Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κυβέρνηση Χριστόφια η ΕΔΕΚ


Δύο χρόνια μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης του προέδρου Χριστόφια, στην οποία μετέχουν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, το Κίνημα των Σοσιαλδημοκρατών ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τους υπουργούς Γεωργίας, Μιχάλη Πολυνείκη και Συγκοινωνιών, Νίκο Νικαλαίδη.


Βεβαίως, επειδή το πολίτευμα της Κύπρου είναι προεδρικό και η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η αποχώρηση οποιουδήποτε κόμματος από την κυβέρνηση δεν έχει επιπτώσεις στην παραμονή του Κύπριου προέδρου στο αξίωμα του.

Στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, με βασικό θέμα συζήτησης την αποτίμηση των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΡΙΚ» και σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στην εισήγηση του θα υποβάλει πρόταση για αποχώρηση του Κινήματος από το κυβερνητικό σχήμα.

Τα βασικά επιχειρήματα που θα αναπτύξει, θα αφορούν τη διαφωνία της ΕΔΕΚ στις προτάσεις του προέδρου Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή πενήντα χιλιάδων εποίκων.

Η πλειοψηφία των στελεχών της ΕΔΕΚ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχουν και αρκετά στελέχη τα οποία προβληματίζονται σε σχέση με ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει το Κίνημα από τέτοια απόφαση. Υπάρχουν επίσης, στελέχη που τάσσονται εναντίον της αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το 1998 η ΕΔΕΚ είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση Κληρίδη, επειδή ματαιώθηκε η εγκατάσταση στην Κύπρο των πυραύλων S-300.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.