Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Εκατόμβες νεκρών στη Σομαλία


Οι συγκρούσεις στο κέντρο της Σομαλίας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ισλαμιστών ανταρτών υπήρξαν ιδιαίτερα φονικές τον Ιανουάριο με τους νεκρούς να φθάνουν τους 258 και τους τραυματίες τους 253 μεταξύ των αμάχων, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (ΗCR).


"Ο Ιανουάριος ήταν ο φονικότερος μήνας από τον περασμένο Αύγουστο", ανέφερε προς τους δημοσιογράφους στην Γενεύη ένας εκπρόσωπος της HCR,ο Αντρέι Μάχετσιτς.

"Τα βίαια επεισόδια γνώρισαν μία μεγάλη κλιμάκωση τον Ιανουάριο" και από την αρχή του έτους 80.000 επί πλέον Σομαλοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, πρόσθεσε.

Συνολικά "πάνω από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της χώρας, ενώ σε γειτονικές χώρες κατέφυγαν περίπου 560.000 Σομαλοί" και κυρίως στην Κένυα, την Υεμένη και την Αιθιοπία, σύμφωνα με την HCR.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σε ρόλο εκπαιδευτή η Αλ Κάιντα



Ο ηγέτης της αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) Αμπού Μουσάμπ Αμπντελ Ουαντούντ προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τους μουσουλμάνους της Νιγηρίας, ανακοίνωσε η υπηρεσία παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων (SITE).


"Είμαστε έτοιμοι να εκπαιδεύσουμε τους γιους σας (των μουσουλμάνων της Νιγηρίας) να χειρίζονται τα όπλα και να τους προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια--σε ανθρώπους, όπλα και εξοπλισμό--για να τους επιτρέψουμε να υπερασπιστούν τον λαό μας στη Νιγηρία και να αποκρούσουν την εχθρότητα της μειονότητας των Σταυροφόρων", επισημαίνει ο Ουαντούντ στο μήνυμά του.

Σύμφωνα με το SITE, η Aqmi είχε ήδη απευθυνθεί στους μουσουλμάνους της Νιγηρίας στις 19 Αυγούστου για να τους εκφράσει την συμπαράστασή της μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με τις νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας που προκάλεσαν το θάνατο σε πολλούς ανθρώπους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αιματηρές συγκρούσεις στο Μεξικό


Επτά μέλη του καρτέλ ναρκωτικών "Ζέτας" και ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στην πόλη Τορεόν στο βόρειο Μεξικό.


Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται μετά την επίθεση ενόπλων την Κυριακή σε μπαρ της ίδιας πόλης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, οι περισσότεροι φοιτητές και 11 τραυματίστηκαν.

Μια ημέρα αργότερα, αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με ενόπλους που κρατούσαν ομήρους δύο άντρες μπροστά σε εμπορικό κέντρο. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε σοβαρά, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τους δράστες και από τη νέα ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν έξι από τους ενόπλους, μέλη του καρτέλ και ένας αστυνομικός. Οι δύο όμηροι απελευθερώθηκαν.

Η πόλη Τορεόν, με 500.000 κατοίκους, όπως και όλο το βόρειο Μεξικό έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο αιματηρού πολέμου ανάμεσα στα καρτέλ των ναρκωτικών, ειδικά αυτών της Σιναλόα και των "Ζέτας".

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις αυτές.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Απέτυχε η δοκιμή αντιπυραυλικού συστήματος


Απέτυχε εξαιτίας ενός ελαττωματικού ραντάρ η δοκιμή ενός αντιπυραυλικού συστήματος που έγινε την Παρασκευή ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιπυραυλικής άμυνας, Ρικ Λένερ, η δοκιμή συνίστατο στην αναχαίτιση ενός βαλλιστικού πυραύλου, του τύπου που θα μπορούσαν να παράγουν στο μέλλον και να εκτοξεύσουν το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα.

Ο πύραυλος-στόχος εκτοξεύτηκε από την ατόλη Κουατζαλέιν, στα νησιά Μάρσαλ, αλλά ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ, στην Καλιφόρνια, δεν μπόρεσε να τον καταρρίψει επειδή "ένα ραντάρ δεν δούλεψε όπως προβλεπόταν".

Για το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει έρευνα αλλά θα περάσουν πολλές εβδομάδες προτού εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αντιδρά το Πεκίνο σε ενδεχόμενη συνάντηση Ομπάμα - Δ. Λάμα



Η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, θα "υπονόμευε σοβαρά" τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.


Ο Ζου Ουεϊτσούν, αρμόδιος για εθνοτικές και θρησκευτικές υποθέσεις, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ότι η κινεζική κυβέρνηση θα αντιδράσει σθεναρά στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης.

Ο Δαλάι Λάμα αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ στις 16 Φεβρουαρίου για δεκαήμερη επίσκεψη. Ο εκπρόσωπός του δεν έχει διευκρινίσει αν στο διάστημα αυτό θα συναντηθεί με τον Ομπάμα.

"Εάν ο Αμερικανός ηγέτης επιλέξει να συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα, αυτό σίγουρα θα απειλήσει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ", υποστήριξε ο Κινέζος αξιωματούχος.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οι Παλαιστίνιοι εξετάζουν την πρόταση Μίτσελ


Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να δώσει μία απάντηση "μέσα σε μία εβδομάδα" στην πρόταση για την επανέναρξη των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων που έκανε ο αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ.


"Υπάρχει μία πρόταση του Μίτσελ. Έχουμε υποσχεθεί ότι θα την εξετάσουμε και θα την συζητήσουμε με τους αδερφούς και τους φίλους μας και στη συνέχεια να δώσουμε μία απάντηση μέσα σε μία εβδομάδα από σήμερα", δήλωσε ο Αμπάς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Ο Μίτσελ πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα μία σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής και τους παρουσίασε ένα νέο σχέδιο σύγκλισης της ισραηλινής και της παλαιστινιακής πλευράς, την ώρα που οι συνομιλίες για ειρήνευση έχουν σταματήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξαναρχίσουν αν το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να σταματήσει τις εποικιστικές του δραστηριότητες για μια "κάποια περίοδο", είχε δηλώσει νωρίτερα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος επέμεινε ωστόσο στη διακοπή της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη πριν από την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί από το 2008.

Ο Αμπάς είχε απορρίψει στο παρελθόν ως ανεπαρκή για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την εντολή που έδωσε το Ισραήλ το Νοέμβριο για μερική αναστολή για δέκα μήνες του εποικισμού στη Δυτική Όχθη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη START


Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, για την αντικατάσταση της συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού START, ξανάρχισαν στη Γενεύη, έγινε γνωστό από ρωσική διπλωματική πηγή.


Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχουν τακτικές συναντήσεις από τον Μάιο για να καταλήξουν στην διάδοχο της Συνθήκης Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων (START 1), η οποία συνήφθη το 1991 και έληξε στις 5 Δεκεμβρίου.

Στις 27 Ιανουαρίου, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν "σχεδόν τελειώσει" μετά από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

"Οι πρόεδροι συμφώνησαν στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις εποικοδομητικές επαφές που προώθησαν τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους", εξηγεί η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωση της.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες δήλωσαν " ικανοποιημένοι με την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών στη Μόσχα και συμφώνησαν να δώσουν εντολή στις αντιπροσωπείες τους για να ολοκληρώσουν το συντομότερο την τεχνική προετοιμασία του επίσημου αυτού κειμένου".

Οι Ομπάμα και Μεντβέντεφ, τον Ιούλιο είχαν θέσει ως στόχο τους τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών στις περίπου 1.500 με 1.675 για κάθε μία από τις πρώην εχθρούς του Ψυχρού Πολέμου, και τον αριθμό των πυραύλων που μπορούν να τις μεταφέρουν μεταξύ 500 και 1100.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki