Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Η Γεωργία και η Ρωσία θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα τα χερσαία σύνορα τουςΈνα ακόμη σημάδι ότι εξομαλύνονται, σταδιακά, οι διμερείς σχέσεις Κρεμλίνου – Τιφλίδας ήρθε την Πέμπτη, καθώς οι δύο χώρες θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα τα χερσαία σύνορα τους, μετά τον πόλεμο - αστραπή του Αυγούστου του 2008.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών ο συνοριακός σταθμός που ονομάζεται Verkhni Lars στην Ρωσία και Kazbegui στη Γεωργία θα ξανανοίξει στις 06.00 τοπική ώρα την 1η Μαρτίου.

Μια συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών με ελβετική διαμεσολάβηση στις 24 Δεκεμβρίου.

Η Μόσχα είχε κλείσει τον συνοριακό σταθμό Verkhny Lars το 2006, μια απόφαση που θεωρήθηκε "πολιτική" από τις γεωργιανές αρχές, στο πλαίσιο της αύξησης των εντάσεων, ενώ η Τιφλίδα προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Δύση, και ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ.

Αυτός ο συνοριακός σταθμός είναι το μόνο σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών που δεν βρίσκεται στις γεωργιανές αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που ήταν στο επίκεντρο της σύγκρουσης τον Αύγουστο του 2008 μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, και των οποίων η Μόσχα έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.