Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

Θ.Πάγκαλος: «Διόλου αβλαβή διέλευση. Ερευνητικές εργασίες έκανε η τουρκική κορβέτα"! (ανανέωση)


(Ανανέωση 22:01) Νέα διάσταση στο τεράστιο πολιτικό-διπλωματικό θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον πορεία της τουρκικής φρεγάτας TCG BAFRA (F-505) στο Αιγαίο: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα, αποκάλυψε ότι "πραγματοποίησε διάφορες ερευνητικές εργασίες χωρίς άδεια και εξ αυτού η διέλευσή της δεν ήταν διόλου αβλαβή"! Μέγα ερώτημα πλέον είναι τι είδους "ερευνητικές εργασίες" εκτέλεσε η τουρκική κορβέτα.

Ο Θ.Πάγκαλος αναφέρθηκε και στην «εξαιρετικά επικίνδυνη» κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας όμως πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ταυτόχρονα να είναι ψύχραιμη καθώς «δεν ωφελεί να υπερβάλουμε ούτε όμως και να αγνοούμε τα γεγονότα».Tην ανάγκη να απαντά η κυβέρνηση στην τουρκική προκλητικότητα και διπλωματικά και προληπτικά, επισημαίνει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Θ.Λεονταρίδης σε δήλωσή του, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο στην πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

«Η συχνότητα αυτών των διελεύσεων, όμως, αποκτά πλέον τη δική της σημασία. Την ίδια ανησυχητική σημασία που έχει η αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα, προκλήσεων ακόμη και έναντι πτητικών μέσων της FRONTEX. Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντά ακαριαία και αποφασιστικά σε αυτές τις προκλήσεις. Και διπλωματικά και αποτρεπτικά γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις έστω από μεμονωμένα και τυχαία συμβάντα τα οποία δεν μπορεί κανείς απολύτως να αποκλείσει», πρόσθεσε.----------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Ανανέωση 08:58 24/3): «Πειρατική ενέργεια» της τουρκικής κορβέτας TCG BAFRA (F-505) κατά ελληνικού εμπορικού πλοίου τις πρώτες πρωινές ώρες, στις 02.15, όταν ενώ βρισκόταν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων η τουρκική κορβέτα ζήτησε τα στοιχεία του δρομολογίου του ελληνικού πλοίου Αρχάγγελος (λιμένα απόπλου, κατάπλου, όνομα πλοίου) κάτι που μόνο οι ελληνικές Αρχές έχουν δικαίωμα να πράξουν. Αυτό που έπραξε η κορβέτα TCG BAFRA (F-505) συνιστά καθαρή «πειρατική ενέργεια» με την έννοια της απειλής κατά εμπορικού σκάφους το οποίο πλέει εντός των χωρικών υδάτων της χωράς του. Η ελληνική πυραυλάκατος και ενώ η τουρκική κορβέτα βρισκόταν εντός χωρικών υδάτων στο στενό του Καφηρέα, στις 02.10 εξέπεμψε σήμα στην κορβέτα για παραβίαση της αβλαβούς διελεύσεως. Νωρίτερα στις 23.50 η τουρκική κορβέτα είχε εισέλθει στο στενό της Κύθνου-Κέας συνοδευόμενη από την ελληνική πυραυλάκατο P69 ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ. Αυτή την ώρα η τουρκική κορβέτα TCG BAFRA (F-505) έχει εξέλθει των ελληνικών χωρικών υδάτων και τώρα πλέει μαζί με την ελληνική πυραυλάκατο σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Χίου.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

(Aνανέωση 00:35 24/03): Στον Αργοσαρωνικό 18 μίλια νότια του Σουνίου έφτασε τώρα η τουρκική κορβέτα TCG BAFRA (F-505). Νιώθωντας μάλλον άβολα από την στενή παρακολούθηση των ελληνικών πολεμικών σκαφών αύξησε την ταχύτητά της στους 20 knots και τώρα βρίσκεται 18 μίλια νότια του Σουνίου. Αν συνεχίσει με αυτή την ταχύτητα θα περάσει τα στενά Σουνίου-Κέας σε λιγότερο από μία ώρα. Στην παρακολούθησή της προστέθηκε και η πυραυλάκατος P69 ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (Super Vita) ενώ ο ΝΑΥΜΑΧΟΣ ΙΙ αποχώρησε.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

(Aνανέωση 22:55 23/3): Συνεχίζεται το θρίλερ της τουρκικής κορβέτας που παρακολουθούμενη στενά από ελληνικά πολεμικά σκάφη, ακολουθεί βόρεια πορεία με πολύ χαμηλή ταχύτητα: Μόλις 10 knots ήταν η ταχύτητά της, για να ανέβει στους 15 knots εδώ και λίγη ώρα. Εκτίμηση του ΓΕΕΘΑ είναι ότι κατευθύνεται στο στενό Σουνίου-Κέας με πολύ χαμηλή ταχύτητα προκειμένου να περάσει υπό το φως της ημέρας: «Πάει για επίδειξη σημαίας υπό το φως της ημέρας αν συνεχίσει με αυτή την ταχύτητα» δήλωσε ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΝ στο defencenet.gr.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

(Ανανέωση 21:41 23/3): To υποβρύχιο (S111) ΝΗΡΕΥΣ, Τype 209/1100 και η φρεγάτα F464 ΚΑΝΑΡΗΣ κλάσης “S” βρίσκονται στην περιοχή όπου κινείται η τουρκική φρεγάτα. Σε ερώτηση του defencenet.gr από το ΓΕΝ δηλώθηκε ότι “συμμετέχουν σε άσκηση” που…συμπτωματικά γίνεται στην ίδια περιοχή. Πριν από λίγο η BAFRA βρισκόταν μεταξύ Φαλκονέρας και Αντιμήλου με βόρεια πορεία.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Ανανέωση 20:07 23/3): Πορεία βορειοδυτική με κατεύθυνση τον ... Αργοσαρωνικό(!) έχει πάρει η κορβέτα TCG BAFRA (F-505). Συγκεκριμένα έχει πάρει κατεύθυνση βορειοδυτική στις 304 μοίρες.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Ανανέωση 19:20): Προειδοποίηση ότι «έχει ξεφύγει από τα όρια της αβλαβούς διέλευσης με ότι αυτό συνεπάγεται», εξέπεμψε το Πολεμικό Ναυτικό προς την τουρκική κορβέτα ενώ το τουρκικό σκάφος βρισκόταν κοντά στην Σαντορίνη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και είχε πραγματοποιήσει το κλασικό «μπρος-πίσω» παραβιάζοντας τον βασικό κανόνα της αβλαβούς διέλευσης.

Η εκπομπή έγινε από την κανονιοφόρο ΝΑΥΜΑΧΟΣ που την παρακολουθεί. Αν συνεχιστεί η ίδια συμπεριφορά από την τουρκική κορβέτα, τότε θα ενημερωθεί ότι «θα ξεκινήσει τακτική επιχείρηση εναντίον της».

Η τουρκική κορβέτα μπήκε πέντε φορές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, μία μεταξύ Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων, μία μεταξύ Τήλου και Σύμης και μία στο νησί Σύρνα κοντά στην Αστυπάλαια.

Ανώτερος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και την «χαμηλού ύφους» προσέγγιση από την ελληνική πλευρά είπε επί λέξει στο defencenet.gr: «Θα πρέπει να θυμούνται ότι και το 1940 μας βούλιαξαν την ΕΛΛΗ και δεν αντιδράσαμε άμεσα. Όταν ξεκίνησε το «πανηγύρι» στις 28 Οκτωβρίου όλος ο κόσμος θυμάται τι πάθανε αυτοί που προκαλούσαν και απειλούσαν την ακεραιότητα της χώρας».

Η κανονιοφόρος ΝΑΥΜΑΧΟΣ ΙΙ που παρακολουθεί την τουρκική κορβέτα έχει τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά:

Εκτόπισμα: 515 τόνοι
Μήκος: 54,75 μέτρα
Πλάτος: 10,50 μέτρα
Βύθισμα: 2,55 μέτρα
Πρόωση: 2x MTU 16V1163 TB63 diesels με υποδύναμη 9870hp σε δύο άξονες.
Πλήρωμα: 36 άτομα
Οπλισμός: OTOMELARA, 1 BOFORS, 2 REINMENTAL, 2 εκτοξευτήρες αντιμέτρων WEGMANN. Φορητοί εκτοξευτές ναρκών. Πρόβλεψη για πυραύλους επιφανείας/επιφανείας Harpoon.

Ναυπηγήθηκε από τα ΕΝΑΕ. Καθελκύστηκε στις 16 Μαΐου 1990. Ύψωση Ελληνικής Σημαίας στις 27 Ιουλίου 1990 στον Σκαραμαγκά.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Ανανέωση 18:05) Δυτικά της Μήλου κινείται αυτή την στιγμή η τουρκική κορβέτα, "κόβοντας βόλτες" ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων. Στην παρακολούθησή της έχουν προστεθεί και άλλα μέσα του Π.Ν.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η τουρκική κορβέτα TCG BAFRA (F-505) κλάσης D'Estienne d'Orves που είχε αποπλεύσει από τον κόλπο της Σμύρνης στις 13:00 το μεσημέρι εχθές 22 Μαρτίου βρίσκεται σήμερα (και περί την ώρα 15:55) βόρεια και δυτικά της Σαντορίνης ακολουθώντας πορεία δυτική βόρεια δυτική.

Πιο συγκεκριμένα η τουρκική κορβέτα ακολούθησε αρχικά πορεία με βόρεια κατεύθυνση κινούμενη στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο (πέρασε και ανοικτά της ... Λήμνου)! Στη συνέχεια κινήθηκε νότια κατά μήκος των τουρκικών ακτών ενώ αλλάζοντας και πάλι πορεία προς δυτικά στις 08:15 το πρωί σήμερα άρχισε να πλέει στο νότιο Αιγαίο.

Η κορβέτα βρίσκεται τώρα βόρεια και δυτικά της Σαντορίνης ακολουθώντας δυτική πορεία και παρακολουθούμενη από την κανονιοφόρο ΝΑΥΜΑΧΟΣΓενικά Χαρακτηριστικά της Κορβέτας κλάσης Β (πρώην γαλλική κορβέτα κλάση D'Estienne d'Orves, A-69 Aviso)


Εκτόπισμα
1325 τόνοι

Μήκος
80,52 μέτρα

Πλάτος
10,2 μέτρα

Βύθισμα
3,42 μέτρα

Προώθηση
2 κινητήρες ντίζελ SEMT-Pielstick 12PC2V400 (12.000 ίππους)

Ταχύτητα
23 κόμβοι (43 χλμ/ώρα)

Εμβέλεια
4500 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 15 κόμβοι (28 χλμ/ώρα)

Πλήρωμα
90 άτομα

Οπλισμός
1 κύριο πυροβόλο των 100 χλστ4 πύραυλοι Exocet SSM2 πυροβόλα των 20 χλστ και 4 πολυβόλα των 12,7 χλστ4 τορπίλες L51 εξαπλό εκτοξευτή ανθυποβρυχιακό ολμοβόλο των 375 χλστ

Ραντάρ έρευνας επιφανείας/αέρος
1 DRBV 51A

Ραντάρ Ελέγχου Πυρός
1 DRBC 32E

Ραντάρ Ναυσιπλοΐας
1 DECCA 1226

Sonar
1 DUBA 25

ESM
1 ARBR 16

Αναλώσιμα
2 εκτοξευτές Dagaie

Ρυμουλκούμενο αντίμετρο τορπιλών
1 AN/SLQ-25 NixieΤμήμα ειδήσεων defencenent.grΟ Θ.Πάγκαλος αναφέρθηκε και στην «εξαιρετικά επικίνδυνη» κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας όμως πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ταυτόχρονα να είναι ψύχραιμη καθώς «δεν ωφελεί να υπερβάλουμε ούτε όμως και να αγνοούμε τα γεγονότα».


Tην ανάγκη να απαντά η κυβέρνηση στην τουρκική προκλητικότητα και διπλωματικά και προληπτικά, επισημαίνει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Θ.Λεονταρίδης σε δήλωσή του, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο στην πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

«Η συχνότητα αυτών των διελεύσεων, όμως, αποκτά πλέον τη δική της σημασία. Την ίδια ανησυχητική σημασία που έχει η αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα, προκλήσεων ακόμη και έναντι πτητικών μέσων της FRONTEX. Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντά ακαριαία και αποφασιστικά σε αυτές τις προκλήσεις. Και διπλωματικά και αποτρεπτικά γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις έστω από μεμονωμένα και τυχαία συμβάντα τα οποία δεν μπορεί κανείς απολύτως να αποκλείσει», πρόσθεσε.Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki