Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ελληνοτουρκική ..... σύγκρουση στα Ίμια


ΕΝΤΑΣΗ ΓΥΡΩ από τα Ίμια προσπαθούν και πάλι να δημιουργήσουν οι Τούρκοι. Χθες, στις 11.30 το μεσημέρι, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ περιπολικού του Λιμεναρχείου Καλύμνου (αρ. 50) και τουρκικής ακταιωρού (αρ. 302), όταν το ελληνικό σκάφος προσπάθησε να απομακρύνει τουρκική ανεμότρατα που ψάρευε παράνομα τσιπούρες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τότε παρενέβη η τουρκική ακταιωρός, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν τα δύο σκάφη, τα οποία υπέστησαν ελαφρές ζημιές. Στην περιοχή ψάρευαν χθες 22 μικρά αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο και τη Λέρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των αρχηγών των λιμενικών σωμάτων των δύο χωρών και δεν δόθηκε συνέχεια στο επεισόδιο, αλλά τα δύο σκάφη παρέμειναν στην περιοχή μέχρι αργά το απόγευμα που αποχώρησαν όλα τα αλιευτικά. Παρ΄ όλα αυτά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να προβεί σε σχετικό διάβημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή γύρω από τα Ίμια- εκτός από τα ελληνικά αλιευτικά- ψαρεύουν μία τουρκική ανεμότρατα και δύο γρι γρι και συνεχώς το περιπολικό του Λιμεναρχείου παρεμβαίνει και προσπαθεί να τα απομακρύνει, όταν βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Και σε μια τέτοια προσπάθεια που έγινε χθες σημειώθηκε και η σύγκρουση με την τουρκική ακταιωρό που συνεχώς περιπολεί στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει αυτήν την περίοδο την αλιεία με γρι γρι και ανεμότρατες, αλλά οι Τούρκοι ψαρεύουν με δίχτυα στα ελληνικά νερά, σε αντίθεση με τα σκάφη από την Κάλυμνο, τη Λέρο και την Κω που ψαρεύουν τσιπούρες με παραγάδια. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων κ. Γιώργος Κατσοτούρχης δήλωσε ότι «με τον παράνομο τρόπο που ψαρεύουν οι Τούρκοι δυσκολεύουν αφάνταστα τους Έλληνες να ρίξουν παραγάδια ακόμη και στα ελληνικά νερά και έτσι έχουμε την ένταση των τελευταίων ωρών που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δίνουν μεγάλη έκταση στο χθεσινό περιστατικό γύρω από τα Ίμια, υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά αλιευτικά ψαρεύουν μέσα στα τούρκικα νερά!..




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

"Κοντά στη σύναψη συμφωνίας" για τα πυρηνικά ΗΠΑ-Ρωσία


"Πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας" για τον πυρηνικό αφοπλισμό που θα διαδεχθεί τη συνθήκη START I, βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ουίλιαμς Μπερνς, κατά το τέλος των συνομιλιών στη Μόσχα.

"Είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε μια συμφωνία", δήλωσε ο Μπερνς σε συνέντευξή του στην ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Gazeta.ru.

"Σημειώσαμε πολύ καλή πρόοδο για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας START. Είμαι αισιόδοξος για την προσεχή συναψή της", δήλωσε ο Μπερνς.



Ο Μπέρνς έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία για τις διαβουλεύσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως στη νέα ρωσο-αμερικανική συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την επεξεργασία της μελλοντικής συνθήκης θα συνεχιστούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, δήλωσε την Τρίτη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η νέα συνθήκη, την οποία οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και ΗΠΑ διαπραγματεύονται για περισσότερο από έξι μήνες, πρέπει να διαδεχτεί την START 1, που συνήφθη το 1991 και έληξε στις 5 Δεκεμβρίου του 2009.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki