Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Έξι Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις στο Αφγανιστάν




Πέντε στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε χωριστά επεισόδια ενώ συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το NATO.

Τρεις σκοτώθηκαν στο ανατολικό Αφγανιστάν και δύο στο νότιο, ανέφερε η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) του NATO.

Ένας έκτος στρατιώτης των ΗΠΑ έχασε τη ζωή του επίσης χθες συνεπεία μιας έκρηξης που προκλήθηκε από ατύχημα, δήλωσε αξιωματούχος της ISAF υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν στους 352 το συνολικό αριθμό των ξένων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν εντός 2010, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιεύει το ανεξάρτητο icasualties.org.

Ο απολογισμός είναι ο χειρότερος από την 21η Ιουνίου, όταν είχαν βρει το θάνατο 10 ξένοι στρατιώτες.

Ανακοινωθέν της ISAF ανέφερε ότι στο ανατολικό Αφγανιστάν οι στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά, μια αυτοσχέδια βόμβα και μια «επίθεση ανταρτών», για την οποία δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Οι δύο στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στο νότιο Αφγανιστάν έπεσαν θύματα αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Στρατιώτες των ΗΠΑ συμμετέχουν σε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στην επαρχία Κουνάρ, στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, ωστόσο η ISAF δεν επιβεβαίωσε ότι οι θάνατοι σχετίζονται με αυτήν. Αν και η πολιτική της Δύναμης είναι να μην αποκαλύπτει τις εθνικότητες των στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους--αφήνοντας την ευθύνη γι' αυτό στις κυβερνήσεις των χωρών τους--αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι ήταν όλοι Αμερικανοί.

Οι ΗΠΑ, που έχουν στείλει σχεδόν 100.000 από τους συνολικά 140.000 ξένους στρατιώτες που επιχειρούν στο Αφγανιστάν, υφίστανται το βαρύτερο απολογισμό νεκρών, με 224 στρατιώτες να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής εφέτος και 1.171 από την έναρξη του πολέμου το 2001.

Τον Ιούνιο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 102 ξένοι στρατιώτες--απολογισμός που είναι ο υψηλότερος από το 2001, όταν άρχιζε ο πόλεμος για την ανατροπή των Ταλιμπάν.

Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, με τηλεχειρισμό ή χωρίς, έχουν καταστεί το βασικό όπλο των Ταλιμπάν, και τις χρησιμοποιούν με όλο και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δαπανήσει τρία δις δολάρια σε εξοπλισμό για την αντιμετώπισή τους, που θα φτάσει στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες, μαζί με εξειδικευμένο προσωπικό. Έκθεση του ΟΗΕ τον Ιούνιο χαρακτήριζε «πολύ ανησυχητική» την αύξηση κατά 94% των επεισοδίων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ένταση στο Κόσοβο - Μεταφέρουν μονάδες οι Σέρβοι στα βόρεια της Μητρόβιτσα


Aνεβαίνει το θερμόμετρο στα Βαλκάνια, άλλη μια φορά με επίκεντρο το Κόσοβο: Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς χαρακτήρισε "ανοιχτή απειλή πολέμου" την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπαϊραμ Ρετζέπι, ότι "Η αστυνομία θα επέμβει στο βορά για να επιβάλει την τάξη". Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί και κάποιες μονάδες έχουν μετακινηθεί στα νότια της χώρας (βόρεια της Μητρόβιτσα). Ο Μπόρις Τάντιτς κατέστησε υπεύθυνες τις διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας στο Κόσοβο "για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει, ενδεχόμενη υλοποίηση των απειλών που εξέφρασε ο Μπαϊράμ Ρετζέπι". Στο Βορρά υπάρχει συμπαγής σερβικός πληθυσμός που αντιστέκεται στην απόσχιση του Κοσόβου

Ο Μ.Τάντιτς, στη ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το γραφείο του, τονίζει ότι "οι πολεμοχαρείς δηλώσεις των κοσοβάρων πολιτικών και οι προβοκάτσιες απειλούν την ήδη εύθραυστη ειρήνη στο Κόσοβο". Ο Μπαϊράμ Ρετζέπι, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Koha ditore" της Πρίστινα, δήλωσε ότι "επετεύχθη συμφωνία με την ευρωπαϊκή αποστολή της EULEX να αποσταλούν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου στο βόρειο τμήμα - όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία- για να επιβάλλουν την τάξη και τους νόμους του κράτους".

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου ανέφερε ότι η επιχείρηση θα επεκταθεί σε όλο το βόρειο τμήμα, μέχρι το Λεποσάβιτς, στα σύνορα με τη Σερβία. Ο Μ.Ρετζέπι υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα επεκταθεί η κυριαρχία του κεντρικού κράτους του Κοσόβου σε ολόκληρη την επικράτεια.


Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης (EULEX) Υβ ντε Κεμαρμπόν διέψευσε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία για τη μετακίνηση δύναμης της αστυνομίας του Κοσόβου προς το βορρά.

"Η κατάσταση στη Μιτρόβιτσα είναι ήρεμη και δεν συντρέχει λόγος για αποστολή αστυνομικών δυνάμεων" αναφέρει στη δήλωση του ο Γάλλος στρατηγός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να αποφύγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προβοκάτσια.

Τις τελευταίες ημέρες στο Κόσοβο επικρατεί ένταση που εκδηλώθηκε με δύο αιματηρά επεισόδια. Πριν από μία εβδομάδα σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν έντεκα από έκρηξη βόμβας σε διαδήλωση Σέρβων, που διαμαρτύρονταν για την έναρξη λειτουργίας γραφείου της κυβέρνησης του Κοσόβου στη βόρεια Μιτρόβιτσα. Την περασμένη Δευτέρα πυροβολήθηκε έξω από την οικία του σέρβος βουλευτής της βουλής του Κοσόβου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το επίσημο Βελιγράδι θεωρεί τα επεισόδια αυτά προβοκάτσια της Πρίστινα για να δικαιολογηθεί ενδεχόμενη επέμβαση στο βόρειο τμήμα όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία και δεν αποδέχονται την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι από την ακύρωση της συναυλίας της Τ.Λόπεζ στα Κατεχόμενα


"Το φυσάνε και δεν κρυώνει" οι Τούρκοι με την ακύρωση της συναυλίας της Τζένιφερ Λόπεζ, η οποία μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η ακύρωση της συναυλίας" απάντησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αμερικανίδα σταρ θα τραγουδούσε σε εγκαίνια ξενοδοχείου στην Κερύνεια στις 24 Ιουλίου, ακύρωσε όμως την εμφάνισή της μετά τις αντιδράσεις δηλώνοντας ότι «ποτέ δεν θα υποστήριζε [...] οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως γράφει το Σάββατο η τουρκική εφημερίδας Hurriyet, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκιεργκιν σχολίασε την ακύρωση λέγοντας:

«Μήπως η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι αυτή που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή αυτοί που αφαιρούν από το λαό της ΤΔΒΚ ακόμη και το δικαίωμα να ακούσει μουσική και εμποδίζουν απλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις; Η αντίληψη αυτή προκαλεί σκέψεις, με δεδομένα τα θεμέλια ενός κοινού κράτους στη μελλοντική δημιουργία του οποίου αποσκοπούν οι συνομιλίες για την επίλυση».

"Πρέπει να στηρίζεται η λύση όχι εμποδίζοντας, αλλά αυξάνοντας τις πολιτιστικές δραστηριότητες που δεν έχουν πολιτική διάσταση. Η παρεμπόδιση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων είναι παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος».

Το κυπριακό λόμπι των ΗΠΑ φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά έκανε καλή δουλειά...

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki