δράστης στις κάμερες του ΝΤV.

Το ίδιο κανάλι ανέφερε ότι « υπάρχουν καταγγελίες που αναφέρουν ότι λίγο πριν από τα επεισόδια πήγαν στην περιοχή άγνωστοι με ένα μαύρο τζιπ και έδωσαν σε κάποιους πολίτες όπλα και χρήματα ».

«Δ εν παρανομούν τα πολιτικά κόμματα. Την παρανομία την κάνουν φυσικά πρόσωπα και θα πρέπει να καταδικάζονται αυτά και όχι τα κόμματα. Διότι εσείς μπορείτε να κλείνετε ένα κόμμα αλλά στη συνέχεια ιδρύεται ένα άλλο και με τις αποφάσεις αυτές δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνονται βήματα θετικά από πλευράς δημοκρατίας », είπε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που επιχειρεί να τινάξει στον αέρα τις (δειλές) προσπάθειες της κυβέρνησής του να ρίξει γέφυρες στους Κούρδους.

Στην επαρχία Μαρντίν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους και κατέσχεσε μια τσάντα γεμάτη με εκρηκτικά σε στάση λεωφορείου. Ως αργά χθες δεν υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα των συλληφθέντων.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki