Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το Ιράν από την Τουρκία




Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να χρησιμεύσει ως κέντρο ανταλλαγής ιρανικού ουρανίου, προκειμένου να συμβάλει σε μία διευθέτηση της κρίσης που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.


"Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κέντρο για την ανταλλαγή ουρανίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία", είπε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στο Ιράν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην κρίση.

Το Ιράν ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ξεκίνησε την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%, αψηφώντας τις αντιδράσεις των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες υποπτεύονται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, κάτι που η ίδια αρνείται συστηματικά.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου αναμένεται να πιέσει τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι χρειάζεται να επιβληθούν επειγόντως στο Ιράν κυρώσεις που θα το "εξουθενώσουν".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.