Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Για κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας με την Αγκυρα προειδοποιεί η Αρμενία


Η Αρμενία κατηγόρησε την Παρασκευή την Τουρκία ότι επιδιώκει να μπλοκάρει τη συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας.


Το Γερεβάν αντέδρασε σε παράπονα της Αγκυρας ότι η επικύρωση της συμφωνίας που έγινε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας αποτελεί απόπειρα επαναδιατύπωσης της συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας δήλωσε: «Εάν η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να επικυρώσει τα πρωτόκολλα, εάν συνεχίσει να μιλά τη γλώσσα των τελεσιγράφων και των προϋποθέσεων και να μπλοκάρει τη διαδικασία, τότε δεν το αποκλείω».

Πρόσθεσε, ωστόσο: «Ελπίζω ότι η Τουρκία θα επικυρώσει τα πρωτόκολλα».

Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο στη Ζυρίχη τα δύο πρωτόκολλα της συμφωνίας, τα οποία προκειμένου να τεθούν σε ισχύ πρέπει να επικυρωθούν από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας τα επικύρωσε, όμως η Τουρκία θεώρησε την απόφαση ως απόπειρα επαναδιατύπωσης της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας αποφάσισε στις 12 Ιανουαρίου ότι τα δύο σύμφωνα που υπογράφηκαν και προβλέπουν τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Υπογράμμισε, όμως, ότι έρχονται σε αντίθεση με ένα άρθρο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας, το οποίο αναφέρεται στην «γενοκτονία του 1915», όρο που δεν αποδέχεται η Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα: «Η Αρμενία έχει προσπαθήσει να παρέμβει στο κείμενο των ιστορικών συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων που υπεγράφησαν τον Οκτώβριο του 2009 στη Ζυρίχη».




Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.