Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Στη Μόσχα ο Έλληνας Πρωθυπουργός



Στη Ρωσία θα βρίσκεται από την Καθαρά Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να έχει συνομιλίες με το ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κεντρικά σημεία των συνομιλιών θα είναι η οικονομία και η ενέργεια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του ρώσου πρωθυπουργού, στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος ευρύ φάσμα θεμάτων της ρωσοελληνικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της οικονομίας, της ενέργειας και της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το Ιράν από την Τουρκία




Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να χρησιμεύσει ως κέντρο ανταλλαγής ιρανικού ουρανίου, προκειμένου να συμβάλει σε μία διευθέτηση της κρίσης που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.


"Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κέντρο για την ανταλλαγή ουρανίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία", είπε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στο Ιράν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην κρίση.

Το Ιράν ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ξεκίνησε την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%, αψηφώντας τις αντιδράσεις των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες υποπτεύονται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, κάτι που η ίδια αρνείται συστηματικά.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου αναμένεται να πιέσει τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι χρειάζεται να επιβληθούν επειγόντως στο Ιράν κυρώσεις που θα το "εξουθενώσουν".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ικανοποίηση στο ΝΑΤΟ για την επιχείρηση στη Χελμάντ



Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν ικανοποιημένοι κατά τη δεύτερη ημέρα της επίθεση στην πόλη Μαρζάχ, προπύργιο των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν, κατά την εξέλιξη της οποίας οι διεθνείς και αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις συναντούν ελάχιστη αντίσταση.


Ο αφγανικός στρατός, που συμμετέχει στην επιχείρηση Mushtarak (Μαζί στα νταρί), ανακοίνωσε ότι 20 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των σποραδικών συγκρούσεων και τουλάχιστον ένας ξένος στρατιώτης, ένας Βρετανός, σκοτώθηκε κατά τις επιχειρήσεις στα περίχωρα της πόλης.

Συνολικά το Σάββατο, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε στρατιωτών, ανάμεσά τους τρεις Αμερικανοί, στο νότιο Αφγανιστάν, χωρίς να διευκρινίσει εάν, εκτός του βρετανού στρατιώτη, οι υπόλοιποι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Mushtarak ή αλλού.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 15.000 στρατιώτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία Αμερικανοί και Βρετανοί. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης περί τους 2.500 αφγανοί στρατιώτες.

Η Καμπούλ και οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις παρουσίασαν την επιχείρηση Mushtarak ως την πρώτη φάση μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης με στόχο την αποκατάσταση της κυριαρχίας της κυβέρνησης της Καμπούλ στην επαρχία Χελμάντ, ένα από τα προπύργια των Ταλιμπάν και κέντρο καλλιέργειας οπίου.

Οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί πριν από την έναρξη της επιχείρησης ότι η αντίστασή τους θα είναι ισχυρή, διευκρινίζοντας ότι θα προσφύγουν στις συνήθεις τακτικές τους, την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και τις ενέδρες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η αντιπολίτευση ζητά στρατιωτική παρέμβαση



Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης στην Ακτή του Ελεφαντοστού ανακοίνωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον τον Λοράν Γκμπαγκμπό ως πρόεδρο της χώρας και ζήτησαν από το στρατό να παρέμβει μετά τη διάλυση από τον Γκμπαγκμπό της κυβέρνησης και της εκλογικής επιτροπής.


Ο Γκμπαγκμπό ανακοίνωσε αργά το Σάββατο το βράδυ ότι διέλυσε την κυβέρνηση και την επιτροπή εξ αιτίας διαφωνίας για το σύστημα καταχώρησης στους εκλογικούς καταλόγους.

"Ως συνέπεια αυτής της ανακοίνωσης ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης RHDP διακηρύσσει ότι πλέον δεν αναγνωρίζει τον κύριο Λοράν Γκμπαγκμπό ως επικεφαλής του κράτους της Ακτής του Ελεφαντοστού", αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλφονς Ντζεντνζέ Μάντι.

"Ζητάμε από τις δυνάμεις ασφαλείας να συμμορφωθούν με ευσυνειδησία με τη δημοκρατική τους αποστολή" καταλήγει το ανακοινωθέν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki