Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

«Νέο συνεταιρισμό στην Κύπρο» ζητεί ο Ταλάτ


Έναν «νέο συνεταιρισμό» στην Κύπρο, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το παρελθόν, ζήτησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσφωνώντας σε γεύμα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι - μουν.


Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, παραγνωρίζοντας την ιστορική πραγματικότητα της αποχώρησης των Τουρκοκυπρίων από την κυβέρνηση μετά την ανταρσία τους το 1963 με βάση το σχέδιο διχοτόμησης, που είχε καταρτισθεί στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι μόλις τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της συνεταιριστικής Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν βίαια από την Κυβέρνηση.

Ισχυρίσθηκε, ακόμη, ότι οι επιθέσεις αυτές έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 1974, όταν έγινε πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιβιώσαν, ως κοινότητα, όταν η Τουρκία, υλοποιώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μέσα από τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, επενέβη με ειρηνευτική επιχείρηση, όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή.

Αναφερόμενος επιλεκτικά σε πρόνοιες κατά καιρούς συμφωνιών, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η δομή του νέου συνεταιρισμού έχει καθορισθεί σαφέστατα, τόσο στο παρελθόν, όσο και πιο πρόσφατα από την κοινή δήλωση της 23ης Μαϊου του 2008, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η οποία αναφέρει ότι στόχος είναι η εγκαθίδρυση διζωνικού δικοινοτικού συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μια διεθνή προσωπικότητα και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο με ισότιμο καθεστώς.

«Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται και έχουν φέρει σημαντικές συγκλίσεις σε μερικά ζητήματα του Κυπριακού, αλλά παραμένουν σοβαρές διαφωνίες» είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας πως οι τελευταίοι δύο γύροι των εντατικών συνομιλιών ήταν παραγωγικοί. Εξέφρασε δε, την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για συνέχισή τους, λέγοντας ότι «ο χρόνος εργάζεται κατά της λύσης».

παντώντας στην προσφώνηση του κ. Ταλάτ, ο Μπαν Κι - μουν ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη διαδικασία.

Απευθυνόμενος στον κ. Ταλάτ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την τεράστια δέσμευση για την επίτευξη λύσης σ' αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα με στόχο την επανένωση του νησιού, ώστε να υπάρξει ευημερία και να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του κόσμου.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπήρξε τώρα μεγαλύτερη από ποτέ σημαντική πρόοδος και ότι μαζί με τον κ. Χριστόφια μπορούν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε επιτυχές αποτέλεσμα. Είπε, επίσης, ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για όλο τον κόσμο και ότι η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλες προσδοκίες για τις προσπάθειες αυτές, ενώ διαβεβαίωσε ότι μαζί με τον ειδικό σύμβουλο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και όλη την ομάδα βρίσκονται εδώ για να κάνουν τα πάντα και να βοηθήσουν στη διαδικασία.

«Η μοίρα σας, ωστόσο, είναι στα χέρια σας, η λύση είναι δυνατή και εφικτή και σας ενθαρρύνω να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας», είπε ο Μπαν Κι - μουν.

Θύελλα διαμαρτυριών από όλα τα κόμματα, προκάλεσε η ενέργεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συναντηθεί με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «προεδρικό μέγαρο» της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Το γεγονός ανάγκασε τον ειδικό σύμβουλο του Μπαν Κι - μουν, Αλεξάντερ Ντάουερ, να δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ο Γενικός Γραμματέας είδε τον κ. Ταλάτ, ως ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Ντάουνερ μετά τη συνάντηση Χριστόφια - Μπαν Κι - μουν.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκπροσωπηθούν στη δεξίωση που θα δώσουν για ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο «Λήδρα Πάλας» αργότερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Γ. Γραμματέα.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Συνεχής η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο Πατριαρχείο"


Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την αναγνώριση της οικουμενικότητάς του και με τους διάφορους περιορισμούς για τη Σχολή της Χάλκης, συζήτησαν – μεταξύ άλλων - ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, σε συνομιλία που είχαν στην Καλαμάτα.


Σε δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης επεσήμανε πως ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας "κάθε φορά γοητεύει και μαγεύει με την ευγένεια και την πίστη που έχει γι΄αυτό που κάνει", ενώ "το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας φάρος του Χριστιανισμού και σαν τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται και από την τουρκική ηγεσία".

Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι επαναβεβαίωσε στον κ. Βαρθολομαίο "για πολλοστή φορά" και "το έκανα εκ μέρους του Ελληνισμού, της Ελλάδας, της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής κυβέρνησης, ότι υποστηρίζουμε το έργο του και τις δίκαιες διεκδικήσεις του, που δεν έχουν κανένα λόγο να μπερδεύονται με θέματα αναλογικότητας ή αμοιβαιότητας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας".

Ακόμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο Πατριαρχείο θα είναι συνεχής και αμέριστη

Αναφορικά με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ο κ. Κουβέλης είπε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής είναι ένα θέμα οικουμενικό. Και σε αυτό δεν υπάρχει καμιά ταλάντευση από πλευρά της Ελλάδας με οποιαδήποτε κυβέρνηση για το πάγιο και σταθερό αίτημα να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης.

"Γι΄αυτό και η βάση που βάζουμε αυτό το ζήτημα είναι ότι δεν είναι αποδεκτό να μπαίνει στη βάση οποιασδήποτε αμοιβαιότητας. Είναι ένα ξεκάθαρο αίτημα δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη βάση της Συνθήκης της Λωζάνης και σαν τέτοιο πρέπει να το χειριστεί και η τουρκική ηγεσία", κατέληξε ο υφυπουργός.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η αλ Κάιντα προσφέρει βοήθεια στον πόλεμο κατά των Χριστιανών


Το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει τους μουσουλμάνους της Νιγηρίας και να τους παρέχει όπλα για να πολεμήσουν κατά των χριστιανών στη χώρα τους.


"Είμαστε έτοιμοι να εκπαιδεύσουμε τον λαό σας στη χρήση όπλων και να σας προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε σε άνδρες, όπλα και πυρομαχικά για να σας διευκολύνουμε να υπερασπιστείτε τον λαό μας στη Νιγηρία", αναφέρει η ανακοίνωση της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM).

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τον Αμπου Μουσάμπ Αμπντέλ-Ουαντούντ, που περιγράφεται ως ο "εμίρης", ή αρχηγός της οργάνωσης.

"Δεν είστε μόνοι σε αυτή την δοκιμασία. Οι καρδιές των μουτζαχεντίν πονάνε για τα βάσανά σας και θέλουν να σας βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, τη Σομαλία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Τσετσενία", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τον προηγούμενο μήνα περισσότεροι από 460 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών.

Ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν αναγκάστηκε να στείλει τον στρατό, προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων που έφεραν όπλα, μαχαίρια και μασέτες στην περιοχή γύρω από την πόλη Τζος.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μειώθηκε η δύναμη της KFOR σε 10.000 στρατιώτες


Οι δυνάμεις της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) μειώθηκαν στους 10.000 στρατιώτες, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκησή της.

Σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αναδιάρθρωση δεν θα πλήξει τη σταθερότητα και ότι οι αναδιοργανωμένες πολυεθνικές ομάδες μάχης αποτελούν «ισχυρό μέσο» για την ασφάλεια των ανθρώπων, εάν απειληθεί.


«Με νέα σημαντικά αποτελεσματικότερη και πιο ευέλικτη δομή οι 10.000 στρατιώτες από 32 χώρες, διασφαλίζουν τη σταθερότητα και τη σιγουριά για τους κατοίκους του Κοσόβου», προστίθεται στην ανακοίνωση της KFOR.

Η KFOR θα παραμείνει σε συνεχή επαφή με τον τοπικό πληθυσμό και τους θεσμούς, ενώ υπογραμμίζεται ότι το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ έλαβε απόφαση για τη μείωση των δυνάμεων της KFOR τον Ιούλιο του 2009 με βάση συνολική εκτίμηση της κατάστασης ασφάλειας στην περιοχή.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ενισχύεται η λογοκρισία στην Κίνα


Στην ενίσχυση της καταστολής κατά των δημοσιογράφων, με βιαιότητες, λογοκρισία ή παράνομη κράτηση, προχώρησε η Κίνα κατά τη διάρκεια του 2009, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.


Όπως αναφέρεται στην έκθεση "τα απαγορευμένα θέματα ξεκινούν από τα γεγονότα που έχουν σχέση με κοινωνική αναταραχή και διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος και φθάνουν μέχρι την ηθοποιό που πόζαρε γυμνόστηθη σε μία παραλία της Καραϊβικής".

Οι κινεζικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις ιστοσελίδες κοινωνικοποίησης και ενίσχυσαν τα μέσα λογοκρισίας για τον έλεγχο της μετάδοσης ειδήσεων μέσω του Ιντερνετ.

Οι ενδείξεις άμβλυνσης του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης που εμφανίσθηκαν μέσα στη δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 εξαφανίσθηκαν, αναφέρεται στην έκθεση της Ομοσπονδίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή στο Χονγκ Κονγκ.

"Οι αρχές επεδίωξαν να επανακτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και της μετάδοσης πληροφοριών επικεντρώνοντας στην αυξανόμενη ισχύ του Ιντερνετ", επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Στην έκθεση αναφέρεται η λίστα των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν τους δημοσιογράφους, όπως η απαγόρευση μετάβασης στην επαρχία Σιτσουάν κατά τη διάρκεια του σεισμού του 2008 ή η υποχρέωση της χρήσης αποκλειστικά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα στην υπόθεση του σκανδάλου του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος.

Σημειώνοντας τη μείωση των βιαιοτήτων κατά των ξένων δημοσιογράφων, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αναφέρει ότι "ωστόσο, οι ξένοι δημοσιογράφοι συνάντησαν πολλά εμπόδια το 2009, αντιμετωπίζοντας πράξεις βίας, καταστροφή του εξοπλισμού και του υλικού τους, απαγόρευση πρόσβασης σε δημόσιους χώρους και υφιστάμενοι παρακολούθησης και επιπλήξεων ".

Οι απαγορεύσεις κατευθύνονται επίσης κατά των τοπικών πηγών των δημοσιογράφων, των βοηθών και των οδηγών τους, ενώ οι κινέζοι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι σε αυτολογοκρισία για να μην υποστούν αφαίρεση της διαπίστευσής τους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας το Ισραήλ


Στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, έπειτα από τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της Χαμάς Αμπντέλ Ραούφ Αλ - Μάμπχουχ στις 20 Ιανουαρίου στο Ντουμπάι, έχουν προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός και οι διπλωματικές υπηρεσίες του Ισραήλ.


Η Χαμάς έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία ενός εκ των ιδρυτών του στρατιωτικού της σκέλους και έχει υποσχεθεί εκδίκηση.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας κυρίως στις μονάδες των συνόρων, απέναντι στον κίνδυνο επίθεσης ή απαγωγών.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης ληφθεί στις ισραηλινές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.

Τα προληπτικά μέτρα αφορούν επίσης τη δεύτερη επέτειο από το θάνατο του ανώτατου στελέχους της σιιτικής Χεζμπολάχ Ιμάντ Μουγνίγια τον Φεβρουάριο 2008 κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Δαμασκό.

Τον Φεβρουάριο 2009 οι ισραηλινές αρχές είχαν επίσης αυξήσει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επιθέσεων και απαγωγών από τη Χεζμπολάχ.

Οι αρχές του Ισραήλ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τη δολοφονία του Μαχμούντ Αμπντέλ Ραούφ Αλ -Μάμπχουχ, για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ωστόσο, πολλοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν ικανοποίηση για την εξόντωση ενός προμηθευτή όπλων της Χαμάς, που είχε αναμειχθεί, σύμφωνα με το Ισραήλ, εδώ και 21 χρόνια στην απαγωγή και τη δολοφονία δύο ισραηλινών στρατιωτών.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το Ισραήλ δρομολογεί τη λύση του "ενός κράτους" υποστηρίζει ο Αμπάς


Η συνεχιζόμενη κατοχή της Δυτικής Όχθης οδηγεί μοιραία στην «λύση του ενός κράτους» τονίζει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.


Ο Αμπάς, που συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε πρόθυμος για την έναρξη άμεσων, χαμηλόβαθμών όμως, διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αλλά τόνισε πως θα διαβουλευθεί με τους άραβες συμμάχους του προτού δώσει κάποια απάντηση στον αμερικανό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος τονίζει στη συνέντευξή του πως είναι πρόθυμος για τις άμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την τρίμηνη αναστολή των εποικιστικών δραστηριοτήτων του εβραϊκού κράτους και την αναγνώριση των συνόρων του 1967 ως βάσης για την ανταλλαγή εδαφών.

«Εάν υπάρξει μία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του Ισραήλ-φερ’ ειπείν εάν αποδεχθεί το πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και τον τερματισμό της κατοχής, με χρονικά όρια και σαφείς μηχανισμούς-τότε θα υπάρξει πρόοδος», τόνισε ο Αμπάς.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος επέμεινε στον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής ως προϋπόθεση για να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Ειδεμή, «θα χρειασθεί να πως στον λαό μας πως δεν υπάρχει λόγος να παραμένω στο αξίωμά μου», τονίζει ο Αμπάς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα το Ισραήλ πως «δεν πρόκειται να επαναληφθεί η βίαιη αντίσταση».

Ο Αμπάς υπερασπίσθηκε επίσης το σχέδιο να κατασκευασθεί ένας μεθοριακός φράκτης στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, προκειμένου να ελέγχεται το λαθρεμπόριο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα του Ιράν


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε απογοητευμένη από την αποτυχία του Ιράν να συζητήσει για το πυρηνικό του πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


"Ανησυχούμε για το τί συμβαίνει στο Ιράν. Είμαι απογοητευμένη από την αποτυχία του να δεχθεί τον διάλογο και πλέον πρέπει να επανεξετάσουμε τί πρέπει να γίνει", δήλωσε η Άστον σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

"Το επόμενο βήμα θα είναι να παραπέμψουμε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όταν συναντήθηκα με τη Χίλαρι Κλίντον την προηγούμενη εβδομάδα συζητήσαμε για το Ιράν και ξεκαθαρίσαμε ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε", πρόσθεσε. "Πρέπει τώρα να ερευνήσουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να γίνει αυτό".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αιματηρός ο μηνιαίος απολογισμός για τις ξένες δυνάμεις στο Αφγανιστάν


Σαραντατέσσερις ξένοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από την αρχή του μήνα στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μηνιαίο απολογισμό από την αρχή της διένεξης στη χώρα, πριν από εννέα χρόνια.


Σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που στηρίζεται εν μέρει στον εξειδικευμένο ιστότοπο στο διαδίκτυο icasualties.org, τον Ιανουάριο του 2010 σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν 44 ξένοι στρατιωτικοί ενώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα είχαν σκοτωθεί 25. Μεταξύ αυτών είναι 29 Αμερικανοί, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν 15.

Συνολικά, το 2009 έχασαν την ζωή τους 520 στρατιωτικοί των συμμαχικών δυνάμεων, έναντι 295 το 2008. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεταξύ των αμάχων, οι νεκροί το 2009 έφθασαν τους 2.412 που είναι ο μεγαλύτερος απολογισμός από την έναρξη της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν το 2001.

Μεταξύ των ξένων στρατευμάτων, οι μεγαλύτερες απώλειες οφείλονται σε εκρήξεις βομβών τοποθετημένων σε δρόμους.

"Όσο οι μάχες θα εντείνονται η ζώνη του πολέμου θα μεγαλώνει και κατά συνέπεια θα αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Ζαμίρ Αζίμι, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Προς εκεχειρία αντάρτες και κυβέρνηση στην Υεμένη


Ο επικεφαλής των σιιτών ανταρτών στη βόρεια Υεμένη ανακοίνωσε σε ηχητικό μήνυμα που ανέβηκε στο Διαδίκτυο ότι αποδέχεται τους όρους της εξουσίας που αποσκοπούν στον τερματισμό της διαμάχης, από τη στιγμή που θα σταματήσουν οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων.


"Ανακοινώνω ότι αποδέχομαι τα πέντε σημεία της κυβέρνησης, αλλά μετά το τέλος των επιθέσεων", δήλωσε ο Αμπντέλ Μαλέκ αλ-Χούθι. "Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της άλλης πλευράς", είπε στο μήνυμα αυτό.

Η κυβέρνηση απαίτησε κυρίως από τους αντάρτες "το σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός και το άνοιγμα των δρόμων, την εκκένωση των θέσεών τους και την απελευθέρωση των πολιτικών και στρατιωτικών κρατουμένων", προκειμένου να τεθεί τέρμα στη διαμάχη.

Οι αρχές της Υεμένης εξαπέλυσαν στις 11 Αυγούστου μία επίθεση εναντίον των (σιιτών) ανταρτών Ζαΐντ, οι οποίοι περιχαρακώθηκαν στο προπύργιό τους στην περιοχή Σαάντα.

Ωστόσο οι συγκρούσεις, που προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς αφότου εξαπολύθηκε η τελευταία επίθεση, έχουν μειωθεί σε ένταση τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει δύο φορές στα τέλη του 2009 μία εκεχειρία, η οποία δεν κράτησε παρά μερικές ώρες κάθε φορά. Οι αντάρτες Ζαΐντ κ αι ο στρατός αρνήθηκαν την ευθύνη για την επανάληψη των εχθροπραξιών.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki