Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Tουρκία: "Παράνομες οι χερσαίες ασκήσεις του Ελληνικού Στρατού στο Ανατολικό Αιγαίο"!



Θέμα χερσαίων (!) ασκήσεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έθεσε πριν λίγες ώρες η Τουρκία με αφορμή ελληνική στρατιωτική άσκηση στην στον Άγιο Ανδρέα της Σαμοθράκης (περιοχή Λειβάδια) στις 9 και 10 Μαρτίου. Σύμφωνα με την Άγκυρα η ελληνική άσκηση είναι παράνομη βάσει των υπαρχουσών συνθηκών και πρέπει να ματαιωθεί! Το ότι δεν πρόκειται για αεροναυτική, αλλά για χερσαία άσκηση, δείχνει το εύρος τους θράσους που έχει αρχίσει να αποκτά η Τουρκία.

Η σχετική τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι η ακόλουθη:

A0816/10 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0405/10 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
THE A0405/10 NOTAM ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF
GREECE S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS
OF EASTERN AEGEAN ISLAND UNDER THE 1914 SIX POWERS DECISION AND THE
1923 LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX, THE CONVENTION RELATING
TO THE REGIME OF THE STRAITS)
SEMOTHRACE, MENTIONED IN THE NOTAM AT REFERENCE HAS A DEMILITARIZED
STATUS. THUS SEMOTHRACE MUST NOT BE INCLUDED IN ANY SCENARIO/CONCEPT
OF ANY TRAINING OR EXERCISE. SFC - FL999, 09 MAR 06:00 2010 UNTIL 10 MAR 12:00
2010. CREATED: 04 MAR 11:15 2010

Όπως βλέπουμε επικαλείται την συνθήκη του 1914 με την οποία επικυρώθηκε η απελευθέρωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα καθώς και την Συνθήκη της Λοζάνης του 1923. Η «Σαμοθράκη-αναφέρει-δεν πρέπει να περιλαμβάνεται σε κανένα σενάριο άσκησης γιατί είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή»

Τις επόμενες μέρες αναμένεται έξαρση των τουρκικών «απαγορευτικών» ΝΟΤΑΜ, καθώς η ΠΑ σχεδιάζει την διεξαγωγή ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου και σε εφαπτόμενες περιοχές.

Ανάμεσα τους η περιοχή μεταξύ Ικαρίας-Μυκόνου-Φούρνων, στα όρια των οποίων περικλείονται μάλιστα εκτός από νησιά για τα οποίες έχει εκφραστεί η πάγια τουρκική θέση περί "αποστρατιωτικοποίησης" (με ανάλογες ΝΟΤΑΜ, όπως η Ικαρία και τα Ψαρά), οι Φούρνοι (εν μέρει) και η Πάτμος.

Επίσης έχει ανακοινωθεί και άσκηση πυρών της φρουράς στην Λήμνο, και λογικά θα υπάρξει ίσως και σήμερα ανάλογη ΝΟΤΑΜ όπως συνέβη και στην Σαμοθράκη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Aποχαιρετισμός στα όπλα και την Σημαία για 6.000 - τουλάχιστον - αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων!


Ο «ανθός» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, περισσότεροι από 6.000 αξιωματικοί από τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη-αντισμήναρχου-αντιπλοίαρχου και άνω, αποχαιρετούν την Σημαία που υπηρέτησαν με πίστη και αφοσίωση από τα 18 τους χρόνια και δηλώνουν παραίτηση στην υπηρεσία τους από σήμερα λόγω των οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αφαίμαξη - κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να φτάσουν και τις 10.000 οι παραιτήσεις - των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το 1974.
Και σίγουρα θα έχει καθοριστικές συνέπειες στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων καθοριστικότερες από οποιοδήποτε «αυτοεμπάργκο» εξοπλισμών στα οποία μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια.

Είναι μία ολόκληρη γενιά υψηλής ποιότητας αξιωματικών, οι οποίοι κατετάγησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και είναι τα πλέον καταρτισμένα, μορφωμένα και υψηλής επιχειρησιακής αξίας στελέχη των Ε.Δ. με μία δεκαετία έργου μπροστά τους.

Βάσει των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες ένας αξιωματικός σε αποστρατεία θα παίρνει μέχρι και 15% μεγαλύτερο μισθό από τον εν ενεργεία συνάδελφό του. Ο λόγος είναι το «κόψιμο» του επιδόματος κατά 12% επιπλέον! Αν προστεθεί και η μείωση των δώρων κατά 30% (δεν αφορά τους συνταξιούχους) τότε οι μόνιμοι καταντούν επαίτες…

Πέρα από τα οικονομικά θέματα που ανακύπτουν (αλήθεια πως θα πληρώσει όλους αυτούς τους δικαιούχους το ΜΤΣ;) υπάρχει και το επιχειρησιακό σκέλος: Αυτή η «μαύρη τρύπα» στο ελληνικό στράτευμα κανείς δεν ξέρει πως θα κλείσει. Είθε να βοηθήσει ο καλός Θεός της Ελλάδας να σωθούμε από τα χειρότερα…


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας - Για πρώτη φορά τουρκικό υποβρύχιο επιχειρεί από την Αλβανία!


Μία ημέρα που μπορεί στο μέλλον να την θυμηθούμε με επώδυνο τρόπο είναι η σημερινή: Το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο, το S352 «Ντολουνάι» (Dolunay), Τype 209/1200 κλάσης ATILAY έδεσε στον ναύσταθμο του Δυρραχίου, στην Αλβανία, ο οποίος έχει κατασκευαστεί με τουρκικά κεφάλαια ακριβώς για να φιλοξενεί τουρκικά υποβρύχια! Πλέον μπορούμε να αναφερόμαστε σε "στρατηγική περικύκλωση" της χώρας, αφού θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και δράση υποβρυχίων στα δυτικά!

Η υποδοχή του ήταν πανηγυρική και έγινε υπό από τους συριγμούς των πολεμικών πλοίων της Αλβανίας που ναυλοχούσα εκείνη την στιγμή στην περιοχή.

Το υποβρύχιο έφτασε στο λιμάνι του Δυρραχίου, για να συμμετάσχει σε κοινή άσκηση με το αλβανικό Ναυτικό που θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Το «Ντολουνάϊ» καθελκύστηκε στις 22 Ιουλίου 1989 και ήταν το τελευταίο υποβρύχιο της κλάσης 209/1200 που παρέλαβες το τουρκικό Ναυτικό. Έχει εκτόπισμα 1185 τόνους, ταχύτητα εν καταδύσει 11 κόμβους και πλήρωμα 38 άτομα. Έχει 8 τορπιλοσωλήνες των 533 mm.

Η κίνηση ατή του τουρκικού Ναυτικού ήταν αναμενόμενη και βέβαια δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη άσκηση, αφού το να ασκείσαι σε θαλάσσιες ειχειρήσεις με το – μάλλον ανύπαρκτο - αλβανικό Ναυτικό και να περιμένεις να αποκομίσεις επιχειρησιακά συμπεράσματα είναι μάλλον πολύ φιλόδοξος στόχος.

Η άσκηση έχει καθαρά στόχο να «τεσταριστούν» οι εγκαταστάσεις της βάσης υποβρυχίων, να γίνει δηλαδή μία επιχειρησιακή επιθεώρηση σε μία βάση με την οποία επιτυγχάνεται η στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας.


Εδώ λοιπόν έρχεται η πληροφορία από το Πολεμικό Ναυτικό η οποία λέει ότι το εν λόγω υποβρύχιο συνόδευε την τουρκική φρεγάτα F490 Gaziantep (πρώην USS Clifton Sprague) τουλάχιστον μέχρι αυτή να επιστρέψει στα Δαρδανέλλια το βράδυ της περασμένη Κυριακής!

Το υποβρύχιο, αφού «αλώνισε» εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων από την περιοχή του Καφηρέα κατευθύνθηκε νότια και μετά δυτικά περνώντας μέσα από τον δίαυλο Κυθήρων – Κρήτης (δεν αποκλείουν να πέρασε και δυτικά των Κυθήρων μεταξύ Κυθήρων και Πελοποννήσουν, αφού ο δίαυλος Κυθήρων – Κρήτης είναι σπαρμένος από υποβρύχια συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης του Π.Ν. και θα μπορούσε να εντοπιστεί με ακρίβιεα η κίνησή του. Εν τούτοις φαίνεται ότι σε κάποια σημία η πορεία του άφησε ίχνη...



Πάντως το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό, ειδικά αν συνδυαστεί με ένα άλλο γεγονός που πέρασε «στα ψιλά» μέσα σε όλη αυτή την επιδρομή κατά του εισοδήματος των πολιτών που ζούμε αυτές τις ημέρες: Αλβανικές οικολογικές οργανώσεις έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για την απομάκρυνση των ελληνικών εγκαταστάσεων πετρελαίου στο λιμάνι του Δυρραχίου! Για το θέμα, όμως, θα επανέλθουμε.

Αν αυτό δεν λέγεται πρόκληση τότε πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί?


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ζητάνε τα νησιά μας που έχασαν στον Β' Π.Π. οι Γερμανοί! - Eκτός ελέγχου η κατάσταση, ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ;


Τα νησιά μας ζητάνε οι Γερμανοί (και όχι μόνο) για να εξοφλήσουμε το χρέος μας! Σε άρθρο της η Bild αναφέρει ότι τα νησιά είναι όντως ο μεγαλύτερος θησαυρός της Ελλάδας, ενώ φιλοξενεί την ακόλουθη εξοργιστική δήλωση του μέλους του κόμματος CDU της Μέρκελ, Γιόζεφ Σλάρμαν: «Η Ελλάδα κατέχει κτίρια, εταιρείες και ακατοίκητα νησιά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του χρέους». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος ερωτήθηκε για την πρωτοφανή πρόταση εκ μέρους της Γερμανίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD: «Άκουσα επίσης τη συμβουλή ότι πρέπει να πουλήσουμε την Ακρόπολη. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις».

Πάλι καλά! Απίστευτα πράγματα από απίστευτους κυβερνήτες! Η εθνική υπερηφάνια μας που είναι;

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βαίνει η κατάσταση όχι μόνο στον οικονομικό, αλλά και στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα: Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν δείχνει να ελέγχει την κατάσταση και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό σημάδι: Αν μετά από αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν εξακολουθεί να τελεί υπό αμφισβήτηση το αν η Ε.Ε. να βοηθήσει την χώρα και πλέον συζητάμε ανοικτά για το ΔΝΤ, τότε είναι σαφές ότι βρίσκονται τα πάντα «στον αέρα». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν δείχνει καθόλου βέβαιος για το "τι μέλλει γενέσθαι".

Το spread των ομολόγων αυτή την στιγμή κινείται στις 290 μονάδες, δηλαδή μία απογοητευτική επίδση σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ το επιτόκιο για τα 5 δισ. ευρώ ομολογιακού δανείου που ζητήθηκαν το πρωί, "με το ζόρι" υπολογίζεται στο να μειωθεί από το 7 στο 6,4%!



Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός σύνοτμα θα αντιμετωπίσει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα αν η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου. Ήδη χθες η υπουργός Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στο υπουργικό είπε ότι "Με αυτά τα μέτρα φτάνουμε στο όριο της πολιτικής μας".

Οι συναντήσεις εντός τεσσάρων ημερών με τους τρεις κορυφαίους δυτικούς ηγέτες (A.Mέρκελ, Ν.Σαρκοζί και Μ.Ομπάμα κατά σειρά) δείχνει το έκτακτο της κατάστασης, αλλά δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι κάτι φοβούνται από το ταξίδι του Γ.Παπανδρέου στις ΗΠΑ. Η αγορά στο χώρο της άμυνας οργιάζει από τηνμ φημολογία ότι «κάτι θέλουν να προλάβουν οι Ευρωπαίοι», αλλά σίγουρα το παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πλήγμα στην πραγματική οικονομία και στο ρυθμό ανάπτυξης επιφέρουν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «κράτησε» ανοιχτή την πόρτα του ΔΝΤ αν οι αγορές εξακολουθούν να διατηρούν υψηλά τα επιτόκια δανεισμού και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετουσιώσει σε πρακτικά μέτρα, τη φραστική στήριξη.

Στέλνντας ένα μήνυμα προς όλους τους ξένους φορείς, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα όρια του τι μπορεί να κάνει, διατηρώντας τα όρια της κοινωνικής συνοχής».
Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι πλέον δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο για μείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,3%, αλλά η ύφεση θα είναι βαθύτερη.

Το πιό φοβερό είναι ότι μάλλον πρέπει να περιμένουμε και τρίτη δέσμη μέτρων, αλλά δεν ξέρουμε ποια οικονομία θα αφορά, αφού δεν θα υπάρχει πλέον ελληνική οικονομία! «Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για το 2010, ωστόσο θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2011 και το 2012» δήλωσε ο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Φινλανδός Όλι Ρεν ο οποίος έχει συνηθίσει να ζει η χώρα του υπό ξένη επικυριαρχία όπως συνέβαινε μέχρι το 1990 από την Σοβιετική Ένωση, οπότε του φαίνεται συνηθισμένο τα έθνη να ζούν σε καθεστώς «φιλανδοποίησης»!

Σε συνάντηση που είχε με διαπιστευμένους δημοσιογράφους χθες το απόγευμα, ο κ. Ρεν τόνισε ότι, εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή για φέτος. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2011 και το 2012.

Σύμφωνα με τον Φινλανδό επίτροπο, η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Εντωμεταξύ, η Moody's Investors Services ζητά από την ελληνική κυβέρνηση «σχεδόν τέλεια» εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει η αξιολόγηση Α2 της χώρας.

«Για να διατηρηθεί (!) η αξιολόγηση Α2 χρειάζεται να υπάρξει σχεδόν τέλεια εφαρμογή», δήλωσε αργά χθες στο Reuters η Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια αξιολόγησης για την Ελλάδα.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki