Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ένοπλες Δυνάμεις για όλες τις δουλειές - "Και δενδροφύτευση κάνουμε"!


Ένοπλες Δυνάμεις «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν», έχουν εξελιχθεί οι ελληνικές δυνάμεις ασφάλειας έναντι έξωθεν απειλών: "Και δενδροφύτευση κάνουμε" (!) ενημερώνει το ΓΕΕΘΑ, το οποίο φυσικά εκτελεί διαταγές άνωθεν: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρινόμενες σε πρωτοβουλία δενδροφύτευσης που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Σχιστού Δυτικής Αττικής την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου θα συμμετέχουν με δύναμη 83 ανδρών», αναφέρει η σχετκή ανακοίνωση! "Και γιατί μόνο δενδροφύτευση;" λέμε εμείς. Οι δρόμοι της Αθήνας και των συνοικιών είναι γεμάτοι σκουπίδια που χρειάζονται οδοκαθαριστές οι οποίοι συναντώνται πλέον σπανιότερα στους δρόμους και από κόκκους χρυσού. Είναι μία θαυμάσια ευκαιρία οι Ένοπλες Δυνάμεις να αξιοποιηθούν σε ένα ακόμα κοινωνικό έργο.

Επίσης τα στρατόπεδα στην Αττική μπορούν να ανοίξουν και να δέχονται άπορους και μετανάστες στους οποίους θα παρέχουν τροφή και στέγη.

Ακόμα, σε δύο μήνες ανοίγουν οι πλαζ της Αττικής και ολόκληρης της Ελλάδας και πρέπει να καθαριστούν από τα σκουπίδια που ξέβραζε το κύμα ένα ολόκληρο χειμώνα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό των παραλιών.

Φυσικά υπάρχει και το κορυφαίο θέμα της «οπτικής ανάπλασης» των πόλεων που είχε προτείνει ο Καλατράβα το 2004, με το βάψιμο των παλαιών κτιρίων και πολυκατοικιών. Μπορούν να ξεκινήσουν να βάφουν τις πόλεις.

Ειδικά οι πιλότοι της Π.Α., οι οποίοι λόγω των περικοπών στα καύσιμα τα τελευταία χρόνια έχουν περιορίσει τις ώρες πτήσης στο μισό και δεν έχουν τι να κάνουν, μπορούν να αξιοποιηθούν κοινωνικά με πολλούς τρόπους....

Φυσικά κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί μέχρι σήμερα η..."αποστολή αυτοκτονίας" των αλεξιπτωτιστών στην Κηφισιά, στις αρχές Ιανουαρίου 2002 όταν με ειδική διαταγή στάλθηκαν ... με πλήρη εξάρτηση (!) να σπάσουν τους πάγους που είχε προκαλέσει ο ξαφνικός χιονιάς στα πεζοδρόμια της πόλης, όπου ήταν αδύνατον να κινηθούν με ασφάλεια οι προύχοντες των Β.Π.


Τα λόγια περιττεύουν!


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Παράνομες" οι πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν


Οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν συνιστούν "προφανή παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς μεταξύ των εθνών και των συμφωνιών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ" και των συμφωνιών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, δήλωσε από το Μόναχο ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Γιετσί.


"Φυσικά, η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός πρέπει να αντιδράσουν. Είναι δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο", πρόσθεσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη πώληση στην Ταϊβάν 114 πυραύλων Πάτριοτ, 60 ελικοπτέρων Μπλακ Χοκ, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για καταδιωκτικά F-16 της Ταϊβάν και ναρκαλιευτικά, σε μία συμφωνία αξίας 6,4 δισεκατομμυρίων.

Την ίδια ώρα, η Κίνα επανέλαβε "τη σταθερή και ξεκάθαρη" αντίθεσή της στην επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

"Ήδη το Πεκίνο έχει κάνει σαφή στην Ουάσινγκτον την αντίθεσή του σχετικά με την προβλεπόμενη προσεχή επίσκεψη στις ΗΠΑ του εξόριστου πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μα Ζαοξού, όπως μεταδίδει η ίδια πηγή.

"Κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ομπάμα το Νοέμβριο στην Κίνα, οι κινεζικές αρχές αναφέρθηκαν στο ζήτημα αυτό", μετέδωσε επίσης το πρακτορείο Νέα Κίνα.

"Ζητάμε από τις ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τους τη μεγάλη ευαισθησία θεμάτων που σχετίζονται με το Θιβέτ, να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τη θέση και τις ανησυχίες της Κίνας και να μην επιτρέψουν την επίσκεψη του Δαλάι Λάμα και φυσικά να μην οργανώσουν καμία συνάντησή του με την ηγεσία των ΗΠΑ ώστε να μην αμαυρωθούν οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ", κατέληξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο Δαλάι Λάμα θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο κατά την επίσκεψή του αυτό το μήνα στις ΗΠΑ, παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τριάντα πόντοι για την απόκτηση άδειας παραμονής


Τη νέα άδεια παραμονής «με πόντους» για τους αλλοδαπούς που ζουν στη Ιταλία παρουσίασαν οι υπουργοί Εργασίας και Εσωτερικών. Το μέτρο πρόκειται να ισχύσει τους επόμενους μήνες, μετά από διάταγμα που θα εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.


Ο κάθε μετανάστης θα λαμβάνει αρχικά την προσωρινή άδεια παραμονής και στη συνέχεια θα έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια προκειμένου να καλύψει τις βασικές ανάγκες και απαιτήσεις, όπως είναι η αποδεδειγμένη γνώση της ιταλικής γλώσσας, η εγγραφή στο εθνικό σύστημα υγείας, η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, η διαφάνεια και η νομιμότητα σε ό,τι αφορά την ενοικίαση σπιτιών. Η εκπλήρωση της κάθε υποχρέωσης, θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένους πόντους.

Για να μπορεί να ανανεώσει την άδειά του ο κάθε μετανάστης θα πρέπει, συνολικά, να καταφέρει να "κερδίσει" τριάντα πόντους, σε διάστημα δύο ετών. Σε περίπτωση που έχουν παρουσιασθεί κάποια προβλήματα (γραφειοκρατικής φύσεως) θα μπορεί να δίδεται παράταση αποκλειστικά ενός έτους. Αν μετά την εκπνοή του χρονικού αυτού διαστήματος, ο αλλοδαπός δεν έχει συμμορφωθεί με το νέο νόμο, και με τις σχετικές υποχρεώσεις, θα αποφασίζεται αυτόματα η απέλασή του.

Σε ό,τι αφορά τη γνώση της ιταλικής γλώσσας και των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών, θα προβλέπονται ειδικές, κρατικές εξετάσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι εξήγησε ότι «με τον τρόπο αυτό, θα δείξουμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας, για να αφομοιωθεί στην κοινωνίας μας. Αν οι υποδείξεις γίνουν πράξη, σημαίνει ότι ο ξένος θέλει να αφομοιωθεί. Αν δεν το κάνει, μας δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι τα μαθήματα ιταλικής γλώσσας θα οργανωθούν από το δημόσιο και δεν θα είναι επί πληρωμή.

Από την αντιπολίτευση, ωστόσο, η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Λίβια Τούρκο, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης, εκτιμά ότι «πρόκειται για μια παγίδα που θα παρεμποδίσει την αφομοίωση και θα ευνοήσει την λαθρομετανάστευση».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Ναι" στη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ


Στην απόφαση να αντιμετωπίσουν άμεσα έλλειμμα 640 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό της Ατλαντικής Συμμαχίας και να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης του οργανισμού, προχώρησαν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο.


Οι υπουργοί Άμυνας που συνεδρίασαν το βράδυ της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη "αποφάσισαν να καταβάλουν κονδύλια για να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού των επενδύσεων το 2010, ύψους σχεδόν 640 εκατομμυρίων δολαρίων", δήλωσε η κα. Ρομέρο.

Οι 28 συμμετέχοντες "έδωσαν εντολή στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν να τους παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουνίου στις Βρυξέλλες", πρόσθεσε η ίδια.

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν την "ανάγκη μιας μεταρρύθμισης στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ", η οποία εντούτοις έχει ήδη αρχίσει με μια μείωση πέρυσι της μόνιμης στρατιωτικής δύναμής του από 17.000 σε 13.000 μέλη.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, εκτός από το Αφγανιστάν, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν ιδιαιτέρως την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη και συγκεκριμένα η συνέχεια της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Κόσοβο, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με σημαντικό αριθμό δυνάμεων - ενώ εξετάζει την ανάληψη διοικητικού ρόλου στο πλαίσιο της επόμενης φάσης της επιχείρησης, πιθανώς σε συνεργασία με άλλη σύμμαχη χώρα και θέματα που αφορούν στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης (NRF), της οποίας τον συντονισμό αναλαμβάνει η Ελλάδα για το 2012.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συνόδου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Βετζντί Γκιονούλ, με τον οποίο συζήτησαν για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών και για τις προοπτικές που υπάρχουν.

Επίσης συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Ρουμανίας, με τους οποίους συζήτησαν για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που βρίσκονται υπό εξέλιξη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ιστορική συμφωνία στην Ιρλανδία


Τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης σε συμφωνία για τη μεταβίβαση των αστυνομικών και δικαστικών αρμοδιοτήτων από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ έως τις 12 Απριλίου, βάζοντας έτσι τέλος στις μακρές διαπραγματεύσεις που απειλούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού και να πυροδοτήσουν νέο κύμα βίας. Tη συμφωνία χαιρέτισε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.


Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει τον πρώτο της υπουργό Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί ένα από τα πλέον τολμηρά βήματα προς την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998.

"Πιστεύω ότι η Συνέλευση και οι πολιτικοί θεσμοί μπορούν τώρα να συνεχίσουν στη βάση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της συνεργασίας", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του καθολικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του προτεσταντικού Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος DUP και πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, αφού μετέφερε τις προτάσεις στο κόμμα του, εκείνο "αφού έθεσε ερωτήσεις, αποφάσισε ομόφωνα να υποστηρίξει" τη συμφωνία.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον ιρλανδό ομόλογό Μπράιαν Κόουεν, οι οποίοι έχουν μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία και συμμετέχουν σε συνομιλίες στη Συνέλευση.

"Ένα νέο κεφάλαιο" ανοίγει για τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός, ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων της τοπικής κυβέρνησης.

"Κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο μίας μακράς και ταραχώδους ιστορίας και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Βόρεια Ιρλανδία", δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία παρουσίασε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το Ιράν "ροκανίζει" το χρόνο


Το Ιράν χρησιμοποιεί τακτικές καθυστέρησης αντί να προχωρήσει σε πράξεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε την Παρασκευή, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε.


Ο Βετσερβέλε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk τόνισε πως το Ιράν θα κριθεί από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του και πως μόνο αν επαναληφθούν με σοβαρότητα οι διαπραγματεύσεις θα αποφευχθεί η επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

"Τα τελευταία δύο χρόνια το Ιράν συνεχώς μπλοφάρει και παίζει παιχνίδια για να κερδίσει χρόνο", είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: "η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να δεχτεί ένα εξοπλισμένο με πυρηνικά Ιράν".

"Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απειλή όχι μόνο για τις χώρες της περιοχής. Θα προκαλούσε ανησυχία στην διεθνή κοινότητα", επισήμανε ο Βεστερβέλε, ο οποίος θα συναντηθεί αργότερα την Παρασκευή με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, πριν από τη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια.

"Φυσικά θα συζητήσουμε για το θέμα αυτό στο Μόναχο και αν το Ιράν φέρει νέες προτάσεις στο τραπέζι, θα τις συζητήσουμε. Αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις", κατέληξε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ανησυχία Αθήνας για τις διαπραγματεύσεις Άγκυρας - Frontex


Η κυβέρνηση ανησυχεί για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διασφάλισης των Ευρωπαϊκών Συνόρων (Frontex) και της Τουρκίας και δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια συμφωνία, εάν δεν αναφέρεται ρητά, πως τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, σχετικά με το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Frontex και της Τουρκίας, το οποίο, σύμφωνα με την βουλευτή, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση πάντως -τόνισε ο κ. Βούγιας- το κείμενο της συμφωνίας δεν έχει οριστικοποιηθεί.

«Η κυβέρνηση μας κράτησε στο σκοτάδι για το τι συζητείται μεταξύ της Frontex και της Τουρκίας για το Αιγαίο» υποστήριξε η Λιάνα Κανέλλη αναπτύσσοντας την ερώτησή της. «Τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα έχει κατοχυρώσει το κείμενο της Κωνσταντινούπολης για τον Ευρωστρατό, απ’ όπου απουσιάζει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Με αυτό το κείμενο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση; Γιατί τότε, η FRONTEX δεν φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης».

«Οι ανησυχίες σας υπάρχουν και στο ΥΠΕΞ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έγινε προληπτικά η εποπτεία των διαπραγματεύσεων. Για την δική μας στάση, σας παραπέμπω στο πνεύμα των επιστολών Χρυσοχοΐδη στον ομόλογό του στη Τουρκία, που λέει πως αν στη συμφωνία δεν υπάρχει ρητή αναφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια συμφωνία» απάντησε στη βουλευτή του ΚΚΕ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η Ελλάδα, με τη θέση που δηλώνει, επιθυμεί να συμμετέχει η Τουρκία στο σκέλος της Frontex χωρίς να θίγονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το κείμενο δεν έχει οριστικοποιηθεί - και όταν οριστικοποιηθεί, θα τεθεί υπόψη της Βουλής» διευκρίνισε ο κ. Βούγιας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Στον Πειραιά το πανευρωπαϊκό παράρτημα της Frontex


Στον Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, θα έχει την έδρα του το πρώτο πανευρωπαϊκό παράρτημα της Frontex, του ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον έλεγχο και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη θέσπιση του πρώτου επιχειρησιακού παραρτήματος του διεθνούς Οργανισμού Frontex στον Πειραιά, η Ελλάδα θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα εξωτερικά σύνορα της, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έχουν ιδία εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναλύσεις κινδύνου του Frontex, "σε απόλυτους αριθμούς, το Αιγαίο Πέλαγος αναμένεται να παραμείνει και κατά το 2010 το κύριο σημείο εισόδου των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων" των κρατών μελών.

Παράλληλα, όπως επανειλημμένα έχουν διαβεβαιώσει αξιωματούχοι του Οργανισμού, η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον το 75% του συνόλου των μεταναστών που συλλαμβάνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω παράνομης διέλευσης συνόρων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια η Αθήνα ανησυχεί για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Frontex και της Τουρκίας και δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια συμφωνία, εάν δεν αναφέρεται ρητά πως τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ο Ερντογάν περιορίζει την παρέμβαση του στρατού


Η κυβέρνηση Ερντογάν σκοπεύει να περιορίσει τη δυνατότητα του στρατού να ελέγχει και να παρεμβαίνει στις πολιτικές υποθέσεις της Τουρκίας, καταργώντας το Πρωτόκολλο Αλληλεγγύης για την Ασφάλεια και τη Δημόσια Τάξη (EMASYA), το οποίο υπεγράφη μετά τη σοβαρή συνταγματική κρίση του 1997, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Το επίμαχο Πρωτόκολλο επιτρέπει στο στράτευμα να προβαίνει εσωτερικά σε συγκέντρωση πληροφοριών και να διεξάγει επιχειρήσεις χωρίς τη συναίνεση των πολιτικών αρχών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι αναμένεται να καταργήσει το Πρωτόκολλο πριν από την επέτειο του λεγόμενου Μεταμοντέρνου Πραξικοπήματος του Φεβρουάριο του 1997, όταν ο στρατός απέπεμψε τον τότε πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, με την κατηγορία ότι ακολουθούσε πολιτική στρεφόμενη κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Ζαμάν ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Σουάτ Κιλίτς, το πρωτόκολλο EMASYA επιφέρει "περιορισμούς ακόμα πιο αυστηρούς από εκείνους που επιφέρει η κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Η Τουρκία δεν είναι αστυνομικό κράτος. Δεν είναι ένα κράτος δικαστών και στρατιωτικών. Αν είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, το δίκαιο και οι πράξεις μας θα πρέπει να συνάδουν με αυτό".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αντίθετο με κυρώσεις στο Ιράν το Πεκίνο


Κατά της επιβολής κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα τάσσεται το Πεκίνο.


Οι συνομιλίες ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν θα περιπλέξουν την κατάσταση και θα καταστήσουν ακόμα δυσκολότερη την εξεύρεση λύσης», τόνισε σχετικά την Πέμπτη από το Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιεσί.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κινέζος ΥΠΕΞ επισήμανε πως θα ήθελε να δει περισσότερες απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την διεθνή κοινότητα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

"Το να μιλάμε για κυρώσεις αυτήν την στιγμή είναι κάτι που θα περιπλέξει την κατάσταση και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης", δήλωσε.

"Γίνονται ακόμα κινήσεις και πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στην διπλωματική διαδικασία, μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες για μια κατάλληλη λύση, αποδεκτή από όλους", πρόσθεσε.

"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την επανάληψη το συντομότερο δυνατόν των συνομιλιών", υπογράμμισε ο Γιάνγκ, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

"Η Κίνα υποστηρίζει το διεθνές καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών...Ολες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, αν ακολουθούν τους κανόνες της ΙΑΕΑ έχουν το δικαίωμα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας", κατέληξε ο Γιάνγκ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη


Στην Κωνσταντινούπολη θα συναντηθούν στις 4 και 5 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ.

Κύρια θέματα της διάσκεψης θα είναι η παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο, αλλά απί τάπητος θα βρεθούν και όλα τα θέματα που απασχολούν τη Βορειοατλαντική συμμαχία.



Το θέμα του Αφγανιστάν θα τεθεί επί τάπητος την Παρασκευή, οπότε στη διάσκεψη θα βρεθούν και μέλη της ISAF, της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

Σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, επεσήμανε ότι το Αφγανιστάν χρειάζεται περισσότερες ομάδες κατάρτισης τόσο για τον αφγανικό στρατό όσο και την αστυνομία. Είπε μάλιστα, ότι οι ομάδες κατάρτισης είναι μέσο για τη μετάβαση της εξουσίας "και θα επιμείνουμε σε αυτό".

Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος επίσης οι αφγανοί υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ Κάι Έιντε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν λιβυκό φορτηγό πλοίο


Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν στον Κόλπο του Άντεν ένα λιβυκής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο στο οποίο πιστεύεται ότι επιβαίνουν 17 ναυτικοί από τη Ρουμανία και τη Λιβύη, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Ecoterra.


Η οργάνωση αυτή, που έχει έδρα στην Κένυα και επιτηρεί τη ναυτιλία ανοιχτά της Σομαλίας, ανακοίνωσε ότι το 4.800 τόννων MV Rim κατελήφθη την Τρίτη στον Κόλπο του Άντεν.

Το πλοίο έχει σημαία Βόρειας Κορέας, αλλά ανήκει στην εταιρεία White Sea Shipping της Τρίπολης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki