Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Συνέχιση των συνομιλιών με το Ιράν ζητεί η Κίνα


Η Κίνα ζήτησε και πάλι τη συνέχιση των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά την εκκίνηση από την Τεχεράνη της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου κατά 20% και τις προτροπές των δυτικών δυνάμεων για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων εναντίον του Ιράν.


"Ελπίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα ανταλλάξουν τις απόψεις τους ως προς το σχέδιο συμφωνίας που αφορά τον ιρανικό ερευνητικό αντιδραστήρα και ότι θα φθάσουν σε συναινετική λύση το συντομότερο δυνατόν, γεγονός που θα επιτρέψει την επίλυση του προβλήματος", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζαοσού.

Το Ιράν ξεκίνησε την Τρίτη την διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου κατά 20% στη μονάδα του Νατάνζ. Οι επιχειρήσεις παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% άρχισαν", ανακοίνωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με την Τεχεράνη, εξαιτίας της εμπλοκής των συνομιλιών με την ομάδα των Εξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Κίνα) ως προς την προμήθεια του Ιράν με εμπλουτισμένο κατά 20% πυρηνικό καύσιμο, το οποίο έχει ανάγκη για τον ερευνητικό αντιδραστήρια της Τεχεράνης.

Η ανακοίνωση του Ιράν προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως των μεγάλων δυνάμεων, που υποπτεύονται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία τάχθηκαν υπέρ της επιβολής ενισχυμένων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.