Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Σε ισχύ και επίσημα η κατάργηση βίζας για τους Έλληνες επισκέπτες των ΗΠΑ


Χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης βίζας, μπορούν πλέον να ταξιδεύουν οι έλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε εφαρμογή της απόφασης που εξέδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Η απόφαση αυτή πρακτικά τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ B. Σπέκχαρντ μετέβη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και συνομίλησε με τους ταξιδιώτες που επρόκειτο να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι η απόφαση για κατάργηση της βίζας αποδεικνύει το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδος-Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσθεσε ότι η απαλλαγή της χρονοβόρας αυτής διαδικασίας απλουστεύει τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

Η κατάργηση της βίζας, απαλλάσσει τους έλληνες πολίτες από μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, καθώς ο υποψήφιος ταξιδιώτης για τις ΗΠΑ εκτός από το παράβολο που κόστιζε 92 ευρώ θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με το κόστος των ειδικών φωτογραφιών συν τα έξοδα ταχυδρομικών για την αποστολή του διαβατηρίου από την πρεσβεία στον κάτοχο.

Τώρα ο ταξιδιώτης για τις ΗΠΑ, δεν έχει παρά να συμπληρώσει, 72 ώρες πριν από το ταξίδι, μέσω Διαδικτύου, μια αίτηση, το λεγόμενο Electronic System Travel Authorization (ESTA), στο οποίο μεταξύ άλλων θα πρέπει να δηλώσει τον προορισμό του και μια ποια εταιρία πετάει. Η απάντηση έρχεται σε λίγες ώρες και με τον αριθμό του ΕSTA ανά χείρας, ο ταξιδιώτης πηγαίνει στο αεροδρόμιο για την αναχώρησή τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ταξιδιώτης να έχει στην κατοχή του έγκυρο Ελληνικό διαβατήριο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006.

Η κατάργηση της βίζας αφορά μόνο όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους και η διάρκεια παραμονής στο Αμερικανικό έδαφος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 90 μέρες. Οι φοιτητές και όσοι επιθυμούν να εργαστούν στις ΗΠΑ για μεγάλα διαστήματα θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία έκδοσης της βίζας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αιματηρές συγκρούσεις στο Κιργιστάν


Την επιστολή παραίτησής του υπέγραψε ο πρωθυπουργός Ντανιγιάρ Ουσένοφ, σύμφωνα με ηγέτη της αντιπολίτευσης του Κιργιστάν. Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA αναφέρουν ότι και ο πρόεδρός Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Μπισκέκ προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής και λόγω του κομφούζιου που επικρατεί στο Κιργιστάν οι ανωτέρω πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν και από ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι επίσημοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του προέδρου δεν είναι διαθέσιμοι.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τεμίρ Σαρίγιεφ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση εισέβαλε και κατέλαβε τα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της Μπισκέκ.

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τους 40 οι νεκροί στο Κιργιστάν, σύμφωνα με τo υπουργείο Υγείας, κατά τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Μπισκέκ μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των οπαδών της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, με βάση στοιχεία της αντιπολίτευσης ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για εκατό νεκρούς, όπως ανέφερε ο ηγέτης της Ομουρμπέκ Τεγκεμπάγιεφ σε μήνυμά του προς το λαό από την κρατική τηλεόραση που έχει καταληφθεί από μέλη της αντιπολίτευσης.

Το πλήθος βγήκε στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίεφ ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με επανάσταση το 2005 και κατηγορείται για νεποτισμό και αυταρχισμό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είναι πολύ ανήσυχες από τα τεκταινόμενα στο κεντροασιατικό Κιργιστάν και καταδίκασαν τις βιαιότητες που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο πολλών πολιτών και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Παράλληλα, τόνισαν ότι "παρακολουθούν την κατάσταση".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε από τις αρχές του Κιργιστάν αλλά και από την εξεγερμένη αντιπολίτευση, "να απόσχουν από τη βία και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση".

Ταυτόχρονα, ο ρώσος πρωθυπουργός αντέκρουσε χαρακτηρίζοντάς τις "καιροσκοπικές", τις "δήθεν" πληροφορίες ότι, "η Μόσχα υποκίνησε τις λαϊκές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μπισκέκ". "Ούτε η Ρωσία, ούτε ο ταπεινός της υπηρέτης, εγώ, ούτε ρώσοι αξιωματούχοι σχετίζονται με αυτά τα γεγονότα στο Κιργιστάν", τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ταϊλάνδη


O πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπιχίστ Βετζατζίβα ανακοίνωσε την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ύστερα από περίπου ένα μήνα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Μπανγκόκ, με αποκορύφωμα την έφοδο στο κοινοβούλιο και την κατάληψη από μέλη της αντιπολίτευσης του κυριότερου εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Αμπχίστ είπε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει τις αρχές να συλλάβουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα.

Όπως ανέφερε στην τηλεοπτική ομιλία του ο πρωθυπουργός, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στη Μπανγκόκ και στις γύρω περιοχές. Όσο ισχύει απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πάνω από πέντε ατόμων και επιτρέπεται στις δυνάμεις της τάξης να προχωρούν σε συλλήψεις χωρίς δικαστικό ένταλμα.

Νωρίτερα, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές όρμησαν στο κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης, αναγκάζοντας ορισμένους υπουργούς που βρίσκονταν μέσα στον περίβολο να πηδήξουν από την μάνδρα για να φύγουν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν δύο καπνογόνα εναντίον του πλήθους και στην συνέχεια περίπου χίλιοι διαδηλωτές όρμησαν στις μπροστινές εισόδους και εισέβαλαν στον περίβολο. Κανένα από τα δύο καπνογόνα δεν εξερράγη.

Λίγο μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της επιβολής καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σατίτ Ουόνγκνονγκταεϊ δήλωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές και να συλλάβουν τους κυριότερους υπεύθυνους.

Το αντιπολιτευόμενο Ενωμένο Μέτωπο για Δημοκρατία κατά της Δικτατορίας(UDD) ζητεί από τον πρωθυπουργό Βετζατζίβα να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Επικρίσεις Νετανιάχου προς Ερντογάν


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου καταδίκασε τις επανειλημμένες "επιθέσεις" της Τουρκίας κατά της χώρας του, αναφερόμενος στη δήλωση του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Ισραήλ αντιπροσωπεύει την "κύρια απειλή για την ειρήνη" στη Μέση Ανατολή.

"Εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και λυπάμαι που ο Ερντογάν αποφασίζει συνεχώς να επιτίθεται κατά του Ισραήλ", είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία τη συμπλήρωση ενός χρόνου στην πρωθυπουργία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Ερντογάν επέκρινε δριμύτατα το Ισραήλ.

"Εάν μια χώρα κάνει χρήση δυσανάλογης δύναμης στην Παλαιστίνη, τη Γάζα, χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου, δεν θα της πούμε 'μπράβο'. Θα τη ρωτήσουμε πώς μπορεί να ενεργεί κατ΄αυτόν τον τρόπο", τόνισε.

"Υπήρξε μια επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 1.500 ανθρώπων (στη Γάζα στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009) και τα κίνητρα που επικαλέσθηκαν είναι ψευδή", πρόσθεσε.

"Δεν έχουμε αυτήν την προσέγγιση επειδή είμαστε μουσουλμάνοι. Η προσέγγισή μας είναι ανθρωπιστική", είπε ακόμα ο Ερντογάν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Αμερικανών


Το νέο κύμα επιθέσεων στο Ιράκ δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης του συνόλου των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Πολλοί φοβούνται ότι οι αντάρτες θα εκμεταλλευτούν την περίοδο αυτή για να πλήξουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, πολιτικά και στρατιωτικά, στο Ιράκ», τόνισε ο Ρόμπερτ Γκιμπς.

Πρόσθεσε πως ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε επαφή με τον αμερικανό πρεσβευτή στη Βαγδάτη Κρίστοφερ Χιλ και με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Ρέι Οντιέρνο.

Υπενθυμίζεται ότι έξι βόμβες εξερράγησαν την Τρίτη στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 35 άνθρωποι, στο δεύτερο κύμα αιματηρών επιθέσεων μέσα σε τρεις ημέρες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία επειδή χώρισε δύο αδέρφια (ένα αγόρι και ένα κορίτσι), όταν οι γονείς τους πήραν διαζύγιο.

Οι ευρωπαίοι δικαστές εξέτασαν την υπόθεση μίας οικογένειας από την πόλη Οντεμίς στα δυτικά. Ο γονείς χώρισαν το 2000.

Τότε, οι δικαστές είχαν δώσει την επιμέλεια του αγοριού, που τότε ήταν 12 ετών, στον πατέρα και του κοριτσιού, που ήταν τότε 7 ετών, στη μητέρα. Η απόφαση του δικαστηρίου προέβλεπε ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να ζούν με τον άλλον γονέα για κάποια διαστήματα, όμως δεν έδινε τη δυνατότητα στα δύο αδέρφια να περάσουν χρόνο μαζί...

Ο πατέρας, Μουσταφά Ακίν, είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη προσπαθώντας να κερδίσει το δικαίωμα τα παιδιά του να ζουν μαζί τα Σαββατοκύριακά, όμως το αίτημά του είχε απορριφθεί.

Κατά τη διάρκεια της δίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η τουρκική κυβέρνηση εξήγησε ότι "τα παιδιά ζούσαν στην ίδια συνοικία και κανείς δεν τα εμπόδιζε να συναντηθούν", ένα επιχείρημα που όμως "δεν έπεισε" το Δικαστήριο καθότι, σύμφωνα με τον πατέρα, η μητέρα τους τούς απαγόρευε να μιλάνε το ένα στο άλλο όταν συναντιόντουσαν στο δρόμο.

Οι ευρωπαίοι δικαστές, μάλιστα, αποκάλυψαν ότι αρχικά ούτε η μητέρα ούτε ο πατέρας επιθυμούσαν τα παιδιά να ζουν χωριστά. "Είναι εντυπωσιακή λοιπόν η έλλειψη αφορμών που να δικαιολογεί το χωρισμό των παιδιών", εκτιμά το δικαστήριο.

"Η διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών είναι πολύ σημαντική, για να αφεθεί στην καλή θέληση των γονιών", κατέληξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ ο πατέρας και η κόρη, που κατέφυγαν στο δικαστήριο, θα λάβουν 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki